Ψυχολογία στην αγορα μεταχειρισμένου.

.
Το λεγόμενο "παζάρι" δεν είναι καθόλου το ίδιο με αυτό που σε πολιτισμένες χώρες ορίζεται ως διαπραγμάτευση. Υπάρχει η εξής ειδοποιός διαφορά: στο "παζάρι" ο αγοράζων θέλει να καθορίσει την βολικοτερη σε αυτόν/ην τιμή, χωρίς απολύτως καμία παραχώρηση. Διαπραγμάτευση, είναι άλλο πράγμα, στην απλούστερη μορφή του λες "θέλω καλύτερη τιμή και θα ανταποδώσω αγοράζοντας μεγαλύτερη ποσότητα", και διάφορες παραλλαγές αυτού. Περισσότερα, στη σχετική ταινία των Monty Pythons.
Πολύ σωστά, και ακριβώς γι' αυτό το λόγο οι αγγλόφωνοι μάλλον αυτό που συζητάμε θα το περιέγραφαν με τη λέξη haggling, όχι negotiation.

Εδώ περιγράφεται ωραία η διαφορά μεταξύ των δύο ορων:

Και ετοιμολογικά- εννοιολογικά να το πάρεις Παζαρι = διαπραγμάτευση για την τιμή ενός προϊόντος μεταξύ πωλητή και αγοραστή.
ΚΑΙ γεωγραφικά να το πάρεις, στο pawn stars πχ (που δεν ξέρω αν είναι αληθινά videos- αλλά σίγουρα δείχνουν την κουλτούρα του έθνους) είδα τρελά παζάρια, και για κιθάρες.
Διαφωνώ. Η διαπραγμάτευση μπορεί κάλλιστα να έχει τρελές διακυμάνσεις. Είναι κάτι το συνηθισμένο σε νομικές υποθέσεις. Πχ σε τροχαίο ζητά 100Κ αποζημίωση το θύμα, και η ασφαλιστική προτείνει 30Κ για να μην προχωρήσει σε δίκη το όλο θέμα.
Αυτό που περιγράφεται συχνά – όπως για παράδειγμα στις εκπομπές τύπου Pawn Stars, ή ακόμα και σε κάποιες δικαστικές πρακτικές αποζημιώσεων όπου οι ενάγοντες ξεκινούν με εξωφρενικά αιτήματα – είναι στην πραγματικότητα παζάρι. Είναι η λογική της υπαίθριας αγοράς, του αραβικού παζαριού, όπου το παιχνίδι είναι θεατρικό. Kανείς δεν περιμένει να κλείσει στην αρχική τιμή. Όλοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα χορό τακτικής και υπερβολής.

Αντίθετα, η πραγματική διαπραγμάτευση είναι ένα δομημένο, στρατηγικό και κυρίως σοβαρό παιχνίδι. Δεν βασίζεται σε μαξιμαλιστικές υπερβολές, αλλά στην κατανόηση των συμφερόντων και των ορίων και των δύο πλευρών. Είναι πιο κοντά σε σκάκι παρά σε παζάρι. Το να ξεκινήσεις με ακραίες θέσεις και να περιμένεις να σοβαρευτεί η συζήτηση στη συνέχεια, είναι όχι μόνο αφελές αλλά και αντιπαραγωγικό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιος μπορεί να έχει όντως τεράστια διαπραγματευτική μόχλευση – κι αυτό να του δίνει την "πολυτέλεια" να ξεκινήσει μαξιμαλιστικά. Αλλά ακόμα και τότε, ο έξυπνος παίκτης σκέφτεται και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες: τη φήμη του, τις μελλοντικές συνεργασίες, τις εντυπώσεις που αφήνει.

Διότι σε σοβαρά τραπέζια διαπραγματεύσεων, όποιος συμπεριφέρεται σαν καρικατούρα του παζαριού, απλά δεν λαμβάνεται σοβαρά. Οι επαγγελματίες ξέρουν να αναγνωρίζουν το σόου και να το αποδομούν. Κι αν το παρακάνεις, το πιο πιθανό είναι να γίνεις έρμαιο στα χέρια τους. Θα σε κάνουν γιο-γιο χωρίς καν να το καταλάβεις.

