"Στρώσιμο" λαμπάτων ενισχυτών.

Νομίζω ότι ο Μανώλης Τζωρτζάκης (τον οποίο εκτιμώ ως προς τις γνώσεις του) το είχε αναπτύξει καλύτερα από ότι θα μπορούσα εγώ τουλάχιστον, στο Avclub.gr . Εγώ να πω, ότι εμπειρικά τουλάχιστον, μπορώ να επιβεβαιώσω την αλλαγή μεγαφώνου (αλλά και ενισχυτή) μετά από κάποιο στρώσιμο . Στα καλώδια τώρα τι να πω......... Αστο.

Παραθέτω λοιπόν ...

"Λοιπόν , μιλώντας για ηλεκτροδυναμικά μεγάφωνα σε ηχεία έχουμε τα εξής θέματα:

1) το Μηχανικό burn-in τής αράχνης (αυτή είναι η εσωτερική ανάρτηση που έχει δυό δουλειές , πρώτον κρατάει κεντραρισμένο το πηνίο φωνής (και τό τούμπο του - capton συνήθως ) μέσα στο διάκενο του μαγνητικού συστήματος και δεύτερον εκτελεί χρέη μηχανικής απόσβεσης (μαζί με τήν εξωτερική ανάρτηση -λάστιχο)

2) Η εξωτερική ανάρτηση , δηλ. το λάστιχο που κρατάει τον κώνο και συνεισφέρει στην μηχανική απόσβεση (και γενικώς μαζί με τήν αράχνη κρατούν τήν συναρμογή στην θέση ισορροπίας που έχει ορισθεί.

Ας πούμε χονδρικά οτι οι δυό αυτές μηχανικές εμπεδήσεις συμβάλλουν στο μέγεθος που χαρακτηρίζει τήν ενδοτικότητα.

3) Τα καλώδια που είτε πανε με βύσματα πάνω σε μεγάφωνα και X-over , μπόρνες και τα σχετικά.

4) Τα υλικά του Χ-over , δηλαδή πυκνωτές - πηνία - αντιστάσεις κλπ κλπ.

Αρα εδώ έχουμε δυό "στρωσίματα ", το μεν του μηχανικού μέρους και το δε του ηλεκτρικού μέρους.

Τώρα :

Συνήθως οι μέτριες στάθμες για 100-200 ώρες , αρκούν για να δώσουν τα μηχανικά χαρακτηριστικά τών μονάδων κάποιεςς σταθερές τιμές , αλλά όσο κι αν φαίνεται παράξενο , αυτές οι τιμές , δεν ισχυουν για όλη την ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ του κώνου /διαφράγματος κλπ γιατί πολύ απλά η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΑΒΕΙ ΧΩΡΑ ΠΟΤΕ ή πολύ λίγο - μόνο σε χαμηλές συχνότητες - με αποτέλεσμα οι αναρτήσεις να μην έχουν "εξασκηθεί", όπως πολύ σωστά ανάφερε ένα φίλος σε προηγούμενο μήνυμα ....

Και όντως αυτό θα φανεί σε ένα άλλο χώρο , ίσως με ένα άλλο ενισχυτή και σε άλλες εντάσεις (volume) στά σίγουρα.

Αλλα με ποιό τρόπο θα στρώσουν σίγουρα και θα εξασκηθούν καλά οι αναρτήσεις (κυρίως όπως θα καταλάβατε το πρόβλημα είναι κυρίως στις μονάδες χαμηλών μεσοχαμηλών ...αυτές δηλαδή που ενεργούν και κάποια ικανή μετακίνηση ) ..???

Αν γράψει κάποιος σε ένα CD , ένα και μόνο ημιτονοειδή τόνο 10Ηz (μπορεί πιθανά να γράψει και το L σε ανάποδη φάση με ρο R , για να μήν κάνει φασαρία καθώς θα στρώνει και λέω για φασαρία γιατί ενώ κανονικά δέν θα πρέπει να ακουστει σχεδόν τίποτα , συνήθως σε φθηνές μονάδες η παραμόρφωση ακόμα και στο 1W , έχει αρκετές ακέραιες μονάδες με αποτέλεσμα να ακούγονται οι αρμονικές (20. 30 , 40 50 60Ηz κλπ )

Θα μπορέσει εύκολα να στρώσει τίς μονάδες του μέσα σε 2-3 μέρες απο 6-10 ώρες τήν ημέρα

Αρκεί να είναι πρσεκτικός με τήν μέγιστη μετακίνηση (Χmax) μπρός - πίσω (10Hz , είναι αυτά θέλουν κάποια προσοχή )

