Tube Amplification 101

Status
Not open for further replies.
Πολύ ενδιαφέρον το thread... Λοιπόν, έχω μια ερώτηση. Ο ενισχυτής μου είναι ο Traynor YVC80Q και έχει ξεχωριστό volume για κάθε κανάλι καθώς και ένα master volume!

Tι συμβαίνει στα ακόλουθα 2 σενάρια?

1) Channel Volume στο 8 και Master Volume στο 1

2) Master Volume στο 8 και Channel Volume στο 1

Τι γίνεται εσωτερικά στον ενισχυτή? Στην πρώτη περίπτωση έχω pre-amp gain ενω στη δεύτερη amp gain?

 
Παραθετω την προηγουμενη μου απαντηση στον govan μεσω ΠΜ, την βαζουμε και εδω μετα προτροπης μου για να ακουστουν και αλλες αποψεις (σε περιπτωση που ειπα και καμια μλκια).

"Tα παρακατω ειναι ενας γενικος μπουσουλας που ισχυει σε σχεδον ολες τις περιπτωσεις...καλου κακου εριξα μια ματια στο schematic του ενισχυτη σου για να ειμαστε σιγουροι. Οπως περιμενα, ακολουθει τον γενικο κανονα.

Οταν εχεις το volume στο 8 προκαλεις παραμορφωση στην προενισχυση. Για να το πω χοντρικα χοντρικα, στον ενισχυτη σου τα 2 channel volumes βρισκονται καπου στη μεση της προενισχυσης. Οποτε αν εχεις αυτο το volume (αναλογα με το καναλι που χρησιμοποιεις βεβαια) αρκετα υψηλα θα περασει πολυ σημα στα επομενα σταδια της προενισχυσης σου και θα προκαλεσει παραμορφωση. Τωρα το master...το master βρισκεται ακριβως πριν απο το power amp και σου επιτρεπει να υπολογισεις ποσο απο το τελικο σημα της προενισχυσης θα παει στον τελικο ενισχυτη. Καθως ομως και αυτος αποτελειται απο λυχνιες, μπορει να υπεροδηγηθει αν του δωσεις πολυ σημα και να σου δωσει power amp distorsion (συνηθως τετοιου τυπου distorsion εχει πλαδαρα χυμα στο κυμα μπασα).

Στην τελικη, ναι συμβαινει αυτο που ειπες για τα δυο σεναρια. Στο πρωτο εχεις μονο pre gain, στο δευτερο μονο power.

Τελικα η απορια σου ηταν ιδιαιτερα ωραια, γιατι προσεξα και κατι αλλο ενδιαφερον στο schematic : Να πως ο ενισχυτης σου εχει 2 καναλια...Η προενισχυση σου εχει συνολικα 4 σταδια, 2 λυχνιες στο συνολο. Το volume του πρωτου καναλιου βρισκεται μετα το 2ο σταδιο προενισχυσης, οποτε οπως ειπαμε αν το βαλεις ψηλα θα παρεις παραμορφωση (crunch φανταζομαι). Το volume του δευτερου καναλιου βρισκεται ομως μετα το 1ο σταδιο της προενισχυσης. Ετσι, βαζοντας το αυτο ψηλα θα υπεροδηγησεις οχι τα 2 επομενα αλλα τα 3 επομενα σταδια. Και μη ξεχνας οτι οι λυχνιες δεν προσθετουν στο σημα σου, αλλα το "πολλαπλασιαζουν"-ενισχυουν, οποτε το ενα σταδιο παραπανω κανει τεραστια διαφορα την οποια μπορεις απλουστατα να ακουσεις βαζοντας τα 2 volume στο ιδιο σχετικα ψηλο setting και αλλαζωντας καναλια.

Το schematic του ενισχυτη σου ειναι αρκετα περιπλοκο λογω των διαφορων μοντερνισμων του (speaker sim κλπ) ευτυχως ομως εχουν ενα ωραιοτατο block diagram εδω περα."

http://www.traynoramps.com/downloads/servman/smycv80.pdf

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Συγχαρητήρια odis, πολύ καλή δουλειά :). Για να είμαι ειλικρινής δεν έκατσα να το

διαβάσω όλο αλλά σίγουρα θα το... τιμήσω :D όταν αρχίσω να συναρμολογώ το δικό

μου κιτ (όταν επιτέλους έρθει γ@%&!"|? >).

