Τι ακριβώς εννοείτε με την έκφραση "πολύ γκάζι"?

The Genius Loci

Δυνατό μέλος
Μηνύματα
4,495
Πόντοι
638
Βλέπω να αναφέρεται τουλάχιστον μερικές φορές την ημέρα στο noiz από διάφορους η έκφραση "πολύ γκάζι".

- "Δεν έχει αρκετό γκάζι για μέταλ" (all time classic... gia poio metal filos?)

- "Καλή η ΧΧΧΧΧΧΧ πεταλιέρα αλλά το γκάζι της είναι αναιμικό"

- "Αν θέλεις γκάζι από ενισχυτή πρέπει να πάρεις ΥΥΥΥΥΥΥΥ"

- "Το πετάλι που φτιάχνει ο Ασκητής Μοναχός Παχούμιος στο Άγιο Όρος είναι το μόνο που θα σου δώσει το άπειρο γκάζι που χρειάζεσαι"

Και πολλά τέτοια.

Θα ήθελα λοιπόν και εγώ να μάθω επιτέλους τι ακριβώς εννοείτε όσοι την χρησιμοποιείτε αυτή την έκφραση. Κάποιο παράδειγμα? Κάτι που έχετε ηχογραφήσει εσείς και είχε "αρκετό γκάζι", ή μήπως ποτέ δεν είναι αρκετό? Κάτι που έχει ηχογραφήσει κάποιος άλλος και ζηλεύετε?

Enlighten me please.

Thanx.

 
Πολύ γκάζι = To gain στο 11 με έναν boogie quadruple rectifier!  ;D

Σοβαρή απάντηση, υποθέτω πως πολύ γκάζι είναι το κάτι παραπάνω από έναν τιγκαρισμένο plexi. Για ΠΟΛΥ γκάζι όμως. Μάλλον. Καθαρά υποκειμενικό θέμα.

 
X-minor είπε:
Πολύ γκάζι = To gain στο 11 με έναν boogie quadruple rectifier!  ;D

Σοβαρή απάντηση, υποθέτω πως πολύ γκάζι είναι το κάτι παραπάνω από έναν τιγκαρισμένο plexi. Για ΠΟΛΥ γκάζι όμως. Μάλλον. Καθαρά υποκειμενικό θέμα.
Δεν μπορώ να καταλάβω mate. Ειλικρινά.

Μπορείς να μου δώσεις ένα παράδειγμα? Κομμάτι, ή κάτι άλλο?

 
Σου λέω, δεν μπορώ να προσδιορίσω, λεκτικά τουλάχιστον, το "πολύ γκάζι". Το "υπερβολικό gain" είναι το μόνο που πλησιάζει αρκετά. Καθένας όμως πιστεύω πως έχει διαφορετική άποψη για το τι είναι πολύ ή λίγο γκάζι. Για blues players πολύ γκάζι είναι και ένα τιγκαρισμένο ts, για thrashers δεν ξέρω καν αν υπάρχει αυτή η έννοια.

Βέβαια προσωπικά δεν με χαλάνε οι τεράστιες ποσότητες gain που χρησιμοποιούν ορισμένα συγκροτήματα όσο με χαλάει το EQ τους. Αυτό το "τζιτζίκιασμα" π.χ. των pantera (sorry, σαν ήχο τον σιχαίνομαι) δεν το πάω καθόλου.

Δεν καταλαβαίνω 100% τι ακριβώς ψάχνεις...  :-[

edit: Το "πολύ γκάζι" βέβαια όπως ανέφερες κι εσύ χρησιμοποιείται και με την θετική αλλά και την αρνητική έννοια, οποτε...

 
Εγώ δεν ψάχνω τίποτα.

Δεν έχεις πάντως παρά να κάνεις μια βόλτα από ΟΛΑ τα θέματα για πεταλιέρες για να βρεις μπροστά σου αυτή την έκφραση. Αν δεν την έχεις χρησιμοποιήσει ο ίδιος (ή όπως λες θεωρείς υποκειμενική μια τέτοια έννοια), το ερώτημα μάλλον δεν απευθύνεται σε εσένα.  ;) :)

Επειδή η παράθεση ανάλογων περιγραφικών εννοιών για τον ήχο είναι κάτι που δεν καταλαβαίνω (όπως και εκφράσεις όπως "ζεστά μεσαία", "μουσικά πρίμα", κλπ), ζητάω από αυτούς που τις χρησιμοποιούν να μου τις εξηγήσουν.  ;)

 
τι να εξηγήσουμε σε κάποιον που χρησιμοποιεί ..ψηφία για να πάρει το γκάζι του :-*

πιστεύω πως η έκφραση "πολύ γκάζι" πρέπει όπως σώστά λες να ακουλουθείται απο "... για ταδε είδος"

τώρα αυτό το τελευταίο που είναι το πιο σημαντικό και το πιο υποκειμενικό φαίνεται πως ο καθένας το παραλείπει, επομένως το "πολυ γκάζι" μόνο του μενει ξεκρέμαστο.

όπως κάθε αριθμός πρεπει να ακολουθείται απο τις μονάδες μέτρησης

δε γίνεται να λέμε οτι οι 200 βαθμοί είναι μεγάλη θερμοκρασία γιατί 200 K = -73 C  ;D

προσωπικά τείνω να πιστεύω απο αυτά που διαβάζω οτι μεγάλο ποσοστό του κόσμου θεωρούν ως "πολυ γκάζι" τον ήχο των Metallica.

απο κει και πέρα, για μένα ό,τι είχαμε γράψει παλιά εδώ, μου φαίνεται οτι έχει πολύ γκάζι

www.myspace.com/frailconviction

;)

 
Κατι αλλο αντιστοιχο που εχω παρατηρησει εγω ειναι το οτι βαφτιζουμε ο,τι δε μας αρεσει "ψηφιακουρα". Αναλογικα, ψηφιακα, πριμαριστα, μπασαριστα λαμπες, τρανζιστορ, πεταλια, μαγνητες, ενισχυτες, αν δε μας αρεσει η χροια τους λεμε ενα "πολυ ψηφιο ομως ακουγεται ρε παιδι μου" και καθαρισαμε.

 
Είναι πάρα πολλοί άνθρωποι που συνηθίζουν να παίζουν με τόσο πολύ gain που έρχονται και μπαίνουν στο comfort zone τους μόνο παρουσία τόσου gain, και φυσικά υπάρχουν και πεταλιέρες/πετάλια/ενισχυτές κλπ. που δεν "δίνουν" τόσο gain - ή αλλιώς το "πολύ γκάζι". Οπότε υποθέτω πως αυτή είναι η έννοιά του για κάποιους απ'αυτούς.

Τώρα για τα είδη κλπ. πραγματικά δεν μπορώ να κρίνω και αν αντιστοιχίσω ένα συγκεκριμένο ποσό "γκαζιού", καθώς για τον καθένα δουλεύει διαφορετικά το πράγμα. Έχω δεί κι επαγγελματίες... γκαζιάρηδες να ηχογραφούν με ελάχιστο gain και ν'ακούγεται σαν μπετονιέρα, οπότε δεν το θέτω ως κύριο παράγοντα.

 
The Genius Loci είπε:
Επειδή η παράθεση ανάλογων περιγραφικών εννοιών για τον ήχο είναι κάτι που δεν καταλαβαίνω (όπως και εκφράσεις όπως "ζεστά μεσαία", "μουσικά πρίμα", κλπ), ζητάω από αυτούς που τις χρησιμοποιούν να μου τις εξηγήσουν.  ;)
Eιναι ΠΑΡΑ πολυ δυσκολο να περιγραψεις (κατανοητα), οτιδηποτε ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ (π.χ ηχους). Εξ ου και οι φρασεις στις οποιες αναφερεσαι, τις οποιες ολοι λιγο πολυ χρησιμοποιουμε.

Αν δεν εγινα αντιληπτος προσπαθησε να περιγραψεις οποιονδηποτε ηχο εχεις ακουσει, απο το κελαιδημα ενος πουλιου μεχρι το ροχαλητο ή το τριξιμο της πορτας.  ;)

 
Ρε συ Genius Loci προσπαθείς να προσδιορίσεις μια έννοια που από τη μάνα της δε το χωράει..

Αν θες γενικά να ακούσεις γκαζάτους ήχους ξεκίνα με nevermore, lamb of god, sepultura κλπ...

Y.Γ. Σωστός ο Nikoubis..

