Το βαρέλι δεν έχει πάτο...

Η χρυση εποχη του metal ηταν τα 80ies,
Εννοείται ότι ήταν τα '80s. Το "classic" metal ήταν αυτή η δεκαετία. Μετά πήγε αλλού το πράγμα.

Επισης ειναι σημαντικο πως δεν εγινε μπαμ και κατω η αλλαγη υφους την 1-1-1990 :ROFLMAO: η αρχη των 90ies ηταν και αυτη στο ιδιο βιολι με τα 80ies.

Θα ελεγα οτι το σημειο κλειδι ηταν η επελαση των nirvana, οποτε γυρω το 92- 93 ειχε πλεον η φαση αλλαξει οριστικα.

Προπάτορες...
Εποχές απίστευτου βαρακοπάνα, σόλα ότι προλάβει να αρπάξει το δάκτυλο, και λίγο ξεκούρδιστοι να είμαστε δεν πάθαμε και τίποτα, αλλά ήταν ακριβώς αυτό που έπρεπε :cool: 😄

Τελικά είναι εμφανές ότι αυτά που ακούμε στην εφηβεία μας είναι αυτά που μας στοιχειώνουν. Άκουσα ένα-ένα αυτά που προτείνατε αλλά εκτός ενός ή δύο δεν μου έκαναν εντύπωση. Σορρυ.

Επισης ειναι σημαντικο πως δεν εγινε μπαμ και κατω η αλλαγη υφους την 1-1-1990 :ROFLMAO: η αρχη των 90ies ηταν και αυτη στο ιδιο βιολι με τα 80ies.

Θα ελεγα οτι το σημειο κλειδι ηταν η επελαση των nirvana, οποτε γυρω το 92- 93 ειχε πλεον η φαση αλλαξει οριστικα.

Τα 90'ς τα είχα πολύ παρεξηγημένα.
Τελικά καταστάλαξα πως ήταν μια 10ετία πολύ στυλιζαρισμένη σε όλα, την οποία πλέον αναπολώ και ενίοτε νοσταλγώ.
Σε μουσική, σινεμά, μόδα.....σε όλα.

Η πιο χαρακτηριστικη ταινια των 80s, χρωματα του ουρανου και της θαλασσας, εντονη δραση και ταχυτητα με φοντο τον ψυχρο πολεμο, ξανθια σεξοβομβα και ανεβαστικη pop μουσικη

Η πιο χαρακτηριστικη ταινια των 90ies, δυστοπικο μελλον, σκοτεινο περιβαλλον σε εικονικη πραγματικοτητα, μαυροντυμενο heroin chic γκομενακι, μονοτονη επαναλαμβανομενη μουσικη

Τα 90'ς τα είχα πολύ παρεξηγημένα.
Τελικά καταστάλαξα πως ήταν μια 10ετία πολύ στυλιζαρισμένη σε όλα, την οποία πλέον αναπολώ και ενίοτε νοσταλγώ.
Σε μουσική, σινεμά, μόδα.....σε όλα.

Και βεβαια ειχαν το δικο τους στυλ τα 90ies, το οποιο ακριβως επειδη ηταν το αντιθετο των 80ies, δηλαδη εντελως μινιμαλιστικο και με μια σκοτεινη σοβαροτητα, τελικα ισως μεινει αξεπεραστο. Πιο φαντεζι και πολυχρωμο απο τα 80ies ισως υπαρξει καποτε κατι, θα ειναι δυσκολο βεβαια, και μακαρι να μη ζω για να το δω :ROFLMAO:, πιο σκοτεινο και minimal ομως απο τα 90ies αποκλειεται.

Η πιο χαρακτηριστικη ταινια των 80s, χρωματα του ουρανου και της θαλασσας, εντονη δραση και ταχυτητα με φοντο τον ψυχρο πολεμο, ξανθια σεξοβομβα και ανεβαστικη pop μουσικη

Η πιο χαρακτηριστικη ταινια των 90ies, δυστοπικο μελλον, σκοτεινο περιβαλλον σε εικονικη πραγματικοτητα, μαυροντυμενο heroin chic γκομενακι, μονοτονη επαναλαμβανομενη μουσικη

Ειναι όντως 2 ταινιες αναφοράς, αλλά στα 90΄ς βγήκαν πολλά αριστουργήματα κινηματογραφικα για τα γούστα μου.
ΚΑι στα 80΄ς φυσικά.
Για την ακρίβεια στη συλλογή μου έχω 1000 ταινιες 80'ς και καμια 600αρια 90's

Και το pulp fiction ηταν σημειο αναφορας για την εποχη

Αυτο το βιντεο κλιπ της madonna, και μουσικα και οπτικα αρκει για καποιον να μπει στο νοημα, νομιζω ειναι συμπυκνωμενη ολη η αισθητικη των 90ies σε αυτο

Αυτο το βιντεο κλιπ της madonna, και μουσικα και οπτικα αρκει για καποιον να μπει στο νοημα, νομιζω ειναι συμπυκνωμενη ολη η αισθητικη των 90ies σε αυτο

Σωστή παρατήρηση, έχω να το δω από τότε που το έπαιζε το MTV μέρα νύχτα, αλλά σημείο αναφοράς ήταν το smell like a teen spirit όπως είπες πριν. Έπρεπε να δεις την εποχή αυτή από μακριά για να καταλάβεις την επίδραση, ζώντας στα 90ς δεν καταλάβαινες τις τεκτονικές αλλαγές που συνέβαιναν

Ξεκινήσαμε με Death,περάσαμε από Carcass,είδαμε λίγο Nirvana και καταλήξαμε στην Madonna τελικά να μας εκπροσωπήσει για την 90s ατμόσφαιρα.
Η Madonna είναι καλό παράδειγμα γιατί μπορείς να κάνεις το συνειρμό με το πως ήταν στα 80ς και πως έγινε στο Frozen... Αυτή η αλλαγή έλαβε χώρα γενικά εκείνη την εποχή

Η μεγαλύτερη αλλαγή που έγινε από τα 80s στα 90s δέν ήταν μουσική.
Ηταν τεχνολογική.

Ξεκινήσαμε να ακούμε μπάσο,και αρκετά άλλα πράγματα,πιο καθαρά,πιό αναλυτικά και πέρα από τα στούντιο οπού με την εμφάνιση νέας τεχνολογίας ηχείων και τεχνικών, που αν και προυπήρχαν από την δεκαετία του 70 σαν δείγματα άρχισαν να βρίσκουν λόγο ύπαρξης,καθότι πλέον η πληροφορία μπορούσε να μεταφερθεί στον ακροατή,εφόσων η συγκεκριμένη τεχνολογία θα γινόταν προσιτή προς το ευρή κοινό μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Το 1991 συγκεκριμένα,στο σπίτι αρκετών,όχι όλων ακόμη,με ένα ζευγάρι Genelec 1030 π.χ άκουγες ότι είχε φτιάξει ο άλλος στο στούντιο.

Πρίν που το άκουγες αυτό,στις κουνελιάστρες τα yamaha ns10 που είχαν,όσοι είχαν?
Αυτό σαν παράδειγμα.

Γι αυτό έχουμε την εκτεταμένη χρήση samples σε φυσικά τύμπανα,οπού ξεκίνησε μαζικά με την αρχή τις δεκαετίας (βλέπε Black Αlbum) όπως και ο όγκος που αρχίζουν να παίρνουν με διάφορες μεθόδους όργανα,ειτε στο recording είτε στην μίξη (layers κιθάρες π.χ) και όσο περνούν τα χρόνια,ο ογκος αυτός που αυξάνεται,γίνεται εύκολα προσιτός στον ακροατή.

Και σήμερα,το ίδιο γίνεται.
Βλέπουμε που αναπαράγεται μουσική και προσαρμόζουμε την τελική παραγωγή του προιόντος.

Το dark side of the moon παντως στα 70ies βγηκε, και πιο ωραιο μπασο δυσκολα βρισκεις, μπισταει.

Χωρια που το να εχει ενα καλο stereo το σπιτι στα 80ies ηταν και θεμα prestige, πιο ευκολα εβρισκες στο σπιτι του καθε ξεκαρφωτου ενα καλο συστημα αναπαραγωγης τοτε παρα τωρα.

Τα ns10 ηταν μια χαρα, φτανει να ηξερες τι ζητας απο αυτα, με αλλα λογια ηταν ΕΚ ΤΩΝ ΟΥΚ ΑΝΕΥ να εχεις και main ηχεια για τα μπασα και τη γενικοτερη συχνοτικη ισορροπια, αλλα αν εφερνες τις εντασεις των οργανων με τα ns10 ησουν πασας γιατι ηταν σαν μεγενθυντικος φακος των μεσαιων, και το παιχνιδι παιζεται στα μεσαια. Μονα τους βεβαια δεν ηταν αρκετα για να εχεις πληρη εικονα.

Γενικα, οσο αφορα το home studio, και γενικοτερα τα studio, η τεχνολογια προχωραει, ειναι σιγουρα σε αλλο επιπεδο, αλλα τα budget τοτε ηταν στο θεο, και δεν υπηρχαν και ηλιθιοτητες του στυλ loudness wars και τετοια, οποτε οι τοπ παραγωγες ηταν φοβερες. Ο μεσος ορος ομως συμφωνω οτι εχει ανεβει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ, ακους πλεον παραγωγες απο μικρα σχηματα και ειναι φοβερες, εν πολλοις χαρη στην ψηφιακη εξελιξη της τεχνολογιας, τοτε θα ηταν αδιανοητο κατι τετοιο.

Το dark side of the moon παντως στα 70ies βγηκε, και πιο ωραιο μπασο δυσκολα βρισκεις, μπισταει.

1976
Οι Metallica έρχονται με πάνθηρες.
Πιστεύω όσοι βρεθείτε εκεί,θα ζήσετε μιά αξέχαστη εμπειρία,ασχέτος αν οι μεγάλοι χώροι δέν προσφέρονται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Γι αυτό και μόνο,θα ήθελα να πάω.

Last edited:
Το πρώτο πράγμα μουσικά που μου έρχεται με τον όρο 90s πάντως είναι alternative, όχι metal. Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω μουσικά τίποτα από όσα ποστάρατε

Το πρώτο πράγμα μουσικά που μου έρχεται με τον όρο 90s πάντως είναι alternative, όχι metal. Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω μουσικά τίποτα από όσα ποστάρατε
Ναι το alternative rock ήταν το mainstream γιαυτο και ανέφερα το smell like a teen spirit σαν σημείο αναφοράς για τις μόδες που ακολούθησαν αλλά τα 90ς δεν είχαν μόνο altrock είχαν και μεγάλη μέταλ σκηνή, και η pop ήταν ανώτερη από ότι είναι σήμερα

Trending...

Νέα θέματα

Back