Ρυθμιση υψους χορδων

zakky

Νέο μέλος
Πόντοι
16
Γεια σας συμφορουμιτες... Λοιπον, θα μπω κατ'ευθειαν στο ψητο... Επεσε στα χερια μου πριν καποιο καιρο ενα μπασο Kumika δεκαετιας 80... Αλλαξα Pickguard και κουμπια, καθως τα παλια ηταν αρκετα φθαρμενα και αντιλειτουργικα. Επισης, το καθαρισα και αλλαξα και χορδες... Το θεμα ομως ειναι πως οι χορδες απειχαν πολυ απο την ταστιερα και αποφασισα να παρω την κατασταση στα χερια μου... Πηρα λοιπον ενα κλειδακι και τις κατεβασα απο την γεφυρα. Το θεμα ομως ειναι πως κατεβηκαν πολυ - σε σημειο στα σλαπ και οχι μονο - να βρισκουν βιαια πανω στον μαγνητη... Ειπα να επαναλαβω την διαδικασια με το κλειδακι για να τις ανεβασω ξανα λιγο ακομη, αλλα σκεφτηκα πρωτα να ρωτησω, καθως δεν ειμαι και πολυ σιγουρος για αυτο που παω να κανω, με ποιον τροπο και πως ακριβως πρεπει να το κανω. Επισης, θα ηθελα να μου πειτε τι να προσεξω και πως θα το κανω σωστα μονος μου... Ευχαριστω...

Γιατί δεν δοκιμάζεις να κατεβάσεις τους μαγνήτες? Αν δεν τρίζει πάνω στην ταστιέρα, δεν θα έχεις πρόβλημα...

Παιδια ο μαγνητης ειναι βιδωμενος πανω στο σωμα. Πως θα τον κατεβασω? Δεν παει αλλο... ΕΙναι οσο πιο πατω γινεται...

Διαβασα και το αρθρο, αλλα δεν βρηκα κατι σχετικα με το θεμα με τα κλειδακια...

zakky παρε με αν μπορεις ενα τηλ σε παρακαλω! Ευχαριστω

zakky είπε:
Παιδια ο μαγνητης ειναι βιδωμενος πανω στο σωμα. Πως θα τον κατεβασω? Δεν παει αλλο... ΕΙναι οσο πιο πατω γινεται...

Διαβασα και το αρθρο, αλλα δεν βρηκα κατι σχετικα με το θεμα με τα κλειδακια...
Γενικά πριν προχωρήσεις στη ρύθμιση του ύψους των χορδών πρέπει να έχεις ελέγξει αν το μπράτσο είναι ίσιο, να το ρυθμίσεις από τη βέργα πρώτα και μετά να προχωρήσεις στη γέφυρα. Εάν δεν έχεις τέτοια εξοικείωση και επειδή είναι πιθανόν να προκαλέσεις ανεπανόρθωτη ζημιά στη βέργα καλό είναι να το εμπιστευθείς σε κάποιον που ξέρει, ή τέλος πάντων να είσαι πάρα πολύ προσεκτικός πριν κάνεις τέτοια επέμβαση.

zakky παρε με αν μπορεις ενα τηλ σε παρακαλω! Ευχαριστω
Υπάρχουν και πι εμ γι αυτό το λόγο  ???

Μπορείς να ανεβάσεις μια φωτογραφία του οργάνου? Όλα διορθώνονται...

Αυτο ειναι παιδια... Ελπιζω να μπορειτε να σχηματισετε αποψη απο τις φωτογραφιες...

Εικόνα759.jpg

Εικόνα760.jpg

Εικόνα761.jpg

Απο τις φωτογραφίες συμπεραίνω πως οι μαγνήτες μπορούν να κατέβουν και άλλο. Μπορεί να έχουν φαγωθεί οι βίδες (η βίδα που βρίσκεται στον κάτω μαγνήτη στη μι δεμ ακουμπάει καν το πλαστικό), άλλαξέ τις. Επίσης, καλό θα ήταν να αλλάξεις το nut (πάνω καβαλάρη) με ένα για jazz bass, κοκκάλινο, έχει 5-10 ευρώ. Μετά ξανακάνε τη ρύθμιση, εννοείται όλα αυτά με το truss rod σωστά ρυθμισμένο...

