«Sing for Greece» Οι 28 υποψήφιοι για το φετινό διαγωνισμό της Eurovision 2026

Λογικά σας έχει φάει η αγωνία όλους και δέν μιλάτε?
Κώστα,κοιμήθηκες ρε?
Σήκω παιζει ενας κάστορας με κάτι βιολιά χειρότερα απο vsts.

Τον Μαστορα πρωτη φορα τον ακουω.Copy paste Χατζηγιαννη και η φωνή αλλά κυρίως ο τρόπος που τραγουδάει!!

Τον Μαστορα πρωτη φορα τον ακουω.Copy paste Χατζηγιαννη και η φωνή αλλά κυρίως ο τρόπος που τραγουδάει!!
2 ιερά τέρατα της μουσικής επιτέλους συναντήθηκαν.
Από καλούπι τους βγάζουμε,να μήν χαλάσουμε την συνταγή.

Καλησπέρα και πάλι παιδιά!
Λοιπον, θα ήθελα να σας πω εν συντομία πως είδα τα πράγματα και τι έκανα τελικά.
Καταρχάς, οι περισσότεροι μου φαινοντουσαν λίγο πιο αγχωμένοι σε σχέση με τον ημιτελικό και αυτό έβγαινε αναπόφευκτα και στο τραγούδι σε σημεία (ελάχιστα βεβαια). Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης, σαν να πάταγε καλά αυτή τη φορά η φωνη της Ευαγγελίας στο δικό της τραγούδι. Είπαμε, θεωρώ πως δεν σκάει η φωνη της και δεν μου λέει και τίποτα γενικά, όμως έστω όση φωνη έχει, αυτη τη φορά πάταγε καλά. Να πω και κάτι θετικό γι' αυτήν μετά από αυτά που έγραψα στο προηγούμενο post.
Με πόνο ψυχής, δεν ψήφισα τελικά τον Good Job Nicky και το λέω ειλικρινά γιατί ένιωθα ότι αν τον ψήφιζα θα τον έστελνα στην πυρά. Και θα ήταν κρίμα γιατί αξίζει το παιδί. Τελικά ούτε αυτή τη φορά οι πολύ ψηλές του μπόρεσαν να πατήσουν τελείως, βέβαια θεωρώ πως "εφυγε" σε λιγότερα σημεία από την προηγούμενη φορά, όμως είχε άγχος γενικα σε όλο το κομμάτι και φαινόταν, πιθανόν τα σχόλια που ακούστηκαν στα μέσα να τον επηρέασαν αρνητικά και να τον άγχωσαν. Εφόσον λοιπόν το κομμάτι δεν βγαίνει live, είναι καλύτερα να μην πάει φέτος eurovision διότι αν ακούγονται τώρα εντός Ελλάδος αρνητικά σχόλια για τις ψηλές, φανταστείτε τι έχει να γίνει αν πάει και eurovision και γινόταν το ίδιο φωνητικά. Θα τον κατακεραυνωναν όλοι ειδικά αν έπαιρνε χαμηλή θέση και θα του εκανε και ζημιά επαγγελματικά. Δεν πειράζει, το τωρινό σκηνικό αν δεν πάει eurovision θα ξεχαστεί, και όπως είπε και το μέλος που δουλεύει σε studio πιο πάνω και τον ξέρει, αξίζει και σαν άνθρωπος και σαν φωνη (το καταλαβαινω κι εγω που τον βλεπω απο την TV αυτο), ας βρει του χρόνου ένα κομμάτι που να του ταιριάζει πιο πολύ και να του "καθεται" πιο καλά στη φωνη (γιατι οχι και δικο του), και ας κατέβει με αυτό.
Εν κατακλείδι ψήφισα κι εγώ. Όσον αφορά τη Σιετη, μου άρεσε μεν, αλλα οχι τοσο ώστε να ειμαι σίγουρος ότι ήθελα να την ψηφισω (σιγουρος ημουν για το αλμα και το daughters of the sun). Για να πάρω την αποφαση, πήρα 1 ευρώ (!!!) και είπα "κορωνα : την ψηφιζω , γράμματα: δεν την ψηφιζω". Για καλή της τύχη βγήκε κορωνα!!! Οπότε ψήφισα τα εξης 3 τραγούδια:
1) Alma της Rossana Mailan
2) Daughters of the sun της Μαρίκας
3) The other side της Αλεξάνδρας Σιετη.
@cos_dr όντως πήγε να κλατάρει κάπου ή Σιετη, αλλά όχι πολύ. Το έσωζε δηλαδή και δεν θεωρώ ότι υπήρχε κίνδυνος να συμβεί το ίδιο αν πήγαινε eurovision, σε αντίθεση με τον Good job Nicky. Μάλιστα η ίδια η Σιετη ανέφερε στον αερα στα ίσα, ότι στα in ear δεν άκουγε τη μουσική κι ελπίζει να έχει βγει καλό.

