Συμβουλές για νέο HomeStudio

JohnGian

Νέο μέλος
Πόντοι
1
Παιδιά γειά σας, Είμαι ο Γιάννης και είναι το πρώτο μου ποστ στο forum σας.

Συγχαρητήρια σε όλους σας για την όμορφη κοινότητα.

Θέλω να φτιάξω ένα φτηνό Homestudio για ηλεκτρονική και instrumental μουσική,

(Είχα homestudio το 1994, αλλά σοβαρό τρακάρισμα με ανάγκασε να τα πουλήσω όλα και να υποσχεθώ μια μέρα να ξαναφτιάξω ένα)  ...η μέρα πρώτα ο Θεός έφτασε.

Θα ήθελα τις συμβουλές σας σε κάποια πράγματα.

Θα μάθω κάποιο daw από την αρχή μιας και έχω μείνει πίσω... 

a) Ποιό είναι καταλληλότερο για χαμηλό budget και εύκολο στην μάθηση σε συνδυασμό με features?

b) Θα στήσω PC από την αρχή.  Προτείνετε 2 οθόνες? ή μιά 22" ή 24" ??

c) Εκτός από ηχεία Monitors, master clavie, και κάρτα ήχου, θα χρειαστώ κάτι άλλο?  (Οχι αναλογικές ηχογραφήσεις προς το παρών, μπορεί microfone στο μέλλον)

d) Θα παραμείνω πάντοτε χομπίστας, προτείνεται εσωτερική ή εξωτερική κάρτα ήχου?

Ξέρω ότι όλα αυτά έχουν απαντηθεί σε επιμέρους posts στο forum αλλά έκανα μεγάλη προσπάθεια να διαβάσω ότι μπορώ πριν κάνω αυτό το Ποστ.

Anyway τα νες posts κάνουν και το forum πιο ενεργό.

Ευχαριστώ εκ τον προτέρων!!

Γιάννης

P.S. Η ποιότητα του ήχου είναι κάτι που με ενδιαφέρει και το γεγονός ότι είμαι αρχάριος και χομπιστας δεν σημάινει μου αρέσει να παράγω άθλιο αποτέλεσμα.

JohnGian είπε:
P.S. Η ποιότητα του ήχου είναι κάτι που με ενδιαφέρει και το γεγονός ότι είμαι αρχάριος και χομπιστας δεν σημάινει μου αρέσει να παράγω άθλιο αποτέλεσμα.
Kαλώς ήρθες. Τη σήμερον ημέρα, ακόμα και με χαμηλού budget μηχανήματα, είναι πολύ δύσκολο να παράξεις άθλιο αποτέλεσμα.

Ξεκίνα από εδώ, πιο τζάμπα δεν γίνεται

http://www.noiz.gr/index.php?action=tpmod;dl

marathon είπε:
Kαλώς ήρθες. Τη σήμερον ημέρα, ακόμα και με χαμηλού budget μηχανήματα, είναι πολύ δύσκολο να παράξεις άθλιο αποτέλεσμα.
Διαφωνώ καθέτως και οριζοντίως!  ;D

Τη σήμερον ημέρα είναι που ακούς όλο και χειρότερες χομ μειντ δουλειές! Παλιότερα οι χομπίστες δούλευαν με 2-3 πράγματα και τα μάθαιναν απ έξω και ανακατωτά! Τώρα στην εποχή του Daw με τα 1500000 σπασμένα προγράμματα που μπορεί να έχει έχει πρόσβαση κανείς θέλει μεγάλη προσοχή για να μην πέσεις στην παγίδα του να γεμίζεις το pc σου με αηδίες που ποτέ δεν κατάλαβες τι είναι και γιατί τις θέλεις.

Ακόμα και με προγράμματα τύπου γκάραντζ μπαντ που θέλει προσπάθεια για να κάνεις κάτι να ακουστεί χάλια (αφού όλα είναι καλογυαλισμένα και κονσερβοποιημένα) το αποτέλεσμα είναι μια από τα ίδια!

Σορρυ που γίνομαι εριστικός αλλά τώρα τελευταία έτυχε να ακούσω διάφορα ντέμο από προηγούμενες δεκαετίες και έκανα την παραπάνω διαπίστωση!

a) Ποιό είναι καταλληλότερο για χαμηλό budget και εύκολο στην μάθηση σε συνδυασμό με features?
Τα περισσοτερα daw ειναι το ιδιο απλα στη χρηση,συνηθως με οποιο ξεκινησει καποιος με αυτο συνεχιζει (και βεβαια αυτο το γεγονος το κανει και το..."καλυτερο" ;D ;D)

προσωπικα θεωρω το SONAR 8 απιστευτο deal για αυτα που προσφερει.

Εκτός από ηχεία Monitors, master clavie, και κάρτα ήχου, θα χρειαστώ κάτι άλλο?  
να μαθεις ΚΑΛΑ το daw σου & φυσικα τα ΒΑΣΙΚΑ "περι ηχογραφησης" ΤΙΠΟΤΑ αλλο.

d) Θα παραμείνω πάντοτε χομπίστας, προτείνεται εσωτερική ή εξωτερική κάρτα ήχου?
αυτο δεν εχει σχεση με το αν εισαι επαγγελματιας η οχι,προσωπικα η σκεψη και μονο μιας εσωτερικης καρτας μου φερνει ανατριχιλα,παρε μια καλη καρτα firewire.

b) Θα στήσω PC από την αρχή.  Προτείνετε 2 οθόνες? ή μιά 22" ή 24" ??
αν εχεις χωρο φυσικα 2,και οσο μεγαλυτερες γινεται...

fleamail είπε:
Διαφωνώ καθέτως και οριζοντίως!  ;D

Τώρα στην εποχή του Daw με τα 1500000 σπασμένα προγράμματα που μπορεί να έχει έχει πρόσβαση κανείς θέλει μεγάλη προσοχή για να μην πέσεις στην παγίδα του να γεμίζεις το pc σου με αηδίες που ποτέ δεν κατάλαβες τι είναι και γιατί τις θέλεις.

Προφανώς και έγγυται στο γούστο, ταλέντο, ικανότητα πές το όπως θές να μπορείς να κάνεις το ξεκαθάρισμα.

Καλύτερο παράδειγμα από τον "δικό" μας Nikolas δεν υπάρχει που με ένα κ@λοκοντρόλερ γράφει παπάδες. Φυσικά ο άνθρωπος είναι (πολυ)σπουδαγμένος και κατασταλαγμένος στα software που χρησιμοποιεί...και δεν του χρειάζεται κανένα εξωτικό synth ή hardware. H ποιότητα είναι (ή δεν είναι) μέσα μας.

fleamail είπε:
αλλά τώρα τελευταία έτυχε να ακούσω διάφορα ντέμο από προηγούμενες δεκαετίες και έκανα την παραπάνω διαπίστωση!
Τις προηγούμενες δεκαετίες, μουσική μπορούσαν (έτσι) να κάνουν μόνο πολλοί λίγοι εκλεκτοί. Σήμερα μπορούμε όλοι (δεν κρίνω εάν κάνουμε καλή η κακή) και αυτό το θεωρώ θείο δώρο...

marathon είπε:

Προφανώς και έγγυται στο γούστο, ταλέντο, ικανότητα πές το όπως θές να μπορείς να κάνεις το ξεκαθάρισμα.

Καλύτερο παράδειγμα από τον "δικό" μας Nikolas δεν υπάρχει που με ένα κ@λοκοντρόλερ γράφει παπάδες. Φυσικά ο άνθρωπος είναι (πολυ)σπουδαγμένος και κατασταλαγμένος στα software που χρησιμοποιεί...και δεν του χρειάζεται κανένα εξωτικό synth ή hardware. H ποιότητα είναι (ή δεν είναι) μέσα μας.
Δεν αναφέρθηκα πουθενά στην σύνθεση και στην ενορχήστρωση!

Φυσικά και υπάρχουν και απίστευτες δουλειές από σπίτι. Το θέμα είναι ότι αν το δεις αναλογικά θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες καλές δουλειές! Δε συμβαίνει αυτό όμως!

Τις προηγούμενες δεκαετίες, μουσική μπορούσαν (έτσι) να κάνουν μόνο πολλοί λίγοι εκλεκτοί. Σήμερα μπορούμε όλοι (δεν κρίνω εάν κάνουμε καλή η κακή) και αυτό το θεωρώ θείο δώρο...
Δε μιλάω για το 60 ρε παιδιά! Για 80-90 λέω, παντού υπήρχαν χομ στουντιο!

Βρε συ Marathon μιλάμε για ηχογραφήσεις και όχι μουσικές δημιουργίες.

Μην τα μπερδεύεις.

