«Βαβούρα» σε FL Studio + Amplitube

Dixie

Ενεργό μέλος
Πόντοι
218
Καλημέρα σε όλους,

Έχω το εξής πρόβλημα: Συνδέω τις κιθάρες (Gibson Les Paul με P-90's, PRS SE DGT) στην κάρτα ήχου (EVO 4), ανοίγω το FL Studio, ανοίγω και το Amplitube, επιλέγω είτε κάποιον από τους clean ενισχυτές, είτε κάποιον από τους «βρώμικους» και το αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι να έχω «βαβούρα» στον ήχο. Χρησιμοποιώ noise gate και η αλήθεια είναι ότι μειώνεται ο θόρυβος, όμως εγώ θέλω και χωρίς noise gate, ειδικά στους clean ενισχυτές ο ήχος να είναι νορμάλ, χωρίς θόρυβο.

Έχετε κάποια συμβουλή να μου δώσετε;

Επειδή το "βαβούρα" που αναφέρεις είναι πολύ αόριστο, θέλεις να γίνεις πιο συγκεκριμένος; Ακόμα καλύτερα: Αν ο θόρυβος αυτός περνάει και στην ηχογράφηση, γράψε μας ένα κλιπάκι με την κιθάρα συνδεδεμένη αλλά χωρίς να παίζεις για να ακούσουμε τι γίνεται.

To Amplitube δεν ειναι και το πιο ήσυχο amp modeller πάντως, ειδικά δε με P90s σε κιθάρα που δεν ειναι fully shielded καθισμένος μπροστα απο την οθόνη....λογικό μου ακούγεται αυτό το επίπεδο hum.

Επίσης τσέκαρε μήπως έχεις το input gain της κάρτας ή του Amplitube (ή και των δύο) πολύ ψηλά.

Καλημέρα σε όλους,

Έχω το εξής πρόβλημα: Συνδέω τις κιθάρες (Gibson Les Paul με P-90's, PRS SE DGT) στην κάρτα ήχου (EVO 4), ανοίγω το FL Studio, ανοίγω και το Amplitube, επιλέγω είτε κάποιον από τους clean ενισχυτές, είτε κάποιον από τους «βρώμικους» και το αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι να έχω «βαβούρα» στον ήχο. Χρησιμοποιώ noise gate και η αλήθεια είναι ότι μειώνεται ο θόρυβος, όμως εγώ θέλω και χωρίς noise gate, ειδικά στους clean ενισχυτές ο ήχος να είναι νορμάλ, χωρίς θόρυβο.

Έχετε κάποια συμβουλή να μου δώσετε;
Επειδή κάνω ηχογράφηση μόνο με amplitube, δεν έχω θόρυβο, ,επίσης εξαρτάται τι ενισχυτή βάζεις, έχω παρατηρήσει μερικοί ενισχυτές είναι πιο "θορυβώδης" από άλλους , επίσης κατά πόσο πολύ έχεις φορτώσει με πεταλάκια το preset που έχεις φτιάξει.
Εγώ χρησιμοποιώ reaper βέβαια αλλά δεν νομίζω να παίζει ρόλο το daw.
Χρησιμοποιήσε balanced καλώδια για την κιθάρα από την κάρτα ήχου στην κιθάρα και φρόντισε να μην έχεις πολλές ηλεκτρικές συσκευές κοντά στην κάρτα ήχου η καλώδια που συνδέονται σε πρίζα ρεύματος.

Τι κάρτα ήχου χρησιμοποιείς?

To Amplitube δεν ειναι και το πιο ήσυχο amp modeller πάντως, ειδικά δε με P90s σε κιθάρα που δεν ειναι fully shielded καθισμένος μπροστα απο την οθόνη....λογικό μου ακούγεται αυτό το επίπεδο hum.
Oντως τα neural dsp plugins ειναι πολυ πιο 'ησυχα' plugins γενικότερα, απλα το amplitube θελει λιγο ψαξιμο να βρεις καλο ηχο σε συγκριση με άλλα.

Ενα πράγμα που σου δίνεται η δυνατότητα να αποφύγεις στην ψηφιακή έκδοση ενός ενισχυτή,είναι η εξάλειψη του θορύβου και πάνε οι άλλοι και στον βάζουν μέσα για ρεαλιστικότητα.
Στην επόμενη έκδοση προτείνω να σου καίγεται λάμπα εκεί που παίζεις.

Ενα πράγμα που σου δίνεται η δυνατότητα να αποφύγεις στην ψηφιακή έκδοση ενός ενισχυτή,είναι η εξάλειψη του θορύβου και πάνε οι άλλοι και στον βάζουν μέσα για ρεαλιστικότητα.
Στην επόμενη έκδοση προτείνω να σου καίγεται λάμπα εκεί που παίζεις.
Όχι ρε, μόλις κάνεις εγκατάσταση το λογισμικο, ξαφνικά το pc σου να γίνεται 30 κιλά 😅

Οταν φορτωνεις στο καναλι ενα amp simulator, και πριν ανοιξεις το monitor για να ακουσεις τι παιζεις, ακους θορυβο; Κατα κανονα δεν ακους, σωστα; Αρα ο εικονικος ενισχυτης δεν προσθετει θορυβο.

