Swayed- Yamaha SY77 vst emulator

manosx

Soli Deo Gloria
Λύσεις
1
Πόντοι
1,958
Ισως το πιο αναμενομενο plug in του 2026.

Τα ιαπωνικα μεγαθηρια Korg- Yamaha-Roland, εχουν ενα καταλογο προιοντων απιστευτα μεγαλο στην ιστορια τους.

Η Korg και η Roland εχουν μεταφερει πολυ μεγαλο μερος του καταλογου τους σε εικονικη μορφη. Ειδικοτερα βεβαια για τα αναλογικα τους συνθ, υπαρχουν πολλαπλες λυσεις και απο αλλους vst κατασκευαστες, διοτι δεν μπορει να υπαρξει copywrite στους oscillators και τα φιλτρα.

Οταν μιλαμε ομως για ψηφιακα synth, και ειδικοτερα για οσα χρησιμοποιουν δειγματα (samples), τα copywrite υπαρχουν, με αποτελεσμα αν θελει καποιος τους ηχους και τη λειτουργικοτητα π.χ. του M1 ή του D50, θα πρεπει αναγκαστικα να αγορασει τα αντιστοιχα vst απο τις ιδιες τις εταιριες.

Τι γινεται ομως με τη Yamaha;

Η Yamaha εχει αδιαφορησει πληρως για την κυκλοφορια σε vst προηγουμενων μοντελων της. Το κενο αυτο, οσο αφορα τα αναλογικα της synth εκμεταλλευονται κατα καιρους διαφορες εταιριες, πρεπει για παραδειγμα να υπαρχουν καμια δεκαρια εξομοιωσεις του CS 80 :ROFLMAO: Το ιδιο ισχυει και για το DX7, το οποιο παροτι ψηφιακο στηριζεται στην FM synthesis, η πατεντα της οποιας εχει ληξει, με αποτελεσμα να υπαρχουν ακομα και δωρεαν vst εξομοιωσεις του (dexed).

Ομως, καθως πλησιαζαν τα 90ies, και οι υπολοιπες εταιριες εξελλισαν τα μηχανηματα τους, η Yamaha θελοντας να μη μεινει πισω κυκλοφορησε το SY77, ενα πρωτοποριακο FM synthesizer που εκτος της FM χρησιμοποιουσε και δειγματα. Το Synth αυτο εκανε φοβερη εντυπωση τοτε, αποτελουσε το επομενο βημα στα ψηφιακα synthesizer της εταιριας και μαζι με τα υπολοιπα "δευτερης γενιας" ψηφιακα οπως το Korg wavestation και το Roland JD800, καθιερωσαν τα ψηφιακα synthesizer ως το παρον και το μελλον στη συνθεση ηχου.

Ενω ομως το wavestation και το jd 800 υπαρχουν ως vst απο τις ιδιες της εταιριες σε πιστοτατες εξομοιωσεις, η αδιαφορια της Yamaha για τα εικονικα synth εκανε το SY77 να μην υπαρχει σε εικονικη μορφη. Το SY77 δεν ηταν καθαροαιμο FM synth, περιειχε και δειγματα, και η δημιουργια ενος SY77 vst γινοταν πολυ δυσκολη.

Μεχρι που η Stryde Audio, ενα ουσιαστικα one- man- project, το πηρε πανω της. Η πορεια αυτου του plug in εχει καταγραφει σε thread του πλεον γνωστου vst forum, και ξεκιναει στις αρχες του 2024. Το παλικαρι εφτιαξε κανονικα ολη τη δομη του synth, με ενα φοβερο user interface, τους αλγοριθμους, τα εφε κλπ, και το σημαντικοτερο, με δυνατοτητα εισαγωγης των SY77 presets. Το δυσκολοτερο ομως, και ο λογος που το project αυτο πηρε τοσο καιρο, ειναι οτι καθησε και εφτιαξε απο το μηδεν ΚΑΙ sample bank που να πλησιαζει οσο γινεται τα samples του SY :eek: , τα οποια φυσικα δεν θα μπορουσε να συμπεριλαβει στο vst. Εκτος αυτου, το vst μπορει να εισαγει και τις αυθεντικες sample banks του SY77, εαν φυσικα ειναι καποιος νομιμος κατοχος.

