Προβλήματα ήχου και διακοπές σε MacBook Air M4 με Cubase 15 Pro

dpapan

Νέο μέλος
Πόντοι
3
Καλησπέρα σε όλους.

Αντιμετωπίζω ένα επίμονο πρόβλημα με το setup μου και θα ήθελα τη βοήθειά σας καθώς έχω εξαντλήσει τις επιλογές μου. Πρόσφατα αγόρασα ένα MacBook Air M4 και χρησιμοποιώ εναλλάξ τις κάρτες ήχου M-Audio Fast Track MKII και Behringer UMC22, έχοντας εγκαταστήσει το Cubase 15 Pro και όλα τα απαραίτητα plugins.

Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν συνδέω την κιθάρα στο input και ενεργοποιώ το monitoring του καναλιού μέσα από το Cubase. Σε εκείνο το σημείο ο ήχος φτάνει με συνεχείς και έντονες διακοπές, κάνοντας τη χρήση αδύνατη. Το περίεργο είναι πως αν ενεργοποιήσω το direct hardware monitoring της κάρτας ήχου, ο ήχος ακούγεται πεντακάθαρος και χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, ενώ και το μικρόφωνο με τη χρήση phantom power λειτουργεί κανονικά.

Παρόλο που έχω πειραματιστεί εκτενώς με όλες τις ρυθμίσεις του Buffer Size και του Audio System μέσα από το Cubase, δεν έχω καταφέρει να βρω άκρη. Έχω ψάξει αρκετά στο διαδίκτυο χωρίς αποτέλεσμα και υποψιάζομαι πλέον μήπως υπάρχει κάποιο θέμα συμβατότητας των συγκεκριμένων interfaces με το νέο M4 chip ή κάποια ρύθμιση του macOS που μου διαφεύγει.

Οι κάρτες σε windows δουλεύουν χωρίς κανένα πρόβλημα.

Θα εκτιμούσα πολύ αν κάποιος έχει συναντήσει κάτι παρόμοιο ή έχει κάποια ιδέα για το τι μπορεί να φταίει.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.

Καλησπέρα! Το γεγονός ότι δεν στο κάνει με direct monitoring σημαίνει ότι δεν είναι κάποιο πρόβλημα στο interface το ίδιο. Θα πρότεινα 2-3 πράγματα να τσεκάρεις:
1. Ενώ το Cubase είναι ανοιχτό, πήγαινε στο Control Center του Mac (πάνω δεξιά στη μπάρα), πάτα Mic Mode και βεβαιώσου ότι είναι επιλεγμένο το Standard και ΟΧΙ το Voice Isolation. Αν είναι ενεργό το voice isolation, μπορεί να σου κάνει διακοπές στο σήμα. Επίσης βεβαιώσου ότι δεν είναι ενεργά τυχόν accessibility features που αφορούν στον ήχο
2. Στο Cubase, πήγαινε στο Studio Setup > Audio System και βεβαιώσου ότι το Precision είναι στα 32 bit float και το Multi Processing ενεργοποιημένο.
3. Στη native εφαρμογή Audio Midi του macos, τσέκαρε ότι το sample rate της κάρτας ήχου είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που έχεις ορίσει στο project σου στο cubase πχ. 48khz. Αλλιώς θα σου γίνεται resampling μέσα στο cubase και μπορεί να σπάει ο ήχος.

Πιθανότατα πάντως έχεις θέμα συμβατότητας ειδικά για την maudio καθώς δεν έχει official υποστήριξη για το M4 και δεν είναι class compliant.

Οι κάρτες σε windows δουλεύουν χωρίς κανένα πρόβλημα.
Αντέγραψε τις ρυθμίσεις ήχου σε λειτουργικό,κάρτα και DAW που έχεις εκεί.

Δεν ειναι περιεργο το να ακουγεται σωστα το direct monitoring, το προβλημα σου ειναι με τη συνδεση, στο direct monitoring το σημα δεν περναει απο τον υπολογιστη.

Εφοσον λοιπον το προβλημα ειναι στη συνδεση, μηπωε συνδεεις την καρτα σε κανα περιεργο USB hub; Μπορεις να δοκιμασεις με απλο καλωδιο;

Χωρίς να χρειαστεί να βάζει βγάζει καλώδια και να ψάχνει αντάπτορες,που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει θέμα εκεί και να χρειαστεί έναν 2.0,ολες οι άλλες λύσεις υπάρχουν στο μενού audio/studio set up του DAW.
Θα το βάλουμε βρε Μάνο το παιδί κυριακάτικα να τρέχει δεξιά αριστερά με το μηχανάκι να ψάχνει εφημερεύον ανταπτοράδικο?
Εντωμεταξύ πάλι μόνοι μας μιλάμε.
Θα τον ξυπνήσει κάποιος να δούμε τι θα κάνουμε εδώ μέσα?
Ξέρετε όλοι που θα καταλήξει αυτό,ξεκινήστε να ψάχνετε κάρτες για να προτείνουμε οι υπόλοιποι.

Δεν ειναι περιεργο το να ακουγεται σωστα το direct monitoring, το προβλημα σου ειναι με τη συνδεση, στο direct monitoring το σημα δεν περναει απο τον υπολογιστη.