ναι, είχα μια σημαντική μάχη παράλληλα στο REDSEC (battlefield 6) και δεν μπορουσα να διακόψω, δεν το πήραμε το victory, βγήκαμε δεύτεροι άλλα είχα αγωνία.
Η ψηφοφορία βλέπω εξελίσεται περίεργα. Περιμένουμε τις εξελίξεις, οι επιτροπές είναι ξεκάθαρο ότι ήταν μιλημένες. Τώρα να δούμε τι θα πει το κοινό. Θα μιλήσει ο ΛΑΟΣ.

Ο κύβος ερρίφθη και ο Ακύλας είναι ο εκπρόσωπός μας. Παρά τις ενστάσεις που έχω διατυπώσει για τον ελληνικό στίχο και τον κίνδυνο να μην γίνει αντιληπτό το νόημα από το ευρωπαϊκό κοινό, οφείλω να παραδεχτώ ότι το κομμάτι έχει μια ιδιαίτερη ενέργεια. Έχει στοιχεία που, αν αξιοποιηθούν σωστά στη σκηνή της Βιέννης, μπορούν να δημιουργήσουν μια δυνατή στιγμή. Του εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία και συγχαρητήρια για την επιλογή του.ς.

Θέλω όμως να σταθώ ιδιαίτερα στις γυναικείες συμμετοχές, οι οποίες πραγματικά με κέρδισαν. Τα κορίτσια φέτος ήταν εξαιρετικά. Εκθειάζω την παρουσία τους, καθώς είδαμε ερμηνείες με τρομερή αυτοπεποίθηση και φωνητικά που ήταν εκεί, παρά τις όποιες δυσκολίες του ήχου. Η σκηνοθεσία στα κομμάτια τους ήταν προσεγμένη στη λεπτομέρεια, δημιουργώντας ολοκληρωμένες εικόνες που δεν είχαν να ζηλέψουν τίποτα από μεγάλες παραγωγές του εξωτερικού.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες και στις παραγωγές τους για το επίπεδο που παρουσίασαν. Ήταν μια διοργάνωση που έβγαλε πολλή δουλειά προς τα έξω. Αν και το ρίσκο με την επιλογή του Ακύλα παραμένει, η προσπάθεια όλων ήταν αξιοσημείωτη.

Πλέον, το στοίχημα είναι η Βιέννη. Η Ελλάδα διανύει μια περίοδο εξωστρέφειας και επιτυχιών, οπότε το έδαφος είναι γόνιμο. Καλή τύχη στον Ακύλα και μακάρι η παρουσία μας εκεί να είναι αντάξια των προσδοκιών μας. Καλή επιτυχία!

Του έδωσα πάνω από 1 λεπτό ευκαιρία. Το άκουσα πρώτη φορά σήμερα. Στα θετικά η μουσική από πίσω σαν Tekken track upbeat και το delay εφφέ στην φωνή καλοκουριδσμένο. Στα αρνητικά ραπ δεν ακούω οπότε ούτε αυτό το ακούω και ούτε η εμφάνιση μ'άρεσε, μπορεί να αρέσει στα πιτσιρίκια.

