Σπασμένο Neck σε Gibson SG

Loki

Μέλος
Πόντοι
36
Καλησπέρα σε όλους.

Δυστυχώς χθες στην πρόβα μου έπεσε η κιθάρα κάτω (ανάσκελα) ενώ την έιχα ακούμπησει προσωρινά σε μια καρέκλα και έσπασε - άνοιξε το κεφάλι.

Η κιθάρα είναι μια Gibson SG Menace που είχα πάρει από το ebay πριν κανα 6μηνο μεταχειρισμένη και είχε απο πριν μια ρωγμή που φαινοταν στο πίσω μέρος του headstock ακριβώς στο ίδιο σημείο που άνοιξε τώρα. Ο πωλητής μου είπε πως δεν γνωρίζει αν είχε επισκευαστεί στο παρελθόν αφού και αυτός την είχε πάρει από δεύτερο χέρι. Γνώριζα λοιπόν ότι είχε λογικά σπάσει στο σημείο αυτό και επισκευαστεί στο παρελθόν και δεν είχα πρόβλημα αφού έπαιζε μια χαρα και δεν με ενοχλούσε η μικρή ρωγμή στο πίσω μέρος του κεφαλιού αισθητικά (την είχα αποκτήσει και σε καλή τιμή).

Όρίστε και φωτογραφίες που δείχνουν το σπάσιμο.

20140424_231854.jpg

20140424_231933.jpg

20140424_231949.jpg

Στο μπροστινό μέρος δεν φαίνεται η ζημιά

20140424_232003.jpg

Ζητώ λοιπόν τη βοήθεια σας στο τι μπορώ να κάνω για να την επισκευάσω?

Έχω ψάξει αρκετά θέματα που μιλούν για; εποξική κόλλα 2 συστατικών για ξυλόκολα titebond για καβίλιες και έχω δει βίντεο στο youtube μέχρι και με μεταλλικές βίδες.

Θα μου πείτε πήγαινε τη σε ένα μάστορα. Σωστό, αλλά τα λεφτά αυτή τη στιγμή δεν περισσεύουν και φαντάζομαι ότι μια τέτοια επισκευή θα κοστίζει παραπάνω απο 80-100 ευρώ.

Έχω ένα καλό φίλο που πιάνουν πολύ τα χέρια του και φτιάχνει από σεταρίσματα με shimming στο neck και δικό του nut μέχρι αλλαγή τάστων και χειροποίητη καμπίνα 2χ12. Το έχει πολύ γενικά ο φίλος και θα βοηθήσει. Αλλά επειδή τέτοιο πράγμα δεν έχει ξανατύχει και οι απόψεις ως προς την σωστή επιδιόρθωση είναι πολλές θέλω τα φώτα όσων γνωρίζουν.

Ποιά είναι τα σωστά βήματα που πρέπει να ακολουθήσω για την επιδιόρθωση?

Τι κόλλα να χρησιμοποιήσω?  κτλ.

Παρακαλω πολύ βοηθήστε όσο μπορείτε με τη διαδικασία. Αναμένω τις προτάσεις σας.

Ευχαριστώ.

1. Καταρχην χαλαρωσε τις χορδες να μην τραβανε και χειροτερεψουν τη ζημιά.

2. Δανείσου, ζητιάνεψε, κλέψε, κλάψου ή ότι άλλο τέλος πάντων και βρες 80 ευρω και πήγαινέ την σε ένα μάστορα και αστα DYI για άλλες περιπτώσεις.

Είχα ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο πρόβλημα με SG πριν 3 χρόνια. Την πήγα σε γνωστό μάστορα στην Αθηνα, και την κόλησε/επισκεύασε.  Η κιθάρα αυτή τη στιγμή μετά από 3 χρόνια χρήσης, μπορεί σε άλλο σημείο να σπάσει αν μου ξαναπέσει, αλλά στο επισκευασμένο σημείο δεν πρόκειται να πάθει τιποτα. Η επιρρορή δε του σπασίματος στον ήχο της (στα δικά μου τουλάχιστον αυτιά) είναι ακριβώς ΜΗΔΕΝ.

