RIP μεγάλε Διονύση Σαββόπουλε...

Νέκκων ὁ Θεσσαλονικεῦς

Nekkon

Gretsch addict 🎸
Πόντοι
1,558

Άσχημα νέα...
Αφήνει τεράστια παρακαταθήκη

Σήμερα, η καρδιά της ελληνικής μουσικής σκηνής έχασε τον πιο ρηξικέλευθο χτύπο της. Ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο άνθρωπος που δεν ήταν απλώς τραγουδοποιός αλλά ο αρχιτέκτονας της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκέψης, έφυγε από κοντά μας.

Για εμάς, τους μουσικούς και τους λάτρεις της τεχνολογίας, ο Σαββόπουλος δεν ήταν μόνο ο ποιητής του στίχου. Ήταν ο πρώτος Έλληνας artist-producer, αυτός που καθιέρωσε τη σχολή του τραγουδοποιού, δείχνοντας ότι ο δημιουργός πρέπει να είναι ταυτόχρονα στιχουργός, συνθέτης, ερμηνευτής και ενορχηστρωτής του δικού του σύμπαντος. Μια ολοκληρωμένη καλλιτεχνική οντότητα που ελέγχει κάθε πτυχή της παραγωγής.

Ο Σαββόπουλος έφερε το Ροκ και το Φολκ-Ροκ στο ελληνικό DNA. Απορρόφησε τις διεθνείς επιρροές (από Bob Dylan μέχρι Frank Zappa) και τις πάντρεψε με τη μακεδονική λαϊκή μουσική και το ρεμπέτικο, δημιουργώντας ένα ηχητικό υβρίδιο που έσπασε όλα τα μουσικά στεγανά της εποχής.

Υπήρξε Μάστερ της Σκηνικής Παραγωγής και της δισκογραφίας. Δουλειές του, όπως το ιστορικό "Το Βρώμικο Ψωμί" ή το "Αχαρνής", ήταν πρωτοποριακές για τα ελληνικά δεδομένα. Χρησιμοποίησε τα διαθέσιμα τεχνολογικά μέσα της εποχής για να δημιουργήσει έναν ήχο που ήταν συγχρόνως λαϊκός, πολιτικός, ψυχεδελικός και βαθιά προσωπικός. Ο Νιόνιος ήταν η γροθιά στο στομάχι της συμβατικότητας, όχι μόνο με τον στίχο, αλλά και με τον ήχο του.

Αφήνει πίσω του μια σχολή που συνεχίζει να εξελίσσεται. Κάθε φορά που ένας Έλληνας μουσικός κάθεται μπροστά σε ένα DAW ή πατάει ένα distortion pedal για να γράψει κάτι πρωτότυπο και ελληνικό, ουσιαστικά συνεχίζει τη δική του παρακαταθήκη.

Καλό ταξίδι στον μεγάλο δάσκαλο της μουσικής εξέλιξης. Σου μιλώ και κοκκινίζεις...

:(

Με το "Φορτηγό" πρωτοέμαθα να παιζω κιθάρα, όλα τα τραγούδια του άλμπουμ ένα προς ένα.
Να πάει στο καλό...
Η Ελλάδα σε 1μισι λεπτό:

Last edited:
Μια συνομιλία με τον Σαββόπουλο, από το εγκαταλειμμένο μου blog, με αφορμή τις παραστάσεις του εκείνον τον χειμώνα, για τα 40 χρόνια από "το Περιβόλι του Τρελλού".
Συμπαντικός...

"Μόνον η τέχνη μπορεί να μας σώσει. Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουν οι αληθινοί δημιουργοί είναι ένα υψηλό παράδειγμα για όλη την κοινωνία. Στα νιάτα μου ήθελα να ’μαι μοντέρνος, αλλά δεν σνόμπαρα τη μουσική του τόπου μου. Έκανα μια «σύνθεση», από αγάπη για τη σύγχρονη ζωή αλλά και για την παράδοση ταυτοχρόνως. Έτσι δούλευαν όλοι οι δημιουργοί που θαύμαζα: ο Τσαρούχης, ο Κουν, ο Χατζιδάκις, τόσοι και τόσοι. Δυστυχώς αυτό το παράδειγμα δεν το ακολούθησαν οι Έλληνες πολιτικοί, οικονομολόγοι κ.λπ. Μαϊμουδίζανε τους ξένους με τρόπο άτσαλο και αγριορωμαίικο, γι’ αυτό φτάσαμε όπου φτάσαμε. Ποτέ δεν πέτυχε ο εκσυγχρονισμός τους στην Ελλάδα, γιατί δεν ρίζωνε πουθενά. Ενώ αν μεταφέρανε το παράδειγμα του Τσιτσάνη ή του Κουν στο χώρο της πολιτικής θα ’μασταν τώρα χώρα μαγική. Δεν χρειαζόμαστε καθοδηγητές, χρειαζόμαστε «συνθέτες», με την ευρύτερη έννοια. Χρειαζόμαστε έγνοια και αγάπη."

