Τενοντιτιδα και πως την αποφεύγω

η ξεκούραση και η αποχή είναι το βασικό μέχρι ότου περάσει η φλεγμονή και δουλέψει κανονικά το χέρι. έχετε δίκιο, έπρεπε να το επαναλάβω στο τέλος.

όσο για τον βελονισμό και το λάδι, όποιος θέλει τα δοκιμάζει -κακό δεν κάνουν άμα γίνει σωστή χρήση, σε αντίθεση με κάποιες καταγεγραμμένες επιπτώσεις που πιθανόν να επιφέρουν κάποια ισχυρά ανιφλεγμονώδη ή η κορτιζόνη. απλά κατέθεσα την εμπειρία μου, σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν είναι ιατρική συμβουλή.

ειδικά για την άρνικα, θέλει προσοχή να μην υπάρχουν ανοιχτές πληγές και να μην γίνεται εσωτερική χρήση. ενδεικτικά μια αναφορά εδώ, υπάρχει αρκετό υλικό στο νετ αλλά καλύτερα να το συζητήσει ο καθένας με τον γιατρό που τον παρακολουθεί.

υγ: ο γκούγκλης μου έβγαλε αυτό, νομίζω ακόμα καλύτερο είναι το γυάλισμα σαύρας.

 
"Η χρήση του βοτάνου εσωτερικά όπως αναφέραμε στην αρχή απαγορεύεται. Αν πάρουμε μεγάλες ποσότητες από το βότανο αυτό μπορεί να προκαλέσει εμετό, πονοκέφαλο, σπασμούς, κρύους ιδρώτες ακόμη και αιμορραγίες. Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο σοβαρά ώστε να οδηγήσουν και στο μοιραίο ακόμη. Σε περίπτωση δηλητηριάσεως, το αντίδοτο είναι το όπιο και η τανίνη."

Κύριε αστυνόμε μου, δεν είναι αυτό που νομίζεις. ;D ;D ;D

 
liga rosa είπε:
....

όσο για τον βελονισμό και το λάδι, όποιος θέλει τα δοκιμάζει -κακό δεν κάνουν άμα γίνει σωστή χρήση, σε αντίθεση με κάποιες καταγεγραμμένες επιπτώσεις που πιθανόν να επιφέρουν κάποια ισχυρά ανιφλεγμονώδη ή η κορτιζόνη.

...
Συγνώμη που επανέρχομαι αλλά το θέμα είναι κάπως σοβαρό και οι αντιλήψεις που κυκλοφορούν (γενικώς, όχι εδώ) δεν είναι ορθολογικές.

Σε όλες τις θεραπείες (φάρμακα, χειρουργεία) υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο παρενεργειών.

Οι άλλες προσεγγίσεις μπορεί να μην έχουν παρενέργειες αλλά δεν έχουν ούτε θεραπευτική δράση. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν είναι μεγάλο πρόβλημα καθώς έτσι κι αλλιώς τα περισσότερα προβλήματα περνάνε χωρίς την ανάγκη κάποιας ειδικής θεραπείας. (Ιώσεις, μικροτραυματισμοί κλπ)

Στην περίπτωση αυτή, μπορείς να κάνεις φιλάρισμα βιοενέργειας ή να φορέσεις το βιομαγνητικό γιλέκο Ζούγκλα χωρίς πρόβλημα -αν αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα.

Όμως είναι λάθος η πρακτική να έχουμε ένα χρόνιο πρόβλημα και να το παλεύουμε με αμμόλουτρα, ομοιοπαθητικούς, καφετζούδες κλπ.

Γιατί ακόμα και σε μια "αθώα" περίπτωση (π.χ. μια τενοντίτιδα) η αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα π.χ. να χάσεις μέρος της κινητικότητας της άρθρωσης και να χρειάζεσαι φυσικοθεραπείες κλπ.

Έχοντας πει αυτά, θα επισημάνω ότι κι εγώ κάνω το ίδιο λάθος δηλαδή αμελώ να πάω σε γιατρό αλλά τουλάχιστον δεν πάω για μασάζ πράνα.