Οταν ομως πατας το monitor κουμπι, και περασει μεσα στο guitar amp vst η audio εισοδος της καρτας ηχου, τοτε ακουγεται και ο θορυβος. Αν δεν ακουγοταν ο θορυβος, δε θα ηταν και εξομοιωση ενισχυτη.

Ενας ενισχυτης δινει ΠΑΡΑ πολλα db gain στο σημα, και επιπλεον κομπρεσσαρει αβερτα, ειδικα αν μιλαμε για το high gain καναλι.

Οποτε, ακομα και να μην εχεις συνδεσει την κιθαρα, ο θορυβος απο την εισοδο της καρτας και τα προενισχυτικα κυκλωματα της, θα πολλαπλασιαστει δραματικα απο το plug in , οπως ακριβως θα πολλαπλασιαζοταν σε εναν πραγματικο ενισχυτη.

Αν τωρα καποια plug in το παρακανουν με το κομπρεσσαρισμα, τοτε θα ειναι φασαριοζικα. Αν η κιθαρα εχει μονους και πιανει παρασιτα απο το περιβαλλον, παλι θα ειναι φασαριοζικη η φαση. Αν η καρτα ηχου εχει μετρια κατασκευη και βγαζει ( η μαλλον βαζει :ROFLMAO: ) θορυβο, παλι τα ιδια. Καθε περιπτωση ειναι διαφορετικη, αλλα απο τη στιγμη που θελεις να εξομοιωσεις πιστα ενα κυκλωμα και το πως αυτο συμπεριφερεται,θα εχεις και τις επιπτωσεις αυτης της συμπεριφορας στον ηχο και στο πως αυτος διαμορφωνεται.

Χρησιμοποιήσε balanced καλώδια για την κιθάρα από την κάρτα ήχου στην κιθάρα

Αυτο δεν εχει νοημα, διοτι η κιθαρα ΔΕΝ εχει balanced εξοδο, ΟΥΤΕ το instrument in της καρτας ηχου ειναι balanced εισοδος. Η μονη περιπτωση ειναι αν βαζεις πεταλιερα στην εισοδο της καρτας ηχου που δινει balanced σημα, αλλα και παλι απο την κιθαρα στην πεταλιερα θελεις instrument cable.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι οι σχεδιαστές των διαφόρων modeller επιλέγουν να προσθέσουν θόρυβο σε ένα amp sim για να μιμηθούν χαρακτηριστικά του πραγματικού ενισχυτή. Συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά δεν είναι αυτό που προκαλεί το θέμα, μιλάμε για πολύ ελαφριές παρεμβάσεις.

Το θέμα είναι όλη η αλυσίδα του σήματος, στην οπόια ο θόρυβος λειτουργεί αθροιστικά. Αυτή η αλυσίδα όταν παίζουμε με plugins συχνά είναι "χειρότερη", "θορυβικά" τουλάχιστον μιλώντας, από όταν παίζουμε στον ενισχυτή, και δεν φταίνε τα amp sims αυτά καθ΄αυτά.

Καταρχάς η κιθάρα. Οι μαγνήτες μιας κιθάρας μπορούν εκτός απο την ταλάντωση των χορδών να μαζέψουν ένα κάρο πράγμα. Το τι και πόσο εξαρτάται απο το όργανο και απο το περιβάλλον. Είναι μονοί, είναι διπλοι? Είναι potted ή όχι? Τα ηλεκτρικά της κιθάρας είναι shielded καλά ή όχι? Οι κολλήσεις είναι οκ? Θα ρουφήξουν τα παράσιτα και το θόρυβο σαν σφουγγάρι ή όχι?

Μετά, που κάθεσαι. Που βρίσκονται οι μαγνήτες της κιθάρας σου, που πάει το καλώδιο σου, unbalanced και κουβαλώντας ένα τοσοδούλικο αδύναμο σήμα επιρεπές στο θόρυβο και τις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές? Μήπως όταν παίζεις με plugins στον υπολογιστή κάθεσαι μπροστά απο μια οθόνη που ξερνάει EMI πάνω σου? Μήπως πάνω στο γραφείο έχεις κανα πορτατίφ ή κανα light strip με LED? Mήπως έχεις και ένα σετ powered ηχεία εκει πάνω? Μήπως λίγο πιο δίπλα απο την κάρτα ήχου είναι ενας φορτιστής λάπτοπ που κάνει βαβούρα του χαμού? Μήπως πίσω απο το γραφείο κρέμεται μια ζούγκλα απο καλώδια ρεύματος και usb? Και έχεις 17 ground loops μπλεγμένα λες και είναι οι Ολυμπιακοί κύκλοι?

