Roundwounds VS Flatwounds (bass)

Minoru

Νέο μέλος
Πόντοι
16
Ο τίτλος τα λέει όλα . Ποια απο τις δύο χορδές προτιμάτε και γιατί ?

Προσωπικα θεωρώ πως το μπάσο έχει ήχο μπασου μόνο με flats και  συχνοτικα κοιτάζει τα ''χωραφια'' του μόνο.

Παιδιά συγγνώμη, δεν είμαι μπασίστας. Ήθελα απλά να πω ότι τρελαίνομαι με αυτούς που ξεκινούν ένα thread με ερώτηση και μετά ποστάρουν απαντώντας στον εαυτό τους.

Δεν τρελαίνομαι για flats είναι η αλήθεια, αν και μ'έχουν βολέψει σε μερικά μπάσσα. Σε "κανονικά" μπάσσα προτιμώ rounds, σε άταστα μπορώ να "ανεχτώ" flats και και προτιμώ κάτι ενδιάμεσες τύπου nylon wrapped rounds ή half rounds. Πολλοί τρελαίνονται και για τον κλασσικό ήχο p με flats. Δεν είναι κι άσχημο αλλά προσωπικά δεν με τρελαίνει ιδιαίτερα.

Εμένα μου αρέσουν τα μπάσα με χορδές. :)

Ότι χορδές να ναι.....

Flat, round, ground, halfwound, tapewound, nickel, copper, cobalt, hex, roundcore, ότι tension να ναι, χοντρές, λεπτές και μέτριες, καινούριες και παλιές.

Με μοναδική ίσως εξαίρεση, τις ολοκαίνουριες steel και το γκλινκι γκλινκι τους και κάτι flat νεροσωλήνες με high tension γιατί είμαι και μικρό παιδί με ευαίσθητα χεράκια.

Αλλά κι αυτές υπάρχουν κάποιοι που τις αγαπούν.

Με τον κατάλληλο παίχτη και τον κατάλληλο συνδυασμό gear, όλες κελαηδάνε.

Άρα η ψηφοφορία στηρίζεται σε (παραπολυσυζητημένο) ψευτοδίλλημα.

Αν και γενικά χρησιμοποιώ rounds, τελευταία έβαλα ένα σετ φλατ της φεντερ στο Non-reverse μου και μπορώ να πω ότι μου άρεσαν. Είναι αρκετά bright για φλατς (όχι όσο οι chromes βέβαια) και είναι και φτηνές. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; :D

Mash the Sandwich είπε:
Παιδιά συγγνώμη, δεν είμαι μπασίστας. Ήθελα απλά να πω ότι τρελαίνομαι με αυτούς που ξεκινούν ένα thread με ερώτηση και μετά ποστάρουν απαντώντας στον εαυτό τους.
Ούτε εγώ είμαι μπασίστας και φυσικά έχω το δικαίωμα να πω την γνώμη μου και την προτίμηση μου σε ένα θέμα που εγώ ξεκίνησα και που το θέμα  είναι ο καθένας να πει την γνώμη του και την προτίμηση του , όπως και εσύ έχεις το δικαίωμα να το παίξεις έξυπνος και αστείος, φιλικά  :-* .

Εγω ξεκίνησα να παίζω με flats γιατι δεν αντεχα το τρίψιμο στα δαχτυλα απο τις χορδες , τις δοκιμασα  και κατεληξα να λατρεψω τον ηχο τους.

Εγώ δεν είμαι πρωταρχικά μπασίστας αν και παίζω και μπάσο.

Πάντως είμαι υπέρ της άπλας που δίνουν στον ήχο ενός συγκροτήματος οι φλατς αντίθετα με το ποκ-ποκ των ράουντς.

Αν είναι και κλειστό το tone ακόμα καλύτερα.

(Αν πω και για σφουγγαράκι θα με πλακώσετε, οπότε δεν το λέω.)