Η τιμη των 99 ευρω ειναι ΛΟΓΙΚΟΤΑΤΗ για ολη αυτη την φασαρια, και αν λαβουμε υποψη το ποσοι ειναι fan του συγκεκριμενου synth αλλα και το οτι το μηχανημα εχει μπει στην τεταρτη δεκαετια ζωης ( η πρωτη ειναι απο το ετος 0 μεχρι το 9 μην μπερδευεστε :ROFLMAO: ), τοτε πιστευω οτι θα κανει επιτυχια. Το ευχομαι πραγματικα, το παληκαρι εβαλε πολυ δουλεια, μια δουλεια που επρεπε να ειχε κανει η yamaha πολυ καιρο πριν, αλλα ευτυχως η φυση και η οικονομια απεχθανεται το κενο. Οσοι πιστοι σπευσατε:

https://strydeaudio.com/swayed

Κάποια στιγμή πριν λίγα χρόνια αγόρασα ένα SY77 που βρήκα στις αγγελίες.

Του έκανα πλήρες service, αντικατέστησα το ελαττωματικό floppy με USB Drive, έκατσα εβδομάδες κι έφτιαξα βιβλιοθήκες με τους καλύτερους FM synthesis ήχους της Yamaha και μετά... το πούλησα 😂 😂 😂 😂 😂

Δεν έβγαλα καν κάποιο κέρδος απ' όλη αυτή τη φασαρία. Απλά συνειδητοποίησα ότι με τόσα εργαλεία στα χέρια μου, το τελευταίο που μου χρειαζόταν ήταν μια γκουμούτσα να μου πιάνει τον μισό διαθέσιμο χώρο για να έχω να ψειρίζω τον... μαγικό ήχο των converters 😩😩😩

Του έκανα πλήρες service, αντικατέστησα το ελαττωματικό floppy με USB Drive, έκατσα εβδομάδες κι έφτιαξα βιβλιοθήκες με τους καλύτερους FM synthesis ήχους της Yamaha και μετά... το πούλησα 😂 😂 😂 😂 😂

Δεν έβγαλα καν κάποιο κέρδος απ' όλη αυτή τη φασαρία. Απλά συνειδητοποίησα ότι με τόσα εργαλεία στα χέρια μου, το τελευταίο που μου χρειαζόταν ήταν μια γκουμούτσα να μου πιάνει τον μισό διαθέσιμο χώρο για να έχω να ψειρίζω τον... μαγικό ήχο των converters 😩😩😩
Ετσι ειναι αλλα... workflow... αν θες να το ακουμπας, να το χαιδευεις, να το μυριζεις θελει τον χωρο του.
Αν δεν σε ενδιαφερουν αυτα, μπορεις να εχεις τους ηχους του και με αλλους τροπους, ειδικα τωρα.

Ετσι ειναι αλλα... workflow... αν θες να το ακουμπας, να το χαιδευεις, να το μυριζεις θελει τον χωρο του.
Αν δεν σε ενδιαφερουν αυτα, μπορεις να εχεις τους ηχους του και με αλλους τροπους, ειδικα τωρα.
Συμφωνώ αλλά για να φτάσω να το ξεφορτώσω εγώ, με τέτοιο σύνδρομο αποθησαύρισης που έχω με τον μουσικό εξοπλισμό, σκέψου πόσο άχρηστο μου φαινόταν :)

Πάντως παραδέχομαι πως αν έπαιζα ακόμη στους Birthmark, θα το κρατούσα για τα μπάσα.

δε το λυπηθηκες καθοοοολου;;;!!!!!

!!!!! ωραιες οι γκουμουτσες (με πληκτρα)!!!!!!!!!!
αλλα ωραια και τα Vsts.
+ Εκπληκτικη δουλεια που θα στηρηχθει σηιγουρα απο ανθρωπους,,,, που, κυρίως κααατι τους λεει η Μπραντα & το οργανο.
Εκτος κι αν δωσουν καποια λιγα λεφτα παραπανω και παρουν το ιδιο το οργανο!!!!!
οποιος βαριεται να ξεσκονιζει, να στηνει και να ξεστηνει, και θελει να εχει μαζι με αλλα virtual synths και ενα Sy77,,, αξιζει την αγορα & εγγατασταση!
μονο, οτι το Θηριο εκατσε κι σαμπλαρε, (ειναι πολυ δισκολο οντως,,, οχι οτι τα υπολοιπα δεν ειναι!!!) ποοοσους ηχους + να δομησει τους αλγορυθμους και παραμετρους για να ειναι... Ενα Sy77 στο pc, μπραβο του!!!