 
Ειναι πλεον ενα απο τα αγαπημενα θεματα του φορουμ!! :)

Οι περισσοτεροι χειρωνακτες (ολα τα επαγγελματα που χρησιμοποιουν τα χερια τους σε καθημερινη βαση για αρκετες ωρες) εχουν λιγο πολυ 1-2 τενοντιτιδες.Ο γραφων εχει μια χρόνια στον δεξιο υπερακανθιο και μια στον αριστερο εδω και 9 χρονια.Περιστασιακα με πιανουν και μ'αφηνουν.Θεραπεια α) φυσικοθεραπειες α) μετα το περας αυτων συντηρηση με λαστιχα ,βαρακια και παγο.β)Ριζικη θεραπεια =χειρουργειο!!

Η πλεον ομως περιεργη τενοντιτιδα ηταν αυτη του δεξιου αντιχειρα που το πρωι ξυπνασ και ειναι ''κοκκαλο'' κια για να δουλεψει τον ζεσταινεις με νερο η οτι αλλο σου ερθει στο νου.Αυτη με ταλαιπωρησε 12 μηνες γιατι το χειρουργειο ηταν δυσκολο να βρεθει .Τελικα στο Ασκληπειο Βουλας ενα πολυ καλος χειρουργος ακρας χειρος μου το εφτιαξε σε 15 λεπτα μονο με τοπικη ναρκωση.Σε 20 μερες υτο χερι ηταν ετοιμο να ξαναπιασε μπακετες καινα παιξει 3 ωρο προγραμμα.Απλη επεμβαση (λιγο μπελαλιδικη γιατι ηταν το δεξι και για μια εβδομαδα δεν μπορουσε να το πλυνης κλπ.

Οι αλλες 2 καλα κρατουν .Το σιγουρο ειναι οτι οι συγκεκριμενες πονανε την επομενη μερα που θα παιξω (οχι την ωρα που παιζουν τα χερια) ο λογος ειναι απλος: οταν δουλευει το χερι και ο τενοντας ζεσταινεται δεν ποναει .

Τα αλλα περι αλλοιφων ,ομοιπαθητικων ,σου ειπα μου εκανες κλπ ,ματζουνια και χαρτοριχτρες δεν με αγγιζουν ???,Το μαχαιρι ειναι η λυση αλλα ειναι δυσκολο να το αποφασισεις .Ουτε η ξεκουραση ειναι η λυση απλα την κοιμιζει και νομιζεις οτι σου θεραπευτηκε.ΠΟΤΕ δεν θεραπευεται η τενοντιτιδα (κοιμαται /ξυπνα και ξανα προς τον πονο τραβά!!) >:(

 
δεν καταλαβαίνω πώς μπαίνουν όλα στο ίδιο τσουβάλι, ούτε πώς αποκλείεται εκ των προτέρων η αποτελεσματικότητα. εν πάσει περιπτώσει, πάντα αναφέρω την ιατρική παρακολούθηση.

είμαι πιο ορθολογιστής απ'όσο σας φάνηκε, και για κάθε πρόβλημα υγείας κοιτάζω να βοηθηθώ όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται. είμαι κατά της κατάχρησης φαρμάκων και χρησιμοποιώ βότανα και προϊόντα της μέλισσας για πρόληψη, αλλά συμβουλεύομαι γιατρούς με μεγάλη πείρα και παίρνω όποτε πραγματικά χρειάζεται. έβαλα λάμα στο πόδι (με παυσίπονα και αντιβιώσεις στα χειρουργεία) αλλά έκανα και θερμά λουτρά τα οποία με κρατήσανε όρθιο. λοιπόν, στην επικονδυλίτιδα είδα συγκεκριμένα αποτελέσματα και τα ανέφερα -όχι ως υπέρτατη αλήθεια αλλά ως την προσωπική μου εμπειρία.

 
Πιστεύω η καλύτερη πρόληψη είναι το εναλλακτικό παίξιμο.

Πχ διαφορετικό κράτημα πένας, μόνο downstrokes με hammer-ons και πίσω στο up down, δάχτυλα, πέταμα πένας και παίξιμο με το δείχτη αντί πένας, χρηση του αντίχειρα αλα wes όσο μπορει ο καθένας, αλλαγή στο στυλ από καθαρές σολιές και νότες, σε διφωνίες κλπ. Όλα αυτά σε μια βασική ημερήσια εξάσκηση πχ των 2-3 ωρών που μπορεί να βρεθείς με το όργανο βοηθάνε, παρά στο να ξεσκίζεσαι μόνο στο ένα είδος.

Φυσικά το μόνο που δεν γλυτώνεις είναι η αγκύλωση του δεξιού χεριού στον αγκώνα που μπορεί να σε οδηγήσει σε επικολδυλίτιδα.

Πολλές φορές το νιώθω και σταματάω αμέσως. Αυτό επιδεινώνεται πολύ και από το ποντίκι.

 
Παρακολουθω με ενδιαφερον τη συζητηση και θα ηθελα να καταθεσω και γω την αποψη μου  αφου εχω μιλησει με 4 ορθοπεδικους....

Τι ειναι η τενοντιτιδα και γιατι ποναει:

Μια φλεγμονη των τεντονων οι οποιοι ειναι τα λαστιχα που ενωνουν τους μυς με τα κοκκαλα. Ποναει γιατι η φλεγμονη μεγαλωνει και ασκει πιεσεις στα νευρα (οχι τους μυς). Το ξαναγραφω για να γινει αντιληπτο, αναλογα με το σημειο που εμφανιζεται η φλεγμονη πιεζει συνηθως τα νευρα και οχι τους μυς, γιαυτο ειναι τόσο έντονοι οι πονοι και δεν περνάνε με λίγο voltaren ή κάποια θερμαντική/ψυκτική αλοιφη.

Πως καταλαβαινει ο γιατρος οτι εχεις τενοντιτιδα:

Με μια απλη εξεταση μπορει να το αντιληφθει και να σου προτεινει την αναλογη θεραπεια. Ομως για να δει ακριβως το μεγεθος της φλεγμονής χρειαζεται μαγνητική.

Τι προκαλει την τενοντιτιδα:

1. Οι επαναλαμβανομενες κινησεις οσο και μικρες να ειναι

2. Η "ταλαιπωρια" των μυών, πχ: πας ενω εισαι αγυμναστος και κουβαλας τσιμεντολιθους καθε μερα. Επειδη οι μυς των χεριων σου δεν ειναι γυμνασμενοι δεν μπορουν να υποστηριξουν την εργασια και για να κινηθει το χερι συμμετεχουν πιο έντονα οι τενοντες οι οποιοι τραυματιζονται και κανουν φλεγμονη. Αυτο συνηθως παει συνδυαστικα με το 1. Δηλαδη αλλαζεις την τεχνικη σου στην κιθαρα, πλακωνεσαι και μελετας 8 ωρες την ημερα, οι μυς των χεριων σου δεν ειναι γυμνασμενοι για να υποστηριξουν την νεα τεχνικη και "βοηθιουνται" οι μυς από τους τενοντες και...να σου η τενοντιτιδα..

3. Καποιες συγκεκριμενες αντιβιωσεις. (να διαβαζετε τις οδηγιες!)

Πως γιατρευεται η τενοντιτιδα:

- Σε πρωτη φαση ξεκουραση και αντιφλεγμονωδη (οχι για πανω απο 10 μερες γιατι εχουν σοβαρες παρενεργειες)

- Φυσιοθεραπεια με τριπλο σκοπο: αντιφλεγμονωδη δραση, αναλγησία και εκγυμναση. (αυτο κανουν εκεινα τα περιεργα μηχανηματα των φυσιοθεραπευτων)

- Ελαφρια γυμναστικη με ειδικα λαστιχα και συγκεκριμενες ασκησεις που εχουν σαν σκοπο να γυμνασουν τους τριγυρω μυς ετσι ωστε να δυναμώσουν και να μην τραβανε οι τενοντες ολο το ζορι.

Εναλλακτικες θεραπειες:

Η φλεγμονη κανονικα θα υποχωρησει μονη της αν δεν κουραζουμε το σημειο που υπαρχει. Μπορει να παρει 3 ή 4 μηνες αλλα την μειωνει το ανοσοποιητικό μας. Ωστόσο τα αντιφλεγμονώδη επιταχύνουν την διαδικασια. Υπάρχουν καποιες τροφές που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση:

Σκόρδο (γνωστό από την αρχαιότητα - βλ wikipedia)

Κρεμυδι

Αμυγδαλα

Καρυδια

Ελαιόλαδο κ.α.

Όμως αυτά, δεν ειναι πανάκεια, γιατί όπως και τα χάπια "περνάνε" από το στομάχι και δεν ειναι  λύση να διαλύσουμε το στομάχι μας για να μην πονάει το χέρι.

Λοιπα γιατροσοφια δεν γνωρίζω, αλλα σιγουρα θα τα χρησιμοποιουσα με οικονομια.

ο πάγος (λεγόμενη παγοθεραπεια) βοηθαει να μειωθεί ο πονος πρωτίστως και δευτερευόντως στο να μειωθεί λίγο η φλεγμονή μην περιμενετε ομως μονο με παγοθεραπεια να φυγει η φλεγμονή. Τα παυσιπονα βοηθανε για φευγει ο πονος αλλα προσωπικα δεν τα προτείνω, με ένα παραδειγμα θα είναι πιο ευκολα αντιληπτο: πχ ποναει ο καρπος μου, παίρνω ένα depon max και σε μιση ωρα σταματει ο πονος, χαιρομαι εγω βουταω την κιθαρα και παιζω 2 ωρες => ο πονος θα επιστρεψει πιο δυνατος, η αιτια δεν θα εχει καταπολεμηθει και πιθανοτατα η φλεγμονη θα εχει μεγαλώσει. Δηλαδη με τα παυσιπονα θεραπευουμε το συμπτωμα (πονος) και οχι την αιτια (φλεγμονη) οποτε το κορμί μας παυει να μας προειδοποιεί για το πρόβλημα και "ξεθαρρευουμε" οτι γίναμε καλα και του γ@μ@με χειρότερα...

Τι συμβαινει αν δεν γιατρευτει η τενοντιτιδα:

Αναλογα με το σημειο που υπαρχει η φλεγμονη αρχιζει αργα ή γρηγορα και μαζευει ασβεστιο και "πετρωνει" το λαστιχο που λεγεται τενοντας. Εκει μονο το χειρουργειο σε σωζει.

 
Καποιες συμβουλες προς ενδιαφερομενους καθως διαβαζω διαφορα αμφιλεγομενα εως και, τουλαχιστον, ανοητα...

1. Η θεραπεια της τενοντιτιδας ειναι συντηρητικη και οχι χειρουργικη. Χειρουργειο γινεται σε πολυ συγκεκριμενες περιπτωσεις και μετα απο αποτυχια της συντηρητικης θεραπειας (συντηρητικη εννοουμε συνδυασμο αντιφλεγμονωδων με φυσιοθεραπειες, αποκατασταση κτλ). Η συντηρητικη θεραπεια μπορει να παρει ελαχιστο χρονο (σε οξειες τενοντιτιδες, ισως λιγες εβδομαδες) μεχρι και αρκετους μηνες (σε χρονιες καταστασεις). Για να πουμε οτι απετυχε πρεπει να ειναι σοβαρη (δηλαδη συγκεκριμενο πλανο, ασκησεις, συνεδριες αποκαταστασης, χρονικο πλαισιο κτλ) και οχι του τυπου πηρα κατι χαπια πηγα και εκανα και 10 φυσιοθεραπειες αλλα δε με πιασανε. Επισης πρεπει να ακολουθειται πιστα το πλανο αυτο. Δηλαδη αν μας πει ο γιατρος μας να ξεκουραστουμε για 2 μηνες, τοτε πρεπει να ξεκουραστουμε για 2 μηνες οχι για 2 μερες η για 2 εβδομαδες.

2. Εαν ποτε φτασει καποιος να κανει χειρουργειο κανεις δεν μπορει να εγγυηθει την οριστικη αποκατασταση. Σκεφτητε οτι πας σε μια περιοχη με χρονια φλεγμονη και κοβεις-ραβεις, προκαλεις δηλαδη ακομα περισσοτερη φλεγμονωδη αντιδραση με δημιουργια ουλης κτλ. Οι μελετες που ειναι δημοσιευμενες συνηθως (δυστυχως) εχουν προβληματα μεθοδολογιας. Μαλιστα τα καλυτερα αποτελεσματα αναφερονται σε μελετες με πτωχη μεθοδολογια, ενω οσο αυξανεται η μεθοδολογικη τους αξιοπιστια τοσο πεφτουν τα νουμερα επιτυχιας των χειρουργικων επεμβασεων στην αποκατασταση χρονιας τενοντιτιδας. Ενα αλλο θεμα ειναι η γενικευση των αποτελεσματων. Αν υποθεσουμε δηλαδη οτι δημοσιευεται μια μελετη για την χειρουργικη αποκατασταση της τενοντοπαθειας του αχιλλειου τενοντα, δεν σημαινει οτι τα νουμερα αυτα θα ισχυουν και για την αποκατασταση μιας τενοντοπαθειας της περιοχης του ωμου. Επισης πολυ σημαντικο ειναι το που γινεται η μελετη. Το οτι π.χ. μια α ή β θεραπεια εχει χ% ποσοστο επιτυχιας σε καποιο σουπερ εξειδικευμενο κεντρο της Αμερικης δεν σημαινει τιποτα απολυτως για τα υπολοιπα κεντρα του κοσμου και, φυσικα, και για την Ελλαδα. Υπαρχουν επεμβασεις (σε αλλο χωρο, οχι της ορθοπεδικης) που σε μεγαλα κεντρα του εξωτερικου εχουν θνητοτητα <10% και στην Ελλαδα δεν γινονται καν (δεν υπαρχει καποιος να τις κανει).

