Νομίζω ότι ο
Μανώλης Τζωρτζάκης (τον οποίο εκτιμώ ως προς τις γνώσεις του) το είχε αναπτύξει καλύτερα από ότι θα μπορούσα εγώ τουλάχιστον, στο Avclub.gr . Εγώ να πω, ότι εμπειρικά τουλάχιστον, μπορώ να επιβεβαιώσω την αλλαγή μεγαφώνου (αλλά και ενισχυτή) μετά από κάποιο στρώσιμο . Στα καλώδια τώρα τι να πω......... Αστο.
Παραθέτω λοιπόν ...
"Λοιπόν , μιλώντας για ηλεκτροδυναμικά μεγάφωνα σε ηχεία έχουμε τα εξής θέματα:
1) το Μηχανικό burn-in τής αράχνης (αυτή είναι η εσωτερική ανάρτηση που έχει δυό δουλειές , πρώτον κρατάει κεντραρισμένο το πηνίο φωνής (και τό τούμπο του - capton συνήθως ) μέσα στο διάκενο του μαγνητικού συστήματος και δεύτερον εκτελεί χρέη μηχανικής απόσβεσης (μαζί με τήν εξωτερική ανάρτηση -λάστιχο)
2) Η εξωτερική ανάρτηση , δηλ. το λάστιχο που κρατάει τον κώνο και συνεισφέρει στην μηχανική απόσβεση (και γενικώς μαζί με τήν αράχνη κρατούν τήν συναρμογή στην θέση ισορροπίας που έχει ορισθεί.
Ας πούμε χονδρικά οτι οι δυό αυτές μηχανικές εμπεδήσεις συμβάλλουν στο μέγεθος που χαρακτηρίζει τήν ενδοτικότητα.
3) Τα καλώδια που είτε πανε με βύσματα πάνω σε μεγάφωνα και X-over , μπόρνες και τα σχετικά.
4) Τα υλικά του Χ-over , δηλαδή πυκνωτές - πηνία - αντιστάσεις κλπ κλπ.
Αρα εδώ έχουμε δυό "στρωσίματα ", το μεν του μηχανικού μέρους και το δε του ηλεκτρικού μέρους.
Τώρα :
Συνήθως οι μέτριες στάθμες για 100-200 ώρες , αρκούν για να δώσουν τα μηχανικά χαρακτηριστικά τών μονάδων κάποιεςς σταθερές τιμές , αλλά όσο κι αν φαίνεται παράξενο , αυτές οι τιμές , δεν ισχυουν για όλη την ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ του κώνου /διαφράγματος κλπ γιατί πολύ απλά η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΑΒΕΙ ΧΩΡΑ ΠΟΤΕ ή πολύ λίγο - μόνο σε χαμηλές συχνότητες - με αποτέλεσμα οι αναρτήσεις να μην έχουν "εξασκηθεί", όπως πολύ σωστά ανάφερε ένα φίλος σε προηγούμενο μήνυμα ....
Και όντως αυτό θα φανεί σε ένα άλλο χώρο , ίσως με ένα άλλο ενισχυτή και σε άλλες εντάσεις (volume) στά σίγουρα.
Αλλα με ποιό τρόπο θα στρώσουν σίγουρα και θα εξασκηθούν καλά οι αναρτήσεις (κυρίως όπως θα καταλάβατε το πρόβλημα είναι κυρίως στις μονάδες χαμηλών μεσοχαμηλών ...αυτές δηλαδή που ενεργούν και κάποια ικανή μετακίνηση ) ..???
