Ρυθμική αγωγή και αρμονία για μπασίστες

trigga είπε:
Δε βαρεθηκες να γραφεις?Ωρε μαν εχεις πορωση καλη ναουμε :P

Ευη νομιζω πως θα βοηθουσε να δεις κ τπτ σε βιβλιο με αρμονιες-πτώσεις κτλ.Υπάρχουν κ ελληνικά.Του Μπαλταζάνη(Τζαζ αρμονια) κ Φακανά(Συγχρονη αρμονια).

Εχουν καλο υλικο κ ειναι ευκολα στο διαβασμα λογω της γλώσσας.Αναμφισβητητα κατι θα παρεις κ απο αυτα κι ας ειναι θεωρια μονο κ ασκησεις πανω σε αυτη.ΜΕτα κοιτα μονη σου να ψαξεις το οργανο κ τον ηχο κ για βοηθεια θα λεγα να δεις κ καποιο αλλο βιβλιο που εχει μπασογραμμες κ να κλεψεις.Οπως κ τα βιντεα κ μουσικη που ειπαμε πιο πανω.

Εχεις δουλεια ασε τα νοιζ κ λοιπα αργοσχολα σαιτ χωρις νοημα :P
Να σου πω , μου αρεσει να γράφω αμα βλέπω οτι υπάρχει ανταπόκριση

χαίρομαι να μεταφέρω πράγματα που προσωπικά κυνήγησα πολλούς  καλούς μουσικούς για να τα μάθω

trigga είπε:
Θα προτεινα να δειτε κ το Gateway to Rhythm απο τον John McLaughlin.

Ο τροπος που διδασκει την πολυρυθμια ειναι πολυ ωραιος κ ευκολος.

Βεβαια δεν χρειαζεται πολυπλοκοτητα στην αρχη.Και εννοειται οτι οι ασκησεις που περιγραφει ο Theod γινονται κ με τον τροπο του κ με την ινδικη προσεγγιση.
πολύ καλό

Γράψε THEOD, εγώ μαζί σου. Μουσικό φόρουμ είναι, ας υπάρχει κι ένα αμιγώς μουσικό θέμα για όσους ενδιαφέρονται.

Διαβάζω με ενδιαφέρον.

A ναι το θυμήθηκα  :)

το καλύτερο βιβλιο jazz αρμονίας όλων των εποχών είναι το

mark levine jazz theory book

όλοι σε αυτό στηρίζονται και γράφουν βιβλία

Ειναι τοσο τεραστιο κ τοσο αναλυτικο που το βαριεσαι αλλα οντως ειναι το καλυτερο.Κι οποιος αντεξει.

Να προτείνω και καμία αρμονική ανάλυση σε κομμάτια; Αν έχει δηλαδή κανένας πρόβλημα με συγκεκριμένο κομμάτι όπου έχει κολλήσει, να μην ξέρει τι να παίξει κλπ.

Αν υπαρξει απορία απο κάποιον όντως γίνεται και αυτό.

Αλλα θα χάσουμε τα αυγά κ τα πασχάλια γιατι μπορείς να τα δείς ολα οπως γουστάρεις.Δεν υπάρχει λάθος ή σωστό.Ειναι όλα ήχοι κ ηχοχρώματα τα οποία επιλέγει κανείς για να εμπλουτίσει τον συνολικό ήχο.

Αλλα μια βασική ανάλυση θα γίνει λογικα.Ας προχωρήσει κ αυτο τότε.

trigga συμφωνώ αλλά δεν είναι ανάγκη να γίνει κουβέντα για το πώς προσεγγίζει ο καθένας μια συγκεκριμένη αρμονία. Τα βασικά μόνο όπως λες. Τι λέει η θεωρία δηλαδή.

Μια πάρα πολύ καλή άσκηση τεχνικής για δεξί και ζέσταμα.Επισης βοηθα να ξεκαθαρησει κάποιος τη διαφορά που εχoυν τα τεταρτα-ογδοα -δεκαταεκτα-τριηχα σε ενα συγκεκριμένο tempo  

Προσέξτε στο 2 20 που παίζει εξαηχα (διπλά τριπλετς)

Jazzjoker είπε:
Να προτείνω και καμία αρμονική ανάλυση σε κομμάτια; Αν έχει δηλαδή κανένας πρόβλημα με συγκεκριμένο κομμάτι όπου έχει κολλήσει, να μην ξέρει τι να παίξει κλπ.