3. Ολα τα φαρμακα ειναι πολυ καλα. Δεν υπαρχει κακο φαρμακο. Κακη ειναι η χρηση που γινεται ειδικα μαλιστα στην Ελλαδα, οπου μπορει ο καθενας να παει σε ενα φαρμακειο και να παρει οτι γουσταρει. Κακη επισης ειναι και η αμαθεια-ημιμαθεια χωρις να εχουμε την επιγνωση της. Τα φαρμακα τα χορηγουν οι γιατροι και οχι η γειτονισσα μας η ο συμφορουμιτης μας. Αυτοι ξερουν και τα καλα και τα κακα τους. Ολα τα φαρμακα εχουν παρενεργειες. Τα ΜΣΑΦ και τα στεροειδη αντιφλεγμονωδη (κορτιζονη) ειναι εξαιρετικα φαρμακα, οπως ολα τα φαρμακα αλλωστε οταν χορηγουνται σε αυτους που πρεπει, οταν πρεπει, οπως πρεπει. Υπαρχουν ανθρωποι με χρονια φλεγμονωδη νοσηματα (αυτοανοσα, ρευματικα κτλ) που ζουνε με αυτα την περισσοτερη ζωη τους. Το γεγονος οτι εχουν χρησιμοποιηθει τοσο πολυ ωστε να υπαρχουν γνωστες, καταγεγραμμενες και αναμενομενες παρενεργειες ειναι καλο και οχι κακο. Εαν τα λαμβανετε υπο ιατρικη συμβουλη και παρακολουθηση δεν εχετε κανενα προβλημα με οποιο θεραπευτικο σχημα σας προταθει, ακομα και μηνες να διαρκεσει. Να τα αντιμετωπιζετε οπως ολα τα φαρμακα (αντιβιοτικα, αντιφλεγμονωδη, φαρμακα για τον καρκινο κτλ). Ολα σας τα χορηγει ο γιατρος σας και κανενας αλλος.

4. Η τενοντιτιδα (τενοντοπαθεια ισως πιο δοκιμα) θεραπευεται μια χαρα. Αλλα πραγματα δεν θεραπευονται.

5. Η ομοιοπαθητικη και λοιπες εναλλακτικες θεραπειες, βελονισμοι, ματζουνια κτλ. ουδεμια θεση κατεχουν στην ιατρικη (γενικως, δεν αφορα μονο τις τενοντιτιδες) και αυτο οχι για αλλο λογο, αλλα για τον απλουστατο οτι ουδεποτε εχει παρουσιαστει ΜΙΑ επιστημονικα τεκμηριωμενη μελετη που να αποδεικνυει την αποτελεσματικοτητα τους. Η αποτελεσματικοτητα δεν αφορα μονο σε συγκριση με αλλες θεραπειες αλλα ακομα και με το placebo effect (ειτε παρετε δηλαδη ομοιπαθητικα ειτε νερακι της βρυσης το outcome ειναι το ιδιο και το αυτο). Το γεγονος οτι δεν υπαρχουν καταγεγραμμενες επισημα οι ανεπιθυμητες ενεργειες ομοιοπαθητικων σκευασματων ειναι κακο και οχι καλο. Δε σημαινει οτι τα σκευασματα αυτα δεν εχουν παρενεργειες και σε καμια περιπτωση δεν σημαινει οτι ειναι ασφαλη προς χρηση οπως σημειωθηκε σε καποιο προηγουμενο ποστ. Απλα σημαινει οτι δεν υπαρχει συστηματικη καταγραφη του τι γινεται (αυτο που συμβαινει κατα βαση και κατ' ουσια με την ομοιοπαθητικη δηλαδη).

6. Για προβληματα υγειας να συμβουλευεστε τους επαγγελματιες υγειας. Ρωτατε μεχρι να σας λυθουν ολες οι αποριες. Για την υγεια σας προκειται.