Αρα, πηγαινέ την σε μάστορα και εχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Gibson ειναι δεν είναι κιθάρα της πλάκας να κάνεις πειράματα και σημειωτέον αν πας να την φτιάξεις μόνος και δεν σου κάτσει η επισκευή τότε θα είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να επισκευαστεί μετά ακόμα και απο μάστορα γιατί θα έχουν μείνει οι κόλλες της αποτυχημένης προσπάθειας στους πόρους του ξύλου...

Eσπασα τη λες πωλ μου 2 φορες σε αυτο το σημείο. Τα ξύλα σε αυτο το σημείο είναι φορ δε πουτς...ανοίγουν σαν τριαντάφυλλα. Πήγαινε στον Αντώνη Παπαδόπουλο που κάνει τα χειροποίητα μπάσα και θα τη κάνει καινούρια...

http://www.antonisbass.com

degdekis είπε:
Eσπασα τη λες πωλ μου 2 φορες σε αυτο το σημείο. Τα ξύλα σε αυτο το σημείο είναι φορ δε πουτς...ανοίγουν σαν τριαντάφυλλα.
Το προβλημα δεν ειναι τα ξυλα στο συγκεκριμενο σημειο, αλλα η κλιση του headstock που σε συνδυασμο με το τεντωμα των χορδων δημιουργει πιεση στο συγκεκριμενο σημειο καθιστωντας το πιο ¨ευαισθητο¨.Παντως οπως λενε τα παιδια παραπανω χιλιες φορες καλυτερα σε ενα εμπειρο μαστορα παρα σπιτι.

degdekis είπε:
Eσπασα τη λες πωλ μου 2 φορες σε αυτο το σημείο. Τα ξύλα σε αυτο το σημείο είναι φορ δε πουτς...ανοίγουν σαν τριαντάφυλλα.
Συγγνώμη αλλά αν έσπασες δύο φορές ένα μουσικό όργανο, θα έλεγα πως η μεταχείριση που του κάνεις είναι φορ δε πουτς  ;D.

Συμφωνώ με ότι λέτε και εγώ στο μάστορα θα προτιμούσα να την πάω αλλά δεν.

Μπορεί κάποιος από τους μάστορες του φόρουμ που φτιάχνουν παπάδες και μας τρέχουν τα σάλια κάθε τόσο να βοηθήσει στον τρόπο επισκευής. Ποιά είναι η σωστή κόλλα που χρειάζεται κτλ. ??

Δεν ειναι θεμα κόλλας μονο.

Router εχει ο φίλος σου?

Αν θυμάμαι καλά πρέπει να έχει router.

Που θα χρειαστεί στη διαδικασία?

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να επισκευασεις ένα σπασμένο μπράτσο αλά ένας-δυο ειναι οι σωστοί.

Με ένα ρουτερ σκαβεις δυο αυλάκια,ένα δεξιά και ένα αριστερά εκατερωθεν και παράλληλα του truss rod, απο την πίσω πλευρά του μπρατσου και του headstock.

Έπειτα βάζεις μέσα στα αυλάκια δυο κομμάτια ξύλο με κολλα όπως επίσης και κολλα σε όλο το σπάσιμο.

Σφιγγεις με νταβιδια και το αφήνεις για 24ωρες.

Βγάζεις τα νταβιδια τρίβεις, βαφεις, γυαλίζεις, τέλος.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
HellFire είπε:
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να επισκευασεις ένα σπασμένο μπράτσο αλά ένας-δυο ειναι οι σωστοί.

Με ένα ρουτερ σκαβεις δυο αυλάκια,ένα δεξιά και ένα αριστερά εκατερωθεν και παράλληλα του truss rod, απο την πίσω πλευρά του μπρατσου και του headstock.

Έπειτα βάζεις μέσα στα αυλάκια δυο κομμάτια ξύλο με κολλα όπως επίσης και κολλα σε όλο το σπάσιμο.

Αντιλαμβάνεσαι ότι η απάντηση του αγαπητού Hellfire, σημαίνει να κάνεις υπομονή και να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό επί του θέματος.

Μια πιθανή δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια κόλλησης, μπορεί να σημαίνει ολοκαίνουριο headstock=$$$$$$$$.