 
Για πειρασματισμους στο tone κυκλωμα μπορειτε

να παρετε καποια βοηθεια απο το παρακατω

λογισμικο της Cigna. το χρησιμοποιω/σα

κατα καιρους σε διαφορες ενυσχιτικες κυριως εφαρμογες.

Αν θελουν οι μοντς ας το βαλουν στη σελιδα με τα

υπολοιπα χρησιμα αρχεια/λογισμικα. ειναι freeware

cigna-Tone_Stack_Simulator.zip

 

Attachments

Υπάρχει και το Tone Stack Calculator που είναι αρκετά καλύτερο.

http://www.duncanamps.com/tsc/

Γενικά το παραπάνω site έχει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα...

 
Αλλη μια μικρη (και λιγο αργοπορημενη) προσθηκη...

Περι standby ο λογος: Ολοι το εχουμε δει, και εχουμε ακουσει οτι χρησιμευει στην προθερμανση των λυχνιων πριν την λειτουργια του ενισχυτη κλπ κλπ.

Προτου δουμε τι ειναι το ιδιο το standby, ας δουμε ξανα το power section (block D2) του schematic μας. Ειπαμε οτι το ενα secondary turn (δευτερευων πηνιο) του power transformer ειναι αυτο που παει στο rectifier και μας δινει τα βολταζ που ειναι απαραιτητα για την λειτουργια του ενισχυτη μας. Εκτος αυτου ομως, υπαρχει και ενα ακομη πηνιο που αγνοησαμε : Θα το προσεξατε ισως, ειναι κατω απο αυτο που παει στο rectifier και λεει απλα διπλα του "TO ALL 6.3 V FILAM(ENTS)".

Ποιος ο λογος υπαρξης αυτου του πηνιου: Οι λυχνιες μας, περαν των τασεων που χρειαζονται για τη λειτουργια τους, χρειαζονται και μερικα volt και στο λεγομενο heater. Αυτο ειναι απλα ενα "τμημα" της λυχνιας μας, ουσιαστικα "ανεξαρτητο" απο την υπολοιπη λυχνια του οποιου η δουλεια ειναι να ζεστανει την λαμπα ωστε να διευκολυνει την κινηση των ηλεκτρονιων μεσα της. Αυτο ευθυνεται και για τη λαμψη και τη θερμοτητα των λυχνιων εν λειτουργια.

Σε παρα πολλες λυχνιες (ειδικα απο αυτες που βλεπουμε σε ενισχυτες κιθαρας) το heater θελει 6.3 Volt, πολυ λιγοτερα απο αυτα που μας δινει το secondary turn που αναλυσαμε προηγουμενως. Οποτε βαζουμε αλλο ενα turn που μας δινει αυτο το χαμηλο βολταζ που θα χρησιμποιησουμε για να θερμανουμε τις λαμπες μας (και συχνα για να αναψουμε και το ON Led).

Αφου λοιπον ειδαμε τι ειναι αυτο το εξτρα πηνιο στο δευτερευων του power transformer ας δουμε πως λειτουργει το standby (που δεν υπαρχει στο συγκεκριμενο ενισχυτη). Το standby ειναι απλα ενας διακοπτης οπως αυτος που βρισκεται στο block D1: Απλα ανοιγει/κλεινει το κυκλωμα. Τον τοποθετουμε ομως πανω στο 1ο secondary turn, αμεσως πριν το rectifier.

Τι γινεται τωρα οταν ανοιξουμε τον ενισχυτη: Αρχικα, και οι 2 διακοπτες μας ειναι στο "OFF". Γυρνωντας το power switch στο "ON" το ρευμα ερχεται απο την μπριζα, περναει μεσα απο τον μετασχηματιστη αλλα δε φτανει στο rectifier, γιατι ο διακοπτης standby του κοβει το δρομο. Ο ενισχυτης δηλαδη δεν λειτουργει. Το ρευμα ομως περναει ανενοχλητο απο το 2ο secondary winding και φτανει στο heater των λυχνιων.

