Πρόβλημα με το disk drive σε Ensoniq EPS16+

IxNiLaTiS

Μέλος
Πόντοι
38
Τα φώτα σας παρακαλώ. Ενώ το EnsoniqEPS16+ διαβάζει το λειτουργικό του OS 1.3 και κάνει μπούτ κανονικά, μετά δεν μπορεί να διαβάσει τίποτε άλλο,και κάθε δισκέτα που του βάζω την βλέπει αφορμάριστη.
Σίγουρα δε φταίνε οι δισκέτες, διότι μπορεί να διαβάσει το OS από κάθε δισκέτα που του βάζω που έχει το OS μέσα. Αλλά όταν του ζητώ να φορτώσει instrument, κάνει ένα θόρυβο σαν κάτι να σπάει, και μου λέει ότι η δισκέτα είναι αφορμάριστη, ενώ πρίν την είχε διαβάσει και φορτώσει το λειτουργικό από αυτήν.
Υπάρχει κάποιος που έχει αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα να μας πεί πως το έλυσε;

Επίσης, σκέπτομαι πως αν το drive δεν λειτουργήσει πάλι σωστά, να το αλλάξω με ένα Floppy Drive Emulator
Έχει κανείς σας εμπειρία;
Ευχαριστώ πολύ.

Αν δεν εχεις παντως δικα σου custom δειγματα στις δισκετες, ειναι πιο λογικο να πας κατευθειαν στο emulator. Εχω διαβασει πολυ καλα λογια για αυτη τη φαση, αλλα δε μου κανει καρδια να δωσω φραγκα για ανασταση νεκρων.

Αν ασχολεισαι με vst, υπαρχει δωρεαν το Yamaha TX16W, το αντιστοιχο παλαιολιθικο sampler της Yamaha, για καπως παρομοιου χαρακτηρα ηχους.

Καλη τυχη!

Καλησπέρα.

Ο μόνος στο noiz.gr που γνωρίζω να είχε το EPS16+ είμαι εγώ. Δεν το έχω πλέον, και δεν (πρόλαβα να) έχω προβλήματα με το floppy του, απλώς συμπαρίσταμαι και παρουσιάζω μερικές σκέψεις:

α) Αυτό είχε έναν SCSI adapter που έλυνε όλα τα προβλήματα αυτού του τύπου καθώς επέτρεπε τη σύνδεση με σκληρό δίσκο. Τον έχει ενσωματωμένο το δικό σου; Αν όχι, έψαξες μήπως υπάρχει κάπου;

β) Έχεις κάποιο μάστορα να το δει, για να διαπιστώσει αν μπορεί να σου αλλάξει το drive;

γ) Υπάρχει Floppy Drive Emulator για το EPS; Τα μόνα τέτοια που ξέρω, τρέχουν σε Windows.

Καλή επιτυχία.

Τα φώτα σας παρακαλώ. Ενώ το EnsoniqEPS16+ διαβάζει το λειτουργικό του OS 1.3 και κάνει μπούτ κανονικά, μετά δεν μπορεί να διαβάσει τίποτε άλλο,και κάθε δισκέτα που του βάζω την βλέπει αφορμάριστη.
Εφόσον διαβάζει και φορτώνει από τη δισκέτα το λειτουργικό και σου φορτώνει samples, εγώ θα έλυνα και θα καθάριζα το floppy DD μέσα την κεφαλή του με ισοπροπυλική αλκοόλη με μια μπατονέτα, θα το φυσούσα κλπ,. δηλαδή μια συντήρηση καθαρισμού.
Μιας και το drive δουλεύει, έτσι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να λυθεί το πρόβλημα.
Αν υπάρχει άλλη φθορά μέσα στο drive, δεν θα επιτύχει.

Αν δεν μπορείς ή δεν θές να το λύσεις και να το κάνεις μόνος σου, μπορείς να απευθυνθείς σε έναν μάστορα να στο κάνει.
Αλλιώς μια από τις λύσεις που γράφτηκαν πιο πανω.