δεν κατατάσσομαι στους μπασίστες (εκτός από one full year σε στρατιωτικό σκυλάδικο  ;D).

Εχω ένα άταστο 5άρι που ήρθε με roundwounds που τις θεωρώ φρικτές.

Εχω ανοίξει μάλιστα και θέμα εδώ με σκοπό να τις αλλάξω.

Ακόμα φυσικά δεν βρήκα ευκαιρία.

Από απέχθεια σ αυτό που λέγεται roundwounds και ελπίζοντας ότι, ο,τιδήποτε εκτός από αυτό θα είναι καλύτερο ψηφίζω φλατς.

Εξαρτάται απο το στυλ παιξίματος και το είδος μουσικής. Προσωπικά, σε precisions βάζω flats και σε jazz nickel rounds. Οι roundwound γενικά παρα είναι bright για τα γούστα μου.Είναι πολύ καλές όμως για ροκιές, μέταλ, και

σλα(ρ)πς.

Βέβαια όλα αυτά και τις διαφορές μεταξύ τους τα καταλαβαίνει μόνο ο κάθε μπασοπαίχτουρας και κανένας άλλος :P

Εγώ πάλι παίζω μόνο μπάσο  ;D

Μια φορά στην επαρχία όταν έμενα, το μοναδικό μαγαζί της περιοχής που είχε χορδές μπάσου μου πούλησε flat, εγώ ήμουν 16 ετών και δεν είχα την παραμικρή ιδέα τι είναι flat χορδές και γιατί. Περίμενα να τις φορέσω και να γίνει χαμός με τα γκλινκι γκλινκι και τα σχετικά (τα οποία επιζητούσα στην ηλικία εκείνη) αλλά δεν. Πολύ αργότερα κατάλαβα γιατί όχι.

Μία φορά σχετικά πρόσφατα έβαλα flat χορδές έχοντας συνείδηση του τι κάνω και τι είναι, κι ενώ με βόλεψαν πάρα πολύ στο χέρι, ο ήχος ήταν λίγο ψόφιος να το πω; Πάντως κάτι τέτοιο. Εξαρτάται βεβαίως τι κάνεις με το μπάσο κι αν έχεις συγκρότημα, τι συγκρότημα είναι αυτό και ποιος ο ρόλος του μπάσου εκεί μέσα.

Εμένα πάντως όταν πήγα με τις flat για πρόβα με έδιωξαν και μου είπαν άλλαξέ τες, δεν παλεύεσαι με αυτές τις χορδές. Ξαναγύρισα σε rounds μετά από λίγο καιρό για να εισπράξω ένα (μάλλον επικριτικό) "επιτέλους".

Στην πράξη τώρα και γενικά μιλώντας, δεν έχω συζητήσει από κοντά με έναν μπασίστα που να παίζει με flat χορδές.  Όλοι είχαν βάλει κάποτε αλλά δεν... ή στην καλύτερη "καλές και οι flat αλλά προτιμώ τις rounds". Πιστό μπασίστα σε flat χορδές δεν γνώρισα ποτέ μου.

Στο ίντερνετ αντιθέτως, τολμώ να πω ότι οι flat επικρατούν κι αν δεν επικρατούν, παίζουν στα ίσια. Περίεργα πράγματα.

stavros911 είπε:
Μία φορά σχετικά πρόσφατα έβαλα flat χορδές έχοντας συνείδηση του τι κάνω και τι είναι, κι ενώ με βόλεψαν πάρα πολύ στο χέρι, ο ήχος ήταν λίγο ψόφιος να το πω; Πάντως κάτι τέτοιο. Εξαρτάται βεβαίως τι κάνεις με το μπάσο κι αν έχεις συγκρότημα, τι συγκρότημα είναι αυτό και ποιος ο ρόλος του μπάσου εκεί μέσα.

......