 
Πολύ "γκάζι", εκτός από αυτό που διαθέτει μια Φόρμουλα 1, πιστεύω πως είναι μια έκφραση περισσότερο της φίλτατης νεολαίας που βράζει το αίμα της παρά κάτι που αξίζει να ασχοληθούμε σοβαρά, όχι με την καθολικώς εκτιμητέα έννοια του gain αλλά με το κλασσικό προεφηβικό (και μετέπειτα) κόλλημα με το μαχόγκανΗ, τις Ασιχτίρ, τα Ι Εμ Τζιτζίκια, τα 16,000 ευρώ που προφανώς δεν ήταν καλά για μεταΛ φιλοσ κλπ. Αυτές οι έννοιες δεν είναι "κακές" per se - αναφέρομαι προφανώς σε φαινόμενα Μπάμπη Σουγιά, του Κώστα του Γκοτζίλα, του Νώντα του Ανακόντα κλπ. Μάλλον εννοούν οτιδήποτε από Μαρσαλιάρικο crunch και πάνω (μέχρι τα ανθρώπινα όρια ανοχής του, και ενίοτε διπλάσιο ή και τριπλάσιο έτσι για να είμαστε καλυμμένοι).

Επίσης, δεν πιστεύω πως ορίζεται για όλα τα είδη, πχ. ένας μπλουζμαν πιστεύω πως δεν θα γυρνάει κατενθουσιασμένος να πει στους φίλους του στο διάλειμμα πως ένα τερματισμένο tubescreamer έχει "πολύ γκάζι" αλλά θα έχει την επίγνωση πως τέτοιες έννοιες αρμόζουν πολύ περισσότερο σε χρονογράφημα παρά σε σοβαρή συζήτηση.

The Genius Loci είπε:
(όπως και εκφράσεις όπως "ζεστά μεσαία", "μουσικά πρίμα", κλπ), ζητάω από αυτούς που τις χρησιμοποιούν να μου τις εξηγήσουν.  ;)
Είμαι σίγουρος πως τις καταλαβαίνεις, όπως και οποιοσδήποτε άλλος, και ακόμη περισσότερο σκεπτόμενος περιπτώσεις που έχεις ακούσει τον ακριβώς αντίθετο ήχο.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Διαχώρισα τη συζήτηση γιατί η κατάσταση είχε ξεφύγει από μόνο του προς Παιδική Χαρά, ενώ το θέμα έχει (κατά τη γνώμη μου) αρκετό ενδιαφέρον.

Πάμε πάλι από την αρχή κι επί της ουσίας ;)

 
Οι περισσότερες on-topic απαντήσεις συγκλίνουν στην διαπίστωση ότι το "γκάζι" είναι υποκειμενική έννοια.

Η γνώμη μου είναι ότι οι περισσότεροι "πιτσιρικάδες" που ψάχνουν για "περισσότερο γκάζι" δεν έχουν καν ιδέα για το πως δουλεύει το gain, σε προενισχυτικές και ενισχυτικές βαθμίδες.

Συνήθως το "ακραίο γκάζι" που έχουν στο μυαλό τους μεταφράζεται σε:

1) Η κιθάρα δεν ακούγεται ΚΑΝ στο mix

2) Η κιθάρα είναι το ΜΟΝΟ που ακούγεται στο mix.

;D

 
πάντως η αναζήτηση για όλο και πιο πολύ gain (αν εξαιρέσεις αυτούς που ξέρουν τι θέλουν, που σιγουρα υπάρχουν και τέτοιοι) προκύπτει συνήθως και απο την άγνοια που έχουμε πολλές φορές γύρω απο το πώς παράγεται ο τάδε ήχος του τάδε κιθαρίστα στο στούντιο.

Το μονο στοιχείο που φαίνεται να συνδέεται με αυτόν το φοβερό όγκο, τις αρμονικές, τον τραγανιστό ήχο της πέννας, τα δυνατά και πεντακάθαρα tapping τα σφυρίγματα κλπ κλπ για κάποιον αρχάριο, είναι το gain.

η πρώτη εμπειρία που έχει ένας νεαρός που θέλει να πάιξει μέταλ είναι οτι όταν γυρνάει το κουμπί του γκειν, τα κάνει όλα πιο εύκολα.

