Σπουδες ηλεκτρικης κιθαρας στο εξωτερικο

metaxa13

Νέο μέλος
Πόντοι
6
Γεια σε ολους. Ειμαι 17 χρονων και επειδη σε 1 χρονο δινω πανελληνιες εχω αρχισει να ψαχνομαι για την αποφαση που θα στιγματισει τη ζωη μου.

"Τι θελω να σπουδασω?"

Καλη ερωτηση, αλλα κατα τη γνωμη μου ακομα καλυτερη ειναι η:

"Τι επαγγελμα θες να κανεις στη ζωη σου?"

Το ονειρο μου ειναι να ζω ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (κεφαλαια σαφως γιατι δεν ειναι εφικτο να ζει κανεις με τη μουσικη στην ελλαδα μιλοντας για την πληοψηφεια παντα) και να εχω επαγγελμα που να σχετιζεται με την ηλεκτρικη κιθαρα, την μεγαλη μου αγαπη. Ητε αυτο ειναι δασκαλος σε τιποτα οδειο, ητε ειναι κατασκευαστης κιθαρων, ήτε εχει να κανει με music engineering και παραλληλα να εχω κανενα συγκροτηματακι ητε μια μηξη καποιων απο αυτα.

Να ξανατονισω οτι το σκεφτομαι μονο για εξωτερικο και για ΚΑΜΙΑ μα ΚΑΜΙΑ περιπτωση Ελλαδα για μουσικη καριερα.

Παιζω κιθαρα για 3+ χρονια και εχω φτασει σε ενα μετριο επιπεδο. Και σκαλες ξερω, και τεχνικη δουλευω, και αυτοσχεδιασμο εχω δουλεψει και ear training κατι σκαμπαζω. Η μουσικη που μαρεσει και θα ηθελα να ασχοληθω ειναι η Blues, Jazz,Funk, Rock, Pop, Metal

Σαν αρχικο σχεδιο εχω σκεφτει να παω πρωτα στον Νακα στην αθηνα να παρω ενα πτυχιο κιθαρας για να ανεβει το επιπεδο μου στην κιθαρα και παραλληλα να κανω και φωνητικη (που πιστευω αξιζει για εναν κιθαριστα διοτι τον ξεχωριζει απο τους αλλους)

Μετα, σκεφτομαι να παω berklee στην βοστονη (με υποτροφια ή χωρις) αλλα αυτο ειναι μια αρχικη σκεψη.

Απο σας θελω να με βοηθησετε στα εξης θεματα :

1)Αξιζει να παω πρωτα στου Νακα ή κατευθειαν berklee?

2)Για ηλεκτρικη κιθαρα, εκτος το berklee πια αλλα πανεπιστημια ειναι καλα σε Αμερικη και Αγγλια. (το ΜΙ το ξερω αλλα μετα απο ψαξιμο ειδα οτι το berklee ειναι πολυ καλυτερο)

Λαβετε υποψην σας οτι εκτος απο ηλεκτρικη κιθαρα σκεφτομαι να παρω και μαθηματα για sound engineering ή guitar crafting ή music production ή κατι παρομοιο.

3)Στο εξωτερικο , ο μουσικος τομεας ειναι και εκει ζορικος? (οχι σε στυλ ελλαδας) . Δηλαδη βρισκεις και εκει δυσκολα δουλεια ή ειναι τοσο δυσκολο οσο ενα οπιοδηποτε αλλο επαγγελμα?

4)Πειτε μου με τι αλλο επαγγελμα μπορω να ασχοληθω και να εχει να κανει με κιθαρα-ηχο-μουσικη και γενικα σε αυτον τον τομεα (για εξωτερικο παντα)

Οπιαδηποτε αλλη συμβουλη ειναι ευπροσδεκτη :D

Θα ελεγα να σε δει πρωτα καποιος που κοβει το ματι του (και το αυτι του) απο ταλεντα για να σου πει αν αξιζει να ασχοληθεις τοσο σοβαρα.

Και δεν μιλαω να πας σε κανενα greek idol κλπ για γνωμες.

δινει ο Νακας πτυχια ???