Το οργανο προερχεται απο το Λυρικον η απο τον Νακα. Εγω εχω 5 ensoniq. για οποιοδηποτε προβλημα λοιπον απευθυνομαι στο service που σου στελνω. Ο τεχνικος Βαγγελης, ηταν και ειναι επισημος μαστορας στον Νακα. Οποιοδηποτε προβλημα ειχα με τα ensoniq, αυτος τα γιατρεψε! https://audio-service.gr/

Καλησπερα φιλε , το πιο πιθανον ειναι οτι η κεφαλη χρειαζεται allignment, διοτι διαβαζει τα δεδομενα στην αρχη αλλα μετα δεν μπορει να διαβασει τα υπολοιπα.
Δυστυχως η τεχνη του alignment εχει χαθει, οποτε ειναι σχεδον αδυνατη η επιδιόρθωση.
Επισης τα ensoniq χρησιμοποιουν shugart floppy drives, τα οποια δεν ειναι συμβατα με τα κλασσικα PC floppies.
Πολλα PC floppy drives μπορουν να μονταριστoυν σε shugart, αλλα θελει αρκετη δουλεια και γνωσεις .
Σχετικα με το USB floppy emulator, μπορεις να παρεις ενα απλο GOTEK και να το φλασαρεις με το flashfloppy. Για να γ!ινει συμβατο με shugart θελει λιγο ψαξιμο, αλλα απο ολες τις αλλες λυσεις ειναι η πιο εφικτη.
Καλη τυχη!

Τί αρχεία και τί format φορτώνεις στο synth από τις δισκέτες.
Στο λέω γιατι εγώ φόρτωνα στο DX7 , αρχεία ήχου (.syx) ,μέσω Midi και υπολογιστή με πρόγραμματα , π,χ το Bome's SendSX , και ΠΟΤΕ δεν χρησιμοποίησα το cartridge και τα data roms.

Last edited:
Τί αρχεία και τί format φορτώνεις στο synth από τις δισκέτες.
Στο λέω γιατι εγώ φόρτωνα στο DX7 , αρχεία ήχου (.syx) ,μέσω Midi και υπολογιστή με πρόγραμματα , π,χ το Bome's SendSX , και ΠΟΤΕ δεν χρησιμοποίησα το cartridg και τα data roms.

Δυστυχως τα sampler χρειαζεται να φορτωνουν δειγματα καθε φορα στη RAM τους, για να αποδωσουν την ποικιλια των ηχων τους. Δεν ειναι τυχαιο οτι ηταν και τα πρωτα hardware synths που ουσιαστικα καταργηθηκαν απο την επελαση των υπολογιστων, η διαχειρηση των μεγαλων WAV αρχειων ειναι πολυ ανωτερη στα PCs, με αποτελεσμα κυριολεκτικα να εχουν εξαφανιστει πλεον τα sample behemoths σε στυλ EMU E4 και AKAI S6000 εδω και 20 και βαλε χρονια.

Δυστυχως τα sampler χρειαζεται να φορτωνουν δειγματα καθε φορα στη RAM τους, για να αποδωσουν την ποικιλια των ηχων τους. Δεν ειναι τυχαιο οτι ηταν και τα πρωτα hardware synths που ουσιαστικα καταργηθηκαν απο την επελαση των υπολογιστων, η διαχειρηση των μεγαλων WAV αρχειων ειναι πολυ ανωτερη στα PCs, με αποτελεσμα κυριολεκτικα να εχουν εξαφανιστει πλεον τα sample behemoths σε στυλ EMU E4 και AKAI S6000 εδω και 20 και βαλε χρονια.
Δεν ξέρω.
Ας δοκιμάσει αυτο που λέει "Upload and Download wav files to the EPS16+ Sampler" μέσω Midi....

Δεν ξέρω.
Ας δοκιμάσει αυτο που λέει "Upload and Download wav files to the EPS16+ Sampler" μέσω Midi....

Ακομα και με τις δισκετες, το φορτωμα των αρχαιων samplers ειναι απελπιστικα αργο. Αν πας και να το κανεις μεσω MIDI αστο, θα κοψεις φλεβα.

Εγω καταργησα εδω και χρονια τα hardware samplers, και ας ειχα πολυ πιο καινουργια μηχανηματα, αυτο συστηνω ανεπιφυλακτα στον καθενα, δεν αξιζει τον κοπο να ασχολειται κανεις.

