Vintage Vs Modern instruments

Προτιμάτε τα vintage όργανα ή τα πιο μοντέρνα (έστω και με vintage specs);

• Vintage όργανα

Ψήφοι: 1 14.3%
  • Μοντέρνα Όργανα

Ψήφοι: 6 85.7%

• Σύνολο ψηφοφόρων
    7
Νέκκων ὁ Θεσσαλονικεύς

Nekkon

Gretsch addict 🎸
Πόντοι
1,158

Με αφορμή το παραπάνω βίντεο από τους αγαπημένους The Studio Rats, όπου συγκρίνουν μια "vintage" (1977) Fender Stratocaster και μια μοντέρνα Valiant S-style κιθάρα, τίθεται το εξής δίλημμα: Νοσταλγία και vintage εξοπλισμός (με πιθανά προβλήματα αλλά με το mojo και το vibe μιας εποχής) ή μοντέρνος εξοπλισμός (με μεγαλύτερη τεχνογνωσία και λιγότερα τεχνικά προβλήματα και συντήρηση αλλά όχι απαραίτητα συνυφασμένος με κάποιο μέρος της μουσικής ιστορίας); Εσείς τι διαλέγετε;

Μοντέρνα όργανα, λόγω μοντέρνων χαρακτηριστικών, τα οποία έχουν προκύψει από χρόνια πείρα κατασκευαστών και παικτών. Χαρακτηριστικών τα οποία είναι (στις περισσότερες περιπτώσεις, για να μην είμαι απόλυτος) ξεκάθαρες βελτιώσεις, στο playability ΚΑΙ στον ήχο.

Άγιο έχω που είμαι vintage-resistant. Όχι πως θα μπορούσα να τα πληρώσω, αλλά λέμε τώρα…

Αν ακούς Vintage τότε θέλεις και Vintage πράγματα, αν τα ακούσματα σου επινοήθηκαν από το 90 και μετά θέλεις και κιθάρα χωρίς βαθουλώματα, γυαλιστερή και ωραία

Εγώ τείνω να διαλέγω μοντέρνα όργανα. Η εξέλιξη στην τεχνολογία υλικών και hardware είναι τεράστια. Από καλύτερα τάστα και πιο σταθερές γέφυρες μέχρι πιο αξιόπιστα ηλεκτρονικά. Όταν έχεις ένα όργανο που δουλεύει άψογα χωρίς «ιδιοτροπίες», μπορείς να επικεντρωθείς στη μουσική και όχι στη συντήρηση.

Τα vintage - αν "παίζουν", γιατί δεν είναι γραμμένο στο... βράχο ότι "παίζουν" όλα- μπορούν να σε κάνουν να τα λατρέψεις.

Βέβαια, έχουν τα γνωστά... θεματάκια τους (τα κατασκευαστικά). Αλλά μπορούμε να ζήσουμε με αυτά.

Εννοείται ότι τα σύγχρονα είναι απείρως καλύτερα κατασκευασμένα - και φυσικά και πολλά από αυτά "παίζουν" και παρά "παίζουν".

Έχω vintage όργανο, ένα Jazz Bass του '71 full original και όταν το έβαλα δίπλα στο κυρίως τετράχορδο μου, ένα Geddy Lee JB '96 ή '97 το οποίο λατρεύω, το '71 είχε έναν "αέρα" στον ήχο του, ενώ το Geddy ξαφνικά μου ακούστηκε "κομπρεσαρισμένο".

Όλα αυτά βέβαια είναι υποκειμενικά.

Πάντως δεν παίζω με το '71, αλλά ούτε και με κάτι αυτού του αιώνα. Geddy και Fender Roscoe Beck V που και αυτό είναι '96 ή '97. Οπότε είμαι καπου στη μέση.

Vintage.

Eκτιμώ τα μοντέρνα όργανα, ειδικά όταν προσφέρουν κάτι που είναι νέο και βελτιωμένο. Αλλά αν έπρεπε να διαλέξω μια απο τις δυο κατηγορίες, θα μπορούσα άνετα να ζήσω αποκλειστικά με όργανα φτιαγμένα πρίν το 1985. Μουσικά, τυγχάνει πολυ απο τη μουσική που ακούω να υπηρετείται ακόμα και σήμερα απο όργανα vintage προσανατολισμού/φιλοσοφίας, οπότε προφανώς βοηθάει αυτό.

Προτιμώ τα vintage όργανα σε ένα βαθμό επειδή έχουν ένα χαρακτήρα και μια πατίνα που μου αρέσει. Είναι επίσης ωραίο, όσο μπορώ προφανώς, να παίζω με όργανα που όχι απλά μοιάζουν με αυτά που χρησιμοποιούν οι μουσικοί που μου αρέσουν αλλα που ειναι αυτά που χρησιμοποιούν οι μουσικοί που μου αρέσουν.

