Να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα.
Όταν λέμε ότι οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης (τέτοιος οργανισμός είναι και η ΑΕΠΙ) ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ στον έλεγχο και την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού σημαίνει το εξής απλό:
Ο Υπουργός Πολιτισμού έχει την αρμοδιότητα
α) να ελέγχει τη νομιμότητα των κανονισμών των υπό ίδρυση οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και των τυχόν μεταγενέστερων τροποποιήσεών τους,
β) να ελέγχει τη νομιμότητα λειτουργίας των πιο πάνω οργανισμών και
γ) να επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις αν διαπιστώνει ότι οι οργανισμοί αυτοί παραβαίνουν το νόμο.
Με απλούστερα λόγια , ο Υπουργός Πολιτισμού, με πράξη του , χορηγεί ή ανακαλεί την άδεια λειτουργίας ενός τέτοιου οργανισμού, αν δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου (τυπικό κριτήριο) .
Αποφάσεις (μεταξύ πολλών) 949/2000 ΣΤΕ, 1058/2010 κ.λ.π.
Εδώ δεν τίθεται θέμα παράνομης λειτουργίας ενός οργανισμού συλλογικής διαχειρίσης (κατά το τυπικό κριτήριο) , αλλά (τίθενται) τα εξής (ουσιαστικά) θέματα:
Υπέρογκες (για κάποιους) αμοιβές των στελεγχών του.
Αυτό δεν αφορά ΟΥΔΟΛΩΣ το Υπουργείο Πολιτισμού .
Μάλιστα , στα πλαίσια αυτής της εποπτείας του Υπουργείου Πολιτισμού, έχει συσταθεί ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο.Π.Ι.) ,από το κράτος,ως ανεξάρτητη αρχή, ο οποίος γνωμοδοτεί (υποβοηθεί) το Υπουργείο Πολιτισμού στα θέματα ελέγχου των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης.
Οι μισθοί των στελεγχών αυτού του Οργανισμού, είναι επίσης πολύ μεγάλοι.
Βάσει (και πάλι του ΣτΕ) :
"Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και διέπεται από το ιδιωτικό δίκαιο"
Όταν λοιπόν , η έστω γνωμοδοτικά εποπτεύουσα αρχή, λειτουργεί υπό τους όρους της ιδιωτικής οικονομίας, κατά μείζονα λόγο ο εποπτεύομενος (ο οποίος είναι και Ανώνυμη Εταιρία) λειτουργεί με τους ίδιους κανόνες….της ιδιωτικής οικονομίας
άρα :
1) τα πόσα που λαμβάνουν τα στελέγχη του ΔΕΝ αφορούν το Υπουργείο Πολιτισμού και εκφεύγουν του ελέγχου του.
2) ΤΥΧΟΝ Φορορολογικές παραβάσεις, αφορούν το υπουργείο Οικονομικών (και επίσης εκφεύγουν του ελέγχου του Υπουργείου Πολιτισμού).
3) Τυχόν παραβάσεις συμφωνιών του οργανισμού με τα μέλη του , αφορούν τα Πολιτικά και Ποινικά Δικαστήρια. (και πάλι εκφεύγουν του ελέγχου του Υπουργείου Πολιτισμού).
Αν ένα από τα τρία ουσιαστικά ελέγκτικά όργανα, Υπουργείο Οικονομικών, Πολιτικά και Ποινικά δικαστήρια, διαπιστώσουν κάποια παράβαση, τότε ναι, ενδέχεται το Υπουργείο Πολιτισμού, να έχει αρμοδιότητα (περί τυχόν ανάκλησης αδείας ενός οργανισμού συλλογικής διαχείρισης ή προστίμου).