Στην πράξη τώρα και γενικά μιλώντας, δεν έχω συζητήσει από κοντά με έναν μπασίστα που να παίζει με flat χορδές.  Όλοι είχαν βάλει κάποτε αλλά δεν... ή στην καλύτερη "καλές και οι flat αλλά προτιμώ τις rounds". Πιστό μπασίστα σε flat χορδές δεν γνώρισα ποτέ μου.
Στην Ελλάδα είναι λίγο δύσκολο να γνωρίσεις επαγγελματία ή ημιεπαγγελματία μπασίστα (που δεν παίζει τζαζ και) που είναι dedicated στις flat χορδές καθότι είναι λίγο δύσκολο με τις flat να καλύψεις μεγάλη γκάμα ακουσμάτων (και παιξίματος καθότι αλλάζεις λίγο το παίξιμο) και να έχεις και την έγκριση του ηχογλύφτη. Η πλειοψηφία είναι 5χορδο και round.

Έναν εραστή των flats που ξέρω πάντως (προσωπικά) είναι ο Σωτήρης Ζήσης των Blues Wire (που τρελαίνεται για Thomastik flats στο 4χορδο JB του).

Από την άλλη υπάρχει μεγάλη παρεξήγηση για τις flats καθότι υπάρχει η γενική εντύπωση ότι αυτές είναι μόνο για blues/soul ενώ πρόσφατη ενδελεχής ακρόαση που έκανα μαζί με φίλο επαγγελματία μπασίστα σε original πολυκάναλες ηχογραφήσεις (υπάρχουν στο net) γνωστών ροκ δίσκων, αποδεικνύουν ότι οι flats με πένα (και συνήθως με P-bass) είναι από τους αγαπημένους συνδυασμούς σε αυτές τις ηχογραφήσεις.

Δηλαδή μιλάμε για το πιο basic (σχεδόν μονολιθικό) μπάσο (p-bass) με συχνοτικά περιορισμένες χορδές.

Τι να το κάνεις όμως που αυτός ο οργανικός, βαρύς και κρουστός ήχος πένας (ή και δάχτυλα) και flats (και ίσως με palm ή sponge muting) είναι από τις κορυφαίες συντροφιές που μπορεί να έχει μία ντραμς.

Από την άλλη, το είπα εξ' αρχής. Παίζει ρόλο ο παίχτης (τι θέλει και τι μπορεί) και ο μάστορας στη κονσόλα.

Δηλαδή πείτε μου, ποιος στα λογικά του θα έβαζε flats σε Stingray και θα του έδινε +10db στα 100hz και στα 200hz ?  Το έκανε όμως ο Peter Henderson με τον Dougie Thomson στο μπάσο του Breakfast in America.  ;)

Having said that, η πλειοψηφία των μπάσων μου έχει round με ένα να έχει half και δύο (το ένα υπό ανέγερση) να έχουν flats. Όπως (πάλι) προείπα, μου αρέσουν όλες και το ίδιο κουλός παραμένω σε όλες.

Το ερώτημα συνεχίζει να μην υφίσταται (για μένα).

Οι χορδές δεν είναι στάση ζωής αλλά άλλο ένα εργαλείο διαμόρφωσης του ήχου σου.

καταλαβαίνω τη χρήση τους σε funk και slap ή παρόμοια είδη (εκτός από ροκ κλπ μεταλ και άλλα σίδερα)

Σε μένα που έστω για τη χρήση που κάνω τα συρσίματα (για να μην χρησιμοποιήσω όρους όπως γκλισάντι) είναι περισσότερο από ακουστά καθώς δεν υπάρχουν και τα τάστα.

Και τα όσα συρσίματα θέλω να κάνω (και αν) πάλι με δεσμεύουν επειδή ακούγονται περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Ίσως να φταίει και η μέτριά μου τεχνική πλέον (μια και κάνω μόνο περιστασιακή χρήση).

Ελπίζω να τις ξεφορτωθώ γρήγορα..