Συνήθως ακόμα και τα μικρά ηχεία αντέχουν +/- 4mm

Ετσι εύκολα θα εξασκήσει τίς αναρτήσεις (Λάστιχο και Αράχνη), ενώ έχει διπλό καλό που αφορά ι στο ηλεκτρικό μέρος (όπως θα αναφέρω παρακάτω )

Πάμε τώρα στο ηλεκτρικό μέρος που δέν είναι τίποτα άλλο απο υλικά, κολλήσεις και επαφές

Ε όπως και να το κάνουμε , πρέπει να περάσει κάποιο ρευματάκι απο μέσα για να έρθουν που λέμε στα γράδα τους

Συνήθως 40-50 ώρες σε κάποιες εντάσεις , είναι αρκετές , αλλά αν έχει προηγηθεί το ημίτονο τών 10Hz , τότε , έχει περάσει τόσο ρεύμα , όσο δέν θα πέρναγε ποτέ ούτε με 500 ώρες μουσικής.

Βέβαια απο το τουϊτερ δέ περνά , ρεύμα με τα 10Hz , αλλά αυτό είναι το λιγότερο μιάς και αυτό με 10 πιατίνια και δυό καλές πρίμες γυναικείες φωνές θα είναι 90% έτοιμο σε 10-20 ώρες.

Οσα αφορά στα υπολοιπα τα ξέρετε μέσες - άκρες , κάτι η γαλβανική ηλεκτρόλληση , κάτι οι κολλήσεις να κρυσταλλώσουν εντελώς κάτι τα βύσματα να φάνε μερικούς κραδασμούς και να κάτσουν στίς τελικές του θέσεις, ε, θέλει κάποιες 50-100 ώρες , ανάλογα πάντα και με κάποιες κατασκευαστικές λεπτομέρειες , ανά κατασκευαστή.

Τώρα σε τι εντάσεις τα στρώνουμε ...??

Σε όσο πιο δυνατές μπορούμε απο τήν πρώτη στιγμή , αρκεί να μήν παραμορφώνουν (απο πιθανή οχι καλή οδήγηση ) ή να μήν στοπάρουν (απο οχι καλό έλεγχο ..)

Κατά τα άλλα δέν υπάρχει απολύτως , κανένα πρόβλημα απο το πρώτο λεπτό κιόλας .....

Τώρα , γενικώς , θα ακούσετε να λέγεται οτι σιγά στήν αρχή και μετά πιο δύνατα ....ξέρετε αυτό εν μέρει ισχύει , αλλά για άλλους λόγους και οχι για να μή χαλάσουν απο τήν ισχύ οι μονάδες.

Λέγεται απο στόμα σε στόμα για ένα και απλό λόγο , γιατί όλοι όσοι ανακατεύονται με ηχεία, επαγγελματίες και ερασιτέχνες , συμφωνούν στο "φύλαγε τα ρούχα σου , νάχεις τα μισά".

...είναι σαφές οτι υπάρχουν, άσχετοι , πολύ άσχετοι και ιδιαίτερα άσχετοι που ειλικρινά ΔΕΝ ΑΚΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ ούτε ΤΟ ΚΛΙΠΑΡΙΣΜΑ , ουτε το ΚΛΑΦ τής απουσίας ελέγχου και έτσι έχουν γίνει πολλές μα πάρα πολλέ ζημιές ...οπότε έχει επικρατήσει το σιγά στήν αρχή που με κάποιο τρόπο και θα προφυλάξει απο το αναπάντεχο , αλλα και ταυτόχρονα θα βοηθήσει κάποιον "άσχετο" να συνηθίσει και να εξοικοιωθεί με το αντικείμενο

Προσοχή , εδώ ο όρος άσχετος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΤΙΜΗΤΙΚΟΣ , αναφέρεται μόνο για να προσδιορίσει μιά κατάσταση.

Άλλωστε ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΑΣΧΕΤΟΙ και ΘΑ συνεχιζουμε

ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΣΧΕΤΟΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ μέχρι να το καταλάβουμε να το δουλέψουμε κλπ κλπ"

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Διαχρονική κουβέντα!

Απλά μην μπερδεύεται το στρώσιμο ώστε να "μην πάθει κάτι" με το, τις ώρες στρωσίματος (πιο καλά στα αγγλικά, break in) ώστε να "παίζει καλύτερα".

