Vintage VST & Plugins

Οδυσσέας Παππάς

odis13

Βινταζολάγνος
Πόντοι
2,693
'Οχι, όχι vst και plugin για vintage ήχο - vintage software κανονικό πλέον. Μιλάμε για vintage vs modern κιθάρες, αλλά εδώ το έχουν πάει σε άλλο λεβελ. Μια κοινότητα καμμένων έχουν βαλθεί να αναστήσουν κάποια απο τα πιο περίεργα και ιδιαίτερα software synths και plugins απο τις πρώιμες μέρες της τεχνολογίας (late 90s/early 00s) και να τα διασώσουν σε ενα ψηφιακό κόσμο που εξελίσσεται ραγδαία και τα είχε αφήσει προ πολλού πίσω.

να τα διασώσουν σε ενα ψηφιακό κόσμο που εξελίσσεται ραγδαία και τα είχε αφήσει προ πολλού πίσω.
Μα γιατί; Δεν καταλαμβάνουν καν φυσικό χώρο

Ξεκίνησα να διαβάζω το άρθρο κριντζάροντας με τις αναμνήσεις του αρχαίου software αλλά υποθέτω πως αντίστοιχα θα ένοιωσαν όσοι μεγάλωσαν στα 50s και τα 60s βλέποντας τη μανία όλων μας με το "vintage" hardware που τους έβγαζε την πίστη ανάποδα.

Μα γιατί; Δεν καταλαμβάνουν καν φυσικό χώρο
Μα γιατί να θέλουν διάσωση εννοείς? Γιατί είναι πολύ εύκολο κάτι που υπάρχει στο ίντερνετ σήμερα άυριο να έχει εξαφανιστεί κυριολεκτικά και ανεπίστρεπτα απο προσώπου γης. Χωρίς απαραίτητα κακή θέληση ή οτιδήποτε. Μπορεί να έχουμε στο νου μας οτι πλέον στον ψηφιακό κόσμο τα πάντα διαιωνίζονται απρόσκοπτα και πάντοτε θα υπάρχει κάπου αντίγραφο απο κάτι, αλλά στην πραγματικότητα παλια software/media/κομμάτια του ιντερνετ απλά δεν υπάρχουν πλέον, είναι τρομερά σύνηθες.

Και πέραν αυτού, ακόμα και οταν βρίσκονται τέτοια προγράμματα δεν μπορούν απλά να τρέξουν σε σημερινά συστήματα, όταν γραφτήκαν το 1999 και το τελευταίο update έγινε το 2003. Οπότε πρέπει κάπως να δισαφλιστεί και η υπαρξή τους αλλά και να γίνει η δουλειά ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν σε σημερινά περιβάλλοντα.

Εμένα λογικό μου φαίνεται.
Έχω τεράστιο αρχείο ΚΑΙ από vintage software (πέρα πό το Hardware) , το οποίο σίγουρα αξίζει να διασωθεί και για ιστορικούς λόγους.

Μπορώ να πω ότι το άρθρο με συγκίνησε, για την «αναβίωση» του vintage λογισμικού μουσικής. Μιλάμε για δέος. Όλο αυτό που γίνεται είναι σαν ένας αρχαιολόγος να σκάβει και να βρίσκει αρχαία αντικείμενα που έδιναν πνοή σε μια άλλη εποχή. Κάποια από αυτά τα προγράμματα ήταν πραγματικά μοναδικά και πλέον είναι δυσκολότερο να τα βρεις από σπάνια αναλογικά synths.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό που κάνουν κάποιες ομάδες όπως η "Obsolete Music Software" και το ".DSP/archive", που συλλέγουν και αρχειοθετούν αυτό το λογισμικό. Δίνουν πνοή σε εργαλεία που χάθηκαν μέσα στο χρόνο λόγω των συνεχών ενημερώσεων των λειτουργικών συστημάτων. Είναι η ιστορία της μουσικής που διασώζεται. Είναι οι ήχοι και οι ροές εργασίας που μας έκαναν να αγαπήσουμε την ηλεκτρονική μουσική.

Μου ήρθε κατευθείαν στο μυαλό το προσωπικό μου vintage αρχείο, όσα μουσικά προγράμματα, ακόμα και στις virtual μορφές των παλιών home computers που με σημάδεψαν και με ενέπνευσαν να δημιουργήσω. Αυτά τα εργαλεία είναι κάτι παραπάνω από απλές εφαρμογές, είναι η μνήμη και η δημιουργική πορεία μας. Πρέπει να τα διασώσουμε και να τα μοιραστούμε με τις νέες γενιές, για να καταλάβουν από πού ξεκίνησαν όλα και να μη χαθεί τίποτα από την καλλιτεχνική μας κληρονομιά.

Είναι χρέος μας να στηρίξουμε αυτές τις πρωτοβουλίες, γιατί αύριο μεθαύριο θα έχουν μείνει μόνο τα AI και τα algorithmic phantasms. Ας κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα της δημιουργικότητας που γεννήθηκε μέσα από αυτά τα πρωτοποριακά προγράμματα.

1757016815839.png

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back