Στήνοντας μια Digitech rp1000

mustafank

Μητσοτάκη κάθαρμα
Πόντοι
48
Χαιρετίζω το νοϊζικό χωριό και προχωρώ στο προκείμενο:

Προσφάτως, απέκτησα μια Digitech rp1000 και παρόλο που έχω διαβάσει και ψάξει αρκετά για τις δυνατότητές της, δεν έχω καταλήξει στο σετάρισμά της, αλλάζοντας κάθε βδομάδα τον τρόπο που στήνω τα presets μου.

Αρχικά, σε κάθε footswitch είχα διαφορετικό ενισχυτή με τα αντίστοιχα εφέ, distortions κτλ.Τώρα, σε κάθε μπάνκα, έχω έναν ενισχυτή, στις ίδιες ρυθμίσεις (δλδ, το εντελώς καθαρό είναι το ίδιο και στα 5 footswitches) και το κάθε footswitch αντιστοιχεί σε διαφορετικό (συνήθως) distortion ή modulation effect.

Ο ήχος, που επιθυμώ να πλησιάσω είναι στα όρια του high gain και παίζω πάντα με 4cm σε έναν Marshall JCM 2000 TSL 60, από τον οποίο χρησιμοποιώ μόνο τον τελικό του.

'Εχετε να προτείνετε κάποιον άλλο τρόπο?

Επίσης (και απευθύνομαι στους νυν και πρών χρήστες της), ποιες προσομοιώσεις ενισχυτών και ποια distortion πεταλάκια προτιμάτε;

Υπάρχει κάποιος "μπούσουλας" όσων αφορά το σετάρισμα του eq του κάθε ενισχυτή (πχ στους mesa boogie να είναι χαμηλά τα μπάσα, στους marshall ανεβασμένα τα μεσαία, το gain να μην ξεπερνάει το 60 κτλ)?

Ξέρω ότι ισχύει το περί ορέξεως, αλλά θα 'θελα να έχω μια βάση, για να ξεκινήσω.

Ευχαριστώ, εκ των προτέρων, για το χρόνο σας!  :)

Bump! :)

Κάποια γνώμη, ειδικότερα για το παρακάτω?

mustafank είπε:
Υπάρχει κάποιος "μπούσουλας" όσων αφορά το σετάρισμα του eq του κάθε ενισχυτή (πχ στους mesa boogie να είναι χαμηλά τα μπάσα, στους marshall ανεβασμένα τα μεσαία, το gain να μην ξεπερνάει το 60 κτλ)?

Ξέρω ότι ισχύει το περί ορέξεως, αλλά θα 'θελα να έχω μια βάση, για να ξεκινήσω.
Παίζω τη ρυθμική κιθάρα και το κυρίως μου πρόβλημα είναι, ότι ο ήχος είναι λίγο "λασπώδης", χωρίς να ξεχωρίζουν οι νότες.  :-\ ???

Φίλε μου δεν έχω την rp είχα την GNX1. Αυτό που έκανα εγώ είναι να κατεβάζω patches από το site της digitech και να πειράζω αυτά που ήταν της προκοπής. Υπήρχαν αρκετά ενδιαφέροντα.

Αντίστοιχα υπάρχουν και για την rp σου. Δοκίμασε

http://digitech.com/soundcomm/guitar_list_patches.asp?productid=252

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ta patches στο site ειναι αρκετά καλά.

Αν προσέξεις έχουν άλλη φιλοσοφία από τα preset, προσανατολίσου σε αυτά και θα πάθεις πλάκα.

studio54GR είπε:
Αν προσέξεις έχουν άλλη φιλοσοφία από τα preset, προσανατολίσου σε αυτά και θα πάθεις πλάκα.
Αν μου επιτρέπεις, τι εννοείς με αυτό?

Και μια άσχετη ερώτηση:

Τι είδους usb καλώδιο πρέπει να αγοράσω, για να συνδέσω την πεταλιέρα με τον υπολογιστή μου?

Κάπου διάβασα ότι ένα απλό printer to usb καλώδιο κάνει.Ισχύει κάτι τέτοιο?

Τα patches φτιάχνονται από χρήστες οπότε δεν έχουν το generic σκεπτικό των preset.

