Sounding like Dire Straits 1979 (Lady Writer) by haryy

Χάρης Γερουλάκης

haryy

Ενεργό μέλος
Πόντοι
198
Εδώ είμαστε πίσω στο '79 με τους θεούληδες και μένα να αναρωτιέμαι ποιο κομμάτι να δω, το συγκεκριμένο ή το "Once upon a time in the west"
Άντε τώρα να πας τον ήχο προς Knopfler. Να μην βρίσκω τπτ να μου κάνει, μέχρι να με σώσει ο φίλος μου ο σατριάνης με τον custom marshall jvm που έχει στο Amplitube 5 και να με σώσει καθώς, ναι μεν διέφερε αυτό που άκουγα αφού marshall με fender που χρησιμοποιούσε καμία σχέση, αλλά όμως ήταν ο μόνος (vst) ενισχυτής που με πήγαινε προς τα εκεί χωρίς να "προδώσει" το κομμάτι στα αυτιά μου. Οπότε, clean channel Marshall και βουρ με τη Stratocaster.
Tα 2 επόμενα προβλήματα ήταν το γκρουβ που έχει η μπάντα (και λύθηκε με πολλά takes) όπως και ο ηχος συνολικά του κομματιού που αυτό λύθηκε ενεργοποιώντας το κατάλληλο eq, comp και tape machine που χρησιμοποίησαν τότε (Neve και MCi Jh24 αντίστοιχα). Ελπίζω να σας αρέσει το αποτέλεσμα, εγώ διδάχτηκα πολλά για τον ήχο της εποχής και γενικά για το πώς να παίζεις απλά πράγματα αλλά και ΠΩΣ τα παίζεις ώστε να κάνουν μαγικό συνδυασμό!
All tracks by haryy, enjoy and listen to the real album!

Attachments

• guitar cab and km84 mic.jpg
    guitar cab and km84 mic.jpg
    107.5 KB · Εμφανίσεις: 0
  • gt kkm84 position.jpg
    gt kkm84 position.jpg
    26.7 KB · Εμφανίσεις: 0
  • gt pre pedals.jpg
    gt pre pedals.jpg
    93.6 KB · Εμφανίσεις: 0
  • guitar amp.jpg
    guitar amp.jpg
    140 KB · Εμφανίσεις: 0
  • knopfler.jpg
    knopfler.jpg
    11.8 KB · Εμφανίσεις: 0
  • spring reverb guitar.jpg
    spring reverb guitar.jpg
    64.4 KB · Εμφανίσεις: 0
Ηχάρα! Νομίζω το έφερες ΠΑΡΑ πολύ κοντά. Λογικά έπαιξες με Strat, 2η θέση επιλογέα και με δάχτυλα?

Εγώ για να πιάσω αυτό τον ήχο αφήνω ένα καθαρό κανάλι στο Tonex One (Dumble aλλά δεν έχει και πολύ μεγάλη διαφορά από άλλο καθαρό Fender), βάζω ένα κιλό compression, άφθονο plate reverb, και ενίοτε λίγο tape slapback. Πάντα στην δεύτερη θέση της Strat. Αν και ανακάλυψα στην πορεία πως ενώ μπορώ να παίξω με δάχτυλα, εν τέλει προτιμώ την πένα, ακόμα και για αυτόν τον ήχο.

Ηχάρα! Νομίζω το έφερες ΠΑΡΑ πολύ κοντά. Λογικά έπαιξες με Strat, 2η θέση επιλογέα και με δάχτυλα?

Εγώ για να πιάσω αυτό τον ήχο αφήνω ένα καθαρό κανάλι στο Tonex One (Dumble aλλά δεν έχει και πολύ μεγάλη διαφορά από άλλο καθαρό Fender), βάζω ένα κιλό compression, άφθονο plate reverb, και ενίοτε λίγο tape slapback. Πάντα στην δεύτερη θέση της Strat. Αν και ανακάλυψα στην πορεία πως ενώ μπορώ να παίξω με δάχτυλα, εν τέλει προτιμώ την πένα, ακόμα και για αυτόν τον ήχο.
Thanks!! Ναι με strat και 2η θέση με δάχτυλα! Στo Tonex (έχω το software) σε ποιον ενισχυτή αντιστοιχεί;
Αν μπορείς με δάχτυλα είναι πολύ πιο κοντά ο ήχος. Με πένα ήμουν πολύ μακριά!

Thanks!! Ναι με strat και 2η θέση με δάχτυλα! Στo Tonex (έχω το software) σε ποιον ενισχυτή αντιστοιχεί;
Αν μπορείς με δάχτυλα είναι πολύ πιο κοντά ο ήχος. Με πένα ήμουν πολύ μακριά!

