Πολύ μεγάλο θέμα που χρειάζεται και αρκετό διάβασμα.
Κάνω ακριβώς το ίδιο αυτό το διάστημα και σαν πρώτη συμβουλή έχω να πω: ΥΠΟΜΟΝΗ!
Ξεκινώντας: πάρε διάφορα νούμερα γυαλόχαρτα και ένα τριβείο. Με λίγο ψάξιμο (δε θα κάνω διαφήμιση) μπορείς να βρεις σε καλή τιμή.
Δες πρώτα αυτά:
http://www.guitarattack.com/mattocaster/monterey/monterystrat3.htm
http://www.tundraman.com/Guitars/Finish/index.php
Γενικά κάποια υλικά που θα χρειαστείς.
Γυαλόχαρτα: Νο.120/ 240/ 400/ 600/ 800/ 1000/ 1500/ 2000. (Σε κάποιους μπορεί να φαίνεται υπερβολικό αλλά όσο πιο σταδιακά και βαθμιαία το κάνεις τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα). Τρίβεις με τη σειρά όπως είναι τα νούμερα.
Όταν πλέον θα έχει μείνει το ξύλο (προσπάθησε να είναι όσο πιο λείο γίνεται) πέρνα το με ένα πανί με λίγο νέφτι να φύγουν όλα τα υπολείμματα. Στη συνέχεια με λίγο ξυλόστοκο θα διορθώσεις όλα τα μικροελαττώματα που σχεδόν σίγουρα θα προκύψουν.
Στο σημείο αυτό θα καλύψεις όλα τα cavities του σώματος με κάποια ταινία ώστε να μην πάει χρώμα σε σημεία που δεν πρέπει (ειδικά στο neck pocket).
Βάψιμο: Θα βρεις το χώρο πρώτα όπου θα εξασφαλίσεις ότι την ώρα που θα βάφεις δεν θα επικάθονται σωματίδια, λόγω αέρα, στο σώμα της κιθάρας. Κάνε κάνα-δυο πρόβες σε κάποιο άλλο ξύλο πρώτα. Τώρα θα περάσεις το αστάρι. Το πόσα χέρια θα χρειαστεί θα το κρίνεις εσύ γιατί οι απόψεις διίστανται. Εγώ πέρασα 3. Όσο χρόνο και να γράφει ότι χρειάζεται για να στεγνώσει καλό είναι να περιμένεις όσο περισσότερο μπορείς. Τρίψιμο ανάμεσα στα χέρια με 800, 1000, 1500. Πολύ προσοχή ειδικά στις καμπύλες.
Μετά θα περάσεις το χρώμα με την ίδια διαδικασία. Πριν βάψεις το σώμα κάνε πάλι κάποιες δοκιμές γιατί τα χρώματα δεν είναι ποτέ όπως φαίνονται στις συσκευασίες. Καλό θα είναι ανάμεσα στα χέρια να περιμένεις ακόμα περισσότερο από ότι για το αστάρι και να κάνεις ακόμα καλύτερο τρίψιμο. (Μην πανικοβληθείς από την όψη που θα παίρνει το χρώμα με το τρίψιμο).
Για το γυάλισμα δεν μπορώ να πω ακόμα γιατί πολύ απλά δεν θέλω να δίνω συμβουλές χωρίς να το έχω κάνει ακόμα. Ελπίζω τις επόμενες μέρες να προλάβω να ασχολήθώ ώστε να μπορέσω να συμπληρώσω και τα υπόλοιπα βήματα.