The Odyssey (2026) - Οι απόψεις των καλλιτεχνών του Noiz

Εβλεπα για την Οδυσσεια, οτι εχει κανει πατεντες για να μην ακουγεται η εξαιρετικα θορυβωδης 70αρζ καμερα στους διαλογους, οπως επισης και μια πατεντα με καθρεπτες για να γυριζονται τα κοντινα χωρις το εμποδιο του μεγαλου ογκου της συγκεκριμενης καμερας, οποτε πιθανοτατα στις παλαιοτερες του θα εκανε πλανα με 35αρα οπου δε γινοταν αλλιως.

Παντως, ακομα και σε ΠΟΛΥ μεγαλες παραγωγες, εχουμε πλεον ψηφιακες καμερες, παροτι λογικα δεν εχουν φτασει αυτην την κορυφαια ποιοτητα του κορυφαιου αναλογικου φιλμ, διοτι προφανως εχουν good enough εικονα και φυσικα χαμηλοτερο κοστος και ευκολια. Οποτε στον ηχο που η πιστοτητα του ψηφιακου ειναι ετσι και αλλιως ανωτερη, ειναι ακομα πιο φυσικη η τεραστια διαδοση του DAW based recording. Ειδικα αν μιλαμε για Ελλαδα, οπου το κοστος δεν αποτελει απλα μια παραμετρο αλλα αναγκαια προτεραιοτητα, ή οταν μιλαμε γενικα για budget που βαζει ο ιδιος ο καλλιτεχνης και που πλεον αυτος ειναι ο κανονας, εκει πια οποιος μιλαει για μπομπινες και τετοια θελει πισσα και πουπουλα :ROFLMAO:

Μιλώντας για αναλογικό vs ψηφιακό, μια μικρή παρένθεση για να σας προτείνω το παρακάτω documentary:

O Keanu Reeves παίρνει συνεντέυξεις απο άτομα του χώρου σχετικά με τη διαφορά αναλογικού vs ψηφιακού στα διάφορα στάδια της κινηματογράφησης, απο την κάμερα ώς το editing και το colour correction. Οταν λέμε του χώρου μιλάμε για Scorcese, Lynch, Cameron, Nolan, Fincher, τέτοια ονόματα. Και έχει φοβερό ενδιαφέρον πως το ίδιο ακριβώς χαρακτηριστικό το αναφέρει ο ένας ως λόγο που μεταπήδησε σε ψηφιακές κάμερες ενώ για τον άλλο είναι ο λόγος που επιμένει με το φιλμ. Και φυσικά σε όλα τα στάδια παραγωγής πέραν της κάμερας το ψηφιακό με το καλημέρα έσβησε τα πάντα που προυπήρχαν με καθολική αποδοχή.

Πάρα πολύ ενδιαφέρον και entertaining to watch.

EDIT: Βλέπω οτι υπάρχει σε καλή ποιότητα ολόκληρο στο youtube κάπως

Εγώ θέλω να φτιάξω μια Oδυσσεια που επί τρεις ωρες θα δείχνει το ίδιο πλάνο να θαλασσοδέρνονται πάνω στο καράβι με επική μουσική και στο τέλος θα λέει ένας στον Οδυσσέα, Βασιλιά μου, δες, η Ιθάκη! Και θα κάνει ένα αργό κοντινό στο θαλασσοδαρμενο πρόσωπο του με τα κύματα γύρω γύρω και θα σκάει σιγά σιγά ένα χαμόγελο, θα ακούγεται η κορύφωση της φανφαρας του θέματος, fade out και θα πέφτουν τίτλοι τέλους.

Εγώ θέλω να φτιάξω μια Oδυσσεια που επί τρεις ωρες θα δείχνει το ίδιο πλάνο να θαλασσοδέρνονται πάνω στο καράβι με επική μουσική και στο τέλος θα λέει ένας στον Οδυσσέα, Βασιλιά μου, δες, η Ιθάκη! Και θα κάνει ένα αργό κοντινό στο θαλασσοδαρμενο πρόσωπο του με τα κύματα γύρω γύρω και θα σκάει σιγά σιγά ένα χαμόγελο, θα ακούγεται η κορύφωση της φανφαρας του θέματος, fade out και θα πέφτουν τίτλοι τέλους.

Κλασσικά γιαπωνέζικο σινεμά. Θα το δω.