Κουβάς.
τον είχα ομως στην τριάδα των αρχικών μου επιλογών, στο παλαιότερο ποστ

Του έδωσα πάνω από 1 λεπτό ευκαιρία. Το άκουσα πρώτη φορά σήμερα. Στα θετικά η μουσική από πίσω σαν Tekken track upbeat και το delay εφφέ στην φωνή καλοκουριδσμένο. Στα αρνητικά ραπ δεν ακούω οπότε ούτε αυτό το ακούω και ούτε η εμφάνιση μ'άρεσε, μπορεί να αρέσει στα πιτσιρίκια.
έκει το 8μπιτο μπλιμπλικι που μπαίνει είναι καλή φάση

Περίμενα μια διαφοροποίηση ανάμεσα στις ψήφους των επιτρόπων και του κοινού αλλά από ότι φαίνεται δεν θέλησαν να εναντιωθούν στις μάζες, όπου φυσάει ο άνεμος η καλλιτεχνική τους άποψη... Θέλω να υπογραμμίσω ότι το Άλμα και το Εuropa ήταν δυο κομμάτια που μου άρεσαν και ήρθαν στις 2 τελευταίες θέσεις... Κάτι που σημαίνει ότι είμαι τελείως αποκομμένος από τις μουσικές τάσεις του σήμερα. Επίσης θα ήθελα να στείλω από αυτό το βήμα τις ευχές μου για την ελληνική συμμετοχή στη Eurovision, εύχομαι ειλικρινά να πατώσει και να αποκλειστεί η χώρα από την επόμενη διοργάνωση λόγο σαχλαμάρας και καραγκιοζιλικίου, αυτά

Μουσικο-πατριωτικος διαγωνισμός είναι, αλλά αν δεν μου αρέσει η μουσική τι να το κάνω που είναι ελληνικό?

Δεν ξέρω για σας αλλά ο Ακύλας με αυτό το ντύσιμο ήταν σαν διασταύρωση Μπαρμπαστρουμφ στα νιάτα του με πασχαλίτσα 😊
Μια χαρά χιουμοριστικό το βρήκα το τραγούδι.Δε με χαλάει.

Ούτε εμένα με χαλάει αν έχει αρκούντως καλό φαγητό σε πανηγύρι. Αν αυτό ήταν το καλύτερο που μπορέσαμε σε δεκάδες υποψήφια, λίγο με χαλάει.

Ούτε εμένα με χαλάει αν έχει αρκούντως καλό φαγητό σε πανηγύρι. Αν αυτό ήταν το καλύτερο που μπορέσαμε σε δεκάδες υποψήφια, λίγο με χαλάει.
Συμφωνώ μαζί σου, ισως με λιγο διαφορετικη εννοια, αλλα συμφωνω! Όπως έγραψα πιο πάνω ούτε εμένα με ενοχλούσε το "Φερτο" στο άκουσμα του (δεν με προσέβαλε δηλαδη). Για ένα club αν είχα πιει αρκετά ποτά, μπορεί αν το άκουγα να χτυπιομουν άνετα μ' αυτο (λέμε τωρα)! Όμως αφενός δεν ήταν τραγούδι η μουσική με την εννοια που ξέρουμε (πλην της μικρης γεφυρας στο τελος), αφετερου θεωρω ότι υπήρχαν 5-6 καλύτερα κομμάτια*(κατ' εμε) από τα 28 από αυτό, και τα οποία κομμάτια θα τιμούσαν την εννοια της μουσικής με αξιοπρέπεια.