7. Οι εμπειριες του καθενος μας ειναι μοναδικες. Μια απο τις λειτουργιες του φορουμ ειναι να τις μοιραζομαστε και αυτο οπωσδηποτε ειναι απολυτως θεμιτο και σεβαστο. Καλο θα ηταν να μενουμε εκει και να μην επεκτεινουμε-γενικευουμε. Ας προσπαθησουμε να περιορισουμε την διαστρευλωση της αληθειας και τη διασπορα ψευδων και μη τεκμηριωμενων αποψεων, τουλαχιστον σε τομεις οπου υπαρχουν τοσα πολλα τεκμηριωμενα επιστημονικα δεδομενα, οπως ειναι ο χωρος της ιατρικης.

Αυτα απο εναν (τενοντο)παθοντα, ο οποιος τυγχανει να ειναι και επαγγελματιας υγειας.

 
δεν είμαι απολογητής καμιάς μεθόδου και δεν θα μπω σε αυτή τη θέση. αν δεν θέλετε μην δοκιμάζετε, δεν με ενδιαφέρει να πείσω κανέναν. ούτε θα γενικεύσω με μομφές για τους γιατρούς-ντίλερ των φαρμακευτικών κλπκλπ, γιατί πολύ απλά βρίσκομαι σε φόρουμ (φρέσκος εδώ, παλιός αλλού) και προτιμώ να γίνεται διάλογος. ούτε να τσακώνομαι ούτε να κατηγορώ αγνώστους.

αλλά δεν μου αρέσει να μου χρεώνονται καφετζούδες και τελεμάρκετινγκ, ούτε να κατηγορούμαι για ανοησίες και ανευθυνότητα, μια που από την αρχή μίλησα για παρακολούθηση από γιατρό. και μια σημείωση: πουθενά δεν ανέφερα την ομοιοπαθητική, μήπως δεν διαβάσατε καλά το "ομοιοπαθών" και σας φάνηκε "ομοιοπαθητικών";

από την άλλη, χαίρομαι που παράλληλα κατατεθήκανε συγκεκριμένες γνώσεις και πληροφορίες. μακαρι να βρούνε και άλλοι χρήσιμο αυτο το θρεντ όπως κι εγώ.

φιλικά πάντα,

νίκος

 
liga rosa είπε:
δεν είμαι απολογητής καμιάς μεθόδου και δεν θα μπω σε αυτή τη θέση. αν δεν θέλετε μην δοκιμάζετε, δεν με ενδιαφέρει να πείσω κανέναν. ούτε θα γενικεύσω με μομφές για τους γιατρούς-ντίλερ των φαρμακευτικών κλπκλπ, γιατί πολύ απλά βρίσκομαι σε φόρουμ (φρέσκος εδώ, παλιός αλλού) και προτιμώ να γίνεται διάλογος. ούτε να τσακώνομαι ούτε να κατηγορώ αγνώστους.

αλλά δεν μου αρέσει να μου χρεώνονται καφετζούδες και τελεμάρκετινγκ, ούτε να κατηγορούμαι για ανοησίες και ανευθυνότητα, μια που από την αρχή μίλησα για παρακολούθηση από γιατρό. και μια σημείωση: πουθενά δεν ανέφερα την ομοιοπαθητική, μήπως δεν διαβάσατε καλά το "ομοιοπαθών" και σας φάνηκε "ομοιοπαθητικών";

από την άλλη, χαίρομαι που παράλληλα κατατεθήκανε συγκεκριμένες γνώσεις και πληροφορίες. μακαρι να βρούνε και άλλοι χρήσιμο αυτο το θρεντ όπως κι εγώ.

φιλικά πάντα,

νίκος
Γεια σου φιλε Νικο,

Χαιρομαι που βρισκεις χρησιμο το θρεντ και τις πληροφοριες που παρεθεσα.