Μα δεν συζητάμε αν η "διαπραγμάτευση "είναι κάτι διαφορετικό από το" παζάρι ".
Προφανώς, είναι σχέση γενικού με ειδικό.
Λέμε αν παίζει παζάρι στο abroad...
Λύθηκε το μυστήριο 😜

Μιας και αναφέρθηκε η εκπομπή pawn stars, στο εξωτερικό υπάρχουν πολλά ενεχυροδανειστήρια (pawn shops) με κιθάρες, εδώ γιατί όχι;

Μιας και αναφέρθηκε η εκπομπή pawn stars, στο εξωτερικό υπάρχουν πολλά ενεχυροδανειστήρια (pawn shops) με κιθάρες, εδώ γιατί όχι;
Γιατί δεν συνηθίζουν να ενεχυριάζουν κιθάρες στην Ελλάδα.
Πιθανολογώ κυριως πως οι ενεχυροδανειστές δεν έχουν γνώση του αντικειμένου .

εδώ γιατί όχι?

Νομίζω είναι θεμα κουλτούρας. Ο Έλληνας νιώθει ντροπή και μεγαλή "ήττα" να δώσει ενέχυρο ενα αντικείμενο του. Δεν θα μπορούσε να πάει, στα φανερά, σε ένα τέτοιο κατάστημα. Θα νιώθει πως ρεζιλεύεται, πως θα είναι δακτυλοδεικτούμενος.

Γιατί δεν συνηθίζουν να ενεχυριάζουν κιθάρες στην Ελλάδα.
Πιθανολογώ κυριως πως οι ενεχυροδανειστές δεν έχουν γνώση του αντικειμένου .

Νομίζω είναι θεμα κουλτούρας. Ο Έλληνας νιώθει ντροπή και μεγαλή "ήττα" να δώσει ενέχυρο ενα αντικείμενο του. Δεν θα μπορούσε να πάει, στα φανερά, σε ένα τέτοιο κατάστημα. Θα νιώθει πως ρεζιλεύεται, πως θα είναι δακτυλοδεικτούμενος.
Σίγουρα είναι και θέμα κουλτούρας (έχω δει όμως και πχ ρολόγια στη βιτρίνα τέτοιων καταστημάτων), όμως περισσότερο αυτό που ανέφερε ο @LK , δεν έχουν μάλλον γνώση/εμπειρία για να εκτιμήσουν σωστά τα μουσικά όργανα...

Αυτά τα καταστήματα στην Ελλάδα είναι απάτες, υπάρχουν μόνο για να φάνε τσάμπα χρυσό από άτομα σε ανάγκη, δεν υπάρχει περίπτωση για δίκαιη συναλλαγή εκεί μέσα είτε δίνεις για ενέχυρο είτε πουλάς χρυσό. Μια φορά τους πήγα ένα χρυσό ρολόι και για να μου αποδείξει ότι είναι επίχρυσο άρχισε να το ξύνει σε μια πέτρα, μασίφ φυσικά αυτό δεν της έκανε το χατίρι. Αποτέλεσμα μου σημάδεψε το ρολόι και τώρα πουλιέται μόνο για το υλικό του όχι για ρολόι. Λίγο το κακό γιατί δεν έπιανε και πολλά παραπάνω σαν ρολόι αλλά ο καραγκιόζης είναι καραγκιόζης, γυναίκα ήτανε, απατεώνισσα

Kαλημερα και χρόνια πολλά!
Η δική μου αγγελία σε κιθάρα είναι μια παρόμοια περίπτωση όπως αυτή που αναφέρει στο παράδειγμα του ο LK.Ειναι δηλαδή μια ΓΥΨΩΝ η οποία ανέβηκε αρχικά σε μια τιμή Α στην πορεία όμως αύξησα την τιμή της και θα την αύξηση κι άλλο.Ειναι τζόγος ....χρηματιστήριο.Εχει τύχει και με αντικείμενα που θέλω να αγοράσω....

Στην περίπτωση λοιπόν που θέλω οπωσδήποτε μια από τις αγγελίες ας πούμε μια κιθάρα (ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΨΑΧΝΩ ΜΙΑ ESP/LTD ECCLIPSE 1000 VINTAGE BLACK ME EMGS) και δεν έχω το κασέρι άμεσα θα ρωτήσω τον πωλητή αν δέχεται 2 η 3 δόσεις ....(μιλάμε για ακριβή αγορά όχι για κάτι των 100 και 200ε.) Έτσι ώστε να την καπαρώσω.Αν δεν δέχεται ξεκινάω και μαζεύω....αν προλάβω πρόλαβα...αν όχι ...πάλι περιμένω μέχρι να εμφανίστει ξανα σε αγγελία όσο αποταμιευω...αν αυτό γίνει μια η δυο φορές και έχει μαζευτεί αρκετό κασέρι μετα αρχιζω σοβαρά να σκέφτομαι την αγορά της κιθάρας καινούρια.