*Συνολικά από τα 28 κομμάτια 9 νομίζω βρήκα ενδιαφέροντα. Τα 5-6 όπως είπα τα θεωρούσα απλα καλά και τα άλλα 2-3 λιγότερο καλά άλλα αξιοπρεπή και μου άρεσαν έστω και λίγο. Προφανώς όπως έχετε καταλάβει, δεν ήταν το "Φερτο" μέσα σε αυτά! Κανένα από τα φετινα ωστόσο δεν θεωρώ "του ιδιου επιπεδου" αν το λέμε σωστά ή έστω δεν μου έκανε κλικ και δεν είχε την ζωντανια του Die for you π.χ. (2001) και γενικότερα κομματιών δεκαετίας 2000 που τα είχα ζήσει ως παιδι - έφηβος - ενήλικος στα πρώτα του χρόνια. Κι εννοειται ότι δεν πιάνουν καν κάτι Μάθημα σολφεζ, Ανοιξη και τετοια (το πρώτο δεν το πρόλαβα καν, την Ανοιξη ήμουν 3 όταν βγηκε).

Last edited:
Να συγκρίνω την Άνοιξη με το Φέρτο σαν να συγκρίνω ζωγραφική του Μικελάντζελο με ζωγραφική μου 5 χρονών με το σπίτι, ήλιο και κόκκινο αμάξι.

Μπράβο παιδί μου Akyla.
Σου εύχομαι καλή επιτυχία και σου αφιερώνω το απο κάτω.
"Εκανε τον λύκο η σκύλα,όταν βγήκε ο Akyla"
Ενα κόκκαλο ασβεστίου να της πάρεις,μεγάλη θαυμάστρια σου.

Τα από κάτω της πρώτης θέσης ότι νανε,μόνο στα 2 τελευταία θα συμφωνούσα.
Αμέσως μετά για εμένα επρεπε να ακολουθούν "parea","alma","europa","bulletproof","the other side"
και οι άλλοι να παίξουν προκριματικά για την παραμονή τους στην κατηγορία.

Ιδιαίτερα άστοχες οι θέσεις 2,με μιά τελείως αποτυχημένη ερμηνεία κ δείγμα απειρίας με την αφαίρεση του in ear,αφού με ένα δέν γίνεται δουλειά μέσα σε τέτοιο χώρο (άκουγε χρονικά,2 διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα) και η 3 αφού στο σύγχρονο drum n bass σε στυλ Chase & Status,Pendulum,Drumsound & Basslines Smith,Sub Focus κ.α θέλει μαεστρία στο τραγούδι,ιδιαίτερα σε χαμηλές ταχύτητες για το είδος που το κάνει ακόμη πιό δύσκολο,όπως πχ δέν μένεις για αρκετή ώρα τραγουδώντας πάνω στο grid, φεύγεις λίγο πρίν(όπως το μπάσο στα dancehall),η μετά,ιδιαίτερα στα ρεφρέν,αποφεύγεις να κατεβαίνεις πολύ χαμηλά,προπαθείς να τραβάς αντί να επαναλαμβάνεις κοφτά (hey,hey,hey) αφού η μουσική το κάνει αυτό,ακόμη και τα δεύτερα φωνητικά είναι λάθος.
Συμπαθητικότατη η παρουσία,αλλά η επιλογή στίχου και η απειρία στο είδος δέν πρόσφεραν ενα καλό αποτέλεσμα.

τον είχα ομως στην τριάδα των αρχικών μου επιλογών, στο παλαιότερο ποστ
Μόνο κουφός δεν έβλεπε τον Ακύλλα 1ο.

Μόνο κουφός δεν έβλεπε τον Ακύλλα 1ο.
Καταλαβαίνω τι λες, my Sir, αλλά εγώ θα το προσεγγίσω διαφορετικά.

Ο Ακύλας δεν θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικά η πρώτη μας επιλογή. Όσο φρέσκο"κι αν φαντάζει, αν ακούστηκε το Ferto, στην πραγματικότητα πλησιάζει επικίνδυνα τα όρια του μουσικού σκέτς. Είναι ένα κομμάτι που βασίζεται στον εντυπωσιασμό της στιγμής, αλλά του λείπει το μουσικό εκτόπισμα που θα το καθιστούσε διαχρονικό.