Φοβερη δουλεια, οντως.

Το παλικαρι καποια στιγμη βαρεσε τιλτ, γιατι ειχε και την day job του και απο το πολυ γραψε γραψε επαθε τενοντιτιδα :eek: Ειναι ομως μια ωραια αισθηση, να ξερεις οτι υπαρχουν ακομα ανθρωποι με τετοιο μερακι για τη μουσικη.

Kpeyos, αν υπαρχει θεμα χωρου, το TG77 ρακ θα ηταν πολυ προτιμοτερο. Και βεβαια πλεον υπαρχει η vst επιλογη. Ακομα και οποιος προτιμα το hardware, θα πρεπει να ειναι ευχαριστημενος για αυτο, διοτι ο προγραμματισμος που εχει κανει εξασφαλιζεται ουσιαστικα. Αποκοβεται απο τη φθορα του hardware.

Τωρα βεβαια μπορει να πει καποιος, γιατι να ασχολειται κανεις με synth του παρελθοντος, αφου ειτε σε software ειτε σε hardware υπαρχουν πιο εξελιγμενα μοντελα. Αν μιλαμε καθαρα για συνθεση ηχου αυτη ειναι και η δικη μου αποψη, τιποτα δεν πλησιαζει τις δυνατοτητες των καινουργιων μηχανηματων. Υπαρχει ομως και ενα ζητημα που λεγεται "χαρακτηρας", και εκει πλεον δε μιλαμε για αντικειμενικες δυνατοτητες αλλα την υποκειμενικη προτιμηση ακριβως στην ελλειψη δυνατοτητων. Οταν μιλαμε για τεχνη, τα φαινομενικα μειονεκτηματα μπορουν να μετατραπουν σε πλεονεκτηματα, μεγαλυτερο παραδειγμα απο την παραμορφωση που γεννησε τοσα ειδη μουσικης δεν νομιζω οτι υπαρχει.

Το εχω και καθεται διπλα μου.

Εχω να το ακουμπησω ..............τοσα χρονια.

Μου το ζητησαν σε καλη τιμη αλλα η γυναικα μου φαγωθηκε ''αστο δεν σε πειραζει ''

Επεται συνεχεια. :cool: :(

Το συνταρακτικό νέο όπως όλοι καταλαβαίνουμε δέν είναι το οτι κυκλοφόρησε το SY77 σε vst,αλλά το οτι υπάρχει γυναίκα στον πλανήτη που όταν ο σύντροφος της είπε οτι θα πουλήσεις μουσικό όργανο,εκείνη απάντησε "άστο,δέν σε πειράζει".

Αν το αγοράσω σε $ θα γίνει μετατροπή σε EUR και θα μου βγεί 85,43€;;

off topic: έχασα για λίγο χρόνο ένα SY99 restored με gotek usb στα 450 €...:( ούτε προκαταβολή δεν δεχόταν να το κλείσω...γμτ

Το συνταρακτικό νέο όπως όλοι καταλαβαίνουμε δέν είναι το οτι κυκλοφόρησε το SY77 σε vst,αλλά το οτι υπάρχει γυναίκα στον πλανήτη που όταν ο σύντροφος της είπε οτι θα πουλήσεις μουσικό όργανο,εκείνη απάντησε "άστο,δέν σε πειράζει".
ρε φιλε αυτο σκεφτηκα κι εγω!!!!!!!!!!
χαθηκανε αυτες οι γυναικες πια!!!!!!!!!!

