• Το Noiz σας εύχεται χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2025! 🎊

Το "κίτρινο" της Gibson LP special TV yellow

Χριστόδουλος Καλλιανίδης

LK

Moderator
Staff member
Πόντοι
1,548
Ανοίγω αυτό το νήμα , επειδή θέλω να πάρω μια tv yellow (μάλλον HB ή στο τέλος Epiphone).

Είναι αδύνατον να καταλάβω όμως από φώτος και videos (λόγω διαφορετικού κάθε φορά φωτισμού ) το ακριβές χρώμα της HB.

Είδα συγκριτικά διάφορα και άλλες φορές το Yellow της HB μου φαινόταν καναρινί, άλλες φορές πορτοκαλί..

Είδα HB vs Epiphone tv yellow....και πάλι δεν κατάλαβα.

Στο τέλος , έπεσα πάνω στη συλλογή του Keith Nelson, ο οποίος είχε 3 TV yellow Gibson, και έλεγε ο άνθρωπος ότι ακόμα και οι  gibsons ΔΕΝ έχουν το ίδιο χρώμα μεταξύ τους (ανάλογα με τη χρονιά παραγωγής). Άλλες είναι το κίτρινο της μπανάνας, άλλες τις μουστάρδας....κ.ο.κ.

Η ΗΒ το διαφημίζει το κίτρινο της ως μουσταρδί (μου κάνει).

'Έτυχε κανείς να δει από κοντά Gibson TV yellow και ΗΒ TV yellow να μας πει τις τυχόν χρωματικές διαφορές;

Δεν θα ήθελα οι αποκλίσεις του χρώματος να φτάνουν στο σημείο της HB Gold top , που είναι μπρονζε αντί gold .

Ευχαριστώ!

Τα nitro finishes της Gibson είναι αδύνατον να αναπαραχθούν σε από τα poly finishes της ΗΒ.

Συνεπώς δεν θα έχουν καμμία σχέση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι ωραία φυσικά 

Τα nitro finishes της Gibson είναι αδύνατον να αναπαραχθούν σε από τα poly finishes της ΗΒ.

Συνεπώς δεν θα έχουν καμμία σχέση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι ωραία φυσικά 
Ναι βρε παιδί μου.

Άλλο κίτρινο και άλλο πορτοκαλί όμως. 

Ο λόγος που το TV Yellow λέγεται έτσι είναι ότι τα έπιπλα τηλεόρασης στην Αμερική των 50s ήταν της μόδας να βγαίνουν σε μία απόχρωση που λεγόταν "limed mahogany". To finish της Junior είναι ουσιαστικά limed mahogany με περασμένο από πάνω ένα clear nitro που έχει κιτρινίσει και αυτό ανάλογα με το χρόνο. 

Γι αυτό μπορείς να δεις κάποιες καινούργιες Junior να είναι υποκίτρινες και κάποιες παλιότερες να είναι σαν θολή Dijon.

Televisor-Zenith-color-Limed-Mahogany-Guitarriego.-1024x942.jpg

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ο λόγος ήταν διότι δεν φαινόταν στο ασπρομαυρο broadcast της τότε TV το λευκό. 

Από την υπερέκθεση, και καιγόταν το άσπρο στο πλάνο στις άσπρες κιθάρες. 

Τις έκαναν κίτρινες....για να φαίνονται άσπρες στους δέκτες. 

Η ΗΒ το διαφημίζει το κίτρινο της ως μουσταρδί (μου κάνει).

'Έτυχε κανείς να δει από κοντά Gibson TV yellow και ΗΒ TV yellow να μας πει τις τυχόν χρωματικές διαφορές;

Έχει τύχει να δω στο φυσικό κατάστημα του Thomann και τη θυμάμαι μουσταρδί.

Να έχεις κατά νου με τις HB, ότι κάποια πράγματα αλλάζουν με τον καιρό και ας πρόκειται για το ίδιο μοντέλο. Από θέματα με πνευματικά δικαιώματα και συνακόλουθη παραμετροποίηση του σώματος,θέματα με ξυλεία,μέχρι και διαφορετικές αποχρώσεις στο σώμα.

Να φανταστείς στο ταυράκι που πήρες με τους τριπλούς, τα κέρατα ήταν κάποτε συμμετρικά και την ταστιέρα την έχω πετύχει με απομίμηση έβενου,μέχρι και τελείως ανοιχτό χρώμα..

Θα έλεγα ναι σε καναρινί και ανοικτό μουσταρδί.

Σίγουρα όχι σε πορτοκαλίζουσα εκδοχή.