Το printer to usb πρέπει να κάνει ναι, για καλό και για κακό πάρτη μαζί και δοκίμασε το το καλώδιο. Δεν είναι ακριβά πάντως 2,50-3 ευρώ εχουνε

mustafank είπε:
Και μια άσχετη ερώτηση:

Τι είδους usb καλώδιο πρέπει να αγοράσω, για να συνδέσω την πεταλιέρα με τον υπολογιστή μου?

Κάπου διάβασα ότι ένα απλό printer to usb καλώδιο κάνει.Ισχύει κάτι τέτοιο?
Nαι ισχύει.Δοκίμασε να βρεις και κάποιο με κάποιου ειδους μόνωση γιατι μόλις συνδεθεις στο pc θα έχεις θόρυβο στον ενισχυτή σου.Επίσης επιβάλλεται κατά την άποψη μου να πάρεις και ενα καλώδιο cannon-καρφί για τις συνδέσεις σου σε κονσόλες και ενισχυτες (και έναν cannon-cannon).Εγω παίζω απευθείας σε PA χωρίς την επιλογή mixer (το κουμπάκι στο πίσω μέρος) και ο ήχος είναι παρα πολύ καλός.

Tώρα όσον αφορά τον ήχο σου.Εγώ χρησιμοποιώ τον mark 4 mesa boogie με το dod overdrive (drive 30, level 60).To eq του ενισχυτή το κάνω ως εξής : τα μπάσσα τα ρυθμίζω μέχρι το σημείο πριν αρχίσουν να  μπουμπουνιζουν (να κάμουν μπουμ-μπουμ ;D ;D καταλαβαίνεις),τα μεσσαία στη μέση και τα πρίμα σε σημείο που να ακούγονται ολα καθαρά αλλά οταν χτυπάω νότες στα ψηλά τάστα να μη ματώνει το αυτί μου  ;D Το drive του ενισχυτη είναι στο 80 και το level στο 55 (το τελευταίο το ρυθμίζεις) Ενας άλλος τρόπος για να καθορίσεις πόσο drive χρειάζεσαι είναι να χτυπάς μπουκωτές πενιες στην 6η χορδή.Αν βλέπεις ότι αφού χτυπήσεις τη χορδή την ώρα που κάνει fade η νότα έχεις θόρυβο χαμήλωνε το γκάζι.Μετά τα λοιπά noise gate,effects,wah και τις άλλες παπατζιές που έχει βρες τες μόνος σου είναι απειροι οι συνδιασμοί ;D

ΕDIT: Να προσθέσω ότι παίζω με το 4 cable method παρακάμπτωντας την προενίσχυση του ενισχητή μου ή ,εναλλακτικά, παίζω στο fx loop του ενισχυτη.έχω δλδ αυτούσιο τον ήχο της rp

Έχω την RP250 και το καλώδιο που χρησιμοποιώ για σύνδεση με τον υπολογιστή είναι printer to USB. Οπότε μάλλον το ίδιο θα ισχύει και με την RP1000.

Καταρχήν, σας ευχαριστώ όλους για το χρόνο και τις απαντήσεις σας!  :)

Αν και το αρχικό μου σκεπτικό δεν είναι η χρησιμοποίηση έτοιμων patches, αλλά το να μάθω τον τρόπο, ώστε να προσεγγίσω τον ήχο, που έχω στο μυαλό μου, μάλλον θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσω (τα patches, ντε...  :P ;D ) σαν βάση.

Όποιος έχει να προτείνει κάτι επί του θέματος, παρακαλώ να το πράξει ελεύθερα!  ;D

μα τι είδους βοήθεια θες? να σου φτιάξουμε εμείς τον ήχο που έχεις εσύ στο μυαλό σου?

κατσε μια δυο μέρες και λιώστηνα την πεταλιέρα να βγάλεις ήχο.

δοκίμασε όλους τους ενισχυτές με τη σειρά και αμα βρίσκεις κατι καλό αποθηκευέ το και προχώρα το ψάξιμο στην επόμενη θέση. Η λειτουργία αποθήκευσης της πεταλιέρας ευνοεί παρα πολύ αυτό το πράμα.

δοκίμασε και κάθε ενισχυτή πως ακούγεται με τα 2-3 πεταλάκια ντράιβ που προτιμάς (απο την πεταλιέρα εννοω)

αμα θες τσεκαρε μερικους απο τους ενισχυτές που μου άρεσαν εμένα πιο πολυ όταν την είχα

IraklisZS είπε:
μα τι είδους βοήθεια θες? να σου φτιάξουμε εμείς τον ήχο που έχεις εσύ στο μυαλό σου?
Σαφώς και όχι.  :)

Απλά, προσπαθώ να καταλάβω τι κάνω λάθος.

