Συνέντευξη του πειραματιστή τσελίστα Νίκου Βελιώτη

sfaku

Μέλος
Πόντοι
36
Προ καιρού είχαν ανοίξει κάποιες κουβέντες σχετικά με το θόρυβο και τη χρήση του στη μουσική. Με αφορμή αυτές λινκάρω τη συνέντευξη του τσελίστα Νίκου Βελιώτη στη lifo.

http://www.lifo.gr/mag/features/3208

Οι απόψεις του Βελιώτη δεν αφορούν μόνο το θόρυβο, αλλά γενικά τη μουσική τέχνη. Είναι ανατρεπτικές αλλά και ευφυείς. Δεν τις παραθέτω σαν τη μοναδική συνταγή για να κάνει κανείς μουσική, αλλά σαν κάτι ενδιαφέρον και διαφορετικό, που δίνει τροφή για σκέψη (για όποιον πεινάει βέβαια! ).

Έχουμε αποφανθεί επί του συγκεκριμένου εκτενώς... ;)

http://www.noiz.gr/index.php?topic=167611.0

sfaku είπε:
αλλά σαν κάτι ενδιαφέρον και διαφορετικό, που δίνει τροφή για σκέψη (για όποιον πεινάει βέβαια! )
...είμαστε μορφωμένοι εδώ μέσα...τι μας πέρασες!! :P

ΥΓ. Φαίνεται ότι ο τύπος ξαναπήρε άλλο όργανο και τρώγεται να το καταστρέψει κι αυτό....

marathon είπε:
ΥΓ. Φαίνεται ότι ο τύπος ξαναπήρε άλλο όργανο και τρώγεται να το καταστρέψει κι αυτό....
Ίσως από τις τραυματικές εμπειρίες μετά από...δέκα χρόνια ωδείο!  :o ;D

Thx Μάραθον! Θα το διαβάσω (αν και τεράστιο).

Από μια διαγώνια ανάγνωση είδα ότι το νήμα εκείνο περιστράφηκε κυρίως γύρω από την προκλητική κίνηση με το σπάσιμο του τσέλου ενώ εγώ προσωπικά περισσότερο στάθηκα σε άλλα πράγματα όπως διάβαζα την πρόσφατη συνέντευξη:

-Αν η μουσική πρέπει να έχει θεωρία

-Αν η μουσική πρέπει να έχει ρυθμό και μελωδία

-Αν πρέπει να κολλάμε σε ορισμούς και παγιωμένα συμπεράσματα ή είναι καλύτερο να αναρωτιόμαστε διαρκώς για τα πράγματα (στις τέχνες και γενικότερα).

Και άλλα τέτοια.

Ο Βελιώτης μου κίνησε το ενδιαφέρον όχι λόγω του κονιορτοποιημένου τσέλου του αλλά μετά τις 2 δουλειές του με τον Αγγελάκα, την Ανάσα των Λύκων και το Πότε θα φτάσουμε εδώ. Ιδίως στη δεύτερη κάποιες στιγμές με ενέπνευσε ο τρόπος που παίζει το τσέλο του.

sfaku είπε:
Για ρώτα τον Νέστορα...είναι η μόνιμη "διαμάχη" μας! ;) ;D

sfaku είπε:
Ο Βελιώτης μου κίνησε το ενδιαφέρον...
Το άρθρο που διάβασες, από ότι βλέπω, είναι χθεσινό...αλλά μου κάνει (λίγο) εντύπωση η αναθέρμανση -ξανά- από το Lifo...με σχεδόν τα ίδια κείμενα... ;)

sfaku είπε:
Πολύ ενδιαφέρον θέμα συζήτησης...

-Αν πρέπει να κολλάμε σε ορισμούς και παγιωμένα συμπεράσματα ή είναι καλύτερο να αναρωτιόμαστε διαρκώς για τα πράγματα (στις τέχνες και γενικότερα).
Ρητορικό το ερώτημα...

:)

S9F είπε:
Ρητορικό το ερώτημα...
Όχι και τόσο ρητορικό για κάποιους που προτιμούν να υπηρετούν μία φόρμα κλασική και καθιερωμένη.

Όσο για το ρυθμό και τη μελωδία, είμαι ανοιχτός και σε στιγμές ή σε επιρροές μη ρυθμικής/μελωδικής μουσικής, αν και  προτιμώ το τελικό περιτύλιγμα να είναι σε κάποιο βαθμό εύληπτο και όχι πολύ ελιτίστικο.

Το άρθρο που διάβασες, από ότι βλέπω, είναι χθεσινό...αλλά μου κάνει (λίγο) εντύπωση η αναθέρμανση -ξανά- από το Lifo...με σχεδόν τα ίδια κείμενα... ;)
Και μένα, μάλλον είναι δημοσιογραφική ξεπέτα...

sfaku είπε:

Και άλλα τέτοια.
Αναφερόμαστε στο πλαίσιο μιας

-Καλπάζουσας πειραματικής σκηνής όπου η μουσική λειτουργεί ως όχημα της φιλοσοφικής σκέψης?

-Μιας μουσικής που γράφεται προς τέρψη μιας μεγάλης έκτασης ακροατηρίου? Μιας "ελιτ"? μιας μικρής αλλα αφοσιωμένης?

-Μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας?

shelter είπε:
Αναφερόμαστε στο πλαίσιο μιας

-Καλπάζουσας πειραματικής σκηνής όπου η μουσική λειτουργεί ως όχημα της φιλοσοφικής σκέψης?

-Μιας μουσικής που γράφεται προς τέρψη μιας μεγάλης έκτασης ακροατηρίου? Μιας "ελιτ"? μιας μικρής αλλα αφοσιωμένης?

-Μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας?
Αν κατάλαβα καλά τι ρωτάς, δεν μπορούν όλοι να κάνουν μουσική έτσι. Και ευτυχώς που δεν μπορούν. Θα ήταν βαρετό!  ;)

Προσωπικά κάποια από αυτά τα πράγματα που παραθέτεις μου κίνησαν το ενδιαφέρον για το λόγο ότι δεν σκέφτομαι έτσι, αλλά από την άλλη δεν μου είναι τελείως ξένες αυτές οι ιδέες, είναι σαν να τις είχα μέσα μου χωρίς να μπορώ να τις εκφράσω. Και πάλι δεν τις θεωρώ συνταγή μουσικής αλλά οπτική γωνία, μία από τις πολλές που μπορείς να πάρεις όταν κάνεις μουσική.

Παντρέματα αυτού του τρόπου σκέψης με πιο βατές φόρμες μπορείς να δεις στους Velvet Underground, στους Sonic Youth, στον Nels Cline, στον Bandoek, στους Radiohead, στον πειραματισμό των κιθαριστών με feedback κ.λπ.

@Superfunk

Όχι, δεν ευσταθούν αυτά που λέει ο μαγκας.

@Sfaku

Και τα 3 ερωτήματα είχαν προφανείς απαντήσεις. Βασικά πιο πολύ παράθεση αφορισμών ήταν αυτό το κείμενο παρά συνεντευξη.

Αλήθεια, ο Βελιώτης λέει ότι η θεωρία ειναι παράδοξο να υπάρχει στη μουσική. Δεν είναι παράδοξο να ισχυρίζεται κάτι τέτοιο ένας μουσικός που οι, κατα δήλωσή του, επιρροές έχουν αρκετή θεωρία απο πίσω τους, και όχι μόνο μουσική.

Για αυτό που απαντάς στον Superfunk: το ρήμα "ευσταθούν" είναι λίγο αδόκιμο σε θέματα καλλιτεχνικής άποψης. Μπορώ να καταλάβω ότι δεν συμφωνείς, αλλά στα γούστα δεν υπάρχει αντικειμενικότητα, υπάρχει... κολοκυθόπιτα (κάνουν και ρίμα  ;D )

Για αυτό που απαντάς σε μένα:

Κατά τη γνώμη μου πάλι, δεν υπάρχουν προφανείς απαντήσεις. Ο Βελιώτης ξέρει θεωρία προφανώς αλλά δεν ξεκίνησε από αυτή. Και αφού την έμαθε, όση χρειάστηκε να μάθει, τη χρησιμοποίησε όπου εκείνος έκρινε ότι πρέπει, για συγκεκριμένα πράγματα, και μετά την απέρριψε.

Και δεν είναι ο πρώτος μουσικός με ακαδημαϊκό background πoυ εκφράστηκε μέσα από τον πειραματισμό και την αποδόμηση των κανόνων. Κάθε άλλο, υπήρξαν πολλοί εδώ και 100 σχεδόν χρόνια.

Δεν βλέπω κάποια αντίφαση.

Όχι, δεν ευσταθούν αυτά που λέει ο μαγκας.
Μα δεν παρουσιαζει κατι σαν νομοτελεια για να ευσταθει ή οχι,τις αποψεις του για την πολυ ιδιαιτερη μουσικη που υπηρετει , και την,πολυ ενδιαφερουσα,ιστορια του λεει...

edit με προλαβε ο λιαν συμπαθης κομμουνιστης Sfaku... ;D

Superfunk είπε:
edit με προλαβε ο λιαν συμπαθης κομμουνιστης Sfaku... ;D
Μίλα του καλά...γιατί μπορεί να είναι κυβέρνηση... ;)

marathon είπε:
Μίλα του καλά...γιατί μπορεί να είναι κυβέρνηση... ;)
Μην ανησυχείτε, θα είμαι ένας ακίνδυνος αντιεξουσιαστής της εξουσίας  ;D

Ωραίος ο τύπος!

Μου θύμισε μία πολύ παλιά συνέντευξη του Μέγα Διδασκάλου Οσίου Uli Jon Roth (Μεγάλη Η Χάρη Του), σε ένα Metal Hammer (μάλλον το αγγλικό αν θυμάμαι καλά) όπου είχε πει το εξής:

"Όλα είναι μουσική, ακόμα και ο θόρυβος απ'τα αυτοκίνητα κάτω απ'το μπαλκόνι σου, είναι μουσική. Αν μπορείς να τα αντιληφθείς μπορείς και να τα χρησιμοποιήσεις."

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back