Αλλα γουστα ειναι αυτα.

Ακομα και με τις δισκετες, το φορτωμα των αρχαιων samplers ειναι απελπιστικα αργο. Αν πας και να το κανεις μεσω MIDI αστο, θα κοψεις φλεβα.

Εγω καταργησα εδω και χρονια τα hardware samplers, και ας ειχα πολυ πιο καινουργια μηχανηματα, αυτο συστηνω ανεπιφυλακτα στον καθενα, δεν αξιζει τον κοπο να ασχολειται κανεις.

Αλλα γουστα ειναι αυτα.
Το θέμα είναι να γίνει η δουλειά του....κάπως.

Επίσης, σκέπτομαι πως αν το drive δεν λειτουργήσει πάλι σωστά, να το αλλάξω με ένα Floppy Drive Emulator
σαφως αυτο ειναι το καλυτερο, δεν εχω εμπειρια σε ensomiq αλλα ειναι σχετικα απλη διαδικασια

οσον αφορα το floppy drive μηπως απλα θελει ενα καθαρισμα?....

Attachments

• 51tyuoODTGL._AC_UF894,1000_QL80_.jpg
    51tyuoODTGL._AC_UF894,1000_QL80_.jpg
    64.5 KB · Εμφανίσεις: 0
Το EPS16+ χρησιμοποιούσε δισκέτες 3.5 ιντσών, σε φορμά που δεν υπάρχει σήμερα. Αν σας έδιναν μία τέτοια δισκέτα και την τοποθετούσατε για ανάγνωση από PC ή MAC ή LINUX θα την έβλεπε σαν αφορμάτιστη.

Το disk drive που χρησιμοποιούσε ήταν του κατασκευαστή που έγραψε πιο πάνω ο jack2. Αυτό ούτε έγραφε, ούτε διάβαζε τους διαθέσιμους sectors της δισκέτας, με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν τα PC.

Τα αρχεία που περιείχαν αυτές οι δισκέτες ήταν τύπου *.efe / *.ins / και *edb (για αυτό το τελευταίο δεν είμαι βέβαιος πλέον). Αυτά (και τα τρία) ήταν proprietary, μη-αναγνώσιμα από άλλα sampler.

Παλιές εκδόσεις του Kontakt ισχυριζόντουσαν πως μπορούσαν να φορτώσουν αυτά τα αρχεία - αλλά πάλι έπρεπε να βρεις κάποιον τρόπο να τα διαβάσει το PC.

Επίσης, υπήρχε (και μάλλον υπάρχει) ένα πρόγραμμα που λέγεται Translator (Chickensys) που έκανε τη μετατροπή από τα φορμά της Ensoniq προς τα φορμά που υποστήριζαν άλλα sampler, αλλά ενώ όντως μετέφραζαν τα δείγματα (σε wav), τα ins αρχεία που περιέγραφαν τα Instruments της Ensoniq ήταν πολύ μέτριες μετατροπές (λογικό, αφού το Ensoniq είχε τις εντελώς δικές του παραμέτρους για το κάθε τι, κάνοντας αυτά τα samples να ακούγονται φανταστικά για την εποχή τους).

Επίσης, βλέπω ότι ο OP είχε πρωτοθίξει πρόβλημα με τις δισκέτες, από το 2017 παρακαλώ.

Επίσης, βλέπω ότι ο OP είχε πρωτοθίξει πρόβλημα με τις δισκέτες, από το 2017 παρακαλώ.

Εγω χρησιμοποιω το Iomega Zip 250 SCSI πανω απο 25 χρονια για το ASR10, με δισκετες των 100ΜΒ. Το οποιο κανει μια χαρα για το EPS16+.

Attachments

• !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!@!@!@!@!@!@!@.jpg
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!@!@!@!@!@!@[email protected]
    125.5 KB · Εμφανίσεις: 0
Τωρα που το ξανασκεφτομαι , η καλυτερη λυση ειναι zuluscsi pico slim , αντιγραφεις και το boot disk εκει και δεν ασχολεισαι ξανα με φλοππυ.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back