Rode NT1A πρόβλημα με υγρασία/θερμοκρασία

vassia vassia

Νέο μέλος
Πόντοι
3
Καλησπερα στον κοσμο.. εχω μια ΦοκουςΡιτε 2ι2 (1ης γενιας)και ενα Ροντε ΝΤ1Α (πυκνωτικο)για ηχογραφηση. Το μικροφωνο δουλευει οποτε θελει...με τα κεφια του.
Τι εχω κανει...αλλαξα 4-5 ντραιβερς, μετρησα τα βολτ μεσα στο μικροφωνο-γειωσεις κ.λ.π. Αλλαξα 2-3 καλωδια ...τα ελεγξα. Καθε αλλαγη ντραιβερς , επανεκοινηση,
βαλε -βγαλε τα USB συνδεσης...τι αλλο να κανω δεν ξερω.Δουλεψε το μικροφωνο, αφου το εκανα σε 50-60 εκατ. αποσταση με το πιστολακι 1-2 λεπτα χλιαρο αερα.
Αυτο το εκανα 4-5 φορες....η καψα τους καινουργια εχει 150 ευρω.....περνω καινουργιο.Εχει καποιος καμμια ιδεα..ευχαριστω

το rode είναι πολύ παράξενο.
Μαζεύει λίγη υγρασία και σταματά να δουλεύει. Έχω χειριστη εμπειρία από το μοντέλο αυτό. Μόνο καλοκαίρι μου δουλεύει. Αλλιώς πιστολάκι και μου διδει αυτονομία κάνα 20λεπτο πριν ξανά σταματήσει να δουλεύει.

Μπορείς να το στείλεις για επισκευή, αν και αμφιβάλλω ότι μπορεί να αλλάξει κατι. Καθόλου σοβαρή επιλογή για μικρόφωνο, δυστυχώς.

Δυστυχώς δεν έχω καμία εμπειρία με το συγκεκριμένο, εμπιστεύομαι όμως την άποψη του άνωθεν έμπειρου συμφορουμίτη.

Μπηκα μόνο για να γράψω πώς όλα τα μικρόφωνα και ειδικά τα πυκνωτικά μεγάλου διαφράγματος πρέπει μετά τη χρήση να μπαίνουν στη θήκη τους. Είναι κρίμα να καταστρέφονται από την υγρασία.

Και δεν είναι μόνο τα φθηνά μικρόφωνα. Πόσα και πόσα Neumann πηγαίνουν κάθε χρόνο για αλλαγή κάψας από αυτή την αιτία.

(Η αιτία είναι συνήθως η οξείδωση του αδιάβροχου φιλμ που προστατεύει την κάψα, με συνέπεια να βραχυκυκλώνει από την υγρασία - Θέλει είτε πολύ καλό καθαρισμό κάψας, είτε καλύτερα αλλαγή)

Last edited:
Το δικό μου είναι μόνιμα μέσα σε ναυλον, παρέα με το φακελάκι που τραβά την υγρασία, και όλο το πακέτο αυτό μέσα στο δερμάτινο πουγκί. Οπότε το βγάζω δεν δουλεύει….

ευχαριστω παιδια για τον χρονο σας...θα συνεχισω να το παρακολουθω ποσο καλυτερα θα ειναι τις ζεστες
ημερες.Τωρα για την υγρασια, καθε φορα να το λυνεις και να το βαζεις σε θηκη ειναι κι' αυτο ενα προβλημα.
Θελει δλδ θηκη ξυλινη με φακελακια για την υγρασια...θα το υποστουμε κι' αυτο??

Τραγουδησα κατα τις 5 το απογευμα...μετα το εκλεισα.Τωρα 10 η ωρα παω να το ανοιξω.....ΤΙΠΟΤΑ.
Το ζεστανα 1 λεπτο με το πιστολακι....ηρθε ο ηχος αμεσως??

Το δικό μου είναι μόνιμα μέσα σε ναυλον, παρέα με το φακελάκι που τραβά την υγρασία, και όλο το πακέτο αυτό μέσα στο δερμάτινο πουγκί. Οπότε το βγάζω δεν δουλεύει….
Αν γίνει η ζημιά και φύγει η υδροφοβική επικάλυψη της κάψας, τέλος. Μετά και με τη φυσιολογική υγρασία της αναπνοής θα βραχυκυκλώνει άμεσα.

Το Rode όμως βγάζουν κι άλλα προβλήματα, απ ότι φαίνεται:

Από την πρώτη μέρα που το αγόρασα συνέβαινε αυτό. Τα πιο πεταμένα λεφτά που έχω δωσει. Τις πιο πολλές εγγραφές τις κάνω με το tracer των 20 ευρώ, που το έχω μόνιμα στημένο στο pc.

