Πώληση αντικειμένου

Για να μη παρεξηγηθώ, αυτό που περιγράφει το άρθρο που παρέθεσες sultan είναι απλά ακραίο. Αλλά έτυχε πέρσι να μάθω απο κοντινό άτομο για περίπτωση απάτης που πατούσε πάνω σε πραγματικά ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΗ τρύπα στο 2-factor identification γνωστής ελληνικής τράπεζας, μιλάμε ο άνθρωπος έχει εμπειρία σε systems security και είχε καταλήξει στη ΔΗΕ για καταγγελία και τραβούσαν όλοι μαζί τα μαλλιά τους, απίστευτα σκηνικά. Οπότε δε με εκπλήσει τίποτα πλέον.

Η απάντηση είναι εδω
  • Direct Debits (SEPA Direct Debits): While theoretically, someone could set up a direct debit using your IBAN, this process usually requires a mandate (an authorization document) signed by you. Even if an unauthorized direct debit is initiated, you generally have a strong right to reimburse it through your bank within 8 weeks, and in some cases, up to 13 months, if it was indeed unauthorized.4 Banks do not typically check every mandate at the point of processing, but they will investigate if you report it as fraudulent.

Οι τραπεζες γενικα αδιαφορουν.
Μονο εαν το κυνηγησεις αποζημιωνεσαι

Είναι επιστήμη το θέμα. Φαντάζομαι ότι στις χώρες που έχουν έδρα αυτά τα σκαμς, θα μπει και ως subject στα πανεπιστήμια όπου να 'ναι.

Με λίγα λόγια, όταν ψάχνεις νυχθημερόν τις αδυναμίες του συστήματος και το πώς θα τις εκμεταλλευτείς, βρίσκεις τρόπους. Και προφανώς υπάρχει περιθώριο σοβαρού κέρδους από τη δραστηριότητα αλλιώς δε θα ήταν τόσο διαδεδομένη.

Όσον αφορά το θέμα του ΙΒΑΝ, το πιο διαδεδομένο και απλό σκαμ είναι ότι αν το δώσεις, ο άλλος σου στέλνει ένα fake statememnt από την υποτιθέμενη τράπεζά του όπου φαίνεται έμβασμα προς το ΙΒΑΝ σου. Και μετά σου λέει ότι επειδή η κατάθεση έγινε από το Καμερούν ξέρω γω, εσύ θα δεις τα λεφτά στο λογαριασμό σου σε 4 εργάσιμες. Οπότε στείλε μου το αντικείμενο και πλήρωσε και τα μεταφορικά που έχω συμπεριλάβει στο έμβασμα.

Last edited:
Με λίγα λόγια, όταν ψάχνεις νυχθημερόν τις αδυναμίες του συστήματος και το πώς θα τις εκμεταλλευτείς, βρίσκεις τρόπους. Και προφανώς υπάρχει περιθώριο σοβαρού κέρδους από τη δραστηριότητα αλλιώς δε θα ήταν τόσο διαδεδομένη.
Προφανώς.

Υπάρχει όμως ένα ζήτημα: ποιο ποσοστό τέτοιων κλοπών οφείλεται σε αδυναμίες του συστήματος, και ποιο ποσοστό οφείλεται στο ότι ο πολύς κόσμος είναι τεχνολογικά αναλφάβητος, απρόσεκτος και γενικώς κοιμώμενος.

Κανένα "σύστημα" προστασίας δεν είναι τέλειο, σε κανένα επίπεδο. Αλλά, άλλο να ανοίγεις την πόρτα του σπιτιού σου και να πηγαίνεις μία στιγμή στη γειτόνισσα, και άλλο να πέσεις σε κάποιο γατόνι που θα παραβιάσει μία πόρτα ασφαλείας.

ποιο ποσοστό οφείλεται στο ότι ο πολύς κόσμος είναι τεχνολογικά αναλφάβητος

Δεν έχει να κάνει τόσο με τον τεχνολογικό αναλφαβητισμό. Δηλαδή ο ορίτζιναλ τεχνολογικά αναλφάβητος δε θα βρισκόταν ποτέ στη θέση του θύματος γιατί δεν ξέρει καν να ανοίξει έναν browser, πόσο μάλλον να χειριστεί online banking.

Είναι περισσότερο πιστεύω ένας συνδυασμός αφέλειας και wishful thinking του τύπου "μπορεί και να έχω κανά μακρινό ζάμπλουτο θείο στην Αμερική του οποίου την ύπαρξη δε γνωρίζω και να με ειδοποιήσουν ότι πέθανε κι ότι στη διαθήκη του έχει αφήσει τα μισά σε μένα λόγω ενοχών που κουβάλαγε μια ζωή." Και υπάρχει πολύς κόσμος που διέπεται έντονα από την αίσθηση ότι αυτή η ζωή δεν του έδωσε ποτέ όσα πραγματικά αξίζει.