Θα το κοιτάξω και θα σου πω. Ναι με δάχτυλα ήμουν πιο κοντά αλλά προσωπική προτίμηση η πένα, όχι για την ακρίβεια στον ήχο.

Knopfler εποχής Communiqué με Marshall; Ιεροσυλία!

Πλάκα κάνω προφανώς μια και ο ήχος είναι πολύ πειστικός. Αν κάτι του λείπει είναι λιγάκι "spunk" παραπάνω που είναι συνδυασμός του ήχου του Twin Reverb με μπόλικο spring reverb. Αλλά μιλάμε για λεπτομέρειες.

Συγχαρητήρια και για το track που όπου έπιασες πολύ καλά και το groove και τον ήχο του rhythm section. Το κομμάτι να πούμε βεβαίως ότι είναι ο ύμνος Lady Writer.

Knopfler εποχής Communiqué με Marshall; Ιεροσυλία!

Πλάκα κάνω προφανώς μια και ο ήχος είναι πολύ πειστικός. Αν κάτι του λείπει είναι λιγάκι "spunk" παραπάνω που είναι συνδυασμός του ήχου του Twin Reverb με μπόλικο spring reverb. Αλλά μιλάμε για λεπτομέρειες.

Συγχαρητήρια και για το track που όπου έπιασες πολύ καλά και το groove και τον ήχο του rhythm section. Το κομμάτι να πούμε βεβαίως ότι είναι ο ύμνος Lady Writer.
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι που σου άρεσε γενικά ο ήχος αφού είναι γενικώς πρόκληση να πηγαίνεις προς Old school ήχο με ψηφιακά μέσα αλλά τώρα πια όλα είναι εφικτά ευτυχώς, η τεχνολογία στο επιτρέπει ώς ένα βαθμό.

Και γω κουφάθηκα που μου έκατσε Marshall αλλά δεν καθόταν κανένας fender που δοκίμαζα.. Πάντως νομίζω ότι το παραπάνω spunk που σου λείπει (και έχεις δίκιο φυσικά), μάλλον είναι και λόγω έλλειψης τεχνικής ...Knopfler συν της έλλειψης πειστικού fender twin που λες.

Kαι πάλι ευχαριστώ για το feedback!

Last edited:
Εγώ πάντως όποτε πήγα με spring reverb να πιάσω αυτόν τον ήχο, έβγαινα εκτός. Νομίζω είναι βαθύ plate, που πρόσθεταν στο studio, μάλλον μετά το micing του ενισχυτη. Και επίσης… πολύ έντονο compression για το spank, που λέτε. Εντάξει, δάχτυλα χωρίς compression δεν γίνεται να παίξεις.

Και επίσης… πολύ έντονο compression
Χωρίς να γνωρίζω πραγματικά, αμφιβάλλω. Το παίξιμο του Knopfler είναι τόσο ακριβές και με τέτοιες δυναμικές που δε νομίζω ότι, τουλάχιστον σε εκείνη την εποχή των Straits, χρησιμοποιούσε compression pre ή post.

Χωρίς να γνωρίζω πραγματικά, αμφιβάλλω. Το παίξιμο του Knopfler είναι τόσο ακριβές και με τέτοιες δυναμικές που δε νομίζω ότι, τουλάχιστον σε εκείνη την εποχή των Straits, χρησιμοποιούσε compression pre ή post.

Είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούσε ένα Ross compressor. Μάλλον και studio compressors στις ηχογραφήσεις. Και το παίξιμο του Knopfler είναι ακριβώς το αντίθετο του δυναμικού παιξίματος. Ένας από τους λόγους που είναι μοναδικό.

Edit για να προσθέσω link από site αφιερωμένο στον εξοπλισμό του, ανά τραγούδι:

Last edited:
Αν και ήταν ο λόγος που αγαπάω τη strat ποτέ δεν μπόρεσα να παίξω σαν αυτόν. Τυχαία ηχητικά βρέθηκα κοντά στον ήχο του με Mxr dyna comp στο bright channel με ελαφρώς κομμένα τα πρίμα.

