Re-Finishing

MetalMan

Νέο μέλος
Πόντοι
16
Καλησπέρα guys,

Πως παει; Θα πάτε στην συναυλία του OZZY; λέτε αν καταφέρω και πάω δίπλα στην εξέδρα και ζητήσω απο τον Zakk την κιθάρα του να μου τη δώσει   ;); Ας μπω στο θέμα( έχω ανοίξει πολλά topics μην Απορειται απλά είμαι γεμάτος όρεξη για δουλειά). Έχω μια παλιά Yamaha EG-112 και είναι λίγο χτυπημένη με πσιλο σπασμένο pickguard και θέλω να της αλλάξω το χρώμα απο μαυρο σε κόκκινο και το pick guard απο άσπρο σε μαυρο δηλαδή το αντίθετο απο αυτο
GRG250DX_BKF_1P_01.png
. Αυτο που θέλω απο εσάς είναι να μου πείτε αναλυτικά όσο μπορείτε την διαδικασία απο το <<ξεβαμα>> μέχρι το γυάλισμα(άaα και τι θα χρειαστω;) Το όλο projectακι το κάνω για να αρχίσω να μαθαίνω μιας και κάνω μια κιθαριτσα from scratch.

Πολύ μεγάλο θέμα που χρειάζεται και αρκετό διάβασμα.

Κάνω ακριβώς το ίδιο αυτό το διάστημα και σαν πρώτη συμβουλή έχω να πω: ΥΠΟΜΟΝΗ!

Ξεκινώντας: πάρε διάφορα νούμερα γυαλόχαρτα και ένα τριβείο. Με λίγο ψάξιμο (δε θα κάνω διαφήμιση) μπορείς να βρεις σε καλή τιμή.

Δες πρώτα αυτά:

http://www.guitarattack.com/mattocaster/monterey/monterystrat3.htm

http://www.tundraman.com/Guitars/Finish/index.php

Γενικά κάποια υλικά που θα χρειαστείς.

Γυαλόχαρτα: Νο.120/ 240/ 400/ 600/ 800/ 1000/ 1500/ 2000. (Σε κάποιους μπορεί να φαίνεται υπερβολικό αλλά όσο πιο σταδιακά και βαθμιαία το κάνεις τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα). Τρίβεις με τη σειρά όπως είναι τα νούμερα.

Όταν πλέον θα έχει μείνει το ξύλο (προσπάθησε να είναι όσο πιο λείο γίνεται) πέρνα το με ένα πανί με λίγο νέφτι να φύγουν όλα τα υπολείμματα. Στη συνέχεια με λίγο ξυλόστοκο θα διορθώσεις όλα τα μικροελαττώματα που σχεδόν σίγουρα θα προκύψουν.

Στο σημείο αυτό θα καλύψεις όλα τα cavities του σώματος με κάποια ταινία ώστε να μην πάει χρώμα σε σημεία που δεν πρέπει (ειδικά στο neck pocket).

Βάψιμο: Θα βρεις το χώρο πρώτα όπου θα εξασφαλίσεις ότι την ώρα που θα βάφεις δεν θα επικάθονται σωματίδια, λόγω αέρα, στο σώμα της κιθάρας. Κάνε κάνα-δυο πρόβες σε κάποιο άλλο ξύλο πρώτα. Τώρα θα περάσεις το αστάρι. Το πόσα χέρια θα χρειαστεί θα το κρίνεις εσύ γιατί οι απόψεις διίστανται. Εγώ πέρασα 3. Όσο χρόνο και να γράφει ότι χρειάζεται για να στεγνώσει καλό είναι να περιμένεις όσο περισσότερο μπορείς. Τρίψιμο ανάμεσα στα χέρια με 800, 1000, 1500. Πολύ προσοχή ειδικά στις καμπύλες.

Μετά θα περάσεις το χρώμα με την ίδια διαδικασία. Πριν βάψεις το σώμα κάνε πάλι κάποιες δοκιμές γιατί τα χρώματα δεν είναι ποτέ όπως φαίνονται στις συσκευασίες. Καλό θα είναι ανάμεσα στα χέρια να περιμένεις ακόμα περισσότερο από ότι για το αστάρι και να κάνεις ακόμα καλύτερο τρίψιμο. (Μην  πανικοβληθείς από την όψη που θα παίρνει το χρώμα με το τρίψιμο).  

Για το γυάλισμα δεν  μπορώ να πω ακόμα γιατί πολύ απλά δεν θέλω να δίνω συμβουλές χωρίς να το έχω κάνει ακόμα. Ελπίζω τις επόμενες μέρες να προλάβω να ασχολήθώ ώστε να μπορέσω να συμπληρώσω και τα υπόλοιπα βήματα.

προτεινω να μην το κανεις...

το γυαλοχαρτο δεν ειναι καλη λυση γιατι θα φας και ξυλο οσο και αν προσπαθησεις να το αποφυγεις..αν το κανεις με το χερι...καλη τυχη! γιατι πολυ απλα θα κουραστεις παρα πολυ να τριβεις!

Περα απο αυτο θα ταλαιπωρηθεις, θα κανεις κανα λαθος και θα σου βγει μαπα το καρπουζι.

ολα αυτα τα υλικα θα σου κοστισουν οσο να στην βαψει καποιος επαγγελματιας.

τωρα αν μπορεις/θες να ρισκαρεις να χαλασει η κιθαρα ή το αποτελεσμα να μην σου αρεσει, τοτε καντο!

μετα απο 2 αποτυχυμενες προσπαθειες μια συμβουλη θα σου δωσω, το συγκεκριμένο φορουμ εχει ολη την γνωση που θα χρειαστει να εχεις, απλα διαβασε πολυ πριν πιασεις το γυαλοχαρτο φιλε μου μην παει ακλαφτη η κιθαρα.

εγω την επομενη θα την παω σε μαστορα παντως.

Μην είστε αποθαρρυντικοί ρε παιδιά.

Είναι μια πολύ δημιουργική διαδικασία τελείως διαφορετική από το να την κάνει μάστορας.

Εγώ σιγά σιγά με το γυαλόχαρτο την έκανα τέλεια. Αν δεν υπάρχει βιασύνη δεν γίνονται λάθη. Αν τώρα θες να το κάνεις σε 5 μέρες θα ξεκινήσεις με κιθάρα και μείνει μαντολίνο.

Όσο για τα λεφτά εμένα προσωπικά τα υλικά μου κόστισαν 60 E μαζί με το τριβείο. Το αν είναι πολλά ή λίγα είναι κάτι υποκειμενικό.

δεν ημαστε αποθαρρυντικοί, ρεαλιστες ειμαστε το να καταστρεψεις ενα μουσικο οργανο για μενα ειναι σκατα, καλυτερα χάρισε το σε ενα παιδακι μαζι με ενα βιβλιο που σου περισευει  ;D ;D ;D

Αυτο ειναι η συμβουλη:

nikolas32 είπε:
μια συμβουλη θα σου δωσω, το συγκεκριμένο φορουμ εχει ολη την γνωση που θα χρειαστει να εχεις, απλα διαβασε πολυ πριν πιασεις το γυαλοχαρτο φιλε μου μην παει ακλαφτη η κιθαρα.
Το υπολοιπο ειναι η εμπειρια που για εμενα δεν ηταν και η καλυτερη,

τωρα μπορεις να μου πεις: εισαι αμπαλος, μπορει ναι...

παντως ουτε χορο για να κανω κατι τετοιο ειχα, ουτε τα καταλληλα εργαλεια πλην τριβειου και χαλασα 2 οργανα οποτε για μενα αν την εχει βαρεθει παει σε ενα μαστορα και του την βαφει, τωρα αμα εχει ορεξη και χρονο μετα απο ξεκοκαλισμα στο φορουμ θα εχει ενα μετριο αποτελεσμα...

Και τελεια να μην γινει τουλαχιστον θα την εχει φτιαξει μονος του!

Αλλωστε λεει : "εχω μια παλια yamaha egκατι"  ;)

Με το λινκ του marathon θα εισαι οκ!