Δεν εχει νοημα να εκλογικευουμε παραλογες συμπεριφορες.

Ολα αυτα τα scam στηριζονται πολυ απλα στη στατιστικη: Αν στειλεις ενα αρκουντως μεγαλο αριθμο μηνυματων, ειναι βεβαιο οτι θα πεσεις και στις περιπτωσεις που θα ψαρωσουν.

Ολοι μας εχουμε μια διαστρεβλωμενη αποψη του νοητικου επιπεδου του γενικου πληθυσμου, και ειδικα των ακρων του φασματος του. Εχουμε επαφες και κανουμε παρεα συνηθως με ανθρωπους που μπορουμε αν μη τι αλλο να συνεννοηθουμε, αλλα υπαρχουν πολλες χιλιαδες ανθρωπων που, ενω εχουν επαρκεια στο βασικο τεχνολογικο χειρισμο λογαριασμων κλπ, ταυτοχρονα δεν εχουν επαρκεια εγρηγορσης στο να μην πεσουν θυματα του scam.

Και αυτους φυσικα στοχευουν οι απατεωνες.

Ολοι μας εχουμε μια διαστρεβλωμενη αποψη του νοητικου επιπεδου του γενικου πληθυσμου, και ειδικα των ακρων του φασματος του. Εχουμε επαφες και κανουμε παρεα συνηθως με ανθρωπους που μπορουμε αν μη τι αλλο να συνεννοηθουμε, αλλα υπαρχουν πολλες χιλιαδες ανθρωπων που, ενω εχουν επαρκεια στο βασικο τεχνολογικο χειρισμο λογαριασμων κλπ, ταυτοχρονα δεν εχουν επαρκεια εγρηγορσης στο να μην πεσουν θυματα του scam.

Και αυτους φυσικα στοχευουν οι απατεωνες.
Κοινός,ψάχνουν για ΜΛΚΣ.

Δέν θές να ξέρεις,πως θα το μετέφραζα αυτό στην νοηματική.

Πρσγματικά απογοητεύτηκα! Άλλα δύο άτομα παρουσιάσανε ενδιαφέρον, γράφανε ίδιου τύπου ερωτήσεις/απαντήσεις και στο τέλος, μου ζητήσανε ΙΒΑΝ. Εσείς έχετε καταφέρει να πουλήσετε κάποιο προϊόν; Εγώ, κυρίως για αγορές έμπαινα στο noiz και είπα μετά από καιρό να πουλήσω σε πραγματικά καλή τιμή ένα μουσικό όργανο που είναι σε εξαιρετική κατάσταση και κάνω δώρο με την αγορά και ένα ακόμα προϊόν για να φεύγει...

Πρσγματικά απογοητεύτηκα! Άλλα δύο άτομα παρουσιάσανε ενδιαφέρον, γράφανε ίδιου τύπου ερωτήσεις/απαντήσεις και στο τέλος, μου ζητήσανε ΙΒΑΝ. Εσείς έχετε καταφέρει να πουλήσετε κάποιο προϊόν; Εγώ, κυρίως για αγορές έμπαινα στο noiz και είπα μετά από καιρό να πουλήσω σε πραγματικά καλή τιμή ένα μουσικό όργανο που είναι σε εξαιρετική κατάσταση και κάνω δώρο με την αγορά και ένα ακόμα προϊόν για να φεύγει...
Η λύση
αντικαταβολή
κατά προτίμηση αν έχεις σχέση με καλή μεταφορική

αν δεν θέλει (ιδίως οι απατεώνες το ακούν και φεύγουν) ...τέλος

επίσης (το έχουμε ξαναπεί)
ξέχνα εξωτερικά κλπ
βρες ενδιαφερόμενο και ΜΙΛΑ μαζί του στο τηλέφωνο. Ξανά και ξανά μέχρι να καταλάβεις αν θέλει να συνεργαστεί ή να σε εκμεταλλευτεί

Πάντως αν υπήρχε κάποιος εκτός Ελλάδας (στην Κύπρο πχ) που θα ήθελε όντως να αγοράσει κάτι απο εσένα, πρέπει να σου ζητήσει το IBAN σου - δε μπορεί να σε πληρώσει αλλιώς.

Μου έκανε εντύπωση αυτό που έγραψες.
Δεν μπορώ να αγοράσω μια κιθάρα από τις αγγελίες του noiz,ενώ μένω στο εξωτερικό,πληρώνοντας τον κάτοχο μέσω PayPal;

Υ.Γ.Αναφορικα με αυτό που έγραψε ο Jazzjoker ,έχω δει ντοκιμαντέρ όπου υπήρχε κανονικά αίθουσα διδασκαλίας, Powerpoint και ολόκληρη μεθοδολογία για το πώς να σκαμάρεις κόσμο online και όχι μόνο.