ωδείο ΝΑΚΑ θα εννοεις, αλλα γιατι τουλαχιστον δε δοκιμαζεις με κανενα πτυχιο RGT να δεις σε τι επιπεδο βρίσκεσαι, κ βλεπεις..... ταπεινη μου αποψη..... σπουδασε κατι που σου αρεσει κ ταυτοχρονα ασχολισε με κιθαρα, εξαλλου ως φοιτητης θα εχεις αρκετο χρονο να ασχοληθεις κ με την κιθαρα. κ μετα βγαίνεις εξω οπου θες.....

απ οσο ξερω κ τα πανεπιστήμια έξω, μουσικης, θελουν αρκετα καλο επιπεδο απλα για να σε δεχτουν....

καλυτερα κατσε εδω και ολοκληρωσε τις σπουδες σου με καποιον καλο δασκαλο (στην εποχη μας υπαρχουν πολλοι με σπουδες εξω) ωστε να φτασεις στο επιπεδο να γινεις πολυ καλος κιθαριστας και να φυγεις στο εξωτερικο με σκοπο να τελειωποιησεις οσο ειναι δυνατον τις ικανοτητες σου.

για μενα το να πας στο εξωτερικο απο τωρα για να σου μαθουν πραγματα που μπορεις να μαθεις και εδω επειδη ειναι δαπανηρο ειναι λιγο ασκοπο.

τωρα αν εισαι λεφτας πηγαινε  ;D γιατι το πλεονεκτημα σε σχεση με το να μεινεις εδω ειναι οτι τα μεγαλα πανεπιστημια του εξωτερικου εχουν δημιουργησει ενα ειδος δικιας τους "μουσικης σκηνης" οπου σου δινουν την ευκαιρια να παιξεις πολλα λαιβ νωρις με μερικους πολυ καταξιωμενους μουσικους το οποιο θα σε βοηθησει να ψηθεις κτλπ  ;)

Πρεπει πρωτα να σπουδασεις θεωρια τζαζ αρμονια και να κανεις 6 χρονακια να παρεις ενα χαρτι απ τον νακα...Τοτε εχεις μια μικρη πιθανοτητα να μπεις στο Berklee...και τονιζω το μικρη...
Αυτό δεν ισχύει. Το Berklee είναι μια ιδιωτική σχολή. Αν διαθέτεις τα χρήματα να πληρώσεις τα (ακριβά) δίδακτρα, μια χαρά σε παίρνουν κι ας είναι το επίπεδό σου μέτριο ή χαμηλό. Αυτό που είναι δύσκολο είναι να πάρεις full υποτροφία ή έστω μια μεγάλη υποτροφία που να καλύπτει αρκετό μέρος των διδάκτρων.

Ο Νάκας είναι ένα ωδείο με πολύ καλό τμήμα μοντέρνας κιθάρας (όσο ήταν διευθυντής ο Μπαλταζάνης τουλάχιστον, τώρα δεν έχω εικόνα) αλλά ουδεμία σχέση έχει, ως μέγεθος σχολής και με ό,τι αυτό συνεπάγεται, με το Berklee.

Η άποψή μου όσον αφορά την πρώτη σου ερώτηση είναι να περιμένεις 1-2 χρόνια κάνοντας παράλληλα μαθήματα είτε σε ωδείο είτε στο σπίτι και μετά να πάρεις την τελική σου απόφαση. Αν παρ' όλα αυτά είσαι ήδη απολύτως σίγουρος ότι θέλεις να σπουδάσεις μουσική και ξέρεις ότι το Berklee σου κάνει (ξεκοκάλισε το site τους και στείλε και κανά email να πεις ότι ενδιαφέρεσαι και ρώτα τους συγκεκριμένα πράγματα. Ουδείς από εμάς θα στα πει καλύτερα) και διαθέτεις τα λεφτά για τα δίδακτρα και τη ζωή στις ΗΠΑ τότε καλό ταξίδι και καλή επιτυχία.