Αρα τι κερδισαμε? Οι λυχνιες μας εχουν αρχισει να θερμαινονται (και το λαμπακι εχει αναψει) ενω ο ενισχυτης μας ΔΕΝ ειναι ακομα σε λειτουργια! Ετσι του δινουμε λιγο χρονο να ζεσταθει, και οταν το θελησουμε βαζουμε και το standby στο "ON" ωστε να λειτουργησει ο ενισχυτης με τις λυχνιες πλεον ζεσταμενες και ετοιμες να λειτουργησουν σωστα.

 
Να προσθέσουμε στο παραπάνω ότι αυτό γίνεται (η τοποθέτηση Standy switch) για την επιμήκυνση του χρόνου ζωής των λυχνιών και του κυκλώματος τροφοδοσίας.

Κι αυτό γιατί ανοίγοντας τον ενισχυτή (αν δεν έχει standby switch) ρέουν στιγμιαία μεγάλα ρεύματα στις λυχνίες (ακριβώς επειδή δεν έχουν "ζεσταθεί" ακόμα) που τις καταπονούν και τις φθείρουν πρόωρα. Επίσης, καταπονείται και το όλο κύκλωμα τροφοδοσίας επειδή του ζητείται μεγάλο ρεύμα.

Ο παραπάνω ενισχυτής δεν έχει μεν standby switch αλλά επειδή η ανόρθωσή του είναι κι αυτή με λυχνία (δίοδο λυχνία) έχει σχετικά ομαλή εκκίνηση λόγω των χαρακτηριστικών αυτής της λυχνίας, οπότε δεν υπάρχει μεγάλη καταπόνηση στον ενισχυτή. Επίσης, είναι και σχετικά μικρής ισχύος οπότε δεν έχουμε υπερβολικά μεγάλα ρεύματα γενικώς. Σε ενισχυτή όμως με solid state ανόρθωση (γέφυρα διόδων πυριτίου) και ειδικά αν πρόκειται για ενισχυτή μεγάλης ισχύος, το standby switch είναι απαραίτητο!

 
odis13 είπε:
heater. Αυτο ειναι απλα ενα "τμημα" της λυχνιας μας, ουσιαστικα "ανεξαρτητο" απο την υπολοιπη λυχνια του οποιου η δουλεια ειναι να ζεστανει την λαμπα ωστε να διευκολυνει την κινηση των ηλεκτρονιων μεσα της. Αυτο ευθυνεται και για τη λαμψη και τη θερμοτητα των λυχνιων εν λειτουργια.
μια μικρη αλλα σηματικη διευκρινιση, το heater (νηματα) θερμενει την

καθοδο της λυχνιας (οχι την λυχνια), απο την οποια καθοδο παραγονται τα ηλ/νια, ακολουθει το πρωτο  πλεγμα της λυχνιας που φορτωνεται και η συχνοτητα του σηματος για να επταχυνθουν κατοπιν απο το δευτερο πλεγμα και στη συνεχεια απο το ακομη μεγαλυτερο θετικο φορτιο της ανοδου.

 
Παιδια προσοχη με τα ρευματα ε.... ;D ;D ;D

(πραγματι πολυ ωραιο αρθρο!!)

 
Χρησιμοποίησα κι εγώ τον όρο 'ζεσταίνει' παραπάνω ακριβώς για να μη μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες που μάλλον μπερδεύουν και αποθαρρύνουν τον απλό αναγνώστη.

Φυσικά και έχεις δίκιο για τα νήματα και την κάθοδο. Για τα πλέγματα μάλλον είχες στο μυαλό σου τέτροδες και πέντοδες λυχνίες, ε; Γιατι οι απλές τρίοδες που χρησιμοποιούνται στην προενίσχυση (συνήθως οι πασίγνωστες 12ΑΧ7 ή ECC83 από την εδώ μεριά του Ατλαντικού) έχουν ένα πλέγμα μόνο ανά τρίοδο. Και αυτό δεν επιταχύνει, μάλλον επιβραδύνει τα ηλεκτρόνια...