Δεύτερον τα υλικά έχουν αλλάξει πλέον. Αναφέρομαι εδώ στα ακουστικά όργανα κυρίως και όχι στα ηλεκτρικά, όπου περι ορέξεως κολοκυθόπιτα. Μερικά απο τα έλατα που μπαίνανε σε καπάκια σε όργανα της σειράς τις δεκαετίες του '50 και του '60 σήμερα τα βλέπουν οργανοποιοι και τους τρέχουν τα σάλια. Δε χρειάζεται καν να πάμε προπολεμικά, εκεί και αν γινόταν χαμός, oύτε σε εξωτικά τύπου Brasilian rosewood, που πλέον δεν ακουμπάς. Απλά μαόνια και έλατα - δεν υπάρχει πλέον ξυλεία σαν την old growth που αφθονούσε τον προηγούμενο αιώνα, ειδικά στο πρώτο μισό. Και έχει αμβλυνθεί τρομερά την τελευταία δεκαπενταετία το πρόβλημα, και φτάνεις πλέον να μη βρίσκεις οικονομική κιθάρα με rosewood της προκοπής ούτε με σφαίρες. Βλέπεις ακουστικές με κάτι καπάκια που μέχρι και η Gibson στα πιο στενεμένα της θα ντρεπόταν να βάψει μαύρα και να τις πουλήσει, και είναι το νέο νορμάλ αυτό. Θυμάμαι να διαβάζω ανθρώπους της Martin να λένε οτι γυρνάνε τις μάντρες παρακαλώντας να βρούνε έλατα που 30 χρόνια πρίν δεν θα διαονούταν ούτε με σφαίρες να βάλουν στην αποθήκη τους.

Kαι δεν είναι μόνο τα υλικά αυτά καθ'αυτά, είναι και οι παραγωγικές διαδικασίες. Είναι φοβερό φαινόμενο αυτό, απο τη μία παράγωνται σήμερα κιθάρες με σχέση ποιότητας - τιμής που ειναι απλά απίστευτες. Αν μιλούσαμε δηλαδή αυστηρά και μόνο για κιθάρες οικονομικής κατηγορίας δεν τίθεται καν ερώτημα, η πιο σάπια Squier του σήμερα είναι έτη φωτός μπροστά απο οτιδήποτε βγήκε απο το εργοστάσιο της Harmony τον προηγούμενο αιώνα.

Απο την άλλη, έχουν αλλάξει τόσο τα πράγματα στην οικονομία της μαζικής παραγωγής που έχουν γίνει πλεον νορμάλ cost-cutting πατέντες σε όργανα πιο ακριβά που παλαιότερα απλά δεν γινόντουσαν δεκτές απο το αγοραστικό κοινό. Maple μανίκια που δεν έχουν ωριμάσει ως πρέπει και γίνονται μπανάνα καθε 6 μήνες, αλλα δε πειράζει μωρέ θα τα κάνουμε roast, πας μετά να κάνεις και ενα refret και διαλύονται κομμάτια απο την ταστιέρα λες και ειναι φτιαγμένη απο σαπισμένο μπετό. 'Εχουμε stainless stell frets, αλλά στο κόψιμο του nut αφιερώσαμε 17 δευτερόλεπτα και είναι να το κλαίνε και οι ρέγγες. 'Εχουμε locking tuners, αλλά τα σελάκια της γέφυρας είναι φτιαγμένα απο τέτοιο γαζοτενεκέ που αν τα ανεβοκατεβάσεις 3-4 φορές θα γίνουν stripped τα πάσα. 'Ενα stacked heel εδώ, ένα scarf joint εκεί, βάλε και ενα bridgeplate μισο δάχτυλο πάχος να μη μας ρημαχθεί το καπακί (απλά θα ακούγεται σαν κάδος, κλαιν), άσε και μισο εκατοστό περίμετρο χωρίς κολλα στη γέφυρα (γιατί που να κάθεσαι να κόβεις βερνίκι άκρη σε άκρη, μια μαλακία να γίνει και πίσω στα λούστρα), βάλε και μισό κιλό εποξική στο neck joint να γεμίσει και τα κενα που αφήσαμε επειδή το dovetail είναι στο περίπου, μια χαρά.

'Ηθελα επίσης να αναφέρω ότι αν και οι τιμες των vintage οργάνων είναι φυσικά φουσκωμένες στο θέο για προφανείς λόγους, υπάρχουν "vintage" όργανα που μπορούν να βρεθούν ακόμα σε πολύ λογικές τιμές και που προσφέρουν πολύ καλύτερο vfm απο νέα όργανα (τα οποία έχουν τιμολογιακά εκτιναχτεί στα 20s).

