Όντως δεν είναι το αντίστοιχο, η δική μου αναφορά είχε να κάνει με το γεγονός ότι ο Έλληνας με τη θέληση του γκρέμισε μονοκατοικίες/νεοκλασικά για να σηκώσει κουτάκια και να ζήσει μέσα σε αυτά.
Αυτο είναι διαφορετικής φύσης πρόβλημα.
Η προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στην οποία αναφέρεσαι σε άλλες χώρες είναι θεσμοθετημένη και προστατευμένη. Εδω όχι και τόσο. Εκ παραλλήλου ενα προβλημα που συχνα συμβαινει ειναι το εξης. Καποιος παλαιότερος προγονος χτιζει κτιριο υπερπαραγωγή, και εσυ το κληρονομεις μετά απο 2-3 διαδοχές. Εσύ (ή εγω) δεν εχεις την ιδια οικονομική επιφάνεια με αυτον που το εχτισε και δεν μπορεις να συντηρησεις ενα κτιριο που εχει φθορες 100 ετών. Συγγχρονως εχει αυξημενες οικιστικές ανάγκες γιατι είστε 3-4 κληρονομοι με 4μελείς οικογένειες. Ε καπου εκει έρχεται η λύση της ανέξοδης αντιπαροχής. Αν παρατηρήσεις μάλιστα πολλες μονοκατοικίες που κατεδαφιζονται για αντιπαροχή περνανε ενα σταδιο περιπου 1 έτους (απο δικη μου εμπειρική παρατηρηση) που βρισκονται σε αγγελια πωλησης.
Είναι σπανιότατο να βρεθει σήμερα ανθρωπος με αρκετά χρήματα ο οποίος να ενδιαφερθει να διασώσει ενα παλιό κτίριο γιατι ειναι εργο καποιου καλου αρχιτεκτονα, οταν μπορει να αγορασει νεοδμητο.
Δεν διαφωνώ μαζι σου αλλά δεν μπορω να παραβλέψω και την πρακτική οπτικη.
Τα προσφυγικά που ανέφερες,έγιναν μόνο για να στεγάσουν και μάλιστα σε κεντρικό σημείο και όχι για να ομογενοποιησουν/ισοπεδώσουν πολίτες στην άκρη της πόλης
Όχι ακριβως. Μάλλον αναφέρεσαι μονο στα προσφυγικά της Αλεξάνδρας αλλά αυτά ήταν μονο ενα block. Υπάρχουν προσφυγικές κατοικιακές μονάδες σε όλη την Αττική και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Μιλάμε για πάρα πολύ πληθυσμό που μεταφέρθηκε απο την μικρά Ασία στην Ελλάδα με τις ανταλλαγές πληθυσμών που προέβλεπε η Λωζάνη αλλά και αργότερα τους ανθρώπους που εκδιώχθηκαν απο τις περιοχές που εξαιρούνταν.
Τόσο δραστικές πολεοδομικές παρεμβάσεις (δηλαδη στέγαση μεγαλου αριθμου ανθρώπων ειναι μια πολύ δαπανηρη δραση τοσο σε γη όσο και χρήμα και δεν μπορεις να την βαλεις στο κεντρο της πολης γιατι δεν ειναι μονο η κατοικια. Αυτοι οι ανθρωποι χρειαζονται αναλογικα κοινοχρηστους χωρους και λοιπες κοινοφελείς υποδομές (σχολεια, χωρους πρασινου, υποδομες υγειας, αθλητικους χώρους κλπ). Υποτειθεται δε οτι το σχεδιο πολης ειναι υλοποιημένο και κλειστο σε μια πολη που εχει οριθετημενο πληθυσμιακο οριο γιατι αυτο συνδέεται με την εκτασή της άρα και τα όρια της (εδώ μην κοιτας τις Ελληνικές πολεις, αλλά σε αλλες χωρες τις ευρωπης αλλάζει).
Η ποιότητα ζωής είναι ζητούμενο αλλά το καλύτερο δυνατο δεν ειναι πάντα εύκολα υλοποιήσιμο για λόγους που ευχαριστως συζητάμε αλλά φοβάμαι οτι θα καταχραστούμε το χώρο.
