trolley είπε:
δεν βλέπω να υπάρχει κανένα πείραμα: πείραμα έχουμε όταν το αποτέλεσμα μίας διαδικασίας μας είναι άγνωστο. Ακόμη και ένα μικρό παιδί θα μπορούσε να προβλέψει με ικανοποιητική ακρίβεια τι θα γινόταν σε αυτή την περίπτωση.
Αυτό είναι πέρα για πέρα λανθασμένο. Είθισται να εξετάζεται ακόμη και το πιο "προφανές" και "αυτονόητο", για να αποδειχθεί οτι
αυτό που νομίζουμε είναι όντως έτσι.
πχ αν εγώ εξετάζω αν μετά από ένα μπουκάλι ουίσκι θα επηρεαστεί η ικανότητά μου για οδήγηση, τότε θα πάρω 2 γκρουπ ανθρώπων, όπου στο ένα θα δώσω να πιουν από ένα μπουκάλι και στο άλλο θα τους αφήσω ξενέρωτους (;D).
Σε αυτή την περίπτωση η μηδενική μου υπόθεση είναι οτι "δεν θα υπάρχουν διαφορές στην επίδοση των δύο ομάδων" (ω ναι, όπως σε βλέπω και με βλέπεις ;D) και η εναλλακτική οτι "θα υπάρχουν διαφορές".
Ενώ πρέπει κάποιος να μην ξέρει να περπατάει για να υπολογίσει εσφαλμένα το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας, είναι αναμφισβήτητο φακτ οτι έτσι γίνονται οι έρευνες και με απλό googling μπορείς να βρεις σωρεία τέτοιων παραδειγμάτων.
Ο λόγος που συμμετέχω στη συζήτηση είναι διαφορετικός όμως :
Όλοι σκέπτονται από μόνοι τους, αλλά αυτό δεν αρκεί. Όπως θα θυμάσαι από άλλα θέματα, είμαι αυτός που διαφωνεί με την τεχνητή απόσταση που δημιουργείται μεταξύ ενός ειδικού και του μη ειδικού, ώστε σε κάθε ευκαιρία υπογραμμίζω το άλλο φακτ, οτι αν δεν μπορεί να εξηγήσει ο ειδικός στον μη ειδικό ποιά είναι η "πραγματικότητα" στο αντικείμενό του, τότε φταίει οτι και ο πρώτος δεν τη γνωρίζει καλά.
Επί του πειραματικού σχεδιασμού λοιπόν, το φακτ είναι οτι κατά τον πειραματικό σχεδιασμό γίνεται έλεγχος υποθέσεων. Μπορεί οι υποθέσεις να έχουν προκύψει από θεωρητικές προτάσεις ή απλές παρατηρήσεις (του αυτονόητου), όμως αυτός είναι ο μόνος τρόπος που ορίζει η επιστήμη την πειραματική απόδειξη. Μη γνωρίζοντας αυτό το σχετικισμό (που είναι αντικείμενο της φιλοσοφίας της επιστήμης) επιχειρηματολογείς δίνοντας ορισμούς (όπως αυτόν που παρέθεσα) που ενώ φαίνονται μια χαρά λογικοί, τυγχάνει να είναι
αντίθετοι από τους τρέχοντες/ισχύοντες. Μπορεί να μη σε νοιάζει ή να θεωρείς όλο αυτό το πράμα χάσιμο χρόνου, αλλά το πραγματικό φακτ είναι οτι όλα τα πράγματα γίνονται κάτω από συμβάσεις στις οποίες έχει καταλήξει ο ανθρώπινος πολιτισμός. (όπως πχ οτι το 2 είναι μεγαλύτερο από το 1. Ή ακόμα καλύτερα οτι το 1 είναι το 1 και το 2 είναι το 2)
Για την πειραματική απόδειξη λοιπόν, τα πράγματα έχουν έτσι και δεν το ανακάλυψα με τη σκέψη μου. Ιν φακτ, αν καθόμουν να το σκεφτώ θα κατέληγα στο ίδιο συμπέρασμα με εσένα.
Όπως βλέπεις δεν σε υποτιμώ στη βάση της τεχνητής απόστασης, αλλά σου εξηγώ οτι αυτό που δεν γνωρίζεις (και δεν έχεις λόγο να γνωρίζεις αν ποτέ δεν σε απασχόλησε) είναι ένα πράμα που περιγράφεται πολύ απλά και διαθέτεις όλους τους πόρους για να το κατανοήσεις σε βάθος (πάλι, αν σε ενδιαφέρει). For what it's worth, κι εγώ δεν θα το γνώριζα αν δεν τo είχα μάθει κάπου. Επίσης, όταν είχα τις διαφωνίες μου το σκέφτηκα καλά και δεν βρήκα να προτείνω κάτι καλύτερο.