Πάντως δεν ήξερα ότι οι Epiphone παίζουν σε τέτοια τιμή

https://www.thomann.de/de/epiphone_les_paul_special_tv_yellow.htm?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIjpXH3u2-hAMV6ToGAB2DIgavEAQYASABEgJ64_D_BwE

Έριξα μια ματιά στις αγγελίες και πέτυχα μία στην προνομιακή τιμή των 149ευρώ,

αλλά άμα θες να βλέπεις το TV Yellow πρέπει να την βάζεις ανάποδα στο stand ?

1f13cfab-f194-40e7-9a40-8005cb061041.jpg

μιας και ο φίλτατος μάλλον πειραματίστηκε με κανά φλογοβόλο ?

72ef4031-72ca-4188-b8cd-c1b397302cf9.jpg 3eae0565-870f-4aa4-abfd-9e71d97a4c88.jpg

Πάντως δεν ήξερα ότι οι Epiphone παίζουν σε τέτοια τιμή

https://www.thomann.de/de/epiphone_les_paul_special_tv_yellow.htm?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIjpXH3u2-hAMV6ToGAB2DIgavEAQYASABEgJ64_D_BwE

Έριξα μια ματιά στις αγγελίες και πέτυχα μία στην προνομιακή τιμή των 149ευρώ,

αλλά άμα θες να βλέπεις το TV Yellow πρέπει να την βάζεις ανάποδα στο stand ?

Προβολή συνημμένου 42918

μιας και ο φίλτατος μάλλον πειραματίστηκε με κανά φλογοβόλο ?

Προβολή συνημμένου 42920Προβολή συνημμένου 42919
Αυτή είναι η sl sunset yellow όχι η epiphone TV yellow special. 

https://eshop.bonstudio.gr/ilektriki-kithara-les-paul-sl-sunset-yellow?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA_tuuBhAUEiwAvxkgTiLkh-7htQgJezPTUXUXBIjfhMr5DMjfCbWDyvaM_y8iTwdlaDlyDhoCVNoQAvD_BwE

Εγώ ήξερα την εκδοχή ότι το tv yellow ήταν υποκίτρινο ώστε στην ασπρόμαυρη τότε τηλεόραση να φαίνεται, όταν έβρισκε τηλεοπτικό χρόνο, ωραιο λευκό χρώμα.

Ο λόγος ήταν διότι δεν φαινόταν στο ασπρομαυρο broadcast της τότε TV το λευκό. 

Από την υπερέκθεση, και καιγόταν το άσπρο στο πλάνο στις άσπρες κιθάρες. 

Τις έκαναν κίτρινες....για να φαίνονται άσπρες στους δέκτες. 
Yπάρχουν διάφορες θεωρίες, μέχρι και το ότι το ΤV σήμαινε "Telecaster Version" και προσπάθησαν να αντιγράψουν το δημοφιλές Butterscotch Blonde των Telecasters της περιόδου.

Για μένα η επικρατέστερη παραμένει η εκδοχή με τα TV units. Πρώτον γιατί δεν υπήρχε κανένας λόγος να πιστεύει η Gibson ότι η Junior, που ήταν το μαθητικό της μοντέλο, θα έκανε θραύση στα TV Shows των 50s. Δεύτερον γιατί λίγα χρόνια αργότερα, την ίδια εποχή της τηλεόρασης δηλαδή, κυκλοφόρησε σε λευκό την Junior όπως και την πρώτη SG που ακόμη λεγόταν Les Paul.

Το σωστό TV Yellow είναι αυτό που έχoυν οι VOS και οι Historics. Οι απλές Junior συνεχίζουν να είναι τα "οικονομικά" μοντέλα της Gibson και έχουν απλά περασμένο κίτρινο βερνίκι, γιατί το να κάτσει κάποιος να καθαρίζει πόρους, να περνάει lime wax και να βερνικώνει μετά είναι μια διαδικασία που θα εκτόξευε το εργατικό κόστος.

sg junior.png

Για μένα η επικρατέστερη παραμένει η εκδοχή με τα TV units. Πρώτον γιατί δεν υπήρχε κανένας λόγος να πιστεύει η Gibson ότι η Junior, που ήταν το μαθητικό της μοντέλο, θα έκανε θραύση στα TV Shows των 50s.
Υπήρχε τουλάχιστον ένας λόγος να το πιστεύει, το Les Paul and Mary Ford Show. 

Νομίζω ότι από εκεί πηγάζει αυτή η εκδοχή, ότι το σκέφτηκε ο ίδιος ο Les Paul.

Τέλος πάντων, όντως φαίνεται πιο πιθανή η εκδοχή με τα σύνθετα, δεν την ήξερα κιολας, όμως η άλλη είναι πιο χαριτωμένη 

Υπήρχε τουλάχιστον ένας λόγος να το πιστεύει, το Les Paul and Mary Ford Show. 