Πιστεύω οτι ειναι πάρα πολύ καλή ιδέα

Είναι ιδιαίτερα δημιουργικό να μπουν και αλλες  ανησυχίες στο noiz   :D

Παρατηρώ πραγματικά καλούς μουσικούς να ανεβάζουν τρομερά clips

και πιστεύω οτι παράλληλα οταν αποκαλύπτουν τον εξοπλισμό που χρησιμοποιποιουν

μπορούν να αναφεροντε και σε κάποια δομή η στοιχειά απο τη μουσική τους

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
στοιχειά απο τη μουσική τους
Ο λάθος τόνος, έδωσε ένα πολύ σωστό νόημα :)

Jazzjoker είπε:
Ο λάθος τόνος, έδωσε ένα πολύ σωστό νόημα :)
Καλό ο δαίμονας του τυπογραφείου  :) :) :) :)

Για ρυθμικό σολφέζ υπάρχει και αυτό το θέμα

http://www.noiz.gr/index.php?topic=155558.0

και μέχρι τώρα χρησιμοποιώ το αρκετά βoλικό βιβλιό DeAgostini. Βέβαια μέχρι τώρα βολεύτηκα με το να μην ανεβάσω ταχύτητα πάνω από το 60 και προχωρούσα τις ασκήσεις. Εκεί που κόλλησα λίγο ήταν στο cut time.

Για μπασογραμμές σε τζαζ, διαβάζω από αυτό εδώ

http://www.amazon.com/Building-Walking-Bass-Lines-Instruction/dp/0793542049

Ευχαριστώ για τις προτάσεις σε επιπλέον βιβλία, γενικά έγραφα καθαρά για εξάσκηση μερικές γραμμές αλλά δεν τις εχω εφαρμόσει ποτέ σε γκρουπ. Είναι μέσα στα πλάνα και αυτό!

Συνεχίστε και για αρμονική ανάλυση κ εγώ πιστεύω πολλούς θα ενδιέφερε!

Evilnye είπε:
Για ρυθμικό σολφέζ υπάρχει και αυτό το θέμα

http://www.noiz.gr/index.php?topic=155558.0

και μέχρι τώρα χρησιμοποιώ το αρκετά βoλικό βιβλιό DeAgostini. Βέβαια μέχρι τώρα βολεύτηκα με το να μην ανεβάσω ταχύτητα πάνω από το 60 και προχωρούσα τις ασκήσεις. Εκεί που κόλλησα λίγο ήταν στο cut time.

Για μπασογραμμές σε τζαζ, διαβάζω από αυτό εδώ

http://www.amazon.com/Building-Walking-Bass-Lines-Instruction/dp/0793542049

Ευχαριστώ για τις προτάσεις σε επιπλέον βιβλία, γενικά έγραφα καθαρά για εξάσκηση μερικές γραμμές αλλά δεν τις εχω εφαρμόσει ποτέ σε γκρουπ. Είναι μέσα στα πλάνα και αυτό!

Συνεχίστε και για αρμονική ανάλυση κ εγώ πιστεύω πολλούς θα ενδιέφερε!
Η μέθοδος  DeAgostini ειναι πολύ καλή και γω με αυτήν άρχισα και μετα πηγα

στο the art of bop drumming john Riley.

δεν καταλαβαίνω σε τι ακριβός δυσκολεύεσαι.

Παντος αν αρχίσεις να μελετάς αυτο που ανέβασα στα bass lines θα προχωρήσεις  

πολύ γρήγορα σε κάτι καλό και δοκιμασμένο  ;)

Όχι κάτι ανυπέρβλητο απλά εκεί σταμάτησα να προσπαθώ. Θα επανέλθω ;)

Προτείνω και εγώ ένα βιβλίο νιώθοντας τύψεις για το χθεσινό μπάχαλο

http://www.amazon.com/Standing-Shadows-Motown-Legendary-Jamerson/dp/0881888826/ref=pd_sim_b_13#noop

Το βιβλίο είναι εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό, πλούσιο σε υλικό και απαραίτητο εφόδιο για κάθε μπασίστα

Α και ποτέ μην κατεβάσετε την αφίσα του Paul Simonon  από το δωμάτιο σας  8)

έχω την εντύπωση, αφού είδα και το βίντεο που παρέθεσε ο θεοντ, οτι το youtube είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο μάθησης.

