- Πόντοι
- 1,208
RME... τοταλμιξ...
Είναι κι αυτό το totalmix... ποτέ μου δεν το σκέφτομαι να το αναφέρω, γιατί το θεωρώ τόσο δεδομένο πια, λες και το έχουν όλες οι κάρτες. Δεν είναι μόνο το loopback, είναι ελεύθερη ανάθεση ΟΛΩΝ των εισόδων και εξόδων της κάρτας. Οποιοδήποτε σενάριο δρομολόγησης σκεφτείς, με το totalmix γίνεται. Σώζεις και snapshots, τα ανακαλείς, μεγάλη δουλειά. Φοβερό ατού.
Για την ποιότητα στις εξόδους και τα specs δεν μπορώ να έχω γνώμη. Ούτε έχω αυτιά ελέφαντα να συγκρίνω αν ακούω το θόρυβο στα -91 dBFS έναντι των -93, ούτε και τα ηχεία, ούτε και την τεχνική γνώση.
Για προενισχυτές όμως... Εκεί υπάρχουν διαφορές. Η rme έχει τους πιο καθαρούς κατ' εμέ. Πολλές φορές νιώθω ότι είναι τόσο καθαροί, που σε μερικά κομμάτια κάτι πρέπει να κάνω στο σήμα για να το βρωμίσω βρε αδερφέ. Η motu 8pre, έχει αισθητότερα πιο μουντές προενισχύσεις, πιο ζεστές. Η Sapphire 26i/o πάλι έχει αυτό το απαστράπτον της focusrite (του σπάρκλι). Και οι δύο έχουν αισθητό θόρυβο σε σχέση με την RME. Εγώ όλα τους αυτά τα χαρακτηριστικά τα θέλω, ανάλογα την περίσταση. Αλλά αν μου έλεγες κράτα ένα, θα κράταγα την RME (που την είχα πάρει και πρώτη) για να έχω όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πιστότητα, και το χρώμα και τον χαρακτήρα ας τον παλέψω στο DAW. Είναι μετά και τα μικρόφωνα, ποιά παντρεύονται όμορφα με ποια κάρτα, είναι πολλά, και σχεδόν όλα για εμένα υποκειμενικά.
Και ο θόρυβος. (Αν και τη σήμερον ημέρα είναι περιττή αυτή η κουβέντα με τα 24bit και το επίπεδο των προενισχυτών) Αν έχεις θόρυβο, σε ένα τρακ δε φαίνεται. Σε 20, θα αρχίσει σιγά σιγά να την κάνει τη δουλίτσα του, ύπουλα. Γι' αυτό και κυνηγούν πολλοί το πιο χαμηλό κατώφλι. Για εμένα, και κρίνοντας νηφάλια το επίπεδό μου μουσικά, ηχοληπτικά και παραγωγικά, είναι πολύυυυ ψιλά γράμματα. Χίλια πράγματα μπορώ να βελτιώσω στις εγγραφές μου πριν μου φταίξει ο θόρυβος του εξοπλισμού μου.
Όμως, ξέρεις τι γίνεται; Είναι σαν τα όργανα αυτά τα μαραφέτια καμιά φορά. Το καλό το όργανο σε εμπνέει, και δεν το σκέφτεσαι καν ότι υπάρχει ως υλικό. Το έχεις, το παίζεις σαν επέκταση του εαυτού σου, και το ξεχνάς. Μόνο όταν σου λείψει νιώθεις την απουσία του. Αυτά.
Πολλά έγραψα πάλι. Δε χρειάζεται να με ευχαριστείς. Νιώθω και λίγο άβολα γιατί δε μιλάει και κανένας άλλος να προτείνει, και νιώθω σαν το διάβολο που έχει έρθει δίπλα και σου ψιθυρίζει στο αυτί "Πάρε coca-cola, πάρε coca-cola."?