---
Πρόσωπο στην Αθήνα που εμπιστεύομαι απεριόριστα, είδε την ταινία εχθές. Πέραν του ότι επιβεβαίωσε όσα υποψιαζόμουν περί μη-σχέσης της κριτικής για το casting, είπε ότι η ταινία ήταν συγκλονιστική, ότι αισθάνθηκε περήφανη σαν Ελληνίδα και ότι ψήθηκε, μετά από τόσο καιρό να ξαναδιαβάσει την Οδύσσεια.

Που θα πάει.. θα το δω και εγώ...

Κλασσικά γιαπωνέζικο σινεμά. Θα το δω.

---
Πρόσωπο στην Αθήνα που εμπιστεύομαι απεριόριστα, είδε την ταινία εχθές. Πέραν του ότι επιβεβαίωσε όσα υποψιαζόμουν περί μη-σχέσης της κριτικής για το casting, είπε ότι η ταινία ήταν συγκλονιστική, ότι αισθάνθηκε περήφανη σαν Ελληνίδα και ότι ψήθηκε, μετά από τόσο καιρό να ξαναδιαβάσει την Οδύσσεια.

Που θα πάει.. θα το δω και εγώ...

Ας την ξαναδιαβάσει, θα ανακαλύψει ότι ο Οδυσσέας δεν ξεβράστηκε στην Ιθάκη αλλά στο νησί των Φαιάκων, ότι ο Πολύφημος μιλούσε τρυφερά στο πρόβατό του και δεν ήταν ένα τέρας από DC comics και ότι ο Οδυσσέας έχει ουσιαστικά ξεκινήσει την επιστροφή μέσα του, απο τη στιγμή που αυτοσυστήνεται ως "ο Κανένας".
edit: και η Αθηνα ήταν μια καραθεάρα με περικεφαλαία, ασπίδα και δόρυ που δεν έβαζε γλώσσα μέσα - είναι παρούσα και ομιλούσα σε όλη την Οδύσσεια περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο θεό του Ολύμπου. Στην ταινία είναι μια κοπελίτσα βουβή!

Αυτά απουσιάζουν, καθώς και πολλά άλλα... Την ίδια στιγμή ισχύουν πολλά όμορφα πράγματα που έβγαλε από την κοιλιά του ο Νολαν - μπορεί να με ξένισε το ότι η Ωραία Ελένη είναι Αφρικάνα (σημείωση: είμαστε σίγουροι ότι ο Τηλέμαχος αντικρύζοντάς την, βλέπει σε αυτήν, μια πανέμορφη γυναίκα ξακουστης ομορφιάς για την οποία στήθηκε η αφορμή για μια δεκαετή εκστρατεία; Πολύ αμφιβάλλω ), ωστόσο, καραγουστάρω που ο Νόλαν έχει βάλει την Ωραία Ελένη να είναι θυμωμένη. Που είναι έξω φρενών στην ταινία.

Με αυτά, θέλω να πω ότι είναι βέβαια ένα adaptation , ότι μου άρεσε και θα την ξαναβλεπα ευχαρίστως για να απολάυσω όλα τα τεχνικά και την εξαίσια φωτογραφία κλπ, αλλά δεν θα πρέπει η κριτική μας σε ένα έργο τέχνης 3 ωρών να είναι απλά "υπέρ" ή απλά "κατά", δεν είναι ποδόσφαιρο - μπορούμε να έχουμε άποψη για τα καλώς και για τα κακώς κείμενα.
Κριτική αντίληψη δηλαδή...

1785165101070.png

Last edited:
Κριτική αντίληψη δηλαδή...

Ε, καλά, δεν μετέφερα όλα όσα μου είπε, ούτε αντιλαμβάνομαι πως ξεπερνάτε τόσο εύκολα ότι η πλειοψηφία της κριτικής εξακολουθεί να γίνεται από ανθρώπους που δεν έχουν καν δει την ταινία. Αν πάντως είστε στην Αθήνα και είστε εμφανίσιμος, να της το αναφέρω ώστε να βγείτε για έναν καφέ να το συζητήσετε.

Εγω παιδιά εντελώς τυχαία να ξέρετε οτί είμαι εύκαιρος και καλός ακροατής για ανάλυση της ταινίας και έναν καφέ βρέ αδερφέ,αλλά καλύτερα να μην τα γράφουμε αυτά εδώ,γιατί αν τα διαβάσει η ωραία Ελένη που είναι στο άλλο δωμάτιο,θα με κάνει να δώ την ταινία σε mono διάσταση και είναι κρίμας να πάει χαμένος τόσος κόπος από το κουβαλητό που έριξαν οι άνθρωποι με την IMAX.

