Πρόβλημα με overheating

BillTrantos

Δυνατό μέλος
Staff member
Πόντοι
1,058
Καλησπέρα παιδιά!!Έχω έναν Intel Core 2 Quad Q9550 επεξεργαστή από το 2010-2011.

Τις τελευταίες μέρες,όταν παίζω Football Manager 2014 ( ;D ) ξαφνικά κλείνει χωρίς καμία προειδοποίηση,μετά από τυχαίο χρονικό διάστημα.

Οι θερμοκρασίες των πυρήνων παίζουν μεταξύ 90+ έως 100C.

Τι μπορώ να κάνω γι'αυτό και πού ευθύνεται το πρόβλημα;

Ήδη καθάρισα λίγο το ανεμιστηράκι,αλλά δεν άλλαξε κάτι,είχα κι άλλο απότομο κλείσιμο.

τι επαθες ρε billare?

Με ποιο προγραμμα ελεγχεις τις θερμοκρασιες της cpu?

Δες για αρχη ποση ειναι η θερμοκρασια στην ηρεμια (idle) του επεξεργαστη.

90+ εχεις σε φόρτο του επεξεργαστη?

Σβηνει τελείως το pc?

ψυκτρα εχεις την stock? Δουλευει γενικα το ανεμιστηρακι της?

Ετσι να το διερευνησουμε λιγακι :-)

Το έλεγξα με το παρακάτω πρόγραμμα και τώρα που κατέβασα τις επιδόσεις από το ''Turbo'' στο ''Standard'',αλλά χωρίς να έχω ανοιχτό το game,πήρα αυτά τα δεδομένα.

1.png

Ναι,το PC σβήνει τελείως,κατευθείαν και χωρίς καμία προεργασία ή προειδοποίηση.

Ναι έχω την stock και το ανεμιστηράκι δουλεύει.

Παίζει να τα 'φτυσε το τροφοδοτικό.

fusiongtr είπε:
Παίζει να τα 'φτυσε το τροφοδοτικό.
Πώς μπορώ να το ελέγξω αυτό;

δεν βλεπω το προγραμμα που λες, εισαι σε stock voltage η εισαι overclokakias?

γραψε τις θερμοκρασιες σε idle και σε φορτιο να δουμε ποσο ανