• Το Noiz σας εύχεται χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2025! 🎊

Συνδέοντας με MIDI τα Roland GR-20 > rack synthesizer > DAW

marathon

Κλικαδόρος
Πόντοι
398
Γύρισα από τις διακοπές ακμαίος, ξεκούραστος...και με γεμάτα χέρια!

Με ένα Oberheim Matrix 1000 και ένα Wavestation σε rack μορφή.

DSCN2426.jpg

Το ζητούμενο είναι να δοκιμάσω εάν τα συγκεκριμένα devices παίζουν καλύτερα από τα softsynths με τις midi κιθάρες ή εάν ο Λόκης και ο Χναράκης λένε παπάτζες. :P

Το πρόβλημά μου είναι στις συνδέσεις.. καθότι πλήρως άσχετος....

Ας τα πάμε από την αρχή...

Έχω την Motu Ultralite

motu_ultralite.jpg

η οποία έχει μία είσοδο-έξοδο midi που τώρα καταλαμβάνει η κιθάρα μου με το Gr20.

DSCN2429.jpg

To πλήκτρο μου (ένα απλό controler) συνδέεται με usb και όλα παίζουν μιά χαρά...

Έχοντας λοιπόν αυτό το θέαμα

DSCN2427.jpg

τι συνδέω πού και πώς? Οι απορίες πολλές...Τί κανάλι ενεργοποιώ? Midi? Audio?

Πώς τα αναγνωρίζει το Garageband?

Με αυτόν το πανικό, το Audio-Midi setup του Mac (που δουλεύει σαν patch panel), τί κάνω? Τον χρειάζομαι?

MIDISetup.png

Έχω και ένα "πολύμπριζο" midi της Esi (για καλό και για κακό...)

Ας ξεκινήσουμε με το Oberheim που είναι μονοφωνικό...και βλέπουμε!

ΥΓ Παρακαλώ, δώστε 1-2 σοβαρές απαντήσεις...και μετά χλευάστε με όσο θέλετε :-[

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Για να τα ελεγχεις όλα ταυτοχρονα?

Λοιπον, από το out της καρτας, παει στο in του Gr. Οπως το χεις τωρα δηλαδη.

Από το thru του Gr, στο in του Oberheim και απο το thru του Oberheim, στο in του Wavestation.

Μεσω των μενου του καθε συνθίου, ρυθμιζεις το καθένα να ακουει σε διαφορετικό midi καναλι. Πχ το Γκρ στο 1, το Ομπερ στο 2 και το Κοργκ στο 3.

Στο DAW σου τώρα, φτιάχνεις midi tracks και στο καθενα αναθετεις σε ποιο midi καναλι να στελνει. Ετσι, αλλαζοντας τα τρακς, θα ελεγχεις και το αντιστοιχο συνθ.

Για να ακους και ηχο, φυσικά πρεπει να εχεις συνδεδεμενο το καθε συνθ στην καρτα ηχου μεσω των audio θυρών..

Απαντησα καθολου ή αλλο ρωτας? ;D

neeq είπε:
Για να ακους και ηχο, φυσικά πρεπει να εχεις συνδεδεμενο το καθε συνθ στην καρτα ηχου μεσω των audio θυρών..
Άρα ένα καλώδιο στο Oberheim, δύο στο Wavestation στις αντίστοιχες "πόρτες" της Motu.

Δηλ στέλνω το Oberheim στη 3 και το Wavestation στη 4...σωστά?

Ας πιάσουμε το Oberheim που έχει 1 καλώδιο...το βάζω στο In ή στο Out της πόρτας 3?

Μεσω των μενου του καθε συνθίου, ρυθμιζεις το καθένα να ακουει σε διαφορετικό midi καναλι.
Ετούτο που το βρίσκω? Eίναι το channel πάνω στο menu του synth?