Jazzjoker είπε:
Αυτό δεν ισχύει. Το Berklee είναι μια ιδιωτική σχολή. Αν διαθέτεις τα χρήματα να πληρώσεις τα (ακριβά) δίδακτρα, μια χαρά σε παίρνουν κι ας είναι το επίπεδό σου μέτριο ή χαμηλό. Αυτό που είναι δύσκολο είναι να πάρεις full υποτροφία ή έστω μια μεγάλη υποτροφία που να καλύπτει αρκετό μέρος των διδάκτρων.
Μηπως τοτε θα επρεπε να πω υπαρχει πιθανοτητα να βγεις?

Για ενα σχολειο οπως το berklee Δεν νομιζω να υπαρχει θεμα να πας χωρις τις γνωσεις που εγραψα...Τωρα αν θες να πας στην α η β σχολη στην αγγλια αλλαζει το πραγμα..

αλλα για σχολες οπως ειναι το berklee το new jersey το mi και το amsterdam δεν νομιζω οτι υπαρχει νοημα να πας χωρις τις αναμενωμενες γνωσεις...

Warwickplayer (που σε συμπαθησα απο το ονομα) η αληθεια ειναι οτι ειμαι λιγο χαμενος. Γιαυτο ποσταρα και στο σαιτ ετσι κιαλλιος, για να ξεδιαλυνω τα πραγματα.

Κιθαρα δεν ειμαι αυτοδιδαχτος αλλα κανω με καθηγητη.

Αυτο που ειπα με τη φωνη γραψε ακυρο, γιατι αλλο εννοουσα και αλλο εγραψα. Αυτο που εννοουσα ειναι οτι σου δινει το πανω χερι σαν κιθαριστας ως προς τον τομεα των συνοδευτικών φωνητικων.

Ως πρως το berklee , ειμαι σιγουρος οτι μπαινεις πολυ ευκολα οπως λεει και ο jazzjoker. Τα πραγματα που ζητανε ειναι γελοια για να σε παρουνε, τωρα για το ποσο ευκολα κοβεσε δεν ξερω.

το κυριως θεμα που θελω να με συμβουλεψετε ειναι αν ειναι προτιμοτερο να κατσω πρωτα ελλαδα να φτασω τις γνωσεις μου στην κιθαρα σε ενα καλο επιπεδο και να παω υστερα εξωτερικο ή κατευθειαν εξωτερικο. Το διλημμα δεν ηταν για το αν θα κοπω στο εξωτερικο, αλλα για το ποσα πραγματα θα μου προσφερει

Jazzjoker είπε:
Το Berklee είναι μια ιδιωτική σχολή. Αν διαθέτεις τα χρήματα να πληρώσεις τα (ακριβά) δίδακτρα, μια χαρά σε παίρνουν κι ας είναι το επίπεδό σου μέτριο ή χαμηλό
Νομιζω οτι αυτο που εγραψε ο φιλος και με το να λαβεις στα υποψην το επιπεδο σπουδων που προσφερονται στην ελλαδα απο ωδεια οπως ειναι ο Νακας το Atheneum το ωδειο του Φακανα και αλλα ωδεια που σιγουρα μου ξεφευγουν νομιζω απαντουν το ερωτημα σου

Χωρις να θελω να χω8ω στην συζητηση σαν ασχετος,εφ'οσον πραγματικα νιωθω οτι με ενδιαφερει το θεμα,θα συμφωνησω με οσα εχει πει ο warwickplayer και μαλιστα ο τροπος του ηταν πολυ πειστηκος και ισως και να χρειαζοταν διοτι πρεπει να επιστρεφουμε στην πραγματικοτητα σε τετοια θεματα.και αυτο γιατι κανοντας μια μικρη ερευνα μονο ως προς το μερος της οντισιον για το berklee βρισκω αυτο.

The Audition

Prior to your audition, you will have 15 minutes to warm up on your instrument and review the reading material. The audition will be 15 minutes long and will consist of the following parts:

* a prepared piece of your choice

* a reading selection (if you can)

* simple-form blues

* an optional improvisation over a standard jazz tune or harmonic vamp

* melodic, harmonic, and rhythmic ear training exercises

At the discretion of each audition team, technical exercises and/or a jam with the audition team might be part of your audition.