Στο σπίτι ο ήχος, που φτιάχνω, μου ακούγεται μια χαρά.Στο στούντιο, όμως, χάνομαι εντελώς μέσα στο σύνολο.Κόβω μπάσα, κατεβάζω το gain, αλλά πάλι είμαι πολύ πίσω και μόνο αν ανεβάσω πολύ την ένταση βγαίνω καλά, αλλά τότε καλύπτω όλους τους άλλους.  :-\

Οπότε, έφτασα στο συμπέρασμα ότι κάνω κάτι λάθος και ψάχνω από την αρχή, για να το βρω.  :)

κατσε μια δυο μέρες και λιώστηνα την πεταλιέρα να βγάλεις ήχο.

δοκίμασε όλους τους ενισχυτές με τη σειρά και αμα βρίσκεις κατι καλό αποθηκευέ το και προχώρα το ψάξιμο στην επόμενη θέση. Η λειτουργία αποθήκευσης της πεταλιέρας ευνοεί παρα πολύ αυτό το πράμα.

δοκίμασε και κάθε ενισχυτή πως ακούγεται με τα 2-3 πεταλάκια ντράιβ που προτιμάς (απο την πεταλιέρα εννοω)
Μια δυο μέρες;  ;D

Κανά μήνα την έχω στο λίωσιμο και κατέληξα σε 4-5 ενισχυτές, που μ'αρέσουν:

mesa boogie mark IV, vox ac30, fender twin reverb και marshall jump panel.

Aπό distortion, προτιμώ:

tubescreamer, sd overdrive, sparkle drive, ocd, rat και πιο σπάνια (για πιο "θορυβώδεις" καταστάσεις) το fuzzulator.

mustafank είπε:
Σαφώς και όχι.  :)

Απλά, προσπαθώ να καταλάβω τι κάνω λάθος.

Στο σπίτι ο ήχος, που φτιάχνω, μου ακούγεται μια χαρά.Στο στούντιο, όμως, χάνομαι εντελώς μέσα στο σύνολο.Κόβω μπάσα, κατεβάζω το gain, αλλά πάλι είμαι πολύ πίσω και μόνο αν ανεβάσω πολύ την ένταση βγαίνω καλά, αλλά τότε καλύπτω όλους τους άλλους.  :-\
Καλά μην περιμένεις με ψηφιακή πεταλιέρα να κόβεις τρελά σε κατάσταση μπάντας. Ανέβασε λίγο παραπάνω μεσαία, αλλά το πρόβλημα σου νομίζω δεν είναι ότι δεν ξέρεις την πεταλιέρα σου, είναι ότι θες ενισχυτή :P

HeathenMV είπε:
Καλά μην περιμένεις με ψηφιακή πεταλιέρα να κόβεις τρελά σε κατάσταση μπάντας. Ανέβασε λίγο παραπάνω μεσαία, αλλά το πρόβλημα σου νομίζω δεν είναι ότι δεν ξέρεις την πεταλιέρα σου, είναι ότι θες ενισχυτή :P
Γιατί αυτό?Εγώ γιατι κόβω?

εγω απο πεταλια μονο το 808 άντεχα, τα άλλα μου φαινόταν άθλια ;D

αμα χάνεσαι που λες δοκίμασε να ανεβάσεις λίγο πιο πολύ τα μεσαία του ήχου σου, αυτό είναι ένας μπουσουλας που γενικά πιάνει.

εγώ πχ είχα βάλει στο κουμπί 10 (ριβερμπ) αντι για ριβέρμπ, να ανοιγοκλείνει το παραμετρικο εκουαλάιζερ το οποίο το είχα ρυθμισμένο να μπουστάρει λίγο τα μεσαία. Αν συνδιάζα και το οβερντράιβ (808) που δινει μεσαία απο τη φύση του, εβγαίνα μπροστά όποτε ήθελα και χανομουν πάλι οποτε ήθελα

τις καμπίνες τις έχεις απενεργοποιημένες ή οχι?

το κουμπί πίσω το έχεις στο mix ή στο amp?

παίξε και μαυτοες τις 2 μεταβλητες

Ρυθμισε και τα level των ενισχυτών καθώς και το preset level.Eγώ τα μεσσαία τα έχω στο 5 και είμαι κομπλε και παιζω κατευθειαν σε PA.