Παρ' όλα αυτά έχει υπάρξει, αν δεν κάνω λάθος, στο παρελθόν αντίστοιχο thread με ανάλογη περίπτωση και περιγραφή της επισκευής. Κανε αν θέλεις ένα search.

Kατ'αρχην αφου η ζημια δεν εχει επεκταθει και στο μπροστινο μερος του headstock καλο ειναι να μεινει ετσι και να αφαιρεσεις τις χορδες που ασκουν εστω και την παραμικρη ελξη προς τα εμπρος(οπως ειπε και ο George_gr)! Αν σπασει και απο εμπρος σιγουρα θα χρειαστει και περισσοτερο λεπτομερης δουλεια απο τον μαστορα, λογω των inlays ή τι αλλο εχει!  

Αν θες την ταπεινη μου γνωμη μαζεψε καποια χρηματα και πηγαινε το σε καποιον εμπειρο τεχνικο (οχι σε εναν φιλο που ξερει και πιανουν τα χερια του κτλ) γιατι δεν ειναι κιθαρα της πλακας! Επισης, αν την πας σημερα δεν θα την παρεις αυριο, οποτε θα εχεις ενα αλφα χρονικο περιθωριο να μαζευτουν τα ευρα!

Τα λες πωλοειδη και SG το εχουν αυτο το θεματακι! Δες παρακατω γιατι!

13.jpg

HellFire είπε:

Θα απαντησω στο ερωτημα σου, και δεν θα σε στειλω στον μαστορα γιατι πιστευω οτι πριν ανοιξεις αυτο το θεμα θα το σκεφτηκες και μονος σου

και δεν θα μαλωσω με τον φιλο που εγραψε το παραπανω… μεγαλος ανθρωπος εισαι και κρινε

αφου εχεις βγαλει τις χορδες και εφοσον δεν εχει πειραχτει η επιφανια μεσα στο σπασιμο,

λογικα αν πιεσεις τα ξυλα να κλισουν θα εφαπτονται τελεια χωρις ιδιαιτερη δυναμη…

αν δεν εφαπτονται τελεια… λυπαμαι…

χρειαζεσαι μια ισχυρη κολλα για ξυλα που θα διαλεξεις μονος σου, και μικρους σφικτηρες για ξυλα 3-4, ειναι φτηνοι…

ο σκοπος ειναι να απλωσεις την κολλα ομοιομορφα μεσα στο σπασιμο χωρις να μπει καποιο στερεο υλικο μεσα… κομματακι ξυλο απο το σπασιμο.. τιποτα

και να ακολουθησεις ακριβως τις οδηγιες που λεει η κολλα για ξυλα που θα διαλεξεις

εκτος απο εκει που λεει να τριψεις και να καθαρισεις της επιφανειες…  

μην πειραξεις καθολου το εσωτερικο του σπασιματος! μονο φυσημα με το στομα.

μετα πρεπει να τοποθετησεις τους σφικτηρες με τετοιο τροπο ωστε να κρατανε το σπασιμο τελεια κλειστο με αρκετη δυναμη ωστε να δεις την επιπλεον κολλα να βγαινει απο τη σχισμη του σπασιματος

το πως θα βαλεις τους σφικτηρες πρεπει να το δοκιμασεις πριν βαλεις την κολλα

οι σφικτηρες δεν πρεπει να πατανε απευθειας στο ξυλο της κιθαρας γιατι θα κανουν σημαδια

πρεπει να μεσολαβουν αλλα υλικα και απο τις δυο πλευρες , κομματια ξυλο… κατι στερεο.

μετα αστο εκει οσο λενε οι οδηγιες της κολλας

αν το κανεις σωστα… δεν ξανασπαει απο  το ιδιο σπασιμο…

αν το φτιαξεις μονος ανεβασε φοτο,

εχεις μονο μια προσπαθεια, αν μπει κολλα στο σπασιμο και δεν κολλησει καλα.. τελος

να θυμασαι οτι δεν ειναι τιποτα παραπανω απο ενα μανικι :D

οχι βιδες!

οχι ρουτερ!

καλη τυχη!