Όταν αγοράζουμε έναν ενισχυτή δεν θέλει στρώσιμο πριν τον βάλουμε τέρμα. Ρωτήστε τον Pete Townshend!  ;D

Τώρα αν μετά από μερικές ώρες break in "ακούγεται" καλύτερα είναι άλλη κουβέντα. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στα καινούργια αλλά και σε αυτά που έχουν μείνει στην αδράνεια κάποιο χρόνο.

 
myster_maze είπε:
Τώρα αν μετά από μερικές ώρες break in "ακούγεται" καλύτερα είναι άλλη κουβέντα. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στα καινούργια αλλά και σε αυτά που έχουν μείνει στην αδράνεια κάποιο χρόνο.
Panda !  ;D

Εσύ όμως δεν έχεις full range fostex ?

Δεν είδες διαφορά μετά το break in ;

Εγώ πάντως στα 8άρια της, είδα αρκετή.

 
σωστος ο audiokostas ;)

συγκεκριμενα μετα το break in ,η συχνοτητα συντονισμου μπορει να μειωθει μεχρι και 15%

to break in μπορει να γινει με 25Hz ημιτονικο σημα για τουλαχιστον μια ωρα και αρκετη ισχη ωστε να εχουμε μετρια μετατοπιση κωνου

Loudspeaker Design Cookbook

vance dickason

 
audiokostas είπε:
Panda !  ;D

Εσύ όμως δεν έχεις full range fostex ?

Δεν είδες διαφορά μετά το break in ;

Εγώ πάντως στα 8άρια της, είδα αρκετή.
Yup!

Και ακόμα βλέπω!  ;D

Για να μην παρεξηγιόμαστε, όταν λέω ότι ένας ενισχυτής δεν θέλει στρώσιμο εννοώ για να μην χαλάσει. Από την πρώτη μέρα στο τέρμα δεν θα πάθει κάτι. Ότι θέλει στρώσιμο για να πάρεις τα βέλτιστα, συμφωνώ.

 
Σιγά μην ακούσει κανένας από εμάς την διαφορά, ακόμα και μέτρηση να πάρεις σε φασματογράφο και να την συγκρίνεις ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να την ακούσεις.

Η μέσα ανάρτηση που λέμε είναι ένα κοματάκι ύφασμα που είναι κολλημένο πάνω του το πηνίο..... πιάσ΄το αυγό και κούρεφτο δηλ.

 
myster_maze είπε:
Yup!

Και ακόμα βλέπω!  ;D

Για να μην παρεξηγιόμαστε, όταν λέω ότι ένας ενισχυτής δεν θέλει στρώσιμο εννοώ για να μην χαλάσει. Από την πρώτη μέρα στο τέρμα δεν θα πάθει κάτι. Ότι θέλει στρώσιμο για να πάρεις τα βέλτιστα, συμφωνώ.
Υπάρχουν ακόμα κιθαρίστες που το κάνουν αυτό??? :P

 
studio54GR είπε:
Σιγά μην ακούσει κανένας από εμάς την διαφορά, ακόμα και μέτρηση να πάρεις σε φασματογράφο και να την συγκρίνεις ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να την ακούσεις.

Η μέσα ανάρτηση που λέμε είναι ένα κοματάκι ύφασμα που είναι κολλημένο πάνω του το πηνίο..... πιάσ΄το αυγό και κούρεφτο δηλ.
Πιο πριν σου είπα ότι προσωπικά ακούω (έχω ακούσει) την διαφορά.

Το ίδιο είπε και ο Maze.

Και σου παρέθεσα και την ανάλυση.

Το "ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ" είναι σεβαστό ως προς εσένα.

Δεν έχω αντίρρηση να παίξουμε το παιχνίδι "όλες οι λάμπες/χορδές/καλώδια/ξύλα/πυκνωτές κλπ κλπ είναι τα ίδια και όλα είναι στα δάχτυλα" αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι.

Ασε που θα το κλείναμε το μαγαζί και θα αναγκαζόμασταν να μελετήσουμε.

 
Πιο πριν σου είπα ότι προσωπικά ακούω (έχω ακούσει) την διαφορά.
+1

 
Πάσο... Δεν θα αμφιβάλω και για ξένα αυτιά ρε αδερφέ, κάτι παραπάνω θα έχετε ακούσει

;D  ;D  ;D  ;D  ;D

Μιλώ πάντα βάσει πείρας μια που έχω περιελίξει,και επισκευάσει μεγάφωνα πολλάκις.