Ο compressor είναι σημαντικό κομμάτι του ήχου του και εν προκειμένω δεν μου έκατσε σωστά κανένα πεταλάκι που δοκίμασα παρά μόνο ένας La2a όπως φαίνεται και σε μια φωτο. Ουσιαστικά θα πρέπει να αφήνει την πρώτη δυναμική να περάσει (10-20ms) και αμέσως μετά πριν ακόμη καταλαγιάσει η ατάκα την νότας, "σφάζει" προς τα κάτω απότομα το υπόλοιπο envelope της, δημιουργώντας το χαρακτηριστικό σκάσιμο. Αλλά ακόμη και με τον la2a που έβαλα δεν ημουν τελείως ευχαριστημένος, ήθελε περισσότερο ψάξιμο. Πολύ σημαντική παράμετρος για τον ήχο του, σχεδόν όσο και η τεχνική του.

Πολυ ωραιο σε ενα εξαιρετικα απαιτητικο κομματι (αν και ολα, οτιδηποτε απο Mark ειναι απαιτητικα). Ο ηχος αυτος καθεαυτος δεν ειναι δυσκολος να επιτευχθη με λιγα πραγματα equipment wise, αλλα για να βγει η μαγεια του fingerpicking, που ειναι μερος του ηχοχρωματος, μαζι με την σωστη τεχνικη, και το ολο attitude, ειναι αναβαση στο Εβερεστ. Cudos λοιπον επιδοξε Σερπα.

Πολυ ωραιο σε ενα εξαιρετικα απαιτητικο κομματι (αν και ολα, οτιδηποτε απο Mark ειναι απαιτητικα). Ο ηχος αυτος καθεαυτος δεν ειναι δυσκολος να επιτευχθη με λιγα πραγματα equipment wise, αλλα για να βγει η μαγεια του fingerpicking, που ειναι μερος του ηχοχρωματος, μαζι με την σωστη τεχνικη, και το ολο attitude, ειναι αναβαση στο Εβερεστ. Cudos λοιπον επιδοξε Σερπα.
Ευχαριστώ φίλε συν-ορειβάτη, χεχε. Δεν μου καθόταν κανένας μα κανένας fender. Ακόμη και ο twin της UA που έχω και είναι τούμπανος... Εν πάση περιπτώση.. Είναι δύσκολος ο Μαρκ!

@haryy στο Tonex, ο ενισχυτής ονομάζεται Unique #80 , βασίζεται σε έναν Dumble Overdrive Special #80 . Έχω απενεργοποιημένο ως επι το πλείστον το cab simulation, γιατί όλο το board πηγαίνει στο fx loop return του ενισχυτή μου, αλλά υπάρχει και το matching cab του στο software. Είναι stock ήχος, που υπάρχει στο πακέτο του Tonex One.

Εδώ είμαστε πίσω στο '79 με τους θεούληδες και μένα να αναρωτιέμαι ποιο κομμάτι να δω, το συγκεκριμένο ή το "Once upon a time in the west"
Άντε τώρα να πας τον ήχο προς Knopfler. Να μην βρίσκω τπτ να μου κάνει, μέχρι να με σώσει ο φίλος μου ο σατριάνης με τον custom marshall jvm που έχει στο Amplitube 5 και να με σώσει καθώς, ναι μεν διέφερε αυτό που άκουγα αφού marshall με fender που χρησιμοποιούσε καμία σχέση, αλλά όμως ήταν ο μόνος (vst) ενισχυτής που με πήγαινε προς τα εκεί χωρίς να "προδώσει" το κομμάτι στα αυτιά μου. Οπότε, clean channel Marshall και βουρ με τη Stratocaster.
Tα 2 επόμενα προβλήματα ήταν το γκρουβ που έχει η μπάντα (και λύθηκε με πολλά takes) όπως και ο ηχος συνολικά του κομματιού που αυτό λύθηκε ενεργοποιώντας το κατάλληλο eq, comp και tape machine που χρησιμοποίησαν τότε (Neve και MCi Jh24 αντίστοιχα). Ελπίζω να σας αρέσει το αποτέλεσμα, εγώ διδάχτηκα πολλά για τον ήχο της εποχής και γενικά για το πώς να παίζεις απλά πράγματα αλλά και ΠΩΣ τα παίζεις ώστε να κάνουν μαγικό συνδυασμό!
All tracks by haryy, enjoy and listen to the real album!
Προβολή συνημμένου 53624
Ωωω πολύ όμορφα ακούγεται.. συγχαρητήρια

@haryy στο Tonex, ο ενισχυτής ονομάζεται Unique #80 , βασίζεται σε έναν Dumble Overdrive Special #80 . Έχω απενεργοποιημένο ως επι το πλείστον το cab simulation, γιατί όλο το board πηγαίνει στο fx loop return του ενισχυτή μου, αλλά υπάρχει και το matching cab του στο software. Είναι stock ήχος, που υπάρχει στο πακέτο του Tonex One.
Θα το τσεκάρω, ευχαριστώ για το tip!

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back