"εχεις μονο μια προσπαθεια"

Ναι. Πήγαινε βρες ένα μάστορα. ;D Πάρε τηλέφωνα και δυο τιμές από τις αγγελίες του Νόιζ , ρώτα και στα κιθαρομάγαζα και κάνε το.

Απ' ότι είδα η κιθάρα σου είναι βιντατζιά. Αξίζει τον κόπο να κάνεις μια στραβή και να αναγκαστείς να της φορέσεις ένα γυαλιστερό άλο μανίκι; Εγώ αν είχα μια παλιά Gibson φίλε μου, αυτό θα έκανα.

Αλλιώς βάλε δυο καρεκλόβιδες και μη χολοσκάς. Κι έτσι θα παίζει. Το θέμα είναι τι θες να παίζει... Εδώ για ένα υδραυλικό θέμα που δεν κατέχεις και παίρνεις μάστορα, για την κιθάρα δεν θα πάρεις;

blue monk είπε:
Θα απαντησω στο ερωτημα σου, και δεν θα σε στειλω στον μαστορα γιατι πιστευω οτι πριν ανοιξεις αυτο το θεμα θα το σκεφτηκες και μονος σου

και δεν θα μαλωσω με τον φιλο που εγραψε το παραπανω… μεγαλος ανθρωπος εισαι και κρινε
Δεν υπάρχει λόγος να μαλωσουμε εγώ έγραψα:

Και αυτός με την κολλα ειναι ένας απο τους ¨αρκετούς τρόπους.¨

Εγώ πάντως θα ήμουν πιό ήσυχος με την λύση που πρότεινε ο HellFire γιατί δεν πρόκειται απλά για δύο κομμάτια ξύλου που κολλάνε,αλλά τα ξύλα δέχονται πίεση από το τράβηγμα των χορδών και ας υπάρχει το trus rod που τα ισορροπεί λίγο τα πράματα.

Είναι ένα πανομοιότυπο πράμα όπως αυτό που συμβαίνει και στις μεταλλικές κατασκευές.

Κολλάνε τα δύο κομμάτια μαζί και δεξιά και αριστερά μπαίνουν άλλα δύο σαν μπάλωμα για να ενισχυθεί το κολλημένο σημείο.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις θα τα σκεφτώ όλα και θα δω τελικά τι θα αποφασίσω,

μπορέι να την πάω τελικά σε μάστορα να την επισκευάσει.

Loki είπε:
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις θα τα σκεφτώ όλα και θα δω τελικά τι θα αποφασίσω,

μπορέι να την πάω τελικά σε μάστορα να την επισκευάσει.
Η καλύτερη λύση θα ήταν αυτή,μπορεί να τσούζει από χρηματικής άποψης αλλά θα αποφύγεις στο μέλλον μεγαλύτερο τσούξιμο.

Απλά να ξέρεις ότι ο μάστορας που θα την πας να είναι ΟΚ και όχι κανένας αρπακόλλας.

kbasilis είπε:
όχι κανένας αρπακόλλας.
Καπως ετσι αρχισα να μαζευω εργαλεια και να σεταρω-επισκευαζω τα οργανα μου…  εγω την SG μου (αν ειχα) με τετοια ζημια, δεν θα την πηγαινα στο μαστορα της γειτονιας μου γιατι και θα μου την κατεστρεφε νομιζοντας οτι την εφτιαξε.. και δεν θα τον πληρωνα… πολυ κακο για το τιποτα

blue monk είπε:
Καπως ετσι αρχισα να μαζευω εργαλεια και να σεταρω-επισκευαζω τα οργανα μου…  εγω την SG μου (αν ειχα) με τετοια ζημια, δεν θα την πηγαινα στο μαστορα της γειτονιας μου γιατι και θα μου την κατεστρεφε νομιζοντας οτι την εφτιαξε.. και δεν θα τον πληρωνα… πολυ κακο για το τιποτα
Εξαρτάται τον μάστορα,μπορεί ο φίλος να πάρει πληροφορίες μέσα από το forum για κάποιον καλό μάστορα της πόλη του  ;)

Παρόμοια θέματα

Trending...

Νέα θέματα

Back