παράγοντες όπως η ΤΕΧΝΙΚΗ και η παραγωγή α! και τα ξυλα, μπορουν εύκολα να σου διαφύγουν αν δεν έχεις διαβάσει αρκετό ΝΟΙΖ :P

πάντως πιστεύω πως παρόλη την υποκειμενικότητα, μπορεί κανεις να προσδιορίσει έναν ήχο σαν "πολυ γκάζι". Πηγαίνει ανάλογα με την εποχή. Πολύ γκάζι είχε ο χεντριξ, αλλά τώρα πιο πολύ έχουν οι origin. Γενικά ανάλογα τα κούσματα του ο καθένας έχει και έναν μπούσουλα στο κεφάλι του. Το κακό είναι όταν δε το κάνει γνωστό στους άλλους όταν ρωτάει.

εγω, για παράδειγμα, οτιδήποτε έχει γκάζι (=gain, όγκος, αρμονικες) παραπάνω απο metallica το θεωρώ "πολύ γκάζι" ;D

 
Η ορολογια που χρησιμοποιειται απο τους μουσικους στην περιγραφη ενος ηχου, εχει πολλους λογους να πασχει και το εχουμε αναφερει σε πολλα θεματα.

Γελαμε με ποστς του τυπου "ο ενισχυτης βραζει" ή "τσιροκοπάει", αλλά στην πραγματικότητα δεν διαφέρουν από τις έννοιες που χρησιμοποιούνται και πιο εκτενώς όπως "γκαζι", "in your face" κλπ.

Το βασικο προβλημα ειναι οτι η περιγραφη ενος φαινομενου (εδω λεμε για την ηχητικη παραμορφωση) δεν συζητειται υπο τη σκοπια των παραμετρων του ηχου που μεταβαλλονται, αλλα υπο το πρισμα του πως το αντιλαμβανεται καποιος :

α) με απειρο αυτι

β) που δεν γνωριζει τι σημαινουν στην πραγματικοτητα οι λεξεις που χρησιμοποιει

γ) εχει αντιστοιχισει μια εννοια με τη σημασια καποιας αλλης

Σε γενικες γραμμες, μονο σε audio συζητησεις εχω δει τετοιον εκφυλισμο σε εννοιες που υπαρχουν γραμμενες σε βιβλια ή τεχνικα λεξικα. Στη χειριστη μορφη παρανοησης εχουν συνδεθει οι εννοιες "κρυο=ψηφιακο=κακο", "jazzy πιανιστικό ακκόρντο= ντιμινουτίτα ή maj7", "λυχνια=μαννα εξ ουρανου" κλπ.

Συνηθως και ευτυχως, τα περισσοτερα απο τα παραπανω στραβα γινονται αντιληπτα απο καποιον που ασχολειται για καποια περιοδο με τη μουσική ή/και τη μουσική τεχνολογία, οπότε και εξαλείφονται σταδιακα. Οποτε, εδω συζηταμε μαλλον οτι καποια παιδια 15-18 ετων θελουν τον ηχο που προκυπτει απο τερματισμενους marshall σε 4x12 καμπινες με διαφορες τεχνικες ηχογραφησης στο δωματιο τους και το περιγραφουν λαθος. Ενταξει , τι να κανουμε? :)

Οπως εχω πει και αλλου, η ορολογια ειναι γραμμενη και ετοιμη για αυτον που ενδιαφερεται να "μιλαει σωστα". Συνηθως αυτο δεν γινεται ουτε καν στην καθομιλουμενη, οποτε...

 
blue είπε:
Οποτε, εδω συζηταμε μαλλον οτι καποια παιδια 15-18 ετων θελουν τον ηχο που προκυπτει απο τερματισμενους marshall σε 4x12 καμπινες με διαφορες τεχνικες ηχογραφησης στο δωματιο τους και το περιγραφουν λαθος. Ενταξει , τι να κανουμε? :)
Χμμμ... δεν το νομίζω... Ανέτρεξε σε διάφορες συζητήσεις (hint: ειδικά αυτές που αφορούν πεταλιέρες) και θα δεις ότι δεν αποτελεί προνόμιο του κοινού των ανηλίκων η χρήση αυτού του όρου (και σπανιότατα εκφέρεται χαριτολογώντας).  ;)

 
πολυ γκαζι = καλη παραμορφωση με sustain,αμπουκωτη  στα mutes που δεν θαμπωνει οταν παιξεις ενα μινορε ολοκληρο αλλα ακους μια μια τις χορδες.

 
"Πολυ γκαζι" ενοουμε αποφασιστικο και με πολυ ενεργεια παξιμο.

Τα μηχανηματα ερχονται μετα

 

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top