Σε ενα μαστορα που το πηγα ειδε υγρασια στη καψα(εβρεχε εξω) και εριξε λιγο σπρευ να το καθαρισει....
τωρα τι σπρευ ηταν, Θεος κι' η ψυχη του....Προτινετε να παρω καποιο αλλο γυρω στα 150 Ευρω..

Εχει 10 έτη εγγύηση, εφόσον την ενεργοποιήσεις. Αν έχεις διάθεση, στείλε το για σέρβις, συνοδεία κάποιου email παραπόνων ίσως. Δεν έχεις κάτι να χάσεις.

Έχω τόσο ξενερώσει με δαύτο, που δεν ασχολήθηκα.

Λέγεται γενικά ότι το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της Rode, είναι πάρα πολύ καλό. Δεν καταλαβαίνω γιατί να δώσει κάποιος 150€ και να μην προσπαθήσει να το στείλει για αντικατάσταση ή service.
τωρα τι σπρευ ηταν, Θεος κι' η ψυχη του
O τρόπος καθαρισμού της κάψας είναι πολύ συγκεκριμένος και αν δεν ξέρει κάποιος πιθανότατα καθαρίζοντας χαλάει την επίστρωση.
Προτινετε να παρω καποιο αλλο γυρω στα 150 Ευρω..
Audio Technical AT2035 - 169€
Το "budget classic" μικρόφωνο. Απίστευτη αξιοπιστία, πολύ καλά transients και presence. Χάνει λίγο στις άκρες του ηχητικού φάσματος, στο πόσο γεμάτα είναι τα μπάσα και στο πόσο αέρινα τα πρίμα. Αρκετά επιθετικό.

Lewitt LCT 240 - 138€
Η πιο budget επιλογή της Lewitt. Κοντά στα παραπάνω χαρακτηριστικά αλλά με περισσότερα πρίμα, μπορεί να κόβει καλύτερα και να αποδίδει καλύτερα λεπτομέρειες αλλά μπορεί να είναι και σκληρό σε φωνές με έντονα συριστικά.

SE Electronics X1S -162
Επίσης μια μάρκα που πάντα παίζει καλύτερα απ' τα λεφτά της. Αυτή είναι μια επιλογή πιο ζεστή αλλά με λιγότερη λεπτομέρεια, ειδικά στα πρίμα. Καλύτερο για γυναικείες φωνές που έχουν πρόβλημα στα ψηλά ή με πολλά συριστικά. Μπορεί να πάρει καλά το EQ στο post production, όπως συμβαίνει συνήθως με τα πιο "θαμπά" μικρόφωνα.

Κι αν μπορείς να πας λίγο παραπάω που κατά τη γνώμη αξίζει τον κόπο:
SE Electronics - SE 2200 259€
Εδώ το "θαμπό" του X1S γίνεται "ζεστό" καθώς βελτιώνεται σημαντικά η λεπτομέρεια.

Lewitt LCT 440 - 285€
Εδώ το "πρίμο και κοφτερό" του 240 γίνεται "μοντέρνο". Κρατάει τα πρίμα και την έντονη παρουσία αλλά είναι πολύ λιγότερο σκληρό.

Τέλος το καλύτερο σαν value for money, το πρώτο LDC που πραγματικά αξίζει είναι για μένα αυτό:
Austrian Audio OC16 - B Stock στα 299€.
Άλλο επίπεδο λεπτομέρειας, ξεφεύγουμε από τις generic Κινέζικες κάψες πάμε σε premium Εταιρεία.

Τελικα βγηκε το μικροφωνο Ανοιξιατικο και καλοκαιρινο, προβληματικο και στην πραξη.Την ευαισθισια του
στην υγρασια την επισυμαναν κι' αλλοι..Εμενα με γιαλισε το AKG P420(καλος ηχος και γερο-σκυλι) ....ειχα παλια το AKG Ρ120, αλλα το εδωσα....νομιζα αυτο που θα παρω με 60-70 ευρω παραπανω θα'ταν καλυτερο.Για να κανεις μια μιξη καλη,
ειναι το τι ακουνε τ'αυτια σου. Οτιδηποτε στραβο η κατι που δεν σ'αρεσει μπορεις να το φερεις με το EQ....
αρκει να γνωριζεις!!!

Οτιδηποτε στραβο η κατι που δεν σ'αρεσει μπορεις να το φερεις με το EQ
Ναι και όχι:
-Μπορείς να δώσεις πρίμα σε ένα μικρόφωνο που του λείπουν, αλλά δεν μπορείς να δώσεις λεπτομέρεια.
-Μπορείς να κόψεις ενοχλητικές συχνότητες από ένα μικρόφωνο, αλλά συνήθως μαζί θα κόψεις και κάτι χρήσιμο.
-Δεν μπορείς να κάνεις κάτι για το noise floor (τον θόρυβο) που έχει το κάθε μικρόφωνο.