 
Να δωσω κι εγώ τα ευσημα γιά το άρθρο, θα βοηθήσει αρκετούς να πάρουν μιά ιδέα για τα μηχανήματά τους.

Εγώ πάντως ξεκοίλιασα έναν λαμπάτο τελικό για να δοκιμάσω κάτι σχετικα νέο (λέγεται Groung Screen), το έχω ήδη δοκιμάασει σε RF Linear και πήγε ανέλπιστα καλά.....

 
Γειά σας και από εμένα!

Απίστευτο θεματάκι και πολύ απλό σχέδιο αυτού του amp!

Έχω όμως 1-2 ερωτησούλες να κάνω μιας και είμαι καινούργιος σε λάμπες...(Μόνο πετάλια φτιάχνω μέχρι στιγμής)

Αρχικά ήθελα να μάθω πόσα watt θα πρέπει να είναι οι αντιστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν στο κύκλωμα μην κάθομαι και τις αλλάζω μετά την κατασκευή και το σύννεφο καπνού στο δωμάτιο μου! χεχε

Και μιά δεύτερη απορία μου είναι το πόσο περίπου θα κοστίσουν τα εξαρτήματα.(όχι καμπίνα κ σίδερα, μόνο τα ηλεκτρονικά μέροι!Ούτε καν το ιχείο δεν θέλω μέσα στην τιμή...)

 
~μην το προσθεσεις γιτι πηγε η κιθαρα μου για πεταμα ///

συγνωμη που στο ξαναλεω αλλα στο πρωιγουμενο εκανα ενε λαθος

 
καταρχην συγχαρητηρια και απο μενα για το αρθρο,μας ανοιξες τα ματια σε μας που θελουμε να ασχοληθουμε και δεν ξεραμε τον τροπο!!

να ρωτησω τωρα κατι που θελω

1)μπορω να βαλω στο υπαρχων κυκλωμα ποτενσιομετρο για μπασα-πριμα και αν ναι που και πως μπαινει.πρεπει κατι να αλλαξω,πρεπει να προσθεσω και αλλη λαμπα;

2)ποσο περιπου στοιχιζει ολη αυτη η εργασια μεχρι να φτιαξεις τον ενισχυτη,μιλαω μονο για τα υλικα που θα χρειαστω οχι εργατικα!

3)απο οτι εχω καταλαβει,διορθωστε με αν κανω λαθος,χρειαζεται μια πλακετα πανω στην οποια τοποθετουνται πυκνωτες-αντιστασεις κτλ,αυτη που την βρισκουμε;

4)για μεγαφωνο τι προτεινετε;

ευχαριστω παιδια!

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
artiu, η κατασκευη ενισχυτων ειναι οχι μονο δυσκολη αλλα και επικινδυνη δουλεια. Θα σου προτεινα να ασχοληθεις με κατι τετοιο ΜΟΝΟ αν εχεις πειρα πανω στα ηλεκτρονικα. Αν δεν εχεις, ασχολησου πρωτα με κατι πιο απλο και ακινδυνο οπως μερικα πεταλακια, απλα για εξασκηση, και μετα αν επιμεινεις για ενιχυτη καλυτερα να επιχειρησεις ενα ετοιμο κιτ απο κατασκευη απο το μηδεν. Επαναλαμβανω, ενα λαθος στην κατασκευη μπορει ευκολα να στοιχησει την ζωη σου, οποτε προσοχη στο τι πας να κανεις!

1) Η προσοχη eq-tonestack ειναι σχετικα περιπλοκη διαδικασια, αναλογα και με τον ενισχυτη που φτιαχνεις και με το ειδος του stack που θες να προσθεσεις. Αν θες απλα 2 bass treble pots σε εναν champ-based ενισχυτη ειναι σχετικα απλη δουλεια, διαγραμματα υπαρχουν πολλα στο internet.