Ενώ όταν ένας Έλληνας στέλνει μήνυμα για να αγοράσει κάτι από αγγελία εξωτερικού τι λες να σκέφτονται οι πωλητές?

Πριν καμιά 10-15 χρόνια που μας έπαιζαν όλα τα μέσα της Ευρώπης ότι είμαστε απατεώνες που αράζουμε στις ξαπλώστρες ενώ πιστολιάζουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν ξέρω,αλλά τα τελευταία χρόνια όλοι οι ξένοι που συναντάω νομίζουν για κάποιον λόγο ότι είμαστε σε πορεία ανάκαμψης και αξιόπιστοι:unsure:

Παλιότερα όταν έκανα παραγγελίες από Ελλάδα, εποχές μνημονίων,πάλι δεν είχα κάποιο πρόβλημα μιας και είμαστε Ε.Ε. και με τις κλασσικές μεθόδους πληρωμής οι πωλητές είχαν δικλείδες ασφαλείας
Δεν τους έσκαγα σαν Νιγηριανός Πρίγκηψ..

Μου έκανε εντύπωση αυτό που έγραψες.
Δεν μπορώ να αγοράσω μια κιθάρα από τις αγγελίες του noiz,ενώ μένω στο εξωτερικό,πληρώνοντας τον κάτοχο μέσω PayPal;

Ναι σορρυ εννοούσα για τραπεζικό έμβασμα, αν είναι απο τράπεζα εκτός Ελλάδος χρειάζεσαι το IBAN (ή SWIFT σε καποιες περιπτώσεις) ενώ μεταξύ τραπεζών ιδιας χώρας αρκεί ο αριθμός λογαριασμού και το branch/sort code. Οι περισσότερες τσινάνε αν πας να κάνεις international bank transfer μονο με τον αριθμό λογαριασμού.

Παρεπιπτόντως, το IBAN δεν είναι παρα ενα τυποποιημένο φορμάτ που συνδυάζει αριθμό λογαριασμού και αριθμό υποκαταστήματος/τράπεζας. Αν έχεις αυτά τα δυο μπορείς απλά να τα μετατρέψεις σε IBAN.

Και τουλάχιστον εντος SEPA τα international bank transfer (μέσω IBAN) είναι γενικά δωρεάν - είμαι Γερμανός και θέλω να στείλω στον Γαλλο 50 ευρώ? Βγαίνουν 50 απο το λογαριασμό του Γερμανού μπαίνουν 50 στου Γάλλου, end of story. Τώρα στην Ελλάδα που οι τράπεζες βρίσκουν τρόπο να σε χρεώσουν επειδή αναπνέεις είναι άλλο θέμα, μπανανία είπαμε.

Φυσικά αν πας εκτός bank transfer ναι υπάρχουν και Paypal και Revolut και Wise και Western Union και πάει λέγοντας, αλλά σε international κίνηση θα πρέπει να πληρώσεις και εξτρα χρεώσεις.

Πάμε πάλι: το να δώσεις το IBAN μόνο, δεν είναι κανένα πρόβλημα, παρεκτός σε υπερ-σπάνιες περιπτώσεις, που - είμαι σε θέση να γνωρίζω - ότι πλέον αντιμετωπίζονται από τις Τράπεζες (ναι, κατόπιν αιτήματός σου, φυσικά, δεν μπορεί να ξέρει η Τράπεζα ότι σε αδίκησαν αν δεν το καταγγείλεις).

Το να στείλω κάτι με αντικαταβολή... με τις ελληνικές μεταφορικές εταιρείες, δεν θα το έκανα. Για σοβαρά προστατευόμενη αποστολή μέσω σοβαρής μεταφορικής, το κόστος δεν είναι ασήμαντο (για να το πω κομψά).

Paypal κλπ... ασφαλώς γίνεται, με τις αντίστοιχες προμήθειες υποθέτω... οπότε (και καλά) κάποιος θα σου στείλει χρήματα (ενώ δεν είσαι παρά ένας ιδιώτης) για να του στείλεις μετά το αντικείμενο που αγόρασε;

κάποιος θα σου στείλει χρήματα (ενώ δεν είσαι παρά ένας ιδιώτης) για να του στείλεις μετά το αντικείμενο που αγόρασε;
Οι τουλαχιστον 7, 8 αγορες πωλήσεις που εκανα μεσω νοιζ τα τελευταια χρόνια ετσι εγιναν.

Θα επιμείνω στην ερώτησης. Πουλάω εγώ μία συσκευή για 1000 ευρώ. Θα μου στείλει κάποιος από εσάς 1000 ευρώ προκειμένου να τη στείλω; Θα τη δώσω σε μία ACS ((χαχαχαχαχαχαχα)) για να την μεταφέρει ελπίζοντας ότι ο παραλήπτης θα την αποδεχθεί και θα πληρώσει 1000 ευρώ; Αυτό λέμε;

Trending...

Νέα θέματα

Back