Κατι το οποιο εμενα δεν μου φαινεται "γελοιο" οπως προανεφερε  φιλος που ανεβασε το θεμα.

guys peace.

φιλε το να πας εξωτερικο δεν εχει να κανει μονο με το αν αξιζει το πανεπιστημιο. το berklee σε τοσο μικρη ηλικια ειναι αποφαση ζωης. σημαινει οτι αφηνεις πισω τα παντα για μερικα χρονια γιατι δεν ειναι λονδινο η ολλανδια που αν θες στην βαραει και γυρνας για ενα σαββατοκυριακο που λεει ο λογος .Θα πας σε μια χωρα με τελειως διαφορετικους ρυθμους εχοντας να ανταγωνιστεις ατομα που ειναι αποφασισμενα να διαβαζουν 10 ωρες την μερα καθημερινα . καλυτερα λοιπον ( προσωπικη αποψη παντα ) να πας πιο μετα ετσι ωστε και να εχεις την καταλληλη τεχνικη να ανταπεξελθεις αλλα και να εισαι 100% συνειδητοποιημενος και πιο ωριμος πνευματικα ετσι ωστε να παρεις το 100% απο αυτο το πολυ καλο κατα τα αλλα πανεπιστημιο .

al6sjackson! είπε:
Χωρις να θελω να χω8ω στην συζητηση σαν ασχετος,εφ'οσον πραγματικα νιωθω οτι με ενδιαφερει το θεμα,θα συμφωνησω με οσα εχει πει ο warwickplayer και μαλιστα ο τροπος του ηταν πολυ πειστηκος και ισως και να χρειαζοταν διοτι πρεπει να επιστρεφουμε στην πραγματικοτητα σε τετοια θεματα.και αυτο γιατι κανοντας μια μικρη ερευνα μονο ως προς το μερος της οντισιον για το berklee βρισκω αυτο.

The Audition

Prior to your audition, you will have 15 minutes to warm up on your instrument and review the reading material. The audition will be 15 minutes long and will consist of the following parts:

* a prepared piece of your choice

* a reading selection (if you can)

* simple-form blues

* an optional improvisation over a standard jazz tune or harmonic vamp

* melodic, harmonic, and rhythmic ear training exercises

At the discretion of each audition team, technical exercises and/or a jam with the audition team might be part of your audition.

Κατι το οποιο εμενα δεν μου φαινεται "γελοιο" οπως προανεφερε  φιλος που ανεβασε το θεμα.
Παιδιά μην μπερδεύετε τον άνθρωπο αν δεν είστε σίγουροι για αυτά που γράφετε. Το κείμενο που παραθέτεις αναφέρεται στην audition που θα περάσεις προκειμένου να διεκδικήσεις υποτροφία και όχι για admittance στη σχολή.

Jazzjoker είπε:
Παιδιά μην μπερδεύετε τον άνθρωπο αν δεν είστε σίγουροι για αυτά που γράφετε. Το κείμενο που παραθέτεις αναφέρεται στην audition που θα περάσεις προκειμένου να διεκδικήσεις υποτροφία και όχι για admittance στη σχολή.

Ως πρως το berklee , ειμαι σιγουρος οτι μπαινεις πολυ ευκολα οπως λεει και ο jazzjoker. Τα πραγματα που ζητανε ειναι γελοια για να σε παρουνε, τωρα για το ποσο ευκολα κοβεσε δεν ξερω.
Αν αυτο σου κανει για admittance και οχι για υποτροφια τοτε απλα διαφωνουμε.

βρες εναν δασκαλο στην πολη που μενεις και κανε μαθηματα αλλα και συγχρονως προετιμασια για να σπουδασεις σε μια σχολη του εξωτερικου (εαν στην τελικη σε ενδιαφερει τοσο)

το να πας εξω δεν χρειαζεται απλα να ξερεις να παιζεις "καλα" αλλα θα πρεπει να ξερεις πολυ καλα θεωρια και οχι στα ελληνικα αλλα στα αγγλικα.

καλο θα ειναι να πας σε καποιο ωδειο πχ Νακα η το παρατημα του MI στην Αθηνα η να βρεις καποιο δασκαλο που εχει παει εξω και να ρωτησεις οτι σε απασχολει.