HeathenMV είπε:
Εννοείς ότι ο marshall, που "κουμπώνω" ότι δεν κάνει ή αναφέρεσαι σε φάση αναλογικού vs ψηφιακού?

Γιατί, αν είναι το 2ο, οι προσομοιώσεις της rp είναι ΠΟΛΥ κοντά στο real thing...πολύ όμως.  ;) :)

Οι υπόλοιποι διαθέσιμοι ενισχυτές, εκτός του Marshall JCM 2000 TSL 60 είναι:

Blackstar HT 100 και Peavey Valveking.

Προτείνετε κάποιον από αυτούς για καλύτερο αποτέλεσμα;

Όσο για τα μεσαία, συνήθως τα έχω από 7 και πάνω, μέχρι και 8.5, ανάλογα με τον ενισχυτή,τα πρίμα ποτέ πάνω από 6 και τα μπάσα ποτέ πάνω από 4.

τις καμπίνες τις έχεις απενεργοποιημένες ή οχι?

το κουμπί πίσω το έχεις στο mix ή στο amp?

παίξε και μαυτοες τις 2 μεταβλητες
Στο studio, παίζω με απενεργοποιημένες τις καμπίνες στο amp.

εγω απο πεταλια μονο το 808 άντεχα, τα άλλα μου φαινόταν άθλια ;D
το 808, λες?

Θα το δοκιμάσω..  :)

αν ο ηχος σου είναι ισορροπημένος, χωρις υπερβολές (θαμμενα μεσαια πχ) τοτε δε χρειάζεται ούτε να υπερβάλλεις τουμπανιάζοντας τα μεσαία.

Άλλο πράμα φταίει.

Επόμενος συνήθης υποπτος που μουρχεται στο μυαλό είναι η καμπίνα του ενισχυτή που την κουμπώνεις, και ο προσανατολισμός της στο χώρο.

θα έβαζα στοίχημα οτι η λύση είναι λίγο να το ψάξετε με το πως βαζετε τα μηχανηματα σας στο χώρο και που καθεστε εσεις ως προς αυτα

IraklisZS είπε:
Επόμενος συνήθης υποπτος που μουρχεται στο μυαλό είναι η καμπίνα του ενισχυτή που την κουμπώνεις, και ο προσανατολισμός της στο χώρο.
Οι καμπίνες, που κουμπώνω είναι οι εξής:

Marshall 4x 12 1960A

Marshall 4x 12 MR1960AX

και ο προσανατολισμός τους στο χώρο είναι κάτι, που με προβληματίζει σε σχέση με τον ήχο μου, αλλά δεν έχω πειραματιστεί, ακόμα, με αυτό.

Στην επόμενη πρόβα θα δοκιμάσω να βρω το "sweet spot" στο χώρο.  :)

απο ό,τι κατάλαβα δεν έχεις πρόβλημα με τον ήχο σου, απλά με το γεγονός οτι δεν ακούγεσαι, ετσι?

για το οτι δεν ακούγεσαι μπορεί να φταίει ΚΑΙ ο ήχος σου, αλλά εντάξει κανενα στοιχείο δεν οδηγεί εκεί.

εγώ νομίζω είναι καθαρά θέμα εντάσεων (που εξαρτάται και απο τις εντασεις των ενισχυτών αλλα ΚΑΙ απο τους προσανατολισμους ΚΑΙ απο τις θεσεις που καθεστε εσεις), που ειναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα στα προβάδικα πάντα.

Μια χαρά είναι οι καμπίνες, για να δεις αν φταίει ο προσανατολισμός (πιο δύσκολο) ή και η αίθουσα που παίζετε (αν η αίθουσα δεν έχει στηθεί σωστά ή είναι πολύ μικρή ότι μηχανήματα και να χεις ένας αχταρμάς θα ακούγεται) μπορείς την επόμενη φορά, αν ο marshall είναι κανένας της προκοπής, να βάλεις την πεταλιέρα σου στο fx loop κλείνωντας της προσομειώσεις και αφήνοντας μόνο τα εφφέ και να δεις πως βγαίνεις με τον ενισχυτή.

Είσαι ο μόνος κιθαρίστας στο group?

Και αν είναι τόσο καλές οι προσομειώσεις της rp γιατί δεν μπορείς να βγάλεις ένα ήχο της προκοπής? :P

Trending...

Νέα θέματα

Back