εχεις καποια επισημα στοιχεία για αυτο?
Γιατί έχω επίσημα στοιχεία για όλα τα υπόλοιπα που λέω; Όχι, είναι 100% παρατήρηση στο χώρο.
Καταρχάς, είναι αντικειμενικά πολύ δύσκολο, έως ακατόρθωτο μόνο και μόνο
να ακούσεις jazz αν δεν πας σε ωδείο, πόσο μάλλον να μπεις στη διαδικασία να ακούσεις ενεργά και να κάτσεις να την ερευνήσεις. Ειδικά στην Ελλάδα. Άντε πες Αμερική κάτι μπορει να ακούσεις. Εδώ αν δεν πας σε ωδείο, αν δεν κάτσει κάποιος να σου πει για αυτή, παίζει να μην έρθεις ποτέ σε επαφή με την jazz. Τα άλλα είδη δεν είναι έτσι. Ακόμα και ένα ελαφρολαϊκό του οικονομόπουλου θα έχει ηλεκτρική κιθάρα και κανένα σολάκι. Η pop θα έχει στοιχεία rock ή latin, και η Trap θα έχει στοιχεία ηλεκτρονικής, που λέει ο λόγος.
Θέλω να πω πως σε γενικότερο επίπεδο υπάρχουν τα ερεθίσματα έτσι ώστε σιγά σιγά κάποιος να βρεθεί να ακούει πιο "βαριά"/ψαγμένη μουσική μέσω της καθημερινότητας - αν για κάποιο λόγο το μυαλό του το απαιτήσει.
Για την Jazz συγκεκριμένα όμως, ακόμα και να έρθει κάποιος σε επαφή μαζί της, τα σχόλια που παίρνω είναι, ότι τον εκνευρίζει, δεν μπορεί να παρακολουθήσει, ότι παίζουν λάθος νότες, ότι δε βγάζει νόημα, ή απλά δεν του αρέσει γιατί δεν μπορεί να συνδεθεί μαζί της. Υπάρχει και το άλλο άκρο που ακούει jazz για να λέει ότι ακούει, για ελιτιστικούς λόγους. Σίγουρα υπάρχουν και αυτοί που την ανακάλυψαν με κάποιο τρόπο και κάπως συνδέθηκαν, και το έψαξαν περαιτέρω.
Το ίδιο ισχύει και για την κλασική μουσική αλλά σε μικρότερη μορφή, αν και εκεί υπάρχει αρκετό υλικό που μπορεί κάποιος να συναντίσει, από την τηλεόραση όπως σε διαφημίσεις, μέχρι τον κινηματογράφο.
Όσον αφορά την prog, εκεί ακούω διάφορα άλλα, ακόμα και από ροκάδες/μεταλάδες - ότι είναι πολύπλοκη χωρίς λόγο, επιτηδευμένη, δε χρειάζεται/δε βγάζει νόημα, κτλ.
Γενικότερα όσο πιο πολύπλοκη η μουσική, τόσο πιο δύσκολα μπορείς να την παρακολουθήσεις, να την κατανοήσεις, και πόσο μάλλον να την αγαπήσεις.