Φτάνεις στην κάρτα ήχου τώρα. 'Εχει ξεκινήσει το σήμα σου απο τους μαγνήτες μαζί με άλλες πόσες παρεμβολές και θορύβους, έχει μαζέψει και EMI στο δρόμο για την κάρτα έχει γίνει τούμπανο. Και μπαίνει τώρα σε μια προενίσχυση που έχει αρκετό θόρυβο απο μόνη της, και που πιθανώς γίνεται ακόμα χειρότερος λόγο impedance mismatch, και μετά πάει απο ενα DAC και δώστου και άλλο θόρυβο στο quantisation, μπορεί να είναι απο μηδαμινός εώς καταστροφικός αλλά είναι οπωσδήποτε ΕΞΤΡΑ, περνάμε και μαζεύουμε απο δεξιά και αριστερά είναι η φάση.

Και ΤΩΡΑ, με το σήμα ήδη -δυνητικα- κλασμένο στο θόρυβο μπαίνουμε στο amp sim, βάζουμε και ένα high gain ήχο και πάει αυτό το καημμένο και ενισχύει ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Και το σήμα απο τους μαγνήτες, και το θόρυβο απο τους μαγνήτες, και απο την οθόνη, και απο τα τροφοδοτικά, και απο τα καλώδια και τα DAC και τα σκαμπώ μου και και και...Και άντε πες βάζει μετά απο πάνω και το emulated authentic tube hiss κερασάκι στην τούρτα, αλλά καταλαβαίνετε πιστεύω ότι το θέμα πλέον δεν είναι το κερασάκι.

Και μετά έχει και επιδόρπιο! Γιατί αυτό το πράγμα πάει και παίζει απο ηχεία αυτοενισχυόμενα συνήθως, τα οποία έχουν ΚΑΙ το δικό τους έξτρα θόρυβο αλλα κυρίως, μπορούν να "παίξουν" θόρυβο που δεν θα άκουγες απο το μεγάφωνο του ενισχυτή κιθάρας! Απο τα 20Hz ως τα 20kΗz κύριε, τζάμπα τα πληρώνω τα μόνιτορ? Έχει πήξει το σήμα μου με high frequency hiss του χαμού απο τα 3 ως τα 15kHz, που δε θα το άκουγα σχεδόν καθόλου μέσα απο το Celestion V30 στην καμπίνα μου για προφανείς λόγους, αλλά τώρα θα το λουστώ στη μάπα in all its glory.

Προφανώς και μπορείς να έχεις καταλήξει να παίζεις την ίδια βαβουριάρα κιθάρα καθισμένος μπροστά απο το ίδιο βαβουρογραφείο όταν παίζεις με έναν κανονικό ενισχυτή, και θα έχεις και εκεί παρόμοια προβλήματα θορύβου. Απλά με τα pc-based amp sims είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρεθείς σε αυτή τη μη βελτιστη θέση, συν τη συμβολή κάρτας και πίσι, συν το αυξημένο perceived noise λόγω monitor.

Συν οτι τα περισσοτερα presets, αλλα και εμεις οταν φτιαχνουμε τον ηχο κοπαναμε και κανα κομπρεσσορα απο πανω, να νοιωσουμε.

Συν οτι θα βαλουμε και κανα κομπρεσσορα στο master καναλι να δεσει.

Συν πανω απο ολα οτι και οι ενισχυτες εχουν κατι ωραια κουμπακια :ROFLMAO: του στυλ treble και presence, που θα μπουσταρουνε τα ψηλα σα να μην υπαρχει αυριο, και ως γνωστον στα ψηλα ειναι εντονη η παρουσια του θορυβου.

Βαλε και οτι εχουμε 500 επιλογες σε virtual εφεδακια και το πλακωνουμε, με παρα πολλα απο αυτα να ενσωματωνουν saturate στοιχεια για να εχουν χαρακτηρα.

Ε τι να σου κανει και το μηχανιΖμα, σπαθια να καταπιει;

Ο θόρυβος της ταινίας και των ενισχυτών σας πείραζε?

Αν κατάλαβα καλά,μιάς και δέν έχω ιδιαίτερες γνώσεις από τα ψηφιακά,πρέπει να κρέμεσαι με σχοινί από το ταβάνι ενός καλά ηχομονωμένου δωματίου ψυχιατρικής κλινικής,με γεμιστήρα απο πένες ζωσμένος σε περίπτωση που πέσει κάποια κάτω,το γραφείο και τα διάφορα επάνω να βρίσκονται σε κλωβό μολύβδου,να ακούς με in ear που θα έχεις τυλίξει με αλουμινοταινία γύρω απο το κεφάλι σου και να πατάς το rec στο daw με σκουπόξυλο,για να κάνεις μιά ηχογράφηση της προκοπής.

Η NASA λογικά θα διαθέτει τέτοιες εγκαταστάσεις.
Εχει υποκατάστημα στην Ελλάδα?

Περα απο την πλακα παντως, με μια αξιοπρεπη καρτα ηχου, κιθαρα που απλα να μην ειναι ελαττωματικη :ROFLMAO: και μια καλη ρυθμιση στο noise gate, η φαση ειναι μια χαρα. Και εγω μονο με μονους παιζω, και ενταξει οχι τσιτα γκαζι deicide αλλα εχει τη βρωμια του, και μια χαρα ειναι. Οτιδηποτε ενοχλει υπερβολικα, δεν φταιει το ΠΣηφιο, καπου στο σημα που του δινεις υπαρχει το προβλημα.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back