Η οποία πολιτική συζήτηση στην Ελλάδα,, για θέματα που έχουν συμβεί/συμβαίνουν στο εξωτερικό είναι μάταιη γιατί ο καθένας φοράει τον παραμορφωτικό του φακό και ερμηνεύει τα πράγματα κατά το δοκούν.
Ματαιη δεν ειναι γιατί αντιθετα με οτι μάλλον εχεις υποθέσει δεν επιθυμω να προβαλω τις δικές μου πολιτικες αποψεις. Όμως μιλώντας για πολεοδομία και όχι αυστηρα αρχιτεκτονική, μιλάμε κυριως για νομους και ειδικα νομους που γράφονται και κηρώνονται για να εξυπηρετήσουν πρακτικά προβλήματα σαν αυτα που συζητάμε. Αυτα εχουν τεχνικές και κυριως οικονομικές παραμέτρους όπως και συχνά ρυθμιστικές παρεμβάσεις στον ήδη υπάρχοντα αστικο ιστό που φέρνουν στην επιφάνεια και άλλα προβλήματα που απαιτούν πολιτικές λύσεις. Απαλοτριώσεις λόγου χάρη...
Να σου θυμήσω ότι τα προσφυγικά της Αλεξάνδρας ειναι χτισμένα σε χώρο που αρχικά προοριζόταν για να οικοδομηθεί το γηπεδο του Παναθηναικού και μάλιστα αν θυμαμαι καλά απο τα φοιτητικα μου χρονια, ειχα ξεκινησει και εργασιες για αυτο, οι οποιες διακοπηκαν και αναγκαστηκε ο δημος αθηναιων να παραχωρήσει τα οικοπεδα απεναντι για να γινει το γηπεδο που ξερουμε. Ή αντιστοιχα ενα τεραστιο συστημα απαλωτριώσεων που εγινε παραπλεύρως της Αττικης οδου, σε δεύτερο χρονο για να κατασκευαστει ο αγωγός μεταφοράς καυσιμου στον ΔΑΑ. Ειναι πολιτικό το θέμα της εφαρμογής αυτών των λύσεων γιατι η αναγκη ειναι άμεση και δεν μπορεις να του εχεις ολους ευχαριστημενους. Και κανενας πολιτικος δεν επιθυμει πόλωση ανεξαρτητα απο πιο χώρο έρχεται.
Εγώ δε διεκδικώ καμιά αλήθεια,απλά η μουσική μου έχει δώσει την ευκαιρία να ταξιδεύω σε όλες αυτές τις χώρες και να έρχομαι σε άμεση επαφή με όσους έχουν ζήσει όλα αυτά.
Αυτούς ακούω μονάχα και η εμπειρία μου είναι ότι οι άνθρωποι εξιστορούν γεγονότα τελείως διαφορετικά από όσα θελησαν κάποιοι να νας περάσουν στην Ελλάδα.
Και σε μουσικό πλαίσιο,έχω συνεργαστεί με καλλιτέχνες που έχουν τραβήξει τα πάνδεινα ανά περιόδους,π.χ.ξυλο, κούρεμα και φυλάκιση για κατοχή ενός δίσκου....rolling stones..και φυσικά μόνο αυτούς θα ακούσω που τα έζησαν και όχι κάθε όψιμο ξέρετε όλοι τι που αυτά τα μέρη τα έχει δει μόνο από φωτογραφία..
Εδω δε σε καταλαβαινω καθολου.
Αν ανατρέξεις θα δεις οτι μιλάω τεχνικά και απλα ανέφερα οτι στην πολεοδομια υπάρχει πολιτική παράμετρος οσον αφορά τις αποφάσεις που λαμβάνονται γιατι το εκαστωτε υπουργείο υπογράφει. Αυτό ειναι γεγονος που ισχύει παγκόσμια και δεν εχει να κανει ουτε με αποψεις ουτε με θεωριες και συνομωσιες.
Δικαιωμά σου να ακούσεις και να πιστέψεις ότι θες. Κουβεντα κάνουμε. Μην υποθέτεις πράγματα που δε γνωριζεις μονο.