Εχει δίκιο ο flea............ σε μεγάλο βαθμό............. αλλά όχι απόλυτα.

fleamail είπε:
Δεν αναφέρθηκα πουθενά στην σύνθεση και στην ενορχήστρωση!

Φυσικά και υπάρχουν και απίστευτες δουλειές από σπίτι. Το θέμα είναι ότι αν το δεις αναλογικά θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες καλές δουλειές! Δε συμβαίνει αυτό όμως!  
Δεν είχα καταλάβει ακριβώς τι εννοούσες. Αλλά και πάλι το ότι σήμερα μπορούμε όλοι να κάνουμε μουσική σε ένα υπολογιστή δεν μας κάνει μουσικούς. Καλές δουλειές κάνουν οι καλοί μουσικοί.

Δε μιλάω για το 60 ρε παιδιά! Για 80-90 λέω, παντού υπήρχαν χομ στουντιο!
Το 80, επεδή ήμουν και εκεί ;D δεν υπήρχαν παντού χομ στουντιο, δεν υπήρχαν σχεδόν πουθενά. Οι υπολογιστές άρχισαν να γίνονται προσιτοί (όχι φτηνοί) στον κόσμο από το 87-90

Βρε συ Marathon μιλάμε για ηχογραφήσεις και όχι μουσικές δημιουργίες.

Μην τα μπερδεύεις.
Ο καινούργιος φίλος μας στο αρχικό του post γράφει "master clavie", δεν νομίζω να μιλάει ΜΟΝΟ για ηχογραφήσεις αλλά για δικές του home παραγωγές. Για να φτάσεις στην ηχογράφηση (νομίζω), ότι ξεκινάς απο ένα όργανο που με κάποιο τρόπο παράγει ήχο. Αυτό (μάλλον) λέγεται μουσική δημιουργία είτε είναι σύνθεση ή εκτέλεση

marathon είπε:
Ο καινούργιος φίλος μας στο αρχικό του post γράφει "master clavie", δεν νομίζω να μιλάει ΜΟΝΟ για ηχογραφήσεις αλλά για δικές του home παραγωγές. Για να φτάσεις στην ηχογράφηση (νομίζω), ότι ξεκινάς απο ένα όργανο που με κάποιο τρόπο παράγει ήχο. Αυτό (μάλλον) λέγεται μουσική δημιουργία είτε είναι σύνθεση ή εκτέλεση
..........και η μουσική δημιουργία είναι δώρο Θεού και ενίοτε δώρο προς τον Θεό στον οποίο για να κάνεις δώρο πρέπει να πιστεύεις σε Αυτόν.

Οπότε αγαπητέ Γιάννη καλοσόρισες και συγγνώμη που θα αγνοήσουμε (κατά την πάγια τακτική μας) τον τίτλο του thread και θα σου προτείνουμε να πα να ασχοληθείς με τα θρησκευτικά.

Αμήν.

marathon είπε:
Το 80, επεδή ήμουν και εκεί ;D δεν υπήρχαν παντού χομ στουντιο, δεν υπήρχαν σχεδόν πουθενά. Οι υπολογιστές άρχισαν να γίνονται προσιτοί (όχι φτηνοί) στον κόσμο από το 87-90
Πάλι δε με πιάνεις!! Χομ στούντιο δε σημαίνει pc!! Παντού υπήρχε ένα 4 κάναλο, κι αυτό χομ στούντιο ήταν!

Και προσοχή δεν λέω ότι αυτά ήταν καλύτερα ποιοτικά, το αποτέλεσμα σαν αποτέλεσμα ήταν καλύτερο! Ποιο μελετημένο, δουλεμένο και κυρίως με χαρακτήρα! Και φυσικά όχι απόλυτα όπως λέει ο φίλος audiocostas! Υπάρχουν και τρελές μπάμιες!

Το συμπέρασμα που βγαίνει και θέλω να τονίσω (και που πρέπει να προσέξει ένας καινούργιος χομ στουντιάς) είναι να κοιτάει ρεαλιστικά τα πράγματα! Το Nuendo και τα 70000 plugins δε θα βοηθήσουν σε τίποτα! Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να κάνει κανείς είναι "τι θέλω, γιατί το θέλω και τι θέλω να κάνω με αυτό!" Και όχι ποιο είναι το καλύτερο Daw που πρέπει να πάρω και ποια είναι τα καλύτερα πλαγκίνς για να το γεμίσω.

audiokostas είπε:
..........και η μουσική δημιουργία είναι δώρο Θεού και ενίοτε δώρο προς τον Θεό στον οποίο για να κάνεις δώρο πρέπει να πιστεύεις σε Αυτόν.

ΑΛΛΑ Θεος ειναι ενας και δεν παιζει με ψηφια...

http://funksheet.blogspot.com/2009/08/guthrie-govans-gear-2009.html

σιγα το θεο,ουτε η μανα του δεν τον ξερει.... ;D ;D
Eσύ να δούμε σε τι Θεό πιστεύεις...Αμήν

fleamail δεν διαφωνούμε (το αντίθετο μάλιστα) καθόλου

Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας και την ενεργητικότητα σας.

Πρώτα απ όλα, να πω ότι τα θρησκευτικά τα έβαλα εκ των πρωτέρων όταν είπα  "Πρώτα ο Θεός, ή ώρα έφτασε"

Να κάνω κι εγώ το σχόλιο μου σε σχέση με την ποιότητα ως προς τα εργαλεία, βασιζόμενος σε βασικές αρχές της ζωής και όχι μόνο της μουσικής...

Αν ανοίξεις την εγκυκλοπέδια, σε όποιο όνομα και αν πέσεις επάνω, θα διαπιστώσεις ότι αυτός ο μέγαλος άνθρωπος... αυτό που έκανε, ΔΕΝ το έκανε με πολλά λευτά και κυρίως ΔΕΝ το έκανε ΓΙΑ τα λευτά!

...δεν ξέρω πόσα plugin είχε ο Motchard.

Τα εργαλεία οπωσδήποτε βοηθούν τον μάστορα, αλλά ΔΕΝ τον αντικαθιστούν.

Σχετικά με την αρχική μου ερώτηση...

α) λίγο πολύ όλα τα DAW είναι καλά, αν και εφόσον τα μάθεια καλα

β) Να πάρω κάρτα firewire.  ΟΚ

Δύο Οθόνες ή μια μεγάλη?

Θα χρειαστώ κάτι άλλο εκτός από τα πλήκτρα μου, monitors, την κάρτα και το PC? 

Thanks!

John

Γεια και από μένα. Ήμουν στη θέση σου πριν μερικούς μήνες, οπότε θα σου δώσω κάποιες συμβουλές σαν αρχάριος.

Τώρα τελευταία γίνεται αρκετός ντόρος για το reaper. Πάμφθηνο, συνεχή δωρεάν updates για μεγάλο χρονικό διάστημα, όχι ιδιαίτερα εύκολο στην εκμάθηση, αλλά υπάρχει ολόκληρη κοινότητα από πίσω που το επεκτείνει, και θα βρεις άπειρα tutorials στο internet για να ξεκινήσεις.

b) Θα στήσω PC από την αρχή.  Προτείνετε 2 οθόνες? ή μιά 22" ή 24" ??
Όπως και να το κάνεις, 2 είναι πιο ευέλικτο setup. (προσωπική άποψη)

Θα σου πρότεινα να πάρεις 2 19άρες σε 4:3 αναλογία.

Αυτό είναι πολύ υποκειμενικό, πιστεύω... Εξαρτάται από τι τιμή κοιτάς, πόσα κανάλια θέλεις, χίλιαδυό... Απ'ότι καταλαβαίνω, τα τελευταία χρόνια οι εσωτερικές κάρτες έχουν αυξήσει κατά πολύ τις επιδόσεις τους. Μην ανησυχείς για προβλήματα ψηφιακού θορύβου, παρεμβολών κτλ.

Εγώ έχω μια απλή m-audio 2496 των 80 ευρώ, και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Έχω παίξει ταυτόχρονα πάνω από 10+ tracks ηχογραφημένα από το συνθ μου, και δεν είχα κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα θορύβου. Εντάξει, δεν τη συγκρίνω με λόγο σήματος/θορύβου (ή κονβέρτορες) επιπέδου apogee ή motu (motu δεν έχω ακούσει για να πω την αλήθεια), αλλά είναι πολύ τίμια καρτούλα.

Οι εξωτερικές σαφώς είναι πιο βολικές στο βάλε-βγάλε βύσματα ή για αρκετά κανάλια, αλλά αν δεν σε απασχολεί αυτό, δεν βλέπω κάποιο άλλο λόγο να προτιμήσεις εξωτερική για αρχή. Όσο για το firewire, για 1-2 stereo κανάλια σε ό,τι δειγματοληψία και bitrate αν μιλάμε, πιστεύω είναι υπερβολικό. Αλλά, αν σκέφτεσαι για εξωτερική, και μπορείς να διαθέσεις τα χρήματα, γιατί όχι;

Επίσης αν σκέφτεσαι να αγοράσεις μικρόφωνο στο μέλλον, προτίμησε μία με mic-input και phantom power. Δεν ξέρω αν έχουν εσωτερική προενίσχυση ή χρειαζεται ξεχωριστή, οπότε ας το διευκρινίσει κάποιος αυτό.

Γενικά να έχεις στο νου σου, ότι περισσότερο θα επηρεάζεις εσύ τον ήχο σου, παρά το setup σου. Αν είναι να βάλεις 10 κανάλια το ένα πάνω στο άλλο με τέρμα make up-gain στον compressor, ή βάλεις στο eq +20dB στα πρίμα, ή δεν βάζεις noise gate όταν έχεις παύσεις πολλών μέτρων, ή ..... δεν πα'να'χεις και την καλύτερη κάρτα; Μάλλον χάλια θα ακούγεσαι! Επικεντρώσου σε αυτά που μπορείς να διορθώσεις εσύ, παρά το hardware σου. Στην τελική, αν δεις μετά από καιρό ότι κάτι δεν σου κάνει, το σκοτώνεις, και παίρνεις κάτι καλύτερο... Αυτό είναι το μόνο καλό πλέον με το hardware! ;D

Σιδέρης

τελικα δυο πραγματα μετρανε και δεν αλλαζοντε ευκολα μετα

1 τα μονιτορ

2 καρτα ηχου (εξωτερικη και να εχει πολλες εισοδους αποψη μου )

η οθονη δεν ειναι προβλημα

προγραμματα υπαρχουν πολλα και καθε ενα εχει και τα + του

οπως ειπε και καποιος πριν με οτι ξεκινησεις με αυτο συνεχιζεις

σωστο αλλα σιγα τα αυγα πανω κατω ολα στο ιδιο μοτιβο

καλο ειναι και το midi keyboard να ειναι κατι αξιολογο

θα βρεις στις αγγελιες ατομα που πουλανε συχνα

αυτα

καλη τυχη

marathon είπε:
Στο κ@λοκοντρόλερ δε θα διαφωνίσω! Casio PX110 είναι! (και ενα Oxygen 8).
Αλλά... έχω αρκετό πράγμα απο software και samples, νομίζω. Όσον αφορά το hardware τομέα, τώρα ξεκινάω, αλλά κι εκεί προσπαθώ να πάρω top πράγματα... Άν μου έδινε κάποιος μόνο sf2 δεν ξέρω αν θα μπορούσα να βγάλω το αποτέλεσμα που βγάζω τώρα. Απλά το αναφέρω για να μην υπάρχει κάποια παρεξήγηση. Κατα τα άλλα κολακευμένος παιδιά...  :-[

John: Θα χρειαστείς γενικά "ήχους". Είτε samples (ένα πιάνο μεγέθους 40 GB που το έχουν πεθάνει στις ηχογραφίσεις...) για πιο ορχηστρικά πράγματα, είτε σύνθια (σαφώς μικρότερα) για πιο ηλεκτρονικά πράγματα. Ένα sequencer για να τα βάλεις όλα μέσα. Κάποια καλά ηχεία, αλλά εγώ είμαι της γνώμης ότι και ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ακουστικά (που κοστίζουν 1/10 των ΚΑΛΩΝ ηχείων) είναι εντάξει για ένα χομπίστα...

Για samples, θα πρέπει να αγοράσεις, αφού δεν υπάρχει πολύ πράγμα τσάμπα (ΔΗΛ FREEWARE, έτσι;). Για σύνθια και VSTs υπάρχουν τόνοι κυριολεκτικά, και έτσι χώσου, κατέβασε, δοκίμασε, σβήσε, επανέλαβε... Υπάρχει ένα sticky επάνω επάνω, που δίνει όλα τα λινκς που θα χρειαστείς.

2 οθόνες... Με 250 ευρώ είσαι άρχοντας, μη τα τσιγκουνευτείς.

Σας ευχαριστώ ΠΑΡΑ πολύ!

Να είστε καλά για τον χρόνο σας παιδιά!

Νομίζω ότι έχω το 95% του μπούσουλα να ξεκινήσω.

Τα υπόλοιπα τα ανακαλύπτω μόνος μου.

Καμία φορά...  αυτο που μετράει δεν είναι ο στόχος, αλλά το ταξίδι προς τον στόχο

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back