Το πολυ πολυ να μην σου αρεσει και να την ξανατριψεις ;D

Rockers ευχαριστω για όλα. Το θέμα όμως δεν είναι να την πάω σε ειδικό γιατι δεν θέλω να της αλλάξω χρώματα επειδή την βαρέθηκα αλλα για να μάθω και να μπαίνω σιγά σιγά στο club το DIY.

εεεε, τοτε παρε γυαλοχαρτο και ξεκινα  ;D ;D ;D

Αφου οργανωθεις πρωτα.

τοτε παω πασο...καλη τυχη!!

τραβα φωτογραφιες και περιεγραψε αναλυτικα τι κανεις, πολλοι εδω μεσα θα θελουν να το κανουν!  ;)

Και επαναφέρω το θέμα στο προσκήνιο!Η ερώτηση μου είναι απλή και μετά απο ψάξιμο στο φόρουμ δεν κατάφερα να βρω απάντηση.Υπάρχουν πολλά topics σχετικά με re-painting αλλα πουθενά δεν βρίσκω τίποτα για απλή αφαίρεση φινιρίσματος και εφαρμογή σατινέ φινιρίσματος.Οπότε ζητώ τα φώτα σας ώστε να αφαιρέσω το gloss(απ'όσο γνωρίζω) φινίρισμα απο την BC RICH MOCKINGBIRD μου χωρίς να φτάσω μέχρι το ξύλο.Δεν ενδιαφέρομαι να αλλάξω χρώμα ούτε να της δώσω  ψευτο-vintage όψη.Μόνο να διώξω την λάμψη του gloss  και να της κανω ενα απλο ΜΗ ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΟ φινιρισμα που να φαίνονται τα ωραία νερα του quilted maple,να την προστατέυει και να "αναπνέει" καλύτερα.Με αλλα λογια θέλω να την μετατρέψω από ξανθιά πλατίνα πάνω σε street μηχανή του γκόμενου της που φαίνεται το ροζ g-string σε μία κοπέλα με χρυσή καρδιά!

Ευχαριστώ προκαταβολικά. :)

άμα την τρίψεις με γυαλόχαρτο και δεν κάνεις μπαφάρισμα θα γίνει "σάτιν" ή κάτι τέτοιο βέβαια

παίζει να ασπρίσει και να θαμπώσει αρκετά  :-\..... εγώ θα ξεκίναγα με 1000άρι wet or dry και ανάλογα το αποτέλεσμα θα κατέβαινα μέχρι 400 .πιο κάτω θα αφαιρείς πολύ υλικό με κίνδυνο να διαπεράσεις το τελικό στρώμα.

Εννοείται πως πρέπει να ρωτήσεις κάποιον ιδικό πριν κάνεις οτιδήποτε

al6sjackson! είπε:
Οπότε ζητώ τα φώτα σας ώστε να αφαιρέσω το gloss(απ'όσο γνωρίζω) φινίρισμα απο την BC RICH MOCKINGBIRD μου χωρίς να φτάσω μέχρι το ξύλο.Δεν ενδιαφέρομαι να αλλάξω χρώμα ούτε να της δώσω  ψευτο-vintage όψη.Μόνο να διώξω την λάμψη του gloss  και να της κανω ενα απλο ΜΗ ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΟ φινιρισμα που να φαίνονται τα ωραία νερα του quilted maple,να την προστατέυει και να "αναπνέει" καλύτερα.
Αν δεν φτάσεις μέχρι το ξύλο, πώς θα φανούν τα νερά του quilted maple; Και που ξέρεις ότι έχει quilted maple αν είναι βαμμένη; Και ποιος %^&$ βάζει quilted maple και από πάνω χρώμα;