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ειχα παει μαζι με το οργανο σε εναν τυπο που πουλαει τετοια parts και μου εδωσε εκεινος καινουργιες βιδες... Ολες οι βιλες πανω στο οργανο ειναι καινουργιες... Απλα οι καινουργιες ηταν πιο μακριες απο τις παλιες και δεν ηθελα να τις καργαρω για να μη δημιουργησω προβληματα...

*Τι ειναι αυτο το truss rod φιλε  ???

Οι παλιές βίδες ήταν φαγωμένες;

Γιατί δεν έβαλες τις παλιές;

truss-rod = βέργα

Θα επιμείνω μιας και δεν γνωρίζεις κάποια πράγματα να μην κάνεις επεμβάσεις στη βέργα για να μη δημιουργηθεί ανεπανόρθωτη ζημιά :/

zakky είπε:
Απλα οι καινουργιες ηταν πιο μακριες απο τις παλιες
Ε, όχι και απλά... τότε είναι λογικό να μην μπορούν να κατεβάσουν τους μαγνήτες. Πάρε κοντύτερες ή βίδωσέ τες βαθύτερα...

Το truss rod (το γράφω σωστά?) είναι η βέργα μέσα στο μπράτσο, που ρυθμίζει την κλίση του, με τη βοήθεια μιας βίδας. Αν το μπράτσο έχει κλίση, υπάρχει περίπτωση να μην χρειάζεται να κάνεις καμία άλλη επέμβαση πέρα από το να το ισιώσεις. Πάντως για να παίξει (όσο μπορεί) σωστά αυτό το όργανο, πρέπει να κάνεις κάποιες περεταίρω ρυθμίσεις, μόλις ξεμπερδέψεις από αυτά τα θεμελιώδη. Αν έχεις όρεξη να μάθεις να το κάνεις (και δεν σε πειράζει το οτι μπορεί πιθανώς να κάνεις λάθη στην αρχή), υπάρχουν οδηγίες στο ίντερνετ...

Οι παλιες βιδες ηταν σκουριασμενες και με χαλασμενες κεφαλες... Ειδα και επαθα να τις ξεβιδωσω! Το οργανο απο οτι ειδα οταν τελικα εβγαλα το παλιο Pickguard πρεπει να ειχε υποστει και αλλες επεμβασεις στο παρελθον... Αν καταλαβα καλα το truss-rod ειναι η ενσωματωμενη στο μπρατσο βεργα... Αν αυτο που θα πω ειναι το ιδιο, ρυθμιζω την βεργα της ακουστικης μου οταν αποκλεινει απο την ευθεια με ενα κλειδακι. Αυτο εννοεις? Sorry Που σας πριζω, αλλα με απασχολει...

Ναι αυτό είναι και αν διαβάσεις το άρθρο που σου έδωσα πρώτο έχει βήμα προς βήμα όλη τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις για τη σωστή ρύθμιση του οργάνου σου.

Για τους μαγνήτες ψάξε να βρείς ακριβώς στο ίδιο ύψος βίδες !

zakky είπε:
η ενσωματωμενη στο μπρατσο βεργα... Αν αυτο που θα πω ειναι το ιδιο, ρυθμιζω την βεργα της ακουστικης μου οταν αποκλεινει απο την ευθεια με ενα κλειδακι. Αυτο εννοεις?
Αυτό ακριβώς!

Evilnye είπε:
Για τους μαγνήτες ψάξε να βρείς ακριβώς στο ίδιο ύψος βίδες !
Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει πως έχεις κρατήσει τις παλιές...

Πάντως όταν τις βρεις, βρες και ενα σετ ελατηριάκια να βάλεις από την κάτω μεριά, θα σε βοηθήσουν να ρυθμίζεις με μεγαλύτερη ακρίβεια!

Εχω ολα τα παλια κομματια του... Απο τα κουμπια και το pickguard μεχρι και τις βιδες... Δηλαδη να βαλω ιδιες με τις παλιες και να χωσω και ενα ελατηριο στον λαιμο της βιδας ε? Οκ... Θα το προσπαθησω και θα σας πω...

Ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες και την υπομονη σας...

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back