Αν γράψει κάποιος σε ένα CD , ένα και μόνο ημιτονοειδή τόνο 10Ηz (μπορεί πιθανά να γράψει και το L σε ανάποδη φάση με ρο R , για να μήν κάνει φασαρία καθώς θα στρώνει και λέω για φασαρία γιατί ενώ κανονικά δέν θα πρέπει να ακουστει σχεδόν τίποτα , συνήθως σε φθηνές μονάδες η παραμόρφωση ακόμα και στο 1W , έχει αρκετές ακέραιες μονάδες με αποτέλεσμα να ακούγονται οι αρμονικές (20. 30 , 40 50 60Ηz κλπ )
Θα μπορέσει εύκολα να στρώσει τίς μονάδες του μέσα σε 2-3 μέρες απο 6-10 ώρες τήν ημέρα
Αρκεί να είναι πρσεκτικός με τήν μέγιστη μετακίνηση (Χmax) μπρός - πίσω (10Hz , είναι αυτά θέλουν κάποια προσοχή )
Συνήθως ακόμα και τα μικρά ηχεία αντέχουν +/- 4mm
Ετσι εύκολα θα εξασκήσει τίς αναρτήσεις (Λάστιχο και Αράχνη), ενώ έχει διπλό καλό που αφορά ι στο ηλεκτρικό μέρος (όπως θα αναφέρω παρακάτω )
Πάμε τώρα στο ηλεκτρικό μέρος που δέν είναι τίποτα άλλο απο υλικά, κολλήσεις και επαφές
Ε όπως και να το κάνουμε , πρέπει να περάσει κάποιο ρευματάκι απο μέσα για να έρθουν που λέμε στα γράδα τους
Συνήθως 40-50 ώρες σε κάποιες εντάσεις , είναι αρκετές , αλλά αν έχει προηγηθεί το ημίτονο τών 10Hz , τότε , έχει περάσει τόσο ρεύμα , όσο δέν θα πέρναγε ποτέ ούτε με 500 ώρες μουσικής.
Βέβαια απο το τουϊτερ δέ περνά , ρεύμα με τα 10Hz , αλλά αυτό είναι το λιγότερο μιάς και αυτό με 10 πιατίνια και δυό καλές πρίμες γυναικείες φωνές θα είναι 90% έτοιμο σε 10-20 ώρες.
Οσα αφορά στα υπολοιπα τα ξέρετε μέσες - άκρες , κάτι η γαλβανική ηλεκτρόλληση , κάτι οι κολλήσεις να κρυσταλλώσουν εντελώς κάτι τα βύσματα να φάνε μερικούς κραδασμούς και να κάτσουν στίς τελικές του θέσεις, ε, θέλει κάποιες 50-100 ώρες , ανάλογα πάντα και με κάποιες κατασκευαστικές λεπτομέρειες , ανά κατασκευαστή.
Τώρα σε τι εντάσεις τα στρώνουμε ...??
Σε όσο πιο δυνατές μπορούμε απο τήν πρώτη στιγμή , αρκεί να μήν παραμορφώνουν (απο πιθανή οχι καλή οδήγηση ) ή να μήν στοπάρουν (απο οχι καλό έλεγχο ..)
Κατά τα άλλα δέν υπάρχει απολύτως , κανένα πρόβλημα απο το πρώτο λεπτό κιόλας .....
Τώρα , γενικώς , θα ακούσετε να λέγεται οτι σιγά στήν αρχή και μετά πιο δύνατα ....ξέρετε αυτό εν μέρει ισχύει , αλλά για άλλους λόγους και οχι για να μή χαλάσουν απο τήν ισχύ οι μονάδες.
Λέγεται απο στόμα σε στόμα για ένα και απλό λόγο , γιατί όλοι όσοι ανακατεύονται με ηχεία, επαγγελματίες και ερασιτέχνες , συμφωνούν στο "φύλαγε τα ρούχα σου , νάχεις τα μισά".
...είναι σαφές οτι υπάρχουν, άσχετοι , πολύ άσχετοι και ιδιαίτερα άσχετοι που ειλικρινά ΔΕΝ ΑΚΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ ούτε ΤΟ ΚΛΙΠΑΡΙΣΜΑ , ουτε το ΚΛΑΦ τής απουσίας ελέγχου και έτσι έχουν γίνει πολλές μα πάρα πολλέ ζημιές ...οπότε έχει επικρατήσει το σιγά στήν αρχή που με κάποιο τρόπο και θα προφυλάξει απο το αναπάντεχο , αλλα και ταυτόχρονα θα βοηθήσει κάποιον "άσχετο" να συνηθίσει και να εξοικοιωθεί με το αντικείμενο
Προσοχή , εδώ ο όρος άσχετος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΤΙΜΗΤΙΚΟΣ , αναφέρεται μόνο για να προσδιορίσει μιά κατάσταση.
Άλλωστε ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΑΣΧΕΤΟΙ και ΘΑ συνεχιζουμε
ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΣΧΕΤΟΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ μέχρι να το καταλάβουμε να το δουλέψουμε κλπ κλπ"