Χωρίς κανένα ίχνος ειρωνίας φυσικά

 
Η φθορά από την χρήση και η πάροδος του χρόνου εν γένει είναι απόλυτα φυσιολογικό να επηρεάζει την απόδοση και συνεπώς την χροιά μιας ηχητικής συσκευής....το ζήτημα όμως είναι οτί αυτό είναι η φυσιολογική πορεία των πραγμάτων και σίγουρα δεν μπορεί να καθορίσει το καλύτερο ή χειρότερο σε ότι αφορά την συνολική απόδοση παρά μόνο ίσως ως απόλυτα τεχνικά χαρακτηριστικά...και εκεί βέβαια η γήρανση θα έχει σχεδόν πάντα τα αντίστοχα αποτελέσματα πχ "στεγνοί" πυκνωτές, λυχνίες στα όρια της διάρκειας ζωής τους, ποντεσιόμετρα κλπ κλπ θα συνεπάγωντε πάντα χειρότερο S/N ratio, μικρότερο headroom before clipping, microphonics κλπ κλπ κλπ

Η αλήθεια βέβαια είναι οτί όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της γήρανσης μπορεί για κάποιους να είναι επιθυμητά.....για μουσική μιλάμε ας μην ξεχνιώμαστε....από την άλλη πλευρά πάλι μπορεί να είναι και άκρως ανεπιθύμητα....περίορέξεως κολοκυθόπιτα...

τι θέλω να πω?

Όσο αφοριστικό, απόλυτο και τελικά λάθος είναι να απορίπτουμε συλλήβδην όλη την μυθολογία (ή όχι) περί μότζο, λαμπίλας, τρισδιάστατων πυκνωτών κλπ κλπ άλλο τόσο λάθος είναι να μιλάμε για "στρώσιμο" κλπ κλπ

Δέστε το και απλά ως εξής....εκεί που υπάρχει όντως "στρώσιμο" (κυρίως με την έννοια της ποιοτικής διαλογής) όπως πχ στην επιλογή λυχνιών και στο ανάλογο burn in για να διαπιστωθεί ποιες είναι κατάλληλες σε ότι αφορά τα microphonics για μικρόφωνα αυτό το αναλαμβάνει ο ίδιος ο κατασκευαστής και στην ουσία είναι και αυτό που διαχωρίζει το ποιοτικό μικρόφωνο λυχνίας από αυτό της σειράς. Για παράδειγμα η Neumann για το U47 έκανε τρομερή διαλογή στις λυχνίες VF14 (ονομάζωντας αυτές που επέλεγε VF14M - (M)usic και επιστρέφωντας τις υπόλοιπες στην Telefunken για χρήση σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα κλπ κλπ).....αυτός πιθανότατα ήταν και ο λόγος που η συγκεκριμένη λυχνία μετά από κάποια χρόνια αντικαταστάθηκε από μια πιο κοινή (γυάλινη) λυχνία....το αστείο είναι πως σήμερα πωλούντε σε εξωφρενικές τιμές (λόγω μότζο? ή απλά ως άμεσος αντικαταστάτης) οι "απλές" VF14....οι λυχνίες δηλαδή που ο ίδιος ο κατασκευαστής απέριψε ως ακατάλληλες για το μικρόφωνο του ;D

Είμαι απόλυτα σίγουρος λοιπόν ότι όλοι οι σοβαροί κατασκευαστές αναλαμβάνουν (αν και όταν χρειάζεται) το burn in, "στρώσιμο", διαλογή, QC, εκτενές τέστινγκ όπως θέλετε πείτε το πριν παραδώσουν μια συσκευή στο εμπόριο...από εκεί και πέρα το σε ποια ακριβώς κατάσταση επιθυμούμε ΕΜΕΙΣ με το υποκειμενικό μας γούστο να την "φέρουμε" είναι άλλη ιστορία.....

 
takissam είπε:
Υπάρχουν ακόμα κιθαρίστες που το κάνουν αυτό??? :P
παρών...  ;D ;D ;D

 
Ξεθαβω ,γιατι ειναι ενα θεματακι που με ενδιαφερει.Διαβασα και εγω οτι γραφει ο Μανώλης Τζωρτζάκης  στο AVCLUB καθως εψαχνα για τα περι στρωσιματος ηχειων και μεγαφωνων.

Η ερωτηση μου ειναι πανω σε αυτο

Αν γράψει κάποιος σε ένα CD , ένα και μόνο ημιτονοειδή τόνο 10Ηz
,πως το κανουμε?Πως φτιαχνεις αυτο το 10hz ημιτονοειδη και που(με τι "εργαλειο")?
 

Απαντήσεις

Νέα θέματα

Back
Top