Κάποια στιγμή που θα περάσω τα μέρη του μπάσου στις ηχογραφήσεις μου σε τελική μορφή θα φάνε σουτ οι τυλιχτές.

Και μετά έρχεται ο Steve Harris με τις φλατς του και ανατρέπει όοοολη την συζήτηση για τις φλατς....

RayDTutto είπε:
Και μετά έρχεται ο Steve Harris με τις φλατς του και ανατρέπει όοοολη την συζήτηση για τις φλατς....
Κι εσύ πήρες τώρα την περιπτωσάρα με καραbright χορδές και ήχο κλικι-κλακα με παίξιμο σχεδόν slap. Και μάλιστα χορδές που αλλάζονται κάθε τέταρτο!  ;D

Φλατς.Ομως περισοτερη σημασια δεινω στον αριθμο τυλιγνατων.Καλυτερα ραουντ με 2 τυλιγματα παρα φλατ με 3

RayDTutto είπε:
Είχα βάλει τις χορδές του, στην αρχη ήταν υπερβολικά bright σε κανα δίμηνο έστρωσαν και ζέσταναν η σι και η μι μόνο και οι άλλες απο κάτω συνέχισαν να ειναι υπερβολικά bright , περίεργη εκνευριστική κατάσταση. 

Κάποτε  είχα πει :http://www.noiz.gr/index.php?topic=192300.msg649048#msg649048

Και συνεχίζω:

Έχω  πλέον τσεκάρει σε διάφορα  μπάσα  τiς  περισσότερες  Flats χορδές  (κάποια  στιγμή θα συνεχίσω το παραπάνω παλιό review ή θα τα μαζέψω όλα  σε ένα καινούργιο )

O λόγος  απλός  μου αρέσει  ο ήχος  των flats,  o βαθύς , κρουστός ,  συμπαγής  ήχος που με την κατάλληλη  τεχνική  προσέγγιση  γίνεται πραγματικά συναρπαστικός, όπως  είπαν και οι  προλαλήσαντες, από τον  ήχο σήμα  κατατεθέν  της Motown  μεχρι  τις  clear  and clean and powerful  μπασογραμες  του Harris, και όλους τους υπόλοιπους  ανάμεσα ,όπως  ο ήχος του Phil  αλλά και  ο παλαντινιος  ήχος.

Θα ήθελα  όμως  να είχα ένα ακόμη  precision  με roundwoudns , για άλλους τόσους αντιστοίχους  λόγους, θα πω μόνο ένα όνομα, Glenn  Hughes .

Αποδεικνύοντας  τελικά ότι η αλήθεια είναι κάπου στην μέση....

....Δεν ψηφίζω.  >:D

audiokostas είπε:
Στην Ελλάδα είναι λίγο δύσκολο να γνωρίσεις επαγγελματία ή ημιεπαγγελματία μπασίστα (που δεν παίζει τζαζ και) που είναι dedicated στις flat χορδές καθότι είναι λίγο δύσκολο με τις flat να καλύψεις μεγάλη γκάμα ακουσμάτων (και παιξίματος καθότι αλλάζεις λίγο το παίξιμο) και να έχεις και την έγκριση του ηχογλύφτη. Η πλειοψηφία είναι 5χορδο και round.

Έναν εραστή των flats που ξέρω πάντως (προσωπικά) είναι ο Σωτήρης Ζήσης των Blues Wire (που τρελαίνεται για Thomastik flats στο 4χορδο JB του).
Προφανώς δεν μιλούσα για επαγγελματίες του χώρου αλλά για "περαστικούς" όπως εγώ. Στη δικιά μου εμπειρία δεν υπάρχουν flat χορδες στο ρεπερτόριό τους.

Stainless Steel Roundwounds

M'αρέσει γενικά πολύ το brightness σε χροιά ήχου Ibanez ή Fender Jazz Bass κλπ.

Παίζω με πένα για τον λόγο το ότι έχω πολύ aggresive ήχο και Clarity στα πρίμα.

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back