Σε περίπτωση που ο πωλητής αυξήσει την τιμή πχ ένα 10 % δε θα μασησω αν όντως θέλω την κιθάρα.Ομως αυξάνοντας και αυξάνοντας πλησιάζουμε στην τιμή του καινούριου (πάντα σε περίπτωση που κυκλοφορεί ακόμα) και αυτό είναι ένα θέμα που μπαίνει στη ζυγαριά.
Αν το αντικείμενο που θέλω ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ η εμφανίζεται στις αγγελίες μια φορά κάθε 5 χρόνια τότε θα κοιτάξω να βρω το κασέρι....δεν μπαίνω ιδιαίτερα σε διαδικασία παζαριού σε τέτοια περίπτωση γιατί δεν θέλω να χάσω το αντικείμενο για τα επόμενα πχ 5 για ένα κέρδος Χ λόγω του παζαριού.Προτιμοτερο να χάσω το οποίο κέρδος από ένα υποτιθέμενο παζάρι παρά να περιμένω 5 χρόνια να ξαναεμφανιστεί η τάδε κιθάρα σε αγγελία....
Όλα βέβαια εξετάζονται κατά περίπτωση....τα παραπάνω δεν εχουν εφαρμογή παντού γιατί δεν είναι και όλες οι αγγελιες-ευκαιριες-αναγκες-επιθυμιες ίδιες.

Και κάπως έτσι έχω καταλήξει να έχω μόνο καινούριες κθαρες!!!!!! 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Last edited:
Μα δεν συζητάμε αν η "διαπραγμάτευση "είναι κάτι διαφορετικό από το" παζάρι ".
Προφανώς, είναι σχέση γενικού με ειδικό.
Λέμε αν παίζει παζάρι στο abroad...
Λύθηκε το μυστήριο 😜
Προφανώς παντού υπάρχει παζάρι αλλά προφανώς επίσης ισχύουν και όσα έγραψα.

Πχ ένας ιδιώτης που βάζει εδώ μια αγγελία ψάχνοντας να ψαρέψει το θύμα αποτρέπει πολλούς σοβαρούς αγοραστές, αλλά παίζει με τις πιθανότητες να βρεθεί κάποια στιγμή κάποιος και να του τα δώσει.
Όμως πόσο πιθανό είναι αυτό όταν ανεβάζει κάποιος κάτι σε μια εξειδικευμένη πλατφόρμα, όπως είναι το πχ το noiz με αγοραστές-γνώστες, κανείς δεν μπορεί να το απαντήσει.

Εγώ πάντως κάτι τυπάκια σαν κι αυτόν που πουλάει τη ρέπλικα Gibson Junior για original, ή την καμμένη, σχεδόν κατεστραμμένη και ξαναβαμμένη 62άρα partcaster για όργανο που μπορεί να πιάσει 20 χιλιάρικα, τα έχω σταμπάρει.

Για μένα το παζάρι είναι παντού και πάντα κακή πρακτική. Η διαπραγμάτευση από την άλλη είναι μέρος της ζωής και υπάρχει παντού. Αν δω κάτι που με ενδιαφέρει αλλά θεωρώ ότι το τίμημα είναι μεγαλύτερο από αυτό στο οποίο θα έπρεπε να μπορεί να αποκτηθεί, προσωπικά θα το διαπραγματευτώ, δε θα το παζαρέψω. Αν είναι δίκαιο αυτό που ζητάει αλλά δεν έχω εγώ το τίμημα, πάλι θα προσπαθήσω μήπως μπορεί να βρεθεί μια μέση τομή, πχ με κάποια άλλα ανταλλάγματα.

Γι αυτό το θεωρώ εξαιρετικά ανόητο όταν διαβάζω "τιμή τελική, δεν απαντάω σε ανταλλαγές, δεν, δεν, δεν..." κάτσε πρώτα να ακούσεις τί έχει να πεί ο άλλος. Αν είναι κουτοπόνηρος παζαρτζής, δεν ασχολείσαι. Αν όμως ο άλλος έχει μια τίμια προσφορά, απλά τον αποτρέπεις και ζημιώνεσαι και εσύ ο ίδιος.

