A
asrael
Guest
αντε να μπλεχτώ και εγώ στην κουβέντα :lol: καταρχήν και απο την εμπειρία που έχω αποκομίσει εδω και αρκετά χρόνια σαν παραγωγός' date='το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ απ΄όλα για να έχουμε μια καλή ηχογράφηση ντράμς είναι δυστυχώς ο ΝΤΡΑΜΜΕΡ!
[/quote']
Εγώ πάντως πιστεύω ότι είναι ο συνδυασμός και των 2.
Συμφονώ και επαυξάνω. Και έχω δεί ότι πολλοί drummers δεν ξέρουν ούτε κάν να κουρδίζουν το όργανο που παίζουν.Και λεω δυστυχώς γιατί λίγοι Ελληνες ντράμμερ ασχολούνται με τον ΗΧΟ τους!
Οπωε υπάρχουν καιάλλοι που που προσπαθούν να έχουν άποψη για τον ήχο τους χωρίς κάν να ξέρουν τι θέλουν, και γιατί το θέλουν.
Μπορεί να μην του άρεσε το κούρδισμα. Ο ήχος των τυμπάνων δεν έχει να κάνει μόνο με την τεχνική του κάθε drummer αλλά και με το κούρδισμα. Αν ήταν σηνηθησμένος σε άλλο κούρδισμα και καθόταν σε άλλο λογικό είναι να παραπονιέται.Το "χτύπημα" του ντράμμερ είναι ο νούμερο ΕΝΑ παράγοντας.
Εχω πολλές φορές γίνει μάρτυρας απίστευτων σκηνών σε στούντιο,πχ. πριν από μερικά χρόνια έγραφε κάποιος πολύ γνωστός "ροκας" στο studio ΑCTION και ο ντράμμερ του γκρίνιαζε για τον "χάλια" ήχο των τυμπάνων.
Ο ταλαίπωρος ο ηχολήπτης κόντευε να τρελλαθεί μια και είχε στήσει μια υπέροχη GRETSCH και χρησιμοποιούσε ένα κάρο εκπληκτικά μικρόφωνα (μεταξύ των οποίων και μερικά λαμπάτα vintage ΑΚG).
Στην περίπτωση που αναφέρεις όμως μάλλον μιλάμε για καλό ηχολήπτη με μάπα σε τεχνική drummer ή όχι απαραίτητα μάπα γιατί για παράδειγμα εγώ έχω πολλέ διακυμάνσεις στην εντασή μου ανάλογα του τί μου υπαγορεύει η παρτιτούρα. Αλλές φορές παίζω πολυ πολυ χαμηλά και άλλες φορές παίζω δυνατά.Eκείνη τη μέρα θα έγραφε ένα γνωστό Hard Rock συγκρότημα μετά από τον "ροκά" .Τι γίνεται λοιπόν:
Πάει και κάθεται ο ντράμμερ τους στα ΙΔΙΑ τύμπανα και με τις ΙΔΙΕΣ ρυθμίσεις βγάζει ένα καταπληκτικό ήχο!
Τι να πεί κανείς......
Απλώς με τα όσα λές σίγουρα αναφέρεσαι στην τεχνική ενός drummer γιατί είναι μεγάλη υπόθεση να μπορεί κανείς να πάιξει με τέτοιο τρόπο ώστε να ακούγονται όλες οι αξίες που παίζει σαν σταγόνες!!! Συμφωνώ μαζί σου!!!
Εδώ όμως τίθεται το εξής πρόβλημα:Οσον αφορά τίς τεχνικές θα συμφωνήσω σε πολλά με τον feather .Τώρα τελευταία εφαρμόζω μια "επαναστατική" τεχνική:
ΔΥΟ (2) πυκνωτικά ΜΟΝΟ για ΟΛΗ την ντράμς. Το ένα περίπου 1 μέτρο πάνω από το κεφάλι του ντράμμερ και το άλλο 1 μέτρο μπροστά από τη μπότα.
Αν ο ντράμμερ ξέρει να παίζει ο ήχος είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ! (βέβαια πρέπει και το room να "συνεργάζεται)
Αν πχ εγώ η ο κάθε σαν εμένα θέλει να ηχογραφήσει ενα κομμάτι όπου έχεο πολλές διακυμάνσεις στην ένταση και το volume control το αναλαμβάνει ο drummer και για να κάνω τα πράγματα πιο δύσκολα λέω ότι το κομμάτι μπορεί να έχει και σημεία με σκουπάκια σε ppp ( piano pianismo possibile ) που σημαίνει ότι ίσα ίσα που ακούγεται το παίξημο το πιο πάνω micing μπορεί να τα πιάσει;