Στο DAW σου τώρα, φτιάχνεις midi tracks και στο καθενα αναθετεις σε ποιο midi καναλι να στελνει.
Eδώ, μάλλον τον ήπια...δεν νομίζω ότι στο Garageband μπορώ να επιλέξω διαφορετικά midi channels...ώρα είναι στα γεράματα να μαθαίνω logic...

Θου Κύριε (και δεν είμαι καν χριστιανός  ;D ;D ;D) τι πήγες και πήρες εκεί πέρα;

Αυτά δεν είναι από τα ακριβά;

Δώσ' το πίσω γρήγορα. Έρχεται ο Δράκουλας... χοντρό Μπένι να σου ρουφήξει την πισίνα με το καλαμάκι  ;D ;D ;D 

ΥΓ: Νομίζω ότι έλαβες δύο σοβαρές απαντήσεις...  ;)

Terry RoscoeBeck5 είπε:
Αυτά δεν είναι από τα ακριβά;
Μάλλον ήταν από τα ακριβά...όλα αυτά έχουν βγεί σε softsynth και τα πραγματικά και να στα χαρίζουν δεν τα παίρνεις.

Εάν δουλεύει πάντως το σύστημα, μπορεί να κρατήσω το ένα από τα 2...προφανώς και δεν έχω πληρώσει τίποτα...γι αυτό είναι οι φίλοι, φίλος :-*

marathon είπε:
Άρα ένα καλώδιο στο Oberheim, δύο στο Wavestation στις αντίστοιχες "πόρτες" της Motu.

Δηλ στέλνω το Oberheim στη 3 και το Wavestation στη 4...σωστά?

Ας πιάσουμε το Oberheim που έχει 1 καλώδιο...το βάζω στο In ή στο Out της πόρτας 3?
Στο in...αν χρησιμοποιησεις 2 καλωδια ομως για το W/S, θα το βαλεις αντιστοιχα και σε 2 εισοδους της καρτας (πχ 4 και 5)

Ετούτο που το βρίσκω? Eίναι το channel πάνω στο menu του synth?
Ναι, αυτο είναι. ;)

Eδώ, μάλλον τον ήπια...δεν νομίζω ότι στο Garageband μπορώ να επιλέξω διαφορετικά midi channels...ώρα είναι στα γεράματα να μαθαίνω logic...
Δεν τον ηπιες μωρε, απλα σε αυτη την περιπτωση, θα το πας χειροκινητα.

Δηλαδη, σε περιπτωση που το γκαράζ σου δεν εχει αυτη τη δυνατότητα ή σε περιπτωση που δε βρεις πως να ρυθμισεις τα καναλια στα συνθς τοτε κανεις το εξης απλό που κάνω κι εγω, απο συνηθεια περισσοτερο...

Τα εχεις όλα στο καναλι 1..και κλεινεις το volume απ'αυτα που δε θες να παιζουν...

Ομως σε αυτή την περιπτωση, θα πρεπει καθε φορα που γραφεις ενα midi track, να το βαζεις να παιζει, εχοντας ενα audio track να ηχογραφει...οποτε μετα θα κανεις mute το midi track.... διαφορετικα, ολα τα τρακς θα στελνουν ολες τις νοτες σε όλα τα μηχανηματα...

κατι το οποιο, σπανια βγαζει καλα αποτελεσματα :D

neeq είπε:
Τα εχεις όλα στο καναλι 1..και κλεινεις το volume απ'αυτα που δε θες να παιζουν...
...Θεϊκό!!!!!

Αλλά έλα που όταν ανοίγω ένα καινούργιο midi κανάλι, έχω default ένα πιάνο και δεν μπορώ να το σιγήσω...

Ομως σε αυτή την περιπτωση, θα πρεπει καθε φορα που γραφεις ενα midi track, να το βαζεις να παιζει, εχοντας ενα audio track να ηχογραφει...
Αυτό το κάνει σίγουρα.

Από το thru του Gr, στο in του Oberheim και απο το thru του Oberheim, στο in του Wavestation.
το thru τι κάνει? Περνάει απλά από το ένα στο άλλο?

Έχουμε και λέμε.

α) Έχεις:

1 x GR-20

1 x Oberheim Matrix 1000

1 x Wavestation rack

Χ x κλπ κλπ

β)

marathon είπε:
Το ζητούμενο είναι να δοκιμάσω εάν τα συγκεκριμένα devices παίζουν καλύτερα από τα softsynths με τις midi κιθάρες...
Οπότε αφού μιλάμε γιά παίξιμο από τις MIDI κιθάρες, σε πρώτη φάση, το βασικότερο είναι η ταχύτητα. Δηλαδή να γίνει τέτοια σύνδεση έτσι ώστε να έχεις το δυνατόν γρηγορότερη μεταφορά σήματος - μικρότερη καθυστέρηση.

Σε αυτή την περίπτωση και αρχικά, θα σου πρότεινα να συνδέσεις κανονικά την κιθάρα σου με τον GK μαγνήτη στο GR-20 και με ένα μικρό MIDI καλώδιο, από το MIDI OUT του GR-20 στο MIDI IN του π.χ. Oberheim Matrix 1000. Η ακουστική (audio) έξοδος του Oberheim Matrix 1000 κανονικά στην κονσόλα σου.

Το Midi Channel Transmit του GR-20 να είναι το ίδιο με το Midi Channel Receive του Oberheim Matrix 1000, π.χ. 1. Παίζεις από την κιθάρα και μέσω του GR-20 το σήμα που έχει γίνει μετατροπή σε MIDI, φεύγει από το MIDI OUT του GR-20 και μέσω του MIDI καλωδίου πάει στο MIDI IN του Oberheim Matrix 1000.

Αφού τελειώσεις τις δοκιμές με το Oberheim Matrix 1000, κάνεις αντικατάσταση με το Wavestation rack. Μπορεί κάποιο από τα δύο να έχει διαφορετική καθυστέρηση.

Αυτός είναι ο πιό γρήγορος τρόπος σύμφωνα με τα μηχανήματα που έχεις και γιά το test που θέλεις να κάνεις.

Καθ'όλη την διάρκεια των test, δεν θα πάρεις ακουστική έξοδο audio από το GR-20 στην κονσόλα σου. Γιά την ώρα δεν σε ενδιαφέρουν οι ήχοι του GR-20 αλλά μόνο ότι είναι συνδεδεμένο εξωτερικά μέσω Midi.

Αργότερα, αφού δοκιμάσεις και ακούσεις ήχους, ταχύτητες, καθυστερήσεις κλπ, θα πάμε και στην συνδεσμολογία με το MAC. Μόνο που εδώ θα έχουμε μεγαλύτερες καθυστερήσεις λόγω του routing. Κάνε πρώτα αυτό και μετά βλέπουμε.

γ)

... ή εάν ο Λόκης και ο Χναράκης λένε παπάτζες.
Δεν ξέρω, θα δείξει ή μάλλον εσύ θα μας πείς  ;D

marathon είπε:
...Θεϊκό!!!!!

Αλλά έλα που όταν ανοίγω ένα καινούργιο midi κανάλι, έχω default ένα πιάνο και δεν μπορώ να το σιγήσω...
Μαλλον στο out του track, αναθετει by default (πςςς) τη synth μηχανη της καρτας ήχου σου...βαλε το καναλι 1 στο midi, αλλα αλλαξε και το out του track...Σε μενα στο cubase, εχει τη μορφη ["Ονομα της καρτας ηχου" midi port]

το thru τι κάνει? Περνάει απλά από το ένα στο άλλο?
Ναι...δηλαδη δεχεται την εντολη το μηχανημα, αλλα μεσω thru τη στελνει και στο επόμενο..

Μανώλης Χναράκης είπε:
Το Midi Channel Transmit του GR-20 να είναι το ίδιο με το Midi Channel Receive του Oberheim Matrix 1000, π.χ. 1. Παίζεις από την κιθάρα και μέσω του GR-20 το σήμα που έχει γίνει μετατροπή σε MIDI, φεύγει από το MIDI OUT του GR-20 και μέσω του MIDI καλωδίου πάει στο MIDI IN του Oberheim Matrix 1000.
Στο Daw τι κανάλι ανοίγω? Midi ή Αudio...ή και τα 2 μαζί?

Εαν παραβλέψουμε αρχικά το Daw (για να μην μπλέκουμε), μπορώ τη δοκιμή να την κάνω μόνο με την Audio κονσόλα της Motu την CueMix ή θέλει οποσδήποτα midi?

MOTU-UltraLite.Fig31.gif

βαλε το καναλι 1 στο midi, αλλα αλλαξε και το out του track...
Νομίζω ότι είναι μόνιμα εκεί...τόσα χρόνια δεν έχω δεί το Garageband να αλλάζει κανάλι... ???

Δεν αναφέρω πουθενά DAW.

Τα DAW μετά...

Τώρα μόνο: GR-20 MIDI OUT > Oberheim MIDI IN

Audio out από το Oberheim > Audio In (audio κανάλι) στην κονσόλα

ή (αν δεν έχεις κονσόλα)

Ακουστικά στο Oberheim.

Μανώλης Χναράκης είπε:
Δεν αναφέρω πουθενά DAW.

Τα DAW μετά...

Τώρα μόνο: GR-20 MIDI OUT > Oberheim MIDI IN

Audio out από το Oberheim > Audio In (audio κανάλι) στην κονσόλα

ή (αν δεν έχεις κονσόλα)

Ακουστικά στο Oberheim.
Kατανοητό

Λοιπόν...έκανα ότι είπε ο Μανώλης...και αναφέρω...

Η σύνδεση δούλεψε τέλεια. Στην αρχή είχα και το καρφί audio του GR20 (γιατί ο Χναράκης δεν μου είχε πεί να το βγάλω... 8)) με αποτέλεσμα να έχω ήχο και από τη κιθάρα, και από το synth του Gr20 και από το Oberheim...μία ομορφία!!!! :P :P :D

Ένα αρχικό πρόβλημα, το ότι έβγαζε ήχο μόνο η Μι καντίνι και όχι οι υπόλοιπες χορδές, λύθηκε με ένα πρός-πίσω στο μονοφωνικό-πολυφωνικό setting του Gr 20.

Oι παρατηρήσεις τώρα. Η ταχύτητα απόκρισης είναι ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ. Πραγματικά δεν το περίμενα και δεν έχει σχέση με οποιοδήποτε softsynth. Δεν ξέρω εάν παίζει ρόλο το ότι το Oberheim είναι μονοφωνικό, πιστεύω ότι θα έχω καλύτερη αίσθηση και από το πολυφωνικό Wavestation...εάν είναι όμως και εκεί έτσι τα πράγματα...ξεκινώ την αναζήτηση Minimoog!!!  :-X

Από την άλλη βέβαια δεν εντυπωσιάστηκα από την ποιότητα ήχων του Oberheim (ίσως το αυτί μου έχει συνηθίσει τα "πλούσια" softsynths)...αλλά έχει περίπου 1000 presets και εγώ ένα μακρύ χειμώνα μπροστά μου...

Πάμε στο Wavestation τώρα...συνδέω με τον ίδιο τρόπο απλά βάζω 2 Audio καλώδια στο 3-4 in της κάρτας μου?

YΓ προφανώς και δεν μπορείτε να έχετε δείγματα ήχου, γιατί δεν έχω περάσει το μάθημα της συνδεσμολογίας ακόμα :P ώστε να προχωρήσω στα μαθήματα DAW

Παρατηρώ με ικανοποίηση ότι έχεις αρχίσει να σοβαρεύεις. Καιρός σου ήταν.  :P

Τώρα, ρε άσχετε άντρα, ό,τι και να είναι το Garageband αποκλείεται να ακούει μόνο ένα MIDI κανάλι. Για ψάξε το λίγο περισσότερο...

Γενικά το MIDI latency για τις εξωτερικές συσκευές δεν πιστεύω ότι θα σου δημιουργήσει πρόβλημα... τουλάχιστον σε εμένα όχι. Προφανώς υπάρχουν δύο λόγοι να ξεφύγεις από τους ήχους του GR-20, είτε για καλύτερη ποιότητα είτε για περισσότερη ποικιλία... εσύ αποφασίζεις.

The Genius Loci είπε:
Παρατηρώ με ικανοποίηση ότι έχεις αρχίσει να σοβαρεύεις. Καιρός σου ήταν.  :P
Ωριμάζω ;)...αλλά περίμενε και το τεστ με το Wavestation για να πανηγυρίσεις!!! :-*

Τώρα, ρε άσχετε άντρα, ό,τι και να είναι το Garageband αποκλείεται να ακούει μόνο ένα MIDI κανάλι. Για ψάξε το λίγο περισσότερο...
Να σου πώ, δεν με καίει και να ακούει μόνο ένα MIDI κανάλι. Αυτή τη στιγμή και το GR20 και το Oberheim είναι στο 1 και δουλεύουν μιά χαρά. Να συνδέσω ΚΑΙ το Wavestation ταυτόχρονα δεν προβλέπεται και δεν έχει και νόημα. Περισσότερο πρόβλημα θα έχω να "σιγήσω" το default πιάνο που δημιουργείται όταν δημιουργώ ένα νέο MIDI κανάλι...Άμα δώ τα σκούρα, θα καταφύγω στη βοήθεια του κοινού (και πάλι).

Προφανώς υπάρχουν δύο λόγοι να ξεφύγεις από τους ήχους του GR-20, είτε για καλύτερη ποιότητα είτε για περισσότερη ποικιλία... εσύ αποφασίζεις.
Έχω ξεφύγει εδώ και καιρό από τους basic ήχους του GR20 με τα softsynths...αυτό που χρειάζομαι είναι περισσότερη live ανταπόκριση. Γιατί σε "studio mode" κανείς δεν καταλαβαίνει τη διαφορά.

marathon είπε:
Oι παρατηρήσεις τώρα. Η ταχύτητα απόκρισης είναι ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ. Πραγματικά δεν το περίμενα και δεν έχει σχέση με οποιοδήποτε softsynth.
Είναι δεδομένο αυτό καθώς στα softsynth μεσολαβεί το όποιο latency προκύπτει από την κάρτα ήχου και το λειτουργικό. Για ηχογράφηση δεν παρουσιάζει πρόβλημα αλλά στο live είναι αισθητή. Οπότε στο επόμενο σου live δεν θα πάρεις το laptop, ok;

The Genius Loci είπε:
Για να μην με λές άσχετο...

http://aurora7795.blogspot.com/2006/08/changing-midi-transmission-channels-in.html

Για ηχογράφηση δεν παρουσιάζει πρόβλημα αλλά στο live είναι αισθητή. Οπότε στο επόμενο σου live δεν θα πάρεις το laptop, ok;
..ή θα κάνω όπως ο Metheny τόσα χρόνια...θα βρώ έναν ήχο που παίζει μιά χαρά και θα βγάλω όλο το live έτσι ;)

Φίλος Αdmin...από Logic πώς τα πάς? ;D

@ marathon

Ωραία, είσαι σε καλό δρόμο.

Τώρα κάνε την απλή αντικατάσταση. Βγάλε το oberheim και στη θέση του βάλε το άλλο hardware rack. Άκουσε τους ήχους του. Μόλις τελειώσεις και με αυτό, τα ξαναλέμε.

Συμβουλή, μην ακούς ταυτόχρονα καί το GR-20. Δηλαδή το volume του GR-20 να είναι εντελώς κλειστό ή απλά μην βάλεις καλώδια audio στο output του GR-20. Θέλω να καταλάβεις την αίσθηση του πραγματικού Midi hardware latency που αφορά μόνο τα hardware μηχανήματα μαζί με το Midi του GR-20. Please...

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back