Εφοσον λοιπον το προβλημα ειναι στη συνδεση, μηπωε συνδεεις την καρτα σε κανα περιεργο USB hub; Μπορεις να δοκιμασεις με απλο καλωδιο;
Καλήμερα. Ναι χρησιμοποιώ hub δεν γίνεται αλλιώς διότι το laptop έχει type C και οι κάρτες όχι. Επίσης να αναφέρω ότι αν ανοίξω πχ το GTR solo της waves ως standalone η κιθάρα παίζει κανονικά . Χρησιμοποιώ κανονικά τα effects.

Ξέρετε όλοι που θα καταλήξει αυτό,ξεκινήστε να ψάχνετε κάρτες για να προτείνουμε οι υπόλοιποι.
Εγώ λέω μια Scarlett 4th gen ή μια Apollo twin X. :D

αν ανοίξω πχ το GTR solo της waves ως standalone η κιθάρα παίζει κανονικά
Χρησιμοποιείς τους drivers των καρτών και στο cubase και στα standalone plugins; Αν ναι το πρόβλημα δεν είναι γενικό αλλα ειδικό και έχει να κάνει με το Cubase. Δηλαδή το γεγονός ότι τα προβλήματα αρχίζουν μόλις το σήμα γίνεται routed μέσω του interface του, είναι ενδεικτικό. Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για κάποια ρύθμιση στο audio setup του cubase που σου διαφεύγει.

Θα σου έλεγα και για πιθανώς κακή συνεργασία drivers με το cubase αλλά το γεγονός ότι έχεις το ίδιο ακριβώς πρόβλημα με δύο διαφορετικά audio interfaces, κάνει το ενδεχόμενο μάλλον απίθανο.

Μπορείς επίσης να κάνει και μιά δοκιμή,αν σου βρίσκει την κάρτα επάνω στο πεδίο Asio Driver,δοκίμασε 16bit float και παιξε με τα Activate multie processing και activate Asio guard εναλλάξ πρώτα και μετά και τα 2 απενεργοποιημένα μαζί,σε ένα νέο Project,44.1khz χωρίς κανένα plugin επάνω,κάνε και εγγραφή,με μικρό για αρχή και αυξανόμενο σταδιακά Buffer size της κάρτας ήχου.

Attachments

• Screenshot 2026-03-15 142850.jpg
    Screenshot 2026-03-15 142850.jpg
    118.9 KB · Εμφανίσεις: 0
στο πεδίο Asio Driver
δεν ξέρω από MAC αλλά νόμιζα ότι οι ASIO είναι drivers για Windows.

δεν ξέρω από MAC αλλά νόμιζα ότι οι ASIO είναι drivers για Windows.
Εχω το cubase 10 και στο μενου του studio set up για το 15 pro μου έβγαλε αυτο από επάνω.
Σε αυτό το πεδίο,στην εκδοση για mac,θα πρέπει να του έχει την κάρτα ήχου.
Εκεί γενικά να σκαλίσει ότι του εμφανίζει στο δικό του μενού και περισσότερο το multi processing.Αφου τα άλλα softwares παιζουν κανονικά,υπαρχει πιθανότητα το cubase να του δημιουργεί κάτι με τον επεξεργαστή.Δέν ξέρω για την αρχιτεκτονική του συγκεκριμένου,αλλά σε περιπτώσεις windows/intel μπορεί σε ένα επεξεργαστή με πολλούς πυρήνες,η ρύθμιση αυτή να κάνει το cubase να χρησιμοποιεί μόνο έναν.
Θα με αφήσεις να κάνω τα πειράματα μου να δώ τι θα γίνει?
Για να μήν πάμε σε firmware updates με ανορθόδοξους τρόπους και αρχίσει να μυρίζει πλαστικό.

Καλησπέρα! Το γεγονός ότι δεν στο κάνει με direct monitoring σημαίνει ότι δεν είναι κάποιο πρόβλημα στο interface το ίδιο. Θα πρότεινα 2-3 πράγματα να τσεκάρεις:
1. Ενώ το Cubase είναι ανοιχτό, πήγαινε στο Control Center του Mac (πάνω δεξιά στη μπάρα), πάτα Mic Mode και βεβαιώσου ότι είναι επιλεγμένο το Standard και ΟΧΙ το Voice Isolation. Αν είναι ενεργό το voice isolation, μπορεί να σου κάνει διακοπές στο σήμα. Επίσης βεβαιώσου ότι δεν είναι ενεργά τυχόν accessibility features που αφορούν στον ήχο
2. Στο Cubase, πήγαινε στο Studio Setup > Audio System και βεβαιώσου ότι το Precision είναι στα 32 bit float και το Multi Processing ενεργοποιημένο.
3. Στη native εφαρμογή Audio Midi του macos, τσέκαρε ότι το sample rate της κάρτας ήχου είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που έχεις ορίσει στο project σου στο cubase πχ. 48khz. Αλλιώς θα σου γίνεται resampling μέσα στο cubase και μπορεί να σπάει ο ήχος.

Πιθανότατα πάντως έχεις θέμα συμβατότητας ειδικά για την maudio καθώς δεν έχει official υποστήριξη για το M4 και δεν είναι class compliant.
Να σαι καλά για την βοήθεια. Ήταν το mic mode. Πρέπει να είναι σε Standard και όχι σε isolation mode. Ευχαριστώ.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back