Έχω μόνο τυχαία ακούσει Σαββοπουλο εδώ και εκεί... Ποτέ δεν αναζήτησα κάποιο κομμάτι του να το ξανακούσω εκτός από ένα... Δεν είμαι φίλος, είμαι μικρός και δεν το πιάνω το πνεύμα της εποχής του με τις χούντες και την υψηλή κουλτούρα που ξεπήδησε μέσα από τους αγωνιστές ... Οφείλω όμως να του αναγνωρίσω αυτό το ένα τραγούδι, το «Μ' αεροπλάνα και βαπόρια» το οποίο είναι παράταιρο μέσα στα τραγούδια του και δεν είναι τυχαίο που μου αρέσει. Το έχω παίξει κιόλας με την μπάντα του στρατοπέδου κάποτε. Τυχερός και αυτός και εμείς που βρέθηκε η Μπελλου να το πει... Άξιος και να ζήσουμε να τον θυμόμαστε

Ενας άπο τους δυο ανθρωπους που αν και δεν τους γνωρισα ποτε απο κοντα παρα σε ενα στιγμιοτυπο, νιωθω την ανυπαρξια τους σαν να εφυγε ενας δικος μου. Μικρη αναμνηση, μερικα χρονια πριν στην Αθηνα ο Σαββοπουλος κατοικος στη διπλανη πορτα της οδου Αναγνωστοπουλου, παραμονη Χριστουγεννων, χτυπαει την πορτα, της (υπεργηρης) θειας για να πει συνοδεια των εγγονων του τα καλαντα.

Κατι περισσοτερο απο Τεραστιος. Και ποσο αβολο και αμηχανο τωρα , σχεδον ενοχλητικο και στεναχωρο να ακουω απο παντου στα ραδιοφωνα στην τηλεοραση τη φωνη του ανθρωπου που τον ενιωθα παντα παρων, να ξερω οτι δεν υπαρχει πια…..

Πολύ μεγάλος τραγουδοποιός και συνθέτης ο Νιόνιος. Έφερε την ελληνική μουσική στη νέα εποχή. Μας μεγάλωσε και τώρα πάει κι αυτός για ξεκούραση.

Με ειχε κοροιδεψει με τους πρωτους δισκους, οπως και πολυ κοσμο, αν και το ειχε πει καθαρα τι τον ενοιαζε πραγματικα μεσα σε ενα μικρο τραγουδακι το "Συρμα", αλλα μικρος ακομα, δεν την ψυλλιαστηκα.
Ε μετα ακουσα και καποιες αποψεις του, συν τις "κλοπες" τραγουδιων και γενικοτερα οικειοποιηση ιδεων αλλων μικρων και μεγαλων μουσικων, (ενταξει θα μου πεις ποιος δεν κλεβει).
Τελος παντων του ειχα πατησει Χ.
Θεος σγχωρεστον.

Με ειχε κοροιδεψει με τους πρωτους δισκους, οπως και πολυ κοσμο, αν και το ειχε πει καθαρα τι τον ενοιαζε πραγματικα μεσα σε ενα μικρο τραγουδακι το "Συρμα", αλλα μικρος ακομα, δεν την ψυλλιαστηκα.
Ε μετα ακουσα και καποιες αποψεις του, συν τις "κλοπες" τραγουδιων και γενικοτερα οικειοποιηση ιδεων αλλων μικρων και μεγαλων μουσικων, (ενταξει θα μου πεις ποιος δεν κλεβει).
Τελος παντων του ειχα πατησει Χ.
Θεος σγχωρεστον.
+1

Επίσης από πλευράς πολιτικών ιδεολογιών στην αρχή της καριέρας του σε σχέση με την εποχή μετά την καταξίωσή του παρουσίαζε μια διαφοροποιηση (όπως και ο Μίκης, και άλλοι), αλλά καλύτερα να μην το ανοίξουμε το ζήτημα...

συν τις "κλοπες" τραγουδιων και γενικοτερα οικειοποιηση ιδεων αλλων μικρων και μεγαλων μουσικων, (ενταξει θα μου πεις ποιος δεν κλεβει).
Αυτό είναι μύθος. Καμία "κλοπη" - οικειοποίηση δεν έκανε. Κάποιες διασκευές έκανε όπου αναφερόταν καθαρά ο συνθέτης.

Κατάφερε να ζήσει απο αυτό που αγαπούσε?Πιστεύω και μόνο γι αυτό,αξίζει τον όποιο σεβασμό.
Δύσκολο πράγμα να καθιερώσεις όνομα και να έχεις διάρκεια.

Το γεγονός ότι ήταν τόσο καταξιωμένος με κάνει να συνειδητοποιώ πόσο αποξενωμένος είμαι από την κοινωνία, δεν έχω επαφή καθόλου, ζω στον κόσμο μου. Και δεν είναι μόνο αυτός, είναι και Πανούσης και άλλοι στο ίδιο σκαρί (καράφλες - μουσάτοι) που με κάνουν να νιώθω έτσι με την καταξίωση τους. Δεν ζηλεύω την καριέρα τους, τους θαυμάζω αλλά δεν καταλαβαίνω

Το γεγονός ότι ήταν τόσο καταξιωμένος με κάνει να συνειδητοποιώ πόσο αποξενωμένος είμαι από την κοινωνία, δεν έχω επαφή καθόλου, ζω στον κόσμο μου. Και δεν είναι μόνο αυτός, είναι και Πανούσης και άλλοι στο ίδιο σκαρί (καράφλες - μουσάτοι) που με κάνουν να νιώθω έτσι με την καταξίωση τους. Δεν ζηλεύω την καριέρα τους, τους θαυμάζω αλλά δεν καταλαβαίνω
Τι σε κάνει να μην κατανοείς αναφορικά με την καταξίωσή τους; Εντάξει νομίζω κιόλας αλλά μεγέθη Σαββόπουλος με Πανούσης

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back