2) Υπολογιζε 200-300 ευρω για να εισαι μεσα. Και αυτα με mid to low priced υλικα.

3) Σε διαφορα μαγαζια με ηλεκτρονικο υλικο.

4) Εξαρταται...τι ενισχυτη θες να φτιαξεις και τι ηχο κυνηγας?

 
καταρχην να σε ευχαριστησω odis και για το ενδιαφερον σου αλλα κυριως για τις συμβουλες σου!!υπαρχει μεγαλη εμπειρια για την κατασκευη σε οτι εχει να κανει με τα ηλεκτρονικα μερη οχι απο μενα αλλα απο  "ειδικο" ανθρωπο στο περιβαλλον μου αλλα δεν εχει ξανασχοληθει συγκεκριμενα με ενισχυτη κιθαρας,μονο με αλλου ειδους ενισχυτες,τηλεορασεις,ραδιοφωνα κ.α οποτε πιστευω δεν θα υπαρξει προβλημα.και παλι παντως ευχαριστω και πολυ καλα κανεις και το τονιζεις!

τωρα,για το

1)σε σχεδιακια που ειδα στο ιντερνετ οταν εχει eq. απο οτι ειδα συνηθως υπαρχει και αλλη λαμπα στην προενισχυση,σε ενα οπως ο 5F1 δεν βρηκα κατι,γινεται να το βαλεις χωρις να προσθεσεις δευτερη λαμπα;

4)για ηχο δεν εχω κατι στο μυαλο μου απλα ελεγα οτι μιας και τον φτιαχνω απο την αρχη να δοκιμαζα μεγαλυτερο μεγαφωνο 10" ή 12".και τα watt του μεχρι ποσα να τα βαλω,μην το παρακανω κιολας.

 
Kοιτα ενα σχεδιο του Fender Harvard 6G10 που ειναι ουσιαστικα ενας champ με tone

http://www.schematicheaven.com/fenderamps/harvard_6g10_schem.pdf

Η αυτο στο οποιο δουλευω εγω, εναν Bad Cat Minicat

http://www.schematicheaven.com/newamps/badcat_minicat.pdf

για να παρεις μερικες ιδεες. Οσο για το μεγαφωνο, δε μπορεις να το παρακανεις οποτε μη φοβασαι ;D ;D

 
οκ φιλε μου ευχαριστω πολυ,ηταν αυτο που εψαχνα!

να σε ρωτησω και κατι αλλο:ανεφερες καπου στο αρθρο σου οτι μπορουμε πριν την 6ν6 να βαλουμε και αλλο ποτενσιομετρο για μαστερ βολιουμ.αυτο χονδρικα μπαινει στη θεση της αντιστασης 220 Κ που φαινεται στο σχεδιο σωστα;

και επανερχομαι τελος στο μεγαφωνο,για ενα 12" ποσα βατ προτεινεις;

 
Ναι, εκει θα πρεπει να "δημιουργησεις" το master volume σου.

Οσο για τα βατ του μεγαφωνου, θες να ειναι παραπανω (ας πουμε διπλασια και πανω) απο τα βατ του ενισχυτη. Ο ενισχυτης αυτος ειναι αρκετα μικρος, οποτε τα περρισοτερα μεγαφωνα εκει εξω θα λειτουργησουν μια χαρα. Τα classic 30 πχ, που ειναι σχετικα "μικρα", θα ειναι και παλι υπεραρκετα. Υπο αυτη την εννοια, οι επιλογες σου ειναι παρα πολλες. Μεχρι και καποιο γομαρι Electrovoice μπορεις να βαλεις, αλλα θα ειναι λιγο overkill απο οτι καταλαβαινεις ;D ;D

Στη θεση σου θα πηγαινα για καποιο κλασσικο low-to-mid wattage μεγαφωνο.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
ok ευχαριστω για ολα!!

το ξεκιναω λοιπον και βλεπουμε!!για οτι απορριες στην πορεια ελπιζω να εισαι εδω!!!!

 
Status
Not open for further replies.

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Νέα θέματα

Back
Top