+1 Αlchemist
Χρησιμοποιώ και εγώ τα Win 7 (64bit) από τη beta έκδοση, και εδώ και λίγες μέρες την RC. Λοιπόν, στην RC εξεπλάγην πολύ ευχαριστα... Το βασικό μου λειτουργικό (που ήμουν μέχρι τώρα 70% του χρόνου στο PC) είναι... Debian
(μια μίξη βασικά testing & λίγο από sid με custom kernel ;D ). Έχω και τα ΧΡ Home 32bit SP2 (σε dual-boot) μόνο για παιχνίδια και απειροελάχιστα στοιχειώδη άλλα. (Τα λέω επί σκοπού αυτά) Έτσι τα ΧΡ δεν έχουν ούτε antivirus ούτε τίποτα βαρύ εγκατεστημένο, ούτε αλόγιστα
updates (έχω επιλέξει εγώ hotfixes &updates που εγκατασταθηκαν) με αποτέλεσμα όταν bootάρει το σύστημα η χρησιμοποιούμενη μνήμη να είναι της τάξης μόνο 165MB/2GB, ελάχιστες διεργασίες (αναλογικά) να τρεχουν και γενικώς ο scheduler δεν έχει και κανα τρελό έργο ;D Με αυτό το setup λοιπον θεωρούσα ότι τα ΧΡ μου θα ανταποκρίνονται με τον πιο αποδοτικό τρόπο για τη δουλεια που τα ήθελα (gaming), άλλωστε ήταν γνωστό (παντού αυτό διάβαζα και άκουγα) ότι στις μετρήσεις βγαίναν και ταχύτερα, και σταθερότερα των Vista.
Vista δεν είχα ποτέ αλλά τα έχω ζήσει στους υπολογιστες της οικογένειας, γνωστών και φίλων και τους έχω μεγάλη αντιπάθεια, από πριν διαβάσω τις γενικες κακες κριτικες.
Από απλή περιέργεια λοιπόν όταν έμαθα για τα 7 beta, τα έβαλα (κάνοντας το dual-boot triple!) και γενικά δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα (πέραν από κάτι προβλήματα στην εγκατάσταση του bootloader που κατα το ήμισυ οφειλόταν σε δική μου απροσεξία, αλλά το θέμα είναι νομίζω πολύ εξεζητημένο για το τόπικ αυτό) και όλα όσα δοκίμασα και εγκατέστησα απο εφαρμογές που είχα λειτουργούσαν καλά και γρηγορα. Μου άρεσε το γραφικό περιβάλλον Υπήρχαν που και που μικροbugs με την κάρτα δικτύου μου, και το Media Center δε την πάλευε μια, αλλά ενταξει, δεν υπήρχε σοβαρό πρόβλημα. 8) Την πλάκα όμως την έπαθα με την RC. Ακόμα πιο γρήγορη εκτέλεση εφαρμογών και ανταποκριση του συστήματος παρά την πληθώρα των background tasks που τρέχουν. Εκεί που έμεινα όμως ήταν όταν για πλάκα (και από περιέργεια περισσότερο) εγκατέστησα παιχνίδι που στα ΧΡ σερνόταν. Ε με antivirus να τρέχει, με 1002 άλλες υπηρεσίες (RAM load in after-boot idling aprox. 650-750MB) και με ρυθμίσεις γραφικών υψηλότερες από τα ΧΡ το παιχνίδι έτρεχε κανονικά. Από αυτό λοιπόν πήρα ανάποδες ;D Τα έχω πουσάρει αρκετά, τους έχω φορτώσει κι άλλες αηδίες και όμως δεν έχουν κρασάρει ποτέ ακόμα (στα ΧΡ αν κρέμαγε βαρια εφαρμογη, κρασαρε και το συστημα στο 90% των περιπτωσεων, στα 7 δε συμβαίνει αυτό). Επίσης είναι νομίζω βελτιωμένη και η ευχρηστία του περιβαλλοντος στον αρχάριο, γενικά μου άρεσε πολύ και δεν το περίμενα, είναι σοβαρό λειτουργικό σύστημα αυτό που έχω δει μέχρι στιγμής (τα παιχνίδια τα έγραψα ως κριτήριο αποδοτικότητας στη διαχείριση resources, όχι ως κριτήριο του συστήματος!) Εκεί που δε μπορώ να πω γνώμη είναι σε σοβαρά επαγγελματικά προγράμματα (CAD, Cubase και τέτοια) τι γίνεται διοτι πολυ απλα δε χρησιμοποιώ τέτοια. Φανταζομαι όμως πως γενικά καλά θα τρέχουν...
Και στο θέμα της ασφάλειας δεν ξέρω... είναι η οργάνωση γενικά των windows τέτοια που δε νομίζω να γίνεται να μην υπάρχουν ευάλωτα σημεια που απαιτουν antivirus και τετοια. Υπάρχει πάντως σαφώς ενισχυμένος ο multiuser χαρακτηρας αλλά ποτέ δε θα καταλάβω τη λογική που γίνονται οι φάκελοι χρηστών (η μετεξέλιξη των My Documents), και πως μοιραζονται τα δικαιωματα εκτελεσης των εφαρμογων... Έχει γίνει, μου φαίνεται, αρκετά μπερδεμένο χωρίς να προσφέρει κάτι παραπάνω σε χρηστικότητα ή ασφάλεια...
(Π.χ. χαζό bug: έχω εγώ τον admin account και έχω και ένα άλλο απλό λογαριασμο, για τη μανα μου/την κοπελα μου π.χ., και σβήνω μια συντομευση του Desktop που έχει δημιουργήσει με την εγκατασταση του ενα προγραμμα, ε σβηνεται και στο Desktop του άλλου λογαριασμου με τον οποίο έχουν έτσι κι αλλιώς άλλες συντομευσεις και εργαλεία ??? Ότι να'ναι...)
Για να κλεισουμε και με την ασφαλεια το Data Execution Prevention feature πιάνει τα πάντα μέχρι στιγμής (δεν έχω δοκιμάσει βέβαια να βάλω μολυσμένο φλασακι και άλλα τέτοια ακραία, είπαμε! Μην πάμε και γυρεύοντας ;D )
Εν κατακλείδι θεωρώ ότι (και δεν είμαι και καθόλου φαν της M$, αντιθετα μάλιστα, αλλά προσπαθώ να είμαι δίκαιος) η δουλειά που έχει γίνει είναι παραπάνω από αξιόλογη. Η βλακεία τους είναι ότι ενω φτιάξαν έναν πυρήνα που δείχνει πολύ καλός μέχρι στιγμής και είναι και ελαφρύς (MinWin λέγεται όποιος ενδιαφέρεται), αυτό που προωθούν με περηφάνεια είναι ότι "τώρα με το Alt+Tab επιλέγω πιο εύκολα σε πιο παράθυρο θα πάω!" ΕΛΕΟΣ! Αυτη η νοοτροπία είναι νομίζω που τους τα χαλάει όλα, που ο χρηστης είναι χαζός και καλα...
edit: DaveMurrayJr μπορώ να σε βεβαιώσω ότι ΕΙΝΑΙ πιο γρηγορα και πιο σταθερα απο τα ΧΡ (και τρωω ήττα που το λεω αυτό γιατι μου χαλαει τη χρηστικότητα που νομιζα ότι εξασφαλιζα με τα ΧΡ)