Μην κολλάτε στα golden era Fender/Gibson/Martin, υπάρχει πολύ πράγμα παραέξω, και αν ξέρεις τι και που να ψάξεις κυκλοφορούν ακόμη διαμάντια. Η '77 refinished strat-άγκυρα του φίλου στο βίντεο για την οποία έσκασε 2 χιλιάρικα ίσως δεν είναι ανάμεσα τους, αλλά και πάλι...

@odis13 ΑΝ ήρωας σου ήταν ο John Mayer, θα έπαιρνες Strat που έγραψε όλη του τη δισκογραφία ή Silver Sky που συν-σχεδίασε με τον Paul Reed Smith και έγραψε τον τελευταίο του δίσκο;

@odis13 ΑΝ ήρωας σου ήταν ο John Mayer, θα έπαιρνες Strat που έγραψε όλη του τη δισκογραφία ή Silver Sky που συν-σχεδίασε με τον Paul Reed Smith και έγραψε τον τελευταίο του δίσκο;
Τωρα ερώτηση είναι αυτή?

Θα έτεινα προς κανονική strat, αλλά εξαρτάται και από το τι μπορώ να βρώ και πόσα μπορώ να διαθέσω. Αν μου έλεγες πχ οτι έχω ταβάνι 500 ευρώ μπορεί και να κοίταγα να βρω μεταχειρισμένη μια Silver Sky SE (οι οποίες παρεπιπτόντως ακούω είναι ιδιαίτερα αξιόλογες). Aν μπορούσα να πάω παραπάνω, Fender Strat.

Αμερικάνικη Silver Sky δε νομίζω να αγόραζα ποτέ μου, αν είναι να σκάσω 3μιση χιλιάρικα ξαφνικά ακουμπάω και βίνταζ και Fender Custom Shop και μπουτικάδες. 'Ασε που αυτοί μπορεί να φιλοτιμηθούν να μου δώσουν και βαλίτσα αντι για gig bag :LOL:.

Ψήφισα vintage λόγω mojo radius τάσεων. Πιο πολύ μ’ αρέσει να παίζω με την 70’s vintage reissue, strat, αλλά από τα video που ακούω τον εαυτό μου μου φαίνεται ότι καλύτερα ακούγομαι με μια PRS custom 22 που έχω. Επίσης έχω και είχα vintage κιθάρες κι μιλώ εκ του ασφαλούς

Είναι μια περίοδος από το 95 μέχρι και το 2010 που μου φαίνεται ότι φτιάχτηκαν τα καλύτερα όργανα (της γραμμής παραγωγής εννοώ) από άποψη ποιότητας κατασκευής, κυρίως για την Fender αλλά το βλέπω και σε άλλες μάρκες, κάποια προβλήματα με το hardware λύθηκαν, τελειοποιήθηκαν τα τρέμολα και στις strat αλλά και το floyd rose με την τέταρτη έκδοση νομίζω, και χρησιμοποιούσαν ατσάλι για τα εξαρτήματα και τα πραγματικά ξύλα, και όλα αυτά σε λογικές τιμές για την εποχή

Αυτά εννοώ όταν λέω μοντέρνα όργανα, από εκεί και μετά τα θεωρώ μεταμοντέρνα όπου εμφανίζονται όλες αυτές οι εκπτώσεις στην ποιότητα που αναφέρει ο odis

Αυτές δεν έχουν γίνει discontinued;
Δεν ξέρω. Ηταν του συμπαίκτη μου και την είχα χρησιμοποιήσει στην ηχογράφηση της Αντιγόνης των Ριζά Χ. Επειδή μου είχε αρέσει αυτό που έπαιξα (one take) την ζήτησα και μου την έδωσε.

Re-issues. Vintage ήχος από σοβαρά όργανα.

Τα περισσότερα Vintage όργανα είναι καταγέλαστα μπροστά στις σύγχρονες Custom Shop. Οι μοντέρνες κιθάρες δε μου αρέσουν αισθητικά. Επίσης δεν ακούω μουσικές παιγμένες από μοντέρνα όργανα.

Νεκταριε,
Με μπερδεψες….

Προτιμάτε τα vintage όργανα ή τα πιο μοντέρνα (έστω και με vintage specs);​

Ενδεικτικα…. Η fender american original/vintage σειρα, η les paul R7/8/9 τα reissues ολων των εταιριων… τι ειναι vintage η modern?

Οπως το διαβαζω modern…
Θα εκανα προσθετα μια τριτη κατηγορια την αγαπημενη μου…
Κιθαρες με vintage specs..
ισως και 4η αλλα δε βαζω στο ιδιο επιπεδο το custom shop της Gibson με αυτο της fender.

Οι αγαπημενες μου fender καλως η κακως εχουν μια επίπροσθετη ευκολια στην κατασκευη… συναρμολογουμενα…

Παρόμοια θέματα

Trending...

Νέα θέματα

Back