- Πόντοι
- 7,473
...Ναι αυτό θα ήταν το λογικό....το ζήτημα είναι ότι τα "κλασσικά" παραδείγματα που αναφερθήκαν έχουν σαφέστατα χειρότερης ποιότητας μετατροπείς από τα μεταγενέστερα "αδελφάκια" τους (πχ 480 με 960, ή τα ΕΜΤ με οτιδήποτε μετέπειτα και σίγουρα σε σχέση με το 99.9% από τους σύγχρονους μετατροπείς) παρ'όλα αυτά χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να πίνουν νερό στο όνομα τους....αυτό που θέλω να πω είναι πως ίσως στην συγκεκριμένη επεξεργαστική κατηγορία η μικρότερη δυναμική περιοχή και συχνότητα δειγματολειψίας οδηγούν σε ένα πιο εύηχο και "γνώριμο" για τα αυτιά μας αποτέλεσμαbloody_sunday είπε:Δεν ξέρω σε τι "κουρδισμένα" ψηφιακά μονοπάτια πηγαίνω τώρα αλλά έχω την εντύπωση ότι τα πάντα μετρούν, ειδικά οι converters, και ότι αν είχαμε δυο όμοια κυκλώματα αλλά με διαφορετικές "καρδιές" αυτό που έχει converter καλύτερης ποιότητας θα έχει και το καλύτερο αποτέλεσμα (ή τουλάχ. πιο κοντά στο θεωρητικό όριο αξιοπιστίας, αν & όχι απαραίτητα ωραιότερο ηχητικά). Θα με ενδιέφερε να διαβάσω απόψεις επ'αυτού...
...το ζήτημα όμως εδώ είναι πως κάποιοι (πολλοί) επιλέγουν ένα convolution reverb για τις Plate προσομειώσεις ενός 480 και όχι για τις προσομειώσεις του αυθεντικού Plate....επιλέγουν δηλαδή την πιστή προσομείωση μιας όχι και τόσο πιστής προσομείωσης ;D.....ίσως και αυτό να είναι ολόγος της επιτυχίας τους...η δυνατότητα να έχεις στα χέρια σου ένα πανάκριβο algorithmic classic (προσομειωμένο) με πολύ λίγα (αναλογικά) χρήματα και όχι τόσο η πιστή "απεικόνιση" φυσικών χώρων....Μα οι κατασκευαστές/προγραμματιστές των reverbs κάνουν το παν για να έχουν τη μεγαλύτερη αξιοπιστία στο προς αντιγραφή αποτύπωμα, με πολύ ακριβό εξοπλισμό, μεγάλη μελέτη στις τοποθετήσεις των μικροφώνων κλπ κλπ. Είναι γεγονός ότι η πιστή αντιγραφή δεν πρόκειται ποτέ να είναι καλύτερη από την πρωτότυπη αποτύπωση, αλλά το ερώτημα είναι από ποια σκοπιά πρέπει να μας απασχολεί αυτό...
Το παράδοξο είναι πως για χρόνια ο audio κόσμος παραπονιώταν για την έλειψη ρεαλιστικών reverb επεξεργαστών.....μιλάμε για μουσική βέβαια...στο sound designing & post production τα convolution reverb έχουν πιο ορθολογιστική χρήση και φυσικά μεγάλη επιτυχία (μαζί βέβαια με τις προτώτυπες τεχνικές όπως αυτή που ανέφερε ο Γιάννης)