Αντίθετα, συμμετοχές όπως το Paréa της Evangelia, του Good Job Nicky (αν το έλεγε καλά βέβαια, γιατί το κατέστρεψε με την αδιανόητα οικτρή για το επιπεδό του εκτέλεση) ή το κομμάτι αυτής της μναρας της Άλμας, είχαν στοιχεία που θα μπορούσαν να μείνουν. Εκεί υπήρχε σύνθεση, υπήρχε ethnic-modern ταυτότητα και μια δομή που μιλάει στην ψυχή του Ευρωπαίου ακροατή, χωρίς να χρειάζεται επεξηγηματικά captions. Η ιστορία της Eurovision έχει αποδείξει ότι τα τραγούδια-πυροτεχνήματα σπάνια έχουν τύχη. Η Ελλάδα κέρδισε και εκτοξεύτηκε με τραγούδια που είχαν μελωδία, ρυθμό και ελληνικότητα με διεθνή αισθητική (βλέπε Παπαρίζου ή ακόμα και το Alcohol is Free που είχε δομή, όχι με πειραματισμούς που θυμίζουν meme.

Ως cos_dr, θεωρώ ότι η επιλογή του Ακύλα έγινε με μια χαριτωμένη λογική, ίσως για να δείξουμε ότι είμαστε εναλλακτικοί. Όμως, ας δούμε την πραγματικότητα της αγοράς. Το κυρίαρχο στυλ φέτος στην Ευρώπη είναι το Dark Pop / Orchestral Ballad με έντονα φωνητικά τύπου Nemo ή Loreen. Όταν οι άλλες χώρες παρατάξουν φωνητικά θηρία και παραγωγές-έπη, το Ferto κινδυνεύει να καεί πανηγυρικά στις φλόγες της αποτυχίας και να μας φέρει σε κατάσταση ΔΙΑΣΥΡΜΟΥ. :D

Φοβάμαι πως αν το αποτέλεσμα είναι αυτό που προμηνύει η λογική, ο Ακύλας θα περάσει από τα μιξοκλάματα της χθεσινής συγκίνησης στο μαύρο δάκρυ της απόγνωσης. Τον βλέπω να επιστρέφει από τη Βιέννη και να κλείνεται στο δωμάτιό του, παίζοντας κατατονικά Super Mario για ώρες, χαμένος, αποκομμένος σε μια καλλιτεχνική λήθη, αποφεύγοντας ακόμα και να προσπαθήσει να καταλάβει τι πήγε στραβά με το concept ενώ δέχτηκε τόση αγάπη και υποστήριξη.

Μακάρι να διαψευστώ, αλλά η Eurovision δεν είναι μόνο χαριτωμενιά, είναι κριτήρια που δεν είναι αμιγώς μουσικά, αλλά απαιτούν και ένα προϊόν που να μπορεί να σταθεί δίπλα στα μεγαθήρια.

Παρ’ όλα αυτά, οφείλω να μεταφέρω και το κλίμα που επικρατεί στο διαδίκτυο, όπου το Ferto έχει δημιουργήσει ένα δυνατό κύμα ενθουσιασμού. Πολλοί fans γράφουν ότι πρόκειται για το πιο κολλητικό riff που έχουμε στείλει εδώ και χρόνια, έναν πραγματικό earworm που σε αναγκάζει να κουνηθείς από το πρώτο δευτερόλεπτο.

Στα social media εκθειάζουν την τόλμη του Ακύλα να φέρει έναν φρέσκο, street ήχο με αυθεντική ενέργεια, μακριά από τις συνηθισμένες ευρωσυνταγές, ενώ αρκετοί ξένοι bloggers το χαρακτηρίζουν ήδη ως το chaos-banger της χρονιάς που θα ξεσηκώσει το στάδιο στη Βιέννη. Η παραγωγή του θεωρείται από πολλούς ως ό,τι πιο σύγχρονο έχουμε παρουσιάσει, με μια αισθητική που μιλάει απευθείας στη Gen Z και μπορεί να κάνει τη μεγάλη έκπληξη μέσω του televoting, ακριβώς επειδή δεν μοιάζει με τίποτα άλλο στον φετινό διαγωνισμό.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back