Το θέμα με απασχολεί από παλιά.
Πήρα αφορμή από τα παρακάτω ποστ που έτυχε να γράψει ο Βαγγέλης (θα μπορούσε να τα έχει γράψει οποιοσδήποτε άλλος βέβαια), για να θέσω τον προβληματισμό μου.
κακο δεν ειναι..Δεν κανουν κακο σε κανεναν τα παιδια - μουσικουλα παιζουν.
Εμεις σαν κοινοτητα μουσικων ομως {και οχι σαν μια απλη κοινοτητα φιλομουσων ακροατων} εξεταζουμε το πως κ το γιατι, με μια οχι κ τοσο αθωα ματια.
Ο απλος κοσμος ακομα και αν βλεπει οτι αυτο που ακουει δεν ειναι κ πολυ original..αρκετες φορες του αρεσει που εχει σημεια αναφορας .
Ο μουσικος ομως ειναι εξειδικευμενος - ειναι γευσιγνωστης.
Σε καποιους απο εμας το ακουσμα αυτης της μπαντας "κλωτσησε"..
Το εχουμε ξαναδει αυτο το ποιημα με τις ¨"αναβιώσεις" κ τα copies.
Προσωπικα δεν χαλιεμαι που ειναι μεσα - Καλα κανουν τα παιδια - ουτε το δισκο τους θα παρω ουτε στα Live τους θα παω
Κουβεντουλα να γινεται. Την αποψη μου σαν μουσικος ειπα.
Περισσότερο στο πρώτο από τα δύο αποσπάσματα θέλω να μείνω.
Ποιά είναι λοιπόν η διαφορά του μουσικού από τον απλά ακροατή, στην εξέταση και ποιοτική κατάταξη/ταξινόμιση μια μπάντας, μιας μουσικής, ενός κομματιού, κλπ.?
Αν επίσης χωρίσουμε τους μουσικούς στις κατηγορίες
δημιουργός,
εκτελεστής,
επαγγελματίας εκτελεστής σύμφωνα με αυτά που έγραψα στο πρώτο ποστ του θέματος, υπάρχει εκεί (και αν υπάρχει τι είδους είναι?) διαφορά στην εγκυρότητα της εξέτασης και ποιοτικής κατάταξης/ταξινόμισης από καθένα από αυτούς?
Παράδειγμα
Γουστάρω πολύ την ρέγγε, μαθαίνω μπάσο με αφορμή αυτό, αλλά καταλήγω να παίζω μπάσο σε σκυλάδικα, έχοντας χάσει την αρχική μου φλόγα.
Είναι όμως πια η δουλειά μου (και μόνο).
Δεν με ενδιέφερε ποτέ να γράψω δική μου μουσική, απλά ήθελα να παίζω και να γουστάρω, η μοίρα όμως τα έφερε έτσι που παίζω και δεν γουστάρω, παίζω για να ζήσω.
Η δική μου άποψη σχετικά με την ποιότητα ενός μουσικού έργου, μιας μπάντας, κλπ, είναι πιο έγκυρη από του απλού ακροατή?
Γιατί ναι ή γιατί όχι.