εγω θα "πεταξω" και κατι αλλο που θα ειναι καλο να σε απασχολει.

εαν τελικα πας εξω σκεψου εαν θα ηθελες να μεινεις εξω για να μπορεσεις να αξιοποιησεις καλυτερα τις γνωσεις σου.

3)Στο εξωτερικο , ο μουσικος τομεας ειναι και εκει ζορικος? (οχι σε στυλ ελλαδας) . Δηλαδη βρισκεις και εκει δυσκολα δουλεια ή ειναι τοσο δυσκολο οσο ενα οπιοδηποτε αλλο επαγγελμα?
τι εννοεις με την εννοια "εξωτερικο"?

"εξωτερικο" ειναι και η Αλβανια,"εξωτερικο" και η Αγγλια,"εξωτερικο" και η Αμερικη.

Ας υποθεσω οτι μιλας για τις δυο "ΜΕΚΕΣ" ;D της μουσικης δηλ. την Αμερικη και την Αγγλια,θα πρεπει ξανα...να υποθεσω οτι θες να γινεις SESSION μουσικος....

Εκει δυστυχως για εσενα θα πρεπει να αντιμετωπισεις τον ...ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ και μαλιστα μια και θα κληθεις να παιζεις τις ΕΘΝΙΚΕΣ μουσικες αυτων των χωρων (ροκ,ποπ,τζαζ,country,r&b κτλ) θα εχεις να αντιμετωπισεις τον ανταγωνισμο απο ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΥΣ μουσικους που ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ με αυτες τις μουσικες και οχι με καρσιλαμαδες οπως εσυ (και εγω). ;D

Οχι τα πραγματα ΔΕΝ ειναι ευκολοτερα στο εξωτερικο (ειδικα στον τομεα που εσυ θες να δραστηριοποιηθεις επαγγελματικα δηλ.το σεσιονιλικι),το επιπεδο ειναι ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΑ υψηλο και οι περισσοτεροι μουσικοι ΠΕΙΝΑΝΕ (οπως αλλωστε πεινανε και εδω).

Το να εχεις καλη ΤΕΧΝΙΚΗ ειναι απαραιτητο (οποτε καποιες σπουδες ισως σε βοηθησουν) αλλα ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ,πρεπει να εχεις ΠΟΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ και την καταλληλη ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ για να βρισκεις δουλειες (κοινωνικη δικτυωση,επαφες,δημοσιες σχεσεις κτλ.)

Το γεγονος οτι δεν εισαι...ΙΘΑΓΕΝΗΣ θα σου δημιουργησει καποια προβληματα στην Αγγλια και λιγοτερα στις ΗΠΑ ,στις ΗΠΑ ομως θα χρειαστεις αδεια παραμονης/εργασιας για να μπορεις να εργαστεις την οποια δεν ξερω ποσο ευκολα θα μπορεις να παρεις,σιγουρα οι σπουδες σε καποιο γνωστο μουσικο πανεπιστημιο οπως το Berklee θα σε βοηθησουν,αλλωστε παρα πολλοι πανε στο Berklee και για αυτον τον λογο (γνωριμιες,πτυχιο κτλ.)

Απο τη στιγμη ομως που εχεις αποφασισει να ζησεις στο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ,κατι που αλλωστε ειναι και η ΜΟΝΑΔΙΚΗ επιλογη για εναν νεο που εχει την ατυχια να γεννιεται στην Ελλαδα κατα την ταπεινη μου γνωμη (εκτος και αν εχει 5-6 εκατομμυρια ευρω σε Ελβετικη τραπεζα ο πατερας του.. ;D) μια και τα επομενα 50-100 χρονια θα ειναι ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΑ στη χωρα μας, θα σου πω τη μονη ..στερεοτυπη συμβουλη που ομως ΟΝΤΩΣ ισχυει στο εξωτερικο (τουλαχιστον στην Αμερικη & στη Γερμανια οπου εχω ζησει για πολυ καιρο):

ΑΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΣΚΛΗΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΞΙΖΕΙΣ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ.