Last edited:
Αυτός με τη junior δε θα πρεπε να μπαναριστει μαζί.με την αγγελία του?κάποιος θα τη πατήσει ..

Αυτός με τη junior δε θα πρεπε να μπαναριστει μαζί.με την αγγελία του?κάποιος θα τη πατήσει ..
Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η διαχείριση. Οι υπόλοιποι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τον ειδοποιήσουμε καλοπροαίρετα με ένα email και μετά αναφορά αγγελίας ή και αρνητική κριτική στο μέλος. Γεγονός πάντως είναι πως δεν ξέρω προσωπικά για τον συγκεκριμένο, πώς και πόσο την αγόρασε την κιθάρα. Ενώ για την Fender του '62, το έχω δει το όργανο και πριν τη βαφή και ξέρω ότι το αγόρασε πολύ πιο κάτω από αυτά που ζητάει (Στην αρχή την είχε βάλει εδώ 4 χιλιάρικα :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:).

Πάντως αξιότιμα μέλη, τώρα που ο (ομοίως εξαίρετος) @LK μας έχει μετατρέψει σε... επενδυτικό forum 😆 🤑 έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν... επενδυτικά σημεία και τέρατα στις αγγελίες. 😉😄

Την είχα δει αυτή την αγγελία αλλά κανένα part δεν είναι 62'...,γι'αυτό μπερδευτηκα

Ενώ για την Fender του '62, το έχω δει το όργανο και πριν τη βαφή και ξέρω ότι το αγόρασε πολύ πιο κάτω από αυτά που ζητάει (Στην αρχή την είχε βάλει εδώ 4 χιλιάρικα :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:).

Για τη μαϊμού gibson το καταλαβαίνω αλλά από περιέργεια και μόνο τι θεωρείς ως μεμπτό στην συγκεκριμένη αγγελία? Μπήκα να δω και ο τύπος έχει λεπτομερή ανάλυση, ακόμα και φωτό με το σώμα πριν τη βαφή έχει. Δεν αναφέρει κάπου ούτε ισχυρίζεται ότι είναι ορίτζιναλ.

Εκτός κι αν στέκεσαι μόνο στην τιμή αγοράς και την τιμή που ζητάει τώρα. Ή μήπως έχει αλλάξει τα στοιχεία της αγγελίας μετέπειτα ύστερα από υπόδειξη κάποιου καθ' ότι δεν παρακολουθώ τόσο ακριβά όργανα και πιθανόν να έχασα την πρωτοτυπη ανάρτηση.

Για τη μαϊμού gibson το καταλαβαίνω αλλά από περιέργεια και μόνο τι θεωρείς ως μεμπτό στην συγκεκριμένη αγγελία? Μπήκα να δω και ο τύπος έχει λεπτομερή ανάλυση, ακόμα και φωτό με το σώμα πριν τη βαφή έχει. Δεν αναφέρει κάπου ούτε ισχυρίζεται ότι είναι ορίτζιναλ.

Εκτός κι αν στέκεσαι μόνο στην τιμή αγοράς και την τιμή που ζητάει τώρα. Ή μήπως έχει αλλάξει τα στοιχεία της αγγελίας μετέπειτα ύστερα από υπόδειξη κάποιου καθ' ότι δεν παρακολουθώ τόσο ακριβά όργανα και πιθανόν να έχασα την πρωτοτυπη ανάρτηση.
Έχεις δίκιο, δεν είδα όλες τις φώτο, ότι δηλαδή έχει βάλει και την αρχική, να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω αν τις έιχε κι απ την αρχή που ζητούσε 4.000€.

Είδα την αρχική φώτο και διάβασα την περιγραφή στην οποία δεν αναφερόταν η αρχική κατάσταση του σώματος.

Πάντως και την περιγραφή την έχει αλλάξει, έχει αφαιρέσει πολλές απ τις υπερβολές, μάλλον μαζί με την τιμή.

Όσο για τη διαφορά στην τιμή μεταξύ αγοράς και πώλησης, ο καθένας ό,τι θέλει κάνει. Αρκεί να είναι εντάξει στις περιγραφές.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back