Όταν βρεις ένα μικρόφωνο που ταιριάζει σε εσένα, η μίξη σου τελειώνει σε 2 λεπτά και το αποτέλεσμα είναι καλύτερο απ' το πετσοκομμένο με το EQ. Αν μπορούσες να τα φτιάξεις όλα με ένα EQ, δε θα υπήρχαν στην αγορά μικρόφωνα που κοστίζουν ακόμη και δεκάδες χιλιάδες :)

.Εμενα με γιαλισε το AKG P420

Ξεκινάω για να μην παρεξηγηθώ λέγοντας πως ο ήχος είναι υποκειμενική φάση, αν σου αρέσει εννοείται πήγαινε σε αυτό.

Επειδή όμως εδώ είμαστε forum μουσικής τεχνολογίας, κάποια πράγματα πρέπει να γράφονται:
-το P420 δεν είναι μικρόφωνο για φωνητικά, ούτε καν στο site της AKG δεν αναφέρεται ώς τέτοιο.
-Έχει πάρα πολύ θόρυβο για την κατηγορία του, σχεδόν διπλάσιο από όλες τις παραπάνω προτάσεις, και σε συνδυασμό με τη Focusrite 1ης γενιάς που είναι κι αυτή πάρα πολύ προβληματική στους προενισχυτές της, δεν ξέρω τί μπορεί να περιμένει κάποιος.

Γενικά η AKG σαν εταιρεία είναι σε ελεύθερη πτώση από πλευράς ποιότητας. Ακόμη και τα πιο ακριβά της μοντέλα οι γνώστες τα αγοράζουν από την Austrian Audio, που είναι η συνέχεια της παλιάς AKG.

Αν θες να με ακούσεις, καλύτερα να τα αποφύγεις τα AKG και κάποια στιγμή δώσε και την 2i2 και πάρε και μια μεταχειρισμένη Audient ή έστω μια Focusrite 3ης/4ης γενιάς. Δεν είμαι στην τσέπη κανενός βέβαια αλλά το κόστος της τράμπας θα είναι κανα 70άρι ευρώ max και πίστεψε με, θα έχεις μεγάλη διαφορά.

Το Rode και κατι αλλα πυκωντικα τα εχω στη θηκη τους παντα και δεν εχουν βγαλει προβλημα.
Ομως μια κινεζιά tracer που το εχω εδω και 5 χρονια μονιμα σε γερανο για τα zoom mettings (και μαλιστα σε δωματιο με ενυδρειο - καλοκαιρι να μη πως τι γινεται απο την εξατμιση του νερου), δουλευει ασταματητα σαν σκυλι. :)

Το Rode και κατι αλλα πυκωντικα τα εχω στη θηκη τους παντα και δεν εχουν βγαλει προβλημα.
Ομως μια κινεζιά tracer που το εχω εδω και 5 χρονια μονιμα σε γερανο για τα zoom mettings (και μαλιστα σε δωματιο με ενυδρειο - καλοκαιρι να μη πως τι γινεται απο την εξατμιση του νερου), δουλευει ασταματητα σαν σκυλι. :)

Πόση υγρασία έχεις στον χώρο που βρίσκεται ο εξοπλισμός?

Ο Dimsonic έχει το ίδιο rode και το έχει μόνιμα πάνω στο γραφείο, εκτεθειμένο, χωρίς να του έχει παρουσιάσει πρόβλημα. Εχει χαμηλή υγρασία, απ’ όσο γνωρίζω.

Παντως σημερα ολη τη μερα το μικροφωνο το ειχα στη θηκη..στα ζεστα... Το εβγαλα τρεις φορες να το
δοκιμασω, και απ' τη στιγμη που πατησα το Φαντομ σε 1' λεπτο ηρθε ο ηχος...δουλεψε???
Να δουμε ποσο θα παει...

εδω και κανενα μηνα εχει νοτιαδες....στο χωρο μου εχω 69-72 υγρασια.Εβαλα και αφυγραντηρα το κατεβασε στους 60, αλλα δεν λεει ολη μερα ο αφυγραντηρας, που θα παει θα το γυρισει σε Βορια..

εδω και κανενα μηνα εχει νοτιαδες....στο χωρο μου εχω 69-72 υγρασια.Εβαλα και αφυγραντηρα το κατεβασε στους 60, αλλα δεν λεει ολη μερα ο αφυγραντηρας, που θα παει θα το γυρισει σε Βορια..

Τόσο έχω και εγώ την περίοδο που δεν δουλεύει. Λογικά μόλις βγεί έξω από τη θήκη, και περάσουν λίγα λεπτα, θα σταματήσει να δουλεύει.

Να δουμε ποσο θα παει...

Για να δούμε...

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back