Καλη τυχη        

Superfunk είπε:
τι εννοεις με την εννοια "εξωτερικο"?

"εξωτερικο" ειναι και η Αλβανια,"εξωτερικο" και η Αγγλια,"εξωτερικο" και η Αμερικη.

Ας υποθεσω οτι μιλας για τις δυο "ΜΕΚΕΣ" ;D της μουσικης δηλ. την Αμερικη και την Αγγλια,θα πρεπει ξανα...να υποθεσω οτι θες να γινεις SESSION μουσικος....

Εκει δυστυχως για εσενα θα πρεπει να αντιμετωπισεις τον ...ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ και μαλιστα μια και θα κληθεις να παιζεις τις ΕΘΝΙΚΕΣ μουσικες αυτων των χωρων (ροκ,ποπ,τζαζ,country,r&b κτλ) θα εχεις να αντιμετωπισεις τον ανταγωνισμο απο ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΥΣ μουσικους που ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ με αυτες τις μουσικες και οχι με καρσιλαμαδες οπως εσυ (και εγω). ;D

Οχι τα πραγματα ΔΕΝ ειναι ευκολοτερα στο εξωτερικο (ειδικα στον τομεα που εσυ θες να δραστηριοποιηθεις επαγγελματικα δηλ.το σεσιονιλικι),το επιπεδο ειναι ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΑ υψηλο και οι περισσοτεροι μουσικοι ΠΕΙΝΑΝΕ (οπως αλλωστε πεινανε και εδω).

Το να εχεις καλη ΤΕΧΝΙΚΗ ειναι απαραιτητο (οποτε καποιες σπουδες ισως σε βοηθησουν) αλλα ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ,πρεπει να εχεις ΠΟΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ και την καταλληλη ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ για να βρισκεις δουλειες (κοινωνικη δικτυωση,επαφες,δημοσιες σχεσεις κτλ.)

Το γεγονος οτι δεν εισαι...ΙΘΑΓΕΝΗΣ θα σου δημιουργησει καποια προβληματα στην Αγγλια και λιγοτερα στις ΗΠΑ ,στις ΗΠΑ ομως θα χρειαστεις αδεια παραμονης/εργασιας για να μπορεις να εργαστεις την οποια δεν ξερω ποσο ευκολα θα μπορεις να παρεις,σιγουρα οι σπουδες σε καποιο γνωστο μουσικο πανεπιστημιο οπως το Berklee θα σε βοηθησουν,αλλωστε παρα πολλοι πανε στο Berklee και για αυτον τον λογο (γνωριμιες,πτυχιο κτλ.)

Απο τη στιγμη ομως που εχεις αποφασισει να ζησεις στο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ,κατι που αλλωστε ειναι και η ΜΟΝΑΔΙΚΗ επιλογη για εναν νεο που εχει την ατυχια να γεννιεται στην Ελλαδα κατα την ταπεινη μου γνωμη (εκτος και αν εχει 5-6 εκατομμυρια ευρω σε Ελβετικη τραπεζα ο πατερας του.. ;D) μια και τα επομενα 50-100 χρονια θα ειναι ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΑ στη χωρα μας, θα σου πω τη μονη ..στερεοτυπη συμβουλη που ομως ΟΝΤΩΣ ισχυει στο εξωτερικο (τουλαχιστον στην Αμερικη & στη Γερμανια οπου εχω ζησει για πολυ καιρο):

ΑΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΣΚΛΗΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΞΙΖΕΙΣ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ.

Καλη τυχη        
Case closed  ;) 'Nuff said  ;D

Ευχαριστω ολους σας. Οι απαντησεις σας ηταν πολυ διαφωτιστικες. Δεν εχω αποφασισει ακομα τι θα κανω αλλα εχω καιρο.

metaxa13 είπε:
Ευχαριστω ολους σας. Οι απαντησεις σας ηταν πολυ διαφωτιστικες. Δεν εχω αποφασισει ακομα τι θα κανω αλλα εχω καιρο.
Το ποτηρι παντα μισογεματο και καλα κανεις.δεν καταλαβαινεις και τιποτα βλεποντας το μισοαδειο,οπως εγω... :-[

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα