Semi-hollow ή hollow με μικρό σώμα

cartman14

Νέο μέλος
Πόντοι
16
Εδώ και καιρό με απασχολεί το παρακάτω θέμα:

Οι περισσότερες semihollow ή fullholow έχουν φυσιολογικά σώμα μεγάλου μεγέθους (κάποιες μπορεί να είναι πιο λεπτές αλλά οι διαστάσεις παραμένουν μεγάλες). Απολύτως λογικό.

Έλα όμως που υπάρχουν άνθρωποι που η σωματοδομή τους (ύψος, όγκος, μήκος χεριών) δυσκολεύει πολύ το παίξιμο με μια τέτοια κιθάρα.

Υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός τέτοιων οργάνων με μικρότερο μέγεθος (π.χ. Epiphone 339, Epiphone Wildkat). Η απορία μου είναι αν το μικρότερο σώμα ουσιαστικά "καταργεί" το χαρακτήρα του semi-acoustic και αυτές οι κιθάρες προσεγγίζουν περισσότερο τις solidbody.

Προφανώς θα υπάρχει διαφορά αλλά θα είναι όση η διαφορά π.χ. μιας solid tele με μία thinline ή κάτι περισσότερο;

Αν έχει παίξει κανείς με μια τέτοια κιθάρα θα ήθελα να ακούσω με μεγάλο ενδιαφέρον τη γνώμη του. Επίσης, γνωρίζει κανείς και άλλα τέτοια μοντέλα ή είμαστε καταδικασμένοι εμείς τα "στρουμφάκια";

Το θέμα δεν έχει σκοπό την άμεση αγορά κάποιας κιθάρας αλλά είναι περισσότερο για τη συζήτηση

1) αν αξίζει μια τέτοια επιλογή για κάποιον που ψάχνει αυτό τον ήχο αλλά είναι τόσο μικροκαμωμένος που δεν μπορεί να χειριστεί με ευκολία μια 335 ή ακόμα χειρότερα μια jazz κιθάρα και

2) αν ναι, να συγκεντρωθούν εδώ οι επιλογές που υπάρχουν στην αγορά.

cartman14 είπε:
Εδώ και καιρό με απασχολεί το παρακάτω θέμα:

Οι περισσότερες semihollow ή fullholow έχουν φυσιολογικά σώμα μεγάλου μεγέθους (κάποιες μπορεί να είναι πιο λεπτές αλλά οι διαστάσεις παραμένουν μεγάλες). Απολύτως λογικό.

Έλα όμως που υπάρχουν άνθρωποι που η σωματοδομή τους (ύψος, όγκος, μήκος χεριών) δυσκολεύει πολύ το παίξιμο με μια τέτοια κιθάρα.

Υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός τέτοιων οργάνων με μικρότερο μέγεθος (π.χ. Epiphone 339, Epiphone Wildkat). Η απορία μου είναι αν το μικρότερο σώμα ουσιαστικά "καταργεί" το χαρακτήρα του semi-acoustic και αυτές οι κιθάρες προσεγγίζουν περισσότερο τις solidbody.

Προφανώς θα υπάρχει διαφορά αλλά θα είναι όση η διαφορά π.χ. μιας solid tele με μία thinline ή κάτι περισσότερο;

Αν έχει παίξει κανείς με μια τέτοια κιθάρα θα ήθελα να ακούσω με μεγάλο ενδιαφέρον τη γνώμη του. Επίσης, γνωρίζει κανείς και άλλα τέτοια μοντέλα ή είμαστε καταδικασμένοι εμείς τα "στρουμφάκια";

Το θέμα δεν έχει σκοπό την άμεση αγορά κάποιας κιθάρας αλλά είναι περισσότερο για τη συζήτηση

1) αν αξίζει μια τέτοια επιλογή για κάποιον που ψάχνει αυτό τον ήχο αλλά είναι τόσο μικροκαμωμένος που δεν μπορεί να χειριστεί με ευκολία μια 335 ή ακόμα χειρότερα μια jazz κιθάρα και

2) αν ναι, να συγκεντρωθούν εδώ οι επιλογές που υπάρχουν στην αγορά.
οσο μεγαλυτερο το σκαφος μιας κιθαρας, τοσο μεγαλυτερος και ο ήχος της Unpluged

Στον ενισχυτη θα εισαι μια χαρά.

Αυτό που πρέπει να δεις ειναι αν θες..semihollow ή full hollow body

γιατι ειναι διαφορετικες κιθαρες και για διαφορετικα ειδη μουσικης

hOLLOW= JAZZ

SEMIHOLLOW =απο Jazz μεχρι και rock

Eίσαι σιγουρος που σου πέφτει μεγάλο το κλασικο σχήμα της 335 ?

Με μεγάλο Hollow body πχ es175 ίσως να μην σε βολέψει ανεξαρτητου δικούς σου ύψους, αλλα σε semi hollow δεν νομιζω να εχεις ιδιαιτερο προβλημα

epiphone 339 έπεσε στα χέρια μου πρόσφατα ,αρκετά καλη για τα χρηματα της

Superfunk είπε:
Μην εισαι και τοσο σιγουρος
Ξέχασες τον .....

jkstigma είπε:
hOLLOW= JAZZ
Δεν είναι κανόνας αυτό όπως είπαν και οι παραπάνω..

Εγώ εχω μια Gibson 330 και έχει καταπληκτικό crunch ήχο..

Σε καταστάσεις μέτριου gain πχ acdc είναι απίστευτη..

Ξεχασατε τον Malcolm! Κι αυτος στρουμφακι ειναι, αλλα μια χαρα τα καταφερε!  ;D

Εξαιρετικη λυση για καποιον που δεν θελει μια τεραστια hollow body ειναι αυτη (και εχει και Fender scale),την εχω και δεν την αλλαζω με τιποτα...

oselifer είπε:
jkstigma : hOLLOW= JAZZ
Δεν είναι κανόνας αυτό όπως είπαν και οι παραπάνω..

Εγώ εχω μια Gibson 330 και έχει καταπληκτικό crunch ήχο..

Σε καταστάσεις μέτριου gain πχ acdc είναι απίστευτη..

Σε καταστάσεις μέτριου gain πχ acdc......Φυσικά και είναι απίστευτη..αφου ειναι μανούλα οι semi...για τετοιους ηχους

Παιδιά δεν είπε κανεις πως με hollow δεν μπορεις να παιξεις και άλλα πραγματα, αλλα κυρίως  jazz archtop ειναι για Jazz.  

Oταν καποιος ρωταει σε forum τι να επιλεξει απο τα δύο νομίζω στεκει να του απαντησει καποιος ποια η διαφορα semi με full hollow,, (από το να μην απαντάει κανείς τίποτα)

Kαι η διαφορά ειναι πως αν αυτος που ρωταει θελει να παιξει μονο jazz Οκ του κανει ενα full hollow. Εαν παλι θελει να ειναι εβελικτος ,βλέπε scofield, να παιζει και με γκαζια κτλ τοτε του κανει καλυτερα μια semihollow.(και φυσικα ετσι θα εχει γλυτωσει και απο τους μικροφονισμούς)

Και μιας και γεμισε ο τόπος εδω videos ας βαλουμε και ενα ποστ intopic για τον φίλο  cartman14

http://www2.gibson.com/news-lifestyle/features/en-us/solidbody-or-hollowbody-guitar-0829-2012.aspx

Semi-hollowbodies are a great choice for jazz guitarists and rockabilly players, as well as players who gravitate toward early rock and roll and vintage country. Players of power pop – think Big Star, The Raspberries and even Oasis – should take a hard look at semi-hollowbodies as well.

True Hollowbodies – Of the three, these models produce the most acoustic-oriented sound. The downside is that they are also the most susceptible to feedback at mid- to high-volume. Still, the full, round tone of a true hollowbody – and its superb bass response, or bottom end – makes it a favorite to this day among a segment of jazz players. Bottom line: While genuine hollowbodies have a niche following, far and away the majority of contemporary players should limit their consideration to solidbodies and semi-hollowbodies.

σχετικά με το αν θα σε βολεψει το μεγεθος της εκαστοτε κιθαρας...

καλυτερα να πας σε ενα μαγαζι να δοκιμασεις.

Πιο εύκολα θα βγαλεις...τα συμπερασματα σου.

Καλησπέρα, μια και γίνεται κουβέντα για τέτοιου είδους κιθάρες θα ήθελα τα σχόλια σας για την παρακάτω κιθάρα. Η οποία έχει λίγο μικρότερο μέγεθος (σκάφος) από τις προηγούμενες που αναφέρθηκαν στη συζήτηση.

http://www.thomann.de/gr/gibson_midtown_custom_vsb.htm

το ξέρω φίλε το έχω διαβάσει, αλλά ψήνομαι να την αγοράσω και θα 'θελα να γίνει κουβέντα...

Πριν γίνει hijack το θέμα  :D να απαντήσω στον jkstigma που μπήκε στον κόπο να γράψει αναλυτικότατα τη γνώμη του αλλά χθες δεν είχα internet.

Πολύ σωστά αυτά που γράφεις φίλε μου και τα γνωρίζω ήδη: και τις διαφορές semi και hollow, και τα είδη στα οποία ταιριάζουν καλύτερα και τι να περιμένω unplugged.

Η ερώτηση μου αφορούσε αποκλειστικά στον ενισχυμένο ήχο και κατά πόσον μπορείς να πάρεις το "χρώμα" μιας 335 (ενισχυμένης, όχι unplugged) από ένα μικρότερο σε μέγεθος όργανο.

Αν έπρεπε να αγοράσω τώρα, προφανώς θα προτιμούσα semi για τις μουσικές που παίζω, αλλά επειδή το θέμα όπως είπα δεν είναι έρευνα αγοράς, άφησα το ενδεχόμενο της hollow μήπως υπήρχε εκεί κάποια μικρότερου σκάφους. Εκ του αποτελέσματος καλά έκανα γιατί οι προτάσεις του Superfunk είναι εντελώς spot-on. ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που είχα στο μυαλό μου.

Τέλος, επειδή έχω δοκιμάσει 335, δεν είναι απαγορευτικό το μέγεθος απλά θα προτιμούσα κάτι πιο άνετο (και κάτι που δεν θα γελάει ο κόσμος, μη φαίνομαι σαν να κρατάω οριζόντια ένα κοντραμπάσο  ;D)

Superfunk πολύ ωραίες φαίνονται οι Eastwood Airline!

Που τις βρίσκουμε όλες Ευρώπη; Ο Thomann έχει την Tuxedo αλλά όχι την Jupiter που είναι πιο οικονομική.

Επίσης θυμήθηκα και την Guild M-75 Aristocrat αλλά ανεβαίνει κι άλλο στην τιμή.

Superfunk είπε:
Thank you! Για πες και γενικότερες εντυπώσεις (ποιότητα, κατασκευή, ηλεκτρικά, μαγνήτες, πόσο βολικό είναι το μπράτσο) γιατί δεν ξέρω κανέναν άλλο να έχει παίξει με Airline για να μου πει. Καλά είδα ότι η Jupiter έχει μεγαλύτερο scale και από Fender (26")?

Ναι εχει 26" σκαλα.

Πολυ καλη ποιοτητα κατασκευης,εντελως απροβληματιστη κιθαρα.Βολικο μπρατσο δεν υπαρχει ΙΜΗΟ (μια και αυτο που εγω θεωρω βολικο εσενα μπορει να μη σε βολευει)  ,υπαρχει καλα σεταρισμενη και κακα σεταρισμενη κιθαρα.

Η δικη μου ηταν παντως απο το εργοστασιο τελεια σεταρισμενη πραγμα σπανιοτατο για τοσο φθηνες κιθαρες.

Τα μπρατσα παντως ειναι  medium c,ουτε παχια ουτε λεπτα τα λες.

Semi & hollow υπαρχουν πολλες κιθαρες με διαφορετικούς μαγνήτες, σκαλα, σχημα κλ όπως φαινεται και από τις προτασεις που εχουν γινει. Προφανως και δε θα παρεις τετοια κιθαρα για metal αλλα ακομα και οι hollow δεν εχουν μεγαλο πρόβλημα με τη παραμορφωση. Εγω κανω ότι κανω με ολες τις κιθαρες, μακρυα από τα μεγάφωνα και αν ειναι δυνατον με γυρισμενη τη πλατη. Εχω και semi & hollow και καμια δεν εχει πρόβλημα feedback. Αλλωστε υπαρχουν πολλα clips online με κιθαριστες που τις χρησιμοποιουν από bars μεχρι σταδια.

Το σχημα είναι προσωπικη επιλογή. Δε καταλαβα αν πραγματικα δε σε βολευει το μεγαλο σχημα ή σε νοιαζει μονο πως φαινεται στους αλλους. Από τη στιγμη που δοκιμασες 335 ξερεις αν σου κανει ή όχι. Για μενα το μεγαλο σχημα ηταν σημαντικο οταν εψαχνα γιατι μου αρεσουν πολυ. Υπαρχουν όμως τοσες πολλες διαφορετικες κιθαρες που σιγουρα θα βρεις αυτή που σου ταιριαζει.

να προτείνω και γω μία που τη γουστάρω με 1000 και είναι στη λίστα με τις κιθάρες που θέλω.

H49_Jupiter_Stratotone_hires.jpg

harmony stratotone

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back