Νομίζω ότι από εκεί πηγάζει αυτή η εκδοχή, ότι το σκέφτηκε ο ίδιος ο Les Paul.

Τέλος πάντων, όντως φαίνεται πιο πιθανή η εκδοχή με τα σύνθετα, δεν την ήξερα κιολας, όμως η άλλη είναι πιο χαριτωμένη 

Yπάρχει άραγε κάποιο ντοκουμέντο που ο Les Paul να παίζει με Junior? Noμίζω σχεδόν πάντα από κιθάρες παραγωγής με Les Paul Custom έπαιζε. Έτσι κι αλλιώς αυτός επέμενε οι κιθάρες με το όνομά του να είναι είτε μαύρες ή goldtops. Το δεύτερο μάλιστα ήταν μεγάλος πονοκέφαλος για τη Gibson, να βρει χρυσό χρώμα που να μην πρασινίζει σε μικρό χρονικό διάστημα.

Όπως είπε και ο @Kanimothrios είναι θέμα δικαιωμάτων.

Προφανέστατα μπορούν να κάνουν ακριβώς το ίδιο χρώμα.

Και ο μπογιατζής της γειτονιάς μου μπορεί με τον φασματογράφο του.

Είδα άπειρα video και φώτος.....αλλά δεν γίνεται να καταλάβεις από αυτά...ακριβώς

Έχω την εντύπωση ότι το κίτρινο της HB ....πορτοκαλίζει (και ας το δίνουν TV Yellow Gloss-The Dirty Mustard SC).

Υπάρχουν βέβαια και Video που είδα ΗΒ .....πολύ πιστά στο TV yellow...αλλά μπορεί να ήταν ο φωτισμός ή άλλη παρτίδα, όπως πάλι σωστά είπε ο @Kanimothrios

Η epiphone ΤV Yellow....το αντιγράφει πιστά έχω την εντύπωση, γιατί προφανέστατα έχει την άδεια.

Κρατώ βέβαια και ότι ακόμα και στις Gibson (ανάλογα τη χρονιά) το κίτρινο της TV Yellow έχει διαφορετικές αποχρώσεις.

Επειδή αυτήν την κιθάρα την παίρνεις όμως ακριβώς για το ICONIC χρώμα, αλλιώς δεν έχει νόημα, αν δεν δω μια από κοντά HB (πράγμα σχετικά απίθανο)....λίγο δύσκολο. Ή αν δεν την έχει κάποιος να μας πει.

Η επιλογή της epiphone είναι η μόνη ασφαλής λύση.

Υπάρχει αυτό το Video , αλλά δεν μπορώ να βγάλω άκρη. Σε αυτό το κίτρινο της HB είναι σχεδόν σωστό.

.αλλά μπορεί να ήταν ο φωτισμός ή άλλη παρτίδα
Ναι... επίσης η ζέστη, τα λόγια του παπά...? (για να δανειστώ τη λατρεμένη ατάκα από το «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα»).

Να σου πω, είπα να μην ποστάρω για τη συνέχεια του shopping spree σου, αλλά ημάρτονε πλέον... Πάτα το επιτέλους και πάρε την ΗΒ. Αυτή θες. Δεν μπορώ άλλη αγωνία!

Μου το είπε άλλωστε το... Σύμπαν: "Πες στον Λάκη να την αγοράσει. Και θα σου δώσω και ένα tip να του πεις... Να την παρκάρει κοντά στο παράθυρο, να την βλέπει ο ήλιος και το χρώμα θα ανοίξει..."

Αφτά μου είπε, αφτά σου λέω... Ε άμα πχια ?   

Τώρα βέβαια αυτό με τον ήλιο και το ξεθώριασμα του χρώματος, τι να σου πω... με προβλημάτισε. Αλλά Σύμπαν είναι, κάτι παραπάνω θα ξέρει. 

... Πάτα το επιτέλους και πάρε την ΗΒ. Αυτή θες. Δεν μπορώ άλλη αγωνία!

Όχι φίλος, εγώ είμαι επενδυτής!

Θα πατήσω όταν είναι ώριμες οι συνθήκες ?

Όταν είναι αυτό που θέλω.

By the way....έβλεπα σήμερα μια συζήτηση στο youtube (που μπορεί να την είδες βέβαια), όπου συζητήσουν ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα όλες οι vintage κιθάρες και τα holy grails να μην πιάνουν μία .....όταν φύγει η γενιά των boomers από τον μάταιο αυτόν κόσμο.....και σε θυμήθηκα.?

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back