al6sjackson! είπε:
Και επαναφέρω το θέμα στο προσκήνιο!Η ερώτηση μου είναι απλή και μετά απο ψάξιμο στο φόρουμ δεν κατάφερα να βρω απάντηση.Υπάρχουν πολλά topics σχετικά με re-painting αλλα πουθενά δεν βρίσκω τίποτα για απλή αφαίρεση φινιρίσματος και εφαρμογή σατινέ φινιρίσματος.Οπότε ζητώ τα φώτα σας ώστε να αφαιρέσω το gloss(απ'όσο γνωρίζω) φινίρισμα απο την BC RICH MOCKINGBIRD μου χωρίς να φτάσω μέχρι το ξύλο.Δεν ενδιαφέρομαι να αλλάξω χρώμα ούτε να της δώσω  ψευτο-vintage όψη.Μόνο να διώξω την λάμψη του gloss  και να της κανω ενα απλο ΜΗ ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΟ φινιρισμα που να φαίνονται τα ωραία νερα του quilted maple,να την προστατέυει και να "αναπνέει" καλύτερα.Με αλλα λογια θέλω να την μετατρέψω από ξανθιά πλατίνα πάνω σε street μηχανή του γκόμενου της που φαίνεται το ροζ g-string σε μία κοπέλα με χρυσή καρδιά!

Ευχαριστώ προκαταβολικά. :)

Δεν είμαι ειδικός αλλά το gloss θα αφαιρεθεί με ελαφρύ τρίψιμο με πολύ ψιλό γυαλόχαρτο για να περαστεί αργότερα ένα χέρι σατινέ ματ με πιστόλι αέρα αν είναι δυνατό. Βεβαιώσου μόνο ότι το gloss δεν είναι της βαφής αλλά είναι τελείωμα ανεξάρτητο από το χρώμα.

RayDTutto είπε:
Αν δεν φτάσεις μέχρι το ξύλο, πώς θα φανούν τα νερά του quilted maple; Και που ξέρεις ότι έχει quilted maple αν είναι βαμμένη; Και ποιος %^&$ βάζει quilted maple και από πάνω χρώμα;
προφανώς είναι quilted maple με βαφή RayDTutto >:( μάλλον  :P

κάτι τέτοιο http://www.gmpguitars.com/GMP.Store/Pictures/quilt.ps2.jpg

θα τον τρομάξεις τον άνθρωπο!!  ;D

Insectius είπε:
προφανώς είναι quilted maple με βαφή RayDTutto >:( μάλλον  :P

κάτι τέτοιο http://www.gmpguitars.com/GMP.Store/Pictures/quilt.ps2.jpg

θα τον τρομάξεις τον άνθρωπο!!   ;D
Οντως κατι τέτοιο είναι,αλλά σε πιο gloss-άτη έκδοση.Εικάζομαι οτι πάνω από τη φλούδα του maple το έβαψαν με μπογια απο αυτες που "ποτίζουν" το ξύλο και δεν το επικαλύπτουν ώστε να φαίνονται και τα νερά του ξύλου απο κάτω,και μετά το τελείωσαν με high gloss finish.Ποιον λέτε να συμβουλευτώ,δείχνοντάς του την κιθάρα φυσικά ωστε να μπορεί να κρίνει,σε μια μικρή πόλη σαν το Βόλο?κάποιον ξυλουργό η κάποιο μουσικό οίκο όπως τον ΦΙΛΙΠΠΟ ΝΑΚΑ?

Μόνο να διώξω την λάμψη του gloss  και να της κανω ενα απλο ΜΗ ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΟ φινιρισμα που να φαίνονται τα ωραία νερα του quilted maple,να την προστατέυει και να "αναπνέει" καλύτερα.
Με το ματ δεν θα φαινονται τα ομορφα νερα του maple καλυτερα...θα χαλαση (οχι εντελως)το 3D εφε που τωρα εχει.Εχω μια Vintage v-100 εχει σατινε φινιρισμα και στα σημεια που τριβεται με το χερι μου εχει παρει μια γυαλαδα μαντεψε που φαινεται καλυτερα το maple .

Oταν λες να "αναπνεει" καλυτερα?Δεν θα αλλαξη τιποτα στον ηχο της παντως να ξερεις αν αυτο εννοεις.

Στα λεω αυτα εγω που μου αρεσουν τα σατινε φινιρισματα και απο τις 5 κιθαρες που εχω οι 2 εχουν ξαναβαφτει και στις αλλες δυο εχω κανει αυτο που θες να κανεις και εσυ,αλλα δεν εχουν maple.

Γνωμη μου ειναι να την αφησεις οπως ειναι με το στριγκακι ...το οφθαλμολουτρο δεν εβλαψε κανενα ;D.

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back