πριν κάνεις οποιαδήποτε κίνηση αγοράς πρέπει να ξεκαθαρίσεις τις
προτεραιότητες σου ως προς τις
ανάγκες σου σε σχέση πάντα με το μπάτζετ που διαθέτεις...
πρώτο στάδιο είναι το να κατανοήσεις κάποιες αντικειμενικές (το δυνατόν) "σταθερές"...
- αξιόλογο
home cinema σύστημα έστω και entry level που θα σου δώσει μια αίσθηση κινηματογραφικής εμπειρίας με 500€ σύνολο, δεν υπάρχει (κατά κανόνα)
*...
- με αρκετά κάτω από τα 500 (250-300) μπορείς να έχεις ένα
ικανοποιητικότατο για σπιτική χρήση ζευγάρι
studio monitor...
- ο
αδύναμος κρίκος και η
ποθητή ισοροπία σε κάθε ηχητική αλυσίδα συσκευών αναπαραγωγής είναι εκ των ουκ άνευ... και o αδύναμος κρίκος και για τις δυο χρήσεις που ενδιαφέρεσαι είναι η onboard κάρτα ήχου σου... δυστυχώς ότι συνδέσεις πάνω της θα υποβιβάσει τις όποιες δυνατότητες του στα χαμηλά ποιοτικά όρια που αυτή θα του θέσει... με άλλα λόγια
δεν φτάνει να πάρεις καλά μόνιτορ αλλά χρειάζεσαι απαραίτητα και
ανάλογης ποιότητας κάρτα ήχου για τον υπολογιστή σου (εκτός αν πάρεις μόνιτορ με ενσωματωμένο dac)... το ίδιο ισχύει και για το hc...
δυστυχώς όπως καταλαβαίνεις τα πράγματα δεν είναι εύκολα και "καθαρές" επιλογές all in one δεν υπάρχουν... πρέπει να κάνεις παραχωρήσεις και "υβριδικές πατέντες" για να αξίζει τον κόπο να εκταμιεύσεις...
προσωπικά μπορώ να σου πω μόνο τι θα έκανα εγώ στη θέση σου...
στην 1η περίπτωση που θα με ενδιέφερε πολύ η παραγωγή μουσικής στο σπίτι αλλά δεν θα μπορούσα να αποχωριστώ και την ιδέα μιας τηρουμένων των αναλογιών ικανοποιητική κινηματογραφική εμπειρία στο σαλόνι μου, θα έπαιρνα ένα καλό ζευγάρι 5άρια μόνιτορς που θα χρησιμοποιούσα καθαρά για μουσική (παραγωγή και ακρόαση) όπως πχ τα κλασικά πλέον στο entry level
JBL 305P MKII
και μια ανάλογη τους κάρτα ήχου όπως η
Audient iD4 MKII ...
όσο για θέαση με όσα περίσσευαν (και κάτι τις ακόμα μια και πουλιέται πια κάτω από τα 200€), θα έψαχνα σε μεταχειρισμένο (δυστυχώς δεν βγαίνει πλέον) το μοναδικό φθηνό σύστημα που έχω ακούσει και με έπεισε από την πρώτη στιγμή ότι αξίζει τον κόπο να του αφιερώσω 2 ώρες για να δω μια ταινία (και όπως έχω ξανά αναφέρει στο παρελθόν το έχω πλέον χρόνια και δεν θα το αποχωριστώ ποτέ παρότι τα στάνταρ μου είναι πολλαπλάσιας τιμής?)... το
Logitech Z-5500*...
λόγω του 10ριού sub και της πιστοποίησης
THX αν το συνδέσεις ψηφιακά στην μητρική σου (
παρακάμπτοντας ουσιαστικά την κάρτα σου) το ηχητικό αποτέλεσμα (πάντα για ταινίες μιλάμε πλέον γιατί μουσική "δεν παίζει" όπως και όλα τα ομοειδή του) ξεφεύγει κατά πολύ ποιοτικά από ένα τυπικό pc multimedia σύστημα και θεωρώ απίθανο να μην σε ικανοποιήσει ειδικά σε αυτόν τον χώρο που αναφέρεις ότι προορίζεις να καλύψεις...
τώρα στην
2η περίπτωση που θα ήθελα ένα σύστημα που θα κάλυπτε άνετα πχ και
post production μίξεις και επεξεργασία κινηματογραφική υλικού ή την παραγωγή soundtrack αναγκαστικά θα κινούμουν
τμηματικά και μεσοπρόθεσμα στις αγορές έχοντας όμως προϋπολογίσει ότι τελικά θα ξέφευγα κατά πολύ από τα 500€ που έθεσες αρχικά... πχ θα έπαιρνα αρχικά ένα καλό ζευγάρι μόνιτορ και μια ανάλογή του κάρτα (με τουλάχιστον 6 εξόδους πλέον) και
συν τω χρόνω θα πρόσθετα ένα sub και 3 ακόμα ίδια μόνιτορ... μέχρι τότε θα ψιλοάκουγα τις ταινίες αναθέτοντας στο ήδη υπάρχον yamaha χρέη rear surround sp...
τα μοντέλα που αναφέρω είναι ενδεικτικά (πλην του logitech που δυστυχώς δεν ξέρω άλλο που να το ανταγωνίζεται στα ίσα σε αυτή την τιμή) και μπορείς να κινηθείς και σε κάποιες ανάλογες ποιοτικά εναλλακτικές σύμφωνα και με τα "γούστα" σου (όπως πχ και τα fostex που ανέφερε ο Δημήτρης παραπάνω ή τα presonus που ανέφερες)... το κύριο σου μέλημα είναι να
ξεκαθαρίσεις πρώτα τι θέλεις να κάνεις για να καταλήξεις επακόλουθα σε αγορές που δεν θα μετανιώσεις...
ευτυχώς η τεχνολογία έχει προοδεύσει φοβερά ειδικά στα ηλεκτρονικά μέσα και οι
κακές επιλογές πια συνήθως οφείλονται κυρίως στην
κακή αξιολόγηση των αναγκών μας...
ΥΓ.
Το ιδιο και το σαμπ βλεπω τωρα ειναι μαλλον καλο για τα δικα του ηχειακια.
όντως με 4άρι γούφερ και τα spec του που ουσιαστικά δηλώνουν ότι στα ηχοληπτικά ανεκτά -2 db άντε να φτάνει με το ζόρι στα 80-90 hz, μόνο subwoofer δεν το λες... τα περισσότερα φθηνά μόνιτορ κατεβαίνουν χαμηλότερα...?
Υπάρχουν κάποια 5.1 ηχεία που να είναι κατάλληλα και για τα 2;
φυσικά υπάρχουν αλλά όπως ήδη θα έχεις αντιληφθεί από την όλη συζήτηση το κόστος τους είναι μεγάλο για σπιτική χρήση...