Υπαρχει ομως και ενα ζητημα που λεγεται "χαρακτηρας", και εκει πλεον δε μιλαμε για αντικειμενικες δυνατοτητες αλλα την υποκειμενικη προτιμηση ακριβως στην ελλειψη δυνατοτητων
Ναι, είμαι πολύ υπέρ αυτού αλλά το συγκεκριμένο δεν μου το έβγαζε. Ούτε ηχητικά είχε τον χαρακτήρα του 12μπιτου DX, ούτε σαν workflow ήταν πιο intuitive ή πιο εμπνευστικό από το software. Παρόλο τον ρομαντισμό, γιατί είχα φάει τα νιάτα μου στον Νάκα με δαύτα να τα δοκιμάζω σαν άπιαστο όνειρο, δεν έβρισκα λόγο να το κρατήσω.

Ναι, καταλαβαινω τι λες.

Εμενα μου αρεσει ο χαρακτηρας του, διοτι ειμαι πολυ των ambient ηχοτοπιων και ΙΜΗΟ εκει ειναι δυνατο, ΑΛΛΑ ειμαι υπερκαλυμενος στον τομεα :ROFLMAO:

Παρεπιμπτοντως αν σου αρεσει το DX7 , αυτο το vst ειναι ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ εξομοιωση

Προσωπικα μου αρκει το δωρεαν dexed, διοτι δεν εχω κανα τρομερο κολλημα με τα FM και ειναι και παναλαφρο :ROFLMAO: αλλα το ops7 ειναι πραγματικα απο τις καλυτερες εξομοιωσεις ever

ειμαι πολυ των ambient ηχοτοπιων και ΙΜΗΟ εκει ειναι δυνατο
Συμφωνώ και σε αυτό αλλά δεν είχα τον χρόνο να κάνω το απαιτούμενο deep dive στον FM προγραμματισμό. Αυτά IMHO ήταν για εποχές που ήμουν 20 χρονών και η ambient ήταν και της μόδας 🤣 🤣 🤣

Στο αγγλοφωνο καταγωγι οι χρηστες δηλωνουν ενθουσιασμενοι απο το ποσο κοντα ειναι ο ηχος στο αυθεντικο synth, και το ποσο καλη δουλεια εχει γινει με τα δειγματα οσο αφορα την πιστοτητα προς την αρχικη μπανκα της Yamaha. Επειδη ειναι πολυ αυστηροι με τα copyrights, λογικο καθως πολλοι απο τους γραφοντες ειναι developers οι ιδιοι, εχει τεθει το κλασσικο ερωτημα κατα ποσο ειναι νομιμη η χρηση των sample banks της Yamaha. Οσοι λοιπον το δοκιμαζουν, λενε οτι δεν εχει καν νοημα να το προσπαθησει καποιος, τοσο κοντα ειναι τα δειγματα που περιλαμβανει το plug in. Περιμενουν μαλιστα με ανυπομονησια την 1.1 εκδοση, οπου θα υπαρχει η δυνατοτητα για εισαγωγη δικων μας δειγματων.

Αυτη ειναι και η τεχνολογια που παρουσιαζει το μεγαλυτερο ενδιαφερον για οποιον δεν πολυσκοτιζεται για εξομοιωσεις παλιων μηχανηματων. Διοτι FM synths υπηρξαν πολλα, αλλα οχι που μπορουν να εχουν ως modulators δειγματα. Με το να υπαρχει δυνατοτητα εισαγωγης custom δειγματων η φαση παει σε αλλο level, σε συνδυασμο με μοντερνα effect plug in που μπορει να βαλει καποιος στο καναλι οι ηχοι σιγουρα θα ξεφυγουν εντελως απο τα 90ies.

Παρολα αυτα, το πιο ευχαριστο ειναι να διαβαζεις χρηστες που το SY77 τους ειχε κλαταρει :ROFLMAO: να μπορουν να ακουνε παλι μεσω sysex τις μπανκες που ειχαν φτιαξει, και να ειναι απολυτα ικανοποιημενοι με την αυθεντικοτητα του ηχου. Στις αλλες εταιριες εχουμε φτασει στο σημειο οι χρηστες να ζητουν obscure μοντελα σε vst, κατι μηχανηματα που ουτε η η ιδια η roland και η korg δεν θυμουντε οτι εβγαλαν :ROFLMAO: ενω οι yamahακιδες δεν ειχαν προσβαση ουτε σε iconic μοντελα σαν το SY77, ο sheaf ( ο developer του swayed) εβαλε το λιθαρακι του να διορθωθει η αδικια της κΕνωνιας ναουμε :ROFLMAO:

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back