Με τον διαλογο συμφωνουμε ολοι οτι τον προτιμουμε. Μερικες φορες ομως (καλως η κακως) δεν μπορει να γινει πραγματικος διαλογος επι ισοις οροις λογω του γνωστικου αντικειμενου που συζητειται και του υποβαθρου του καθενος μας. Αυτο ειναι νομιζω φισιολογικο καθως ο καθενας απο εμας ειδικευεται σε αλλο αντικειμενο. Εγω ας πουμε ειμαι γιατρος, οποτε για θεματα υγειας η γνωμη μου μετραει περισσοτερο απο τους μη ιατρους για πολλους λογους που δεν χρειαζεται να εξηγησω. Αλλος ειναι δικηγορος και μιλαει για τα δικα του. Αλλος λογιστης, αλλος ηχοληπτης κτλ. Συνεπως πραγματικος διαλογος μεταξυ μας για το συγκεκριμενο θεμα (εκτος αν εισαι γιατρος) δεν μπορει να γινει καθως εγω εχω εμπεριστατωμενη επιστημονικη αποψη, ενω εσυ μεταφερεις τις προσωπικες σου εμπειριες (οι οποιες ειναι δικες σου και δεν μπορουν να γενικευτουν για τους υπολοιπους) και τις γνωμες αλλων (τις οποιες δεν μπορεις να υποστηριξεις επιστημονικα). Δεν γινεται ετσι σωστη δουλεια πιστευω να το αντιλαμβανεσαι αυτο.

Σε σχεση τωρα με τα ομοιοπαθητικα τωρα. Αμεση αναφορα ισως να μην κανεις. Παρολα αυτα αναφερεις οτι χρησιμοποιεις βοτανα και προιοντα μελισσας για προληψη. Επισης στο λινκ που παραθετεις για την αρνικα μοντανα αναφερεται σαφως οτι:

"Μόνο το ομοιοπαθητικό παρασκεύασμα είναι απολύτως ασφαλές για εσωτερική χρήση."

Συνεπως εστω και εν αγνοια σου κανεις εμμεση αναφορα στα ομοιοπαθητικα και την απολυτη ασφαλεια τους. Παρακαλω να μας παραθεσεις και τις επιστημονικες αποδειξεις για την χρηση των βοτανων και των προιοντων μελισσας για την προληψη, οπως και για την απολυτη ασφαλεια του αναφερομενου ομοιοπαθητικου σκευασματος που αναφερεται στο λινκ που εχεις παραθεσει, ετσι ωστε να μπορει να υποστηριχθει η δημοσια τοποθετηση υπερ τους. Μιλωντας για επιστημονικες αποδειξεις εννοουμε μεγαλες τυχαιοποιημενες διπλες τυφλες μελετες με σωστη μεθοδολογια, μετα-αναλυσεις κτλ, που εχουν δημοσιευτει σε peer reviewed επιστημονικα περιοδικα. Εαν εχεις τετοια στοιχεια ειμαι ετοιμος να ανακαλεσω. Εαν οχι εμπιπτεις στην κατηγορια που αναλυω στο προηγουμενο ποστ μου (γενικευεις προσωπικες σου εμπειριες οι οποιες ειναι ατεκμηριωτες ως προς την αποτελεσματικοτητα τους οχι μονο σε σχεση με gold standard θεραπευτικες μεθοδους αλλα και με το placebo effect).

Η γενικευση για γιατρους ντιλερ των φαρμακευτικων επισης ειναι επιλογη σου. Αν οντως το πιστευεις και μπορεις να το στηριξεις τοτε να το κανεις. Οχι εδω ομως καθως δεν ειναι ο καταλληλος χωρος. Αν οχι τοτε παλι γενικευεις χωρις αποδειξεις, με οποια συνεπεια μπορει να εχει αυτο.

Αυτα για την περιπτωση που αναφερεσαι στο δικο μου ποστ. Αν οχι τοτε ζητω συγνωμη και παρακαλω να αγνοησεις τα ανωτερω.

 
Εμένα κάποτε που έκανα τενοντίτιδα με ωφέλησε  η κρυσταλλοθεραπεία.

Γιατί αυτή που με κούραρε ήταν ωραία γκόμενα και της την έπεσα και βγαίναμε και έτσι για αρκετές μέρες επειδή ασχολούμουν με αυτή στο κρεβάτι,  δεν σκεφτόμουν τον πόνο και τις ενοχλήσεις και μάλιστα επειδή αφοσιώθηκα εκεί π.χ. δεν έπαιζα πλήκτρα, σταμάτησα να αθλούμαι και απείχα από  επαναλαμβανόμενες κινήσεις ιδίως επειδή σταμάτησα να την παίζω, ξεκούρασα την πληγείσα περιοχή και μάλλον βοήθησε και αυτό.

Και έτσι λοιπόν η κρυσταλλοθεραπεία με θεράπευσε.

Χωρίς αυτή θα ήμουν έρμαιο και εγώ των διαπλεκόμενων της κλασσικής ιατρικής.

χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

 
cos_dr είπε:
επειδή σταμάτησα να την παίζω, ξεκούρασα την πληγείσα περιοχή
Πεοντονίτιδα? ;D ;D

 
fusiongtr είπε:
Πεοντονίτιδα? ;D ;D
Θα βάλω κρυστάλλους πάνω και θα γιάνει.

 
cos_dr είπε:
Θα βάλω κρυστάλλους πάνω και θα γιάνει.
,Ο άνθρωπος με την κρυσταλλική π#$^*τσα. ;D ;D ;D

 
@gkourelis:

οκ, δεν ήμουν τόσο κατανοητός αλλά δεν πειράζει γιατί τελικά συμφωνούμε. εννοούσα πολιτισμένο διάλογο όπως κάνουμε τώρα, όχι ειρωνίες και τσουβαλιάσματα. σε αυτό το πλαίσιο ανέφερα μια κλασική φράση γενίκευσης για τους γιατρούς, σαν ένα παράδειγμα προς αποφυγήν σε μια κουβέντα.

από την αρχή μίλησα για προσωπική εμπειρία, χωρίς να προτείνω σε κάποιον το οτιδήποτε (πέρα από το να συμβουλευτεί έναν γιατρό της εμπιστοσύνης του). στην τελική όποιος είναι έτοιμος να ακολουθήσει μια θεραπεία μόνο και μόνο γιατί το διάβασε κάπου στο ίντερνετ, δεν νομίζω να περιμένει εμένα.

μια εύλογη ερώτηση: τα μελισσοκομικά προϊόντα και τα βότανα γιατί να θεωρούνται ομοιοπαθητικά σκευάσματα, εφ όσον είναι στην φυσική τους μορφή (ή με κάποια ήπια επεξεργασία) και δεν αραιώνονται με βάση τους κανόνες της; εξάλλου, αν δεν κάνω λάθος, πολλά φάρμακα έχουν σαν βάση φυτικές ουσίες.

όπως είπα και παραπάνω, δεν μου αντιστοιχεί να γίνω απολογητής ή διαφημιστής (ούτε και κατήγορος) καμιάς θεωρίας ή επιστήμης. αν η απλή αναφορά θεωρείται αδίκημα διασποράς ψευδών ειδήσεων, ας σβηστούν όλα τα σχετικά από τους συντονιστές.

υγ: όσο έγραφα την απάντηση αυτή, ανακάλυψα ότι έκανα προπαγάνδα και για την κρυσταλλοθεραπεία. πρώτη φορά την ακούω, πάω να ρωτήσω τον ορθοπεδικό μου.

 
liga rosa είπε:
υγ: όσο έγραφα την απάντηση αυτή, ανακάλυψα ότι έκανα προπαγάνδα και για την κρυσταλλοθεραπεία. πρώτη φορά την ακούω, πάω να ρωτήσω τον ορθοπεδικό μου.
Ότι γράφω δεν έχει καμία σχέση με ότι έγραψες liga rosa (προς αποφυγή παρεξηγήσεων).

Εγώ κάνω πλάκα (διευκρινίζω όχι με σένα), χωρίς καμία ειρωνική διάθεση προς κάποιο post οποιουδήποτε.

 
fusiongtr είπε:
Ότι γράφω δεν έχει καμία σχέση με ότι έγραψες liga rosa (προς αποφυγή παρεξηγήσεων).

Εγώ κάνω πλάκα (διευκρινίζω όχι με σένα).
και εγώ το ίδιο.

Διάβασα το thread, και έγραψα για πλάκα τις σκέψεις μου.

χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

 
Εγώ θα φτιάξω κώμα το ''Τσίριζα'' και όταν γίνουμε κυβέρνηση θα καταργήσω την τενοντίτιδα

 
liga rosa είπε:
...

από την αρχή μίλησα για προσωπική εμπειρία...
Η προσωπική εμπειρία στη συζήτηση για θεραπείες έχει όση αξία έχει το "ο παππούς μου κάπνιζε και πήγε 90 ετών".

Πάντως -ίσως οι παραθέσεις προκάλεσαν τη σύγχυση- δεν στρέφεται εναντίον σου η κριτική για τις δήθεν θεραπείες, απλά εσύ έτυχε να τις αναφέρεις.

Υπάρχει πάντως ένα σημαντικό στοιχείο που επιτρέπει αυτό που αποκαλείς "τσουβάλιασμα": Η έλλειψη κλινικής τεκμηρίωσης που συνοδεύεται από την έλλειψη ενός εύλογου μηχανισμού δράσης. 

 

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top