Σε προηγούμενο παρόμοιο περιστατικό παλιότερα είχα δεί ταινία με 2,5 0,5 ήχο,γιατί απο το χτύπημα είχε επηρεαστεί και το αριστερό αυτί.

Πριν δω το Odyssey αναρωτιέμαι... Θα το ξαναδώ όπως γουστάρω να βλέπω ξανά και ξανά κάποια, blockbuster του Bay, του Cameron, άντε και του Emmerich κλπ. και φυσικά του Nolan πάλι που γουστάρω να τα ξαναβλεπω τα παλαιότερα?

Πριν δω το Odyssey αναρωτιέμαι... Θα το ξαναδώ όπως γουστάρω να βλέπω ξανά και ξανά κάποια, blockbuster του Bay, του Cameron, άντε και του Emmerich κλπ. και φυσικά του Nolan πάλι που γουστάρω να τα ξαναβλεπω τα παλαιότερα?
Σύμφωνα με το έγκυρο chatgpt,
Bay - ποδοσφαιρικός σύλλογος που πέφτει 2 κατηγορίες κάθε χρόνο,δέν αξίζει
Cameron Diaz,ηθοποιός,αν και έχει αρκετές μή επιτυχημένες ταινίες,κάποιες αξίζουν μία δεύτερη προβολή,
Emmerich,επιθετικός της δυτικής γερμανίας με 5 συμμετοχές,αξίζουν κάποιες φάσεις.
Στον Nolan μου έβγαλε σαν διαφήμιση δραμαμίνες και έγραφε κάτι για απολυμένους μοντέρ.

Την μοναδική ταινία που είδα τα τελευταία χρόνια για 2 - 3 φορές μετά την προβολή σε κινηματογράφο,ηταν με ταπεινό academy 35mm και ήταν το The Grand Budapest Hotel.

Αν πάντως είστε στην Αθήνα και είστε εμφανίσιμος, να της το αναφέρω ώστε να βγείτε για έναν καφέ να το συζητήσετε.
Εγώ που έχω μια από τις 2 συνθήκες;

Δεν της άρεσε η Οδύσσεια του Νολαν της Emily Wilson! Είναι η φιλόλογος που μετέφρασε την Οδύσσεια σε γλώσσα του δρόμου του L.A, με τις γνωστές πολιτικές πεποιθήσεις, δεν θα επεκταθώ, δείτε πόσα τατουάζ απλά. Θα πω μόνο ότι αν άρεσε σε αυτήν η ταινία, δεν θα άρεσε σε εμάς νομοτελειακά

Δεν της άρεσε η Οδύσσεια του Νολαν της Emily Wilson! Είναι η φιλόλογος που μετέφρασε την Οδύσσεια σε γλώσσα του δρόμου του L.A, με τις γνωστές πολιτικές πεποιθήσεις, δεν θα επεκταθώ, δείτε πόσα τατουάζ απλά. Θα πω μόνο ότι αν άρεσε σε αυτήν η ταινία, δεν θα άρεσε σε εμάς νομοτελειακά

Aυτή να κάτσει σπίτι της και να ασχοληθεί με την κουζίνα της :ROFLMAO: και να αφήσει ήσυχο το φαινόμενο Nolan. Γίνεται ΣΦΑΓΗ στα Cinema σε όλο τον πλανήτη για μια θέση σε αίθουσα ΙΜΑΧ. Σήμερα μια στη δουλειά μου είπε, μα καλά δεν πήγες να το δεις ακόμα και έφυγε κοιτάζοντάς με λες και είμαι λεπρός. :ROFLMAO:

Aυτή να έβαζε για Ωραία Ελένη και δε θα μίλαγε κανείς :ROFLMAO:

Aυτή να έβαζε για Ωραία Ελένη και δε θα μίλαγε κανείς :ROFLMAO:

Είναι παράξενη, όλα τα χαρακτηριστικά της είναι τονισμένα σαν να ήταν καρτούν... Ωραία είναι δεν λέω αλλά σίγουρα μιγάδα, έχει πολύ λευκό μέσα παρόλο που δεν φαίνεται στον τόνο του δέρματος... Είναι μύτη αφρικάνας αυτή πχ?

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back