για κιθάρα κατα καιρούς έχω δεί πολλά πράγματα που με βοήθησαν να καταλάβω γρήγορα ή να βρώ κάτι που ψάχνω, σώζοντας χρόνο (αυτή δεν είναι και η ουσία του δάσκαλου, άλλωστε?)

πολλές φορές όμως δύσκολα βρίσκεις κάτι καλό μέσα στο τόσο σκουπίδι, οπότε μπορείτε να βάλετε διαλεγμένα βίντεο για να δει κανεις που το διαβάζει. (εγώ για μπάσο δεν ξέρω κανένα :P)

lgbesios είπε:
Προτείνω και εγώ ένα βιβλίο νιώθοντας τύψεις για το χθεσινό μπάχαλο

http://www.amazon.com/Standing-Shadows-Motown-Legendary-Jamerson/dp/0881888826/ref=pd_sim_b_13#noop

Το βιβλίο είναι εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό, πλούσιο σε υλικό και απαραίτητο εφόδιο για κάθε μπασίστα

Α και ποτέ μην κατεβάσετε την αφίσα του Paul Simonon  από το δωμάτιο σας  8)
πρεπει να ειναι πολυ  καλο

δεν χρειαζετε να νιώθεις τίποτα όποιος ενδιαφέρεται κάθετε

IraklisZS είπε:
για κιθάρα κατα καιρούς έχω δεί πολλά πράγματα που με βοήθησαν να καταλάβω γρήγορα ή να βρώ κάτι που ψάχνω, σώζοντας χρόνο (αυτή δεν είναι και η ουσία του δάσκαλου, άλλωστε?)
Aye aye! Αυτό και το να σε κρατάει πειθαρχημένο να μην αφήνεσαι χωρίς να μελετάς ;D

Βλέπω εν τω μεταξύ το βίντεο τώρα και παρατηρώ το εξής. Οι ανάλογες ασκήσεις που κάνω εγώ μέχρι τωρα σε ρυθμικές αξίες ήταν να πάιζω τις κλίμακες παίζοντας κάθε νότα μια φορά όχι όπως το κάνει ο Patitucci. Σκέφτομαι και μάλλον θα το εφαρμόσω, ότι η επιλογή να επαναλαμβάνεις τη νότα κάθε φορά προσφέρει άλλη επιπλέον εξάσκηση πιο πολύ για το δεξί παρά για το αριστερό...

Οι τριπλέτες επίσης από χορδή σε χορδή βοηθάνε πολύ στο να μη ξεχνιέσαι και να εναλλάσεις τα δάχτυλα και να μην εξασκείς μόνο το ένα εις βάρος του άλλου!

Αλλά το πιο σημαντικό που είπε στο βίντεο είναι να έχεις στο νου σου κατά την εξάσκηση το evenness of tone! Δηλαδή να φροντίζεις τις εντάσεις σου και την καθαρότητα της νότας!

edit και ένα τελευταίο, βοηθάει στην καθαρότητα στις νότες και στο πιο σίγουρο παίξιμο να μη σταματήσετε ποτέ τη μελετη κλιμάκων με 4α σε πολύ αργές ταχύτητες. Δίνει παααρα πολύ καλό έλεγχο στον ήχο !

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
IraklisZS είπε:
έχω την εντύπωση, αφού είδα και το βίντεο που παρέθεσε ο θεοντ, οτι το youtube είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο μάθησης.

πολλές φορές όμως δύσκολα βρίσκεις κάτι καλό μέσα στο τόσο σκουπίδι, οπότε μπορείτε να βάλετε διαλεγμένα βίντεο για να δει κανεις που το διαβάζει. (εγώ για μπάσο δεν ξέρω κανένα :P)

Δες όλη τη σειρά των video Ray Brown ειναι περισσότερο φιλοσοφία παρά τεχνική 

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις
9
Εμφανίσεις
4K
asrael
A

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back