Συναρμολήγηση HSH pickguard για strat

gkourmoul1

Amateur Musician
Λύσεις
1
Πόντοι
2,813
Θέλω να φτιάξω ένα νέο Pickguard με διάταξη HSH. Τους μαγνήτες (tonerider AC4 set, pure vintage middle) τους έχω ήδη στο συρτάρι. Πρέπει να προμηθευτώ pickguard, ποτενσιόμετρα, διακόπτη, πυκνωτές, καλώδιο και δεν ξερω εγώ τι άλλο. Γι' αυτό ανοιξα το θέμα.

HSH-Strat-Wiring-1-Volume-2-Tone_1024x1024.webp

-Συμφωνείτε με το wiring?

-Συμφωνείτε με τα παρακάτω λινκ από υλικά?

-Κάτι άλλο χρειάζομαι?

O διακόπτης αυτός δεν κάνει για τη δουλειά που θες!
Eίναι παραδοσιακός 5-way και δεν μπορεί να κάνει το wiring που θες.

Αν προσέξεις το schematic σου έχει διακόπτη με πολλές παραπάνω επαφές απ'ότι ο διακόπτης που δίαλεξες. Χρειάζεσαι το λεγόμενo megaswitch. Εδώ θα δεις συγκεκριμένα ποιό τύπο θες, νομίζω τον τύπο Ε+ (δες το wiring HSH5) αλλα διπλοτσέκαρε το και εσύ.

Επίσης καλώδιο να πάρεις προφανώς διάφορα χρώματα, μη το κάνεις όλο κίτρινο θα παίξουν τα νεύρα σου.

EDIT: Το μανιουαλ της Schaller δίνει για το wiring που θες τον Ε+ με τις 9 επαφές αλλά στο παράδειγμα τους έχουν 1 tone. Αν θες 2 tone (όπως στο διάγραμμα που έχεις βρεί) θες 12 επαφές, άρα τον M.

Last edited:
Επειδή έκανα παλιότερα το ίδιο επιχείρημα πολλές φορές , να προσέξεις στο pickguard τις τρύπες των χαμπάκερς. Δυο φορές μου έτυχε να μην χωράνε οι μαγνήτες (διαφορετικών κατασκευαστών EMG & Bill Lawrence) με αποτέλεσμα να θέλουν λιμάρισμα.
Θα μου πεις μικρό το κακό, αλλά με χάλασε που δεν ένιωσα την καινουργίλα από το πρώτο λεπτό.

Επίσης εμένα μου αρέσει το υφασμάτινο καλώδιο, μου δίνει μια αίσθηση πολυτέλειας 😅

Πέρα από την πλάκα, το πρόβλημα μου είναι με τα 500k pots για τον μονό και τις παράλληλες θέσεις. Γενικά δε μου αρέσει αυτή η φάση γιατί αλλάζει η απόκρισή τους και ξύνουν, ειδικά αν είναι όλοι vintage oriented.

Η παλιά H-S-S Texas Fat Strat το είχε λύσει αυτό το πρόβλημα με ένα σύστημα πυκνωτών και αντιστάσεων για να βλέπουν όλες οι θέσεις τα values που πρέπει. Αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει αντίστοιχο wiring diagram για H-S-H.

Με hot κεραμικούς σε φάση όπως σπλιτάρουν κάποιες PRS μπορώ να ανεχτώ ta 500άρια pots ως κάτι άλλο διαφορετικό σε ήχο. Το έχω κάνει και σε μια Η-Η Τele, έχω βάλει ένα σετ DiMarzio από MusicMan Steve Lukather και PRS CE switching με τον Schaller P

Επίσης εμένα μου αρέσει το υφασμάτινο καλώδιο, μου δίνει μια αίσθηση πολυτέλειας 😅

Δεν το είχα δει. Αυτο θα βάλω στο καλαθι.

Σχετικά με τα πρίμα του μονού, ίσως θα βοηθήσει να βάλω 250Κ στο tone pot για τον μεσαίο μαγνήτη. Θα το ψάξω λίγο διότι δεν είναι και πολύ σχετικός

Δεν το είχα δει. Αυτο θα βάλω στο καλαθι.

Σχετικά με τα πρίμα του μονού, ίσως θα βοηθήσει να βάλω 250Κ στο tone pot για τον μεσαίο μαγνήτη. Θα το ψάξω λίγο διότι δεν είναι και πολύ σχετικός
Δεν είναι μόνο τα πρίμα του μονού, είναι και τα πρίμα των παράλληλων θέσεων, που εκεί η αντίσταση πέφτει κάτω από αυτή ενός vintage μονού, πχ bridge/middle στη θέση 2 ή neck/middle στη θέση 4.

Παράδειγμα: Αν ενας vintage μονός έχει αντίσταση 6k και ένας vintage διπλός 8k, τότε στην παράλληλη θέση θα έχεις: 8/2 +6= 10k -> 10k/2 στην παράλληλη σύνδεση = 5k = αρκετά πρίμα.

Αν πας σε διπλούς overwound, 10k neck / 12 k bridge, λύνεται κάπως καλύτερα η εξίσωση.

Last edited:
Βασικά αν δε θες να πολυπαιδεύεσαι με διαγράματα αντιστάσεις και πολύπλοκο wiring, μπορείς απλά να πας σε 300k pots. Επί δεκαετίες τα χρησιμοποιούσε η Gibson.

'Οχι οτι έχει ιδιαίτερη σημασία εδώ καθώς το point παραμένει, απλά αν μου επιτρέπεις μια διόρθωση - οταν έχουμε 2 αντιστάσεις παράλληλες το αποτέλεσμα δεν είναι το μισό παρα μόνο αν είναι και οι δύο ίδιου μεγέθους. Η συνολική παραλλήλη αντίσταση Rtotal υπολογίζεται ως = (Ra x Rb) / (Ra + Rb). Στο παράδειγμα σου δηλαδή θα βγεί 2.4kΩ.

'Οχι οτι έχει ιδιαίτερη σημασία εδώ καθώς το point παραμένει, απλά αν μου επιτρέπεις μια διόρθωση - οταν έχουμε 2 αντιστάσεις παράλληλες το αποτέλεσμα δεν είναι το μισό παρα μόνο αν είναι και οι δύο ίδιου μεγέθους. Η συνολική παραλλήλη αντίσταση Rtotal υπολογίζεται ως = (Ra x Rb) / (Ra + Rb). Στο παράδειγμα σου δηλαδή θα βγεί 2.4kΩ.
Σωστός και ντροπή μου. Μόνη δικαιολογία ότι ήταν αργά χθες.

Έβαλα μπροστά με όρεξη. Έκοψα τα καλωδιάκια μου, τα κόλλησα όλα και τα σύνδεσα σύμφωνα με το διαγραμμα στο πρωτο ποστ. Δεν δουλεύει σχεδον τίποτα...

Ο διακόπτης αυτός, όπως ρώτησα και έμαθα, έχει άλλη συνδεσμολογία, που μόλις κατέβασα. Θέλουν όλα ξήλωμα και κόλλημα εκ νεου. Απο βδομάδα παλι......

(εντύπωση μου κανει που το 2ο tone δεν είναι συνδεδεμενο πουθενά)

Attachments

• Στιγμιότυπο οθόνης (129).png
    Στιγμιότυπο οθόνης (129).png
    173 KB · Εμφανίσεις: 0
Ναι Γιώργο αυτό το 2ο schematic που έβαλες είναι απο τη τελευταία σελίδα του PDF που σου έδωσα παρα πάνω, στη μεσαία θέση θα σου δώσει neck και bridge μαζί αλλά σπλιταρισμένους, όχι HB, και το 2ο tone control δεν κάνει τίποτα, δεν είναι συνδεδεμένο πουθενά!

Βασικά Γιώργο ξέχνα τελείως το διάγραμμα απο το τελευταίο σου ποστ, είναι τελείως διαφορετικό απο αυτό που θες - στις θέσεις 2 και 4 σου δίνει τους μονούς μαγνήτες σε σειρά.

Το πιο κοντινό σε αυτό που θες είναι η συνδεσμολογία HSH5 απο το document που σου έδωσα, με το διακόπτη E+. Aλλά θα έχεις μόνο ένα tone.

Αν προλάβω θα κάτσω να κοιτάξω τι χρειάζεται για επέκταση σε 2ο tone και αν μπορώ να στο βγάλω με τον M διακόπτη. Can't promise anything though...

Λοιπόν επειδή τα πιο απλά πράγματα είναι πάντα και τα πιο περίπλοκα, με ένα reverse search βρήκα οτι το διάγραμμα που έχεις στο 1ο ποστ είναι σχεδιασμένο με Oak Grisby super switch, του οποίου τη συνδεσμολογία θα τη δεις εδώ

Και σου δίνει εδώ τη συνδεσμολογία για HSH όπως δείχνεις στο 1ο ποστ σου

Ο διακόπτης που πήρες, αν κατάλαβα καλά ο Schaller Superswitch M δεν έχει τα ίδια terminal με τον Oak Grisby (που ομολογώ πως δεν το ήξερα), για αυτό και δεν δούλεψε η συνδεσμολογία του αρχικού ποστ.
Μια λύση, με έξτρα έξοδα, είναι να βρείς νέο διακόπτη που να έιναι Oak Grisby (ή κάποιο 3rd party με την ίδια εσωτερική διάταξη) και να κάνεις το wiring ακριβώς όπως στην εικόνα.

Η άλλη - και ενδεδειγμένη πλέον νομίζω - λύση είναι να μεταφράσεις τα terminal του Oak Grisby στα terminal του Schaller M. Και για καλή σου τύχη φαίνεται να το έχει ήδη κάνει κάποιος.

1758887509089.png

Αν είναι όντως σωστό το translation (θα το κοιτάξω αν προλάβω, σίγουρα πιο βολικό απο το να σου σχεδιάσω το HSH4 με 2ο tone) τότε με ελάχιστη ακόμη δουλειά θα είσαι έτοιμος.

Η αρίθμηση στον Oak Grisby σε περίπτωση που σε μπερδεύει το πρώτο λίνκ είναι η παρακάτω.

1758888240492.png

Ουσιαστικά οι διακόπτες ίδιοι είναι, απλά είναι σε διαφορετική σειρά τα ποδαράκια τους.

Οδυσσέα, σε ευχαριστώ πολύ. Νομίζω ότι δεν πρέπει να αλλάξω συνδεσμολογία και να την κάνω όπως την προτεινόμενη της schaller, και απλά να κάνω τη μεταφραση όπως μου υποδεικνύεις στα τελευταία ποστ.
Αν δουλέψει, θα γράψω κομμάτι για πάρτι σου, με τίτλο "Οδύσσεια".... :D

Και το «χαμένος στη μετάφραση» ταιριάζει. Πολύ πρωτότυπο….

Οδυσσέα! Δούλεψε!!

Έκανα την αλλαγή σύμφωνα με τη μετάφραση. Έπεσε λίγο ψάξιμο και διασταύρωση για να μη γίνει κανένα λάθος. Με τη μια δούλεψε όπως επρεπε.

Και εδώ φωτογραφικό υλικό. Σύντομα θα ανεβάσω και ηχογράφηση.

IMG_2754.jpeg

IMG_2753.jpeg

IMG_2752.jpeg

Σουπερστρατ με τα όλα της, τώρα!

Ορίστε! Μια χαρά!

Το περίμενα οτι θα δουλέψει γιατί όπως σου είπα οι δυο διακόπτες είναι κυριολεκτικά το ίδιο πράγμα, είναι 4-pole 5-throw διακόπτες. Λειτουργικά το ίδιο πράγμα κάνουν. Για αυτό και με έκανε throw off στην αρχή το οτι δεν δούλεψε, θεωρούσα οτι το ίδιο layout στα ποδαράκια τους θα έχουν όλοι οι 4P5T megaswitches ασχέτως κατασκευαστή αλλά εν τέλει η Oak και η Schaller έχουν διαφορετικά όπως φάνηκε. Μικρό το κακό, ειδικά αφού το τι αντιστιχεί σε τι βρέθηκε έτοιμο κατευθείαν.

Kαλοπαίξιμη!

Λίγο θόρυβο μου κάνει ο bridge σε σχέση με τις υπόλοιπες 4 θέσεις, που είναι εντελώς αθόρυβες. Παίζει να έκανα καμιά βλακεία με κάνα καλώδιο ή είναι νορμαλ?

Λίγο θόρυβο μου κάνει ο bridge σε σχέση με τις υπόλοιπες 4 θέσεις, που είναι εντελώς αθόρυβες. Παίζει να έκανα καμιά βλακεία με κάνα καλώδιο ή είναι νορμαλ?

Sort of kind of. Θα υποθέσω οτι ο θόρυβος που ακούς είναι το κλασσικό hum μονού μαγνήτη, όχι κάτι άλλο (ίσως πχ μια κακή κόλληση που κάνει περίεργα). Μπορείς να τσεκάρεις αν ο θόρυβος είναι όντως 50/60Hz, τσεκαρε το με ενα κουρδιστήρι.

Αν μιλάμε λοιπόν για τέτοιο hum, στις θέσεις 1,3,5 προφανώς είσαι οκ επειδή έχεις humbuckers. Στις θέσεις 2 και 4 για να είσαι αθόρυβος πρέπει να είναι ο mid μαγνήτης σου reverse wound και reverse phase απο το screw coil πηνίο των διπλών (γιατί αυτό πρέπει να παίζει κάθε φορά που σπλιτάρουν σύμφωνα με το διάγραμμα σου).

'Αρα πρέπει οι μαγνήτες σου να είναι N-S/S/S-N ή S-N/N/N-S ωστε όταν παίζει ο μεσαίος με οποιοδήποτε έξω coil να είναι ανάποδα. Συνήθως οι κατασκευαστές φροντίζουν ώστε τα neck/bridge μοντέλα των μαγνητών τους να είναι "ανάποδα" ώστε το έξω/screw coil να είναι ίδιο polarity και στους δύο, για ακριβώς αυτό τον λόγο. Αν για κάποιο λόγο είχες πχ N-S/S/N-S (πες πχ είχες δυο πανομοιότυπους HB και έβαλε απλά τον ένα ανάποδα) τότε θα είχες αθόρυβη θέση neck/mid και θόρυβο στη θέση mid/bridge (που αυτό ακούγεται να συμβαίνει, αν και θα περίμενα να το είχε προσέξει ο κατασκευαστής των μαγνητών όπως είπα).

Αν έχεις όρεξη για πειράματα μπορείς να δοκιμάσεις το εξής - κάνε τράμπα τα 2 καλώδια του μονού μαγνήτη μεταξύ τους. Αν τώρα η θέση 4 είναι αθόρυβη και η θέση 2 έχει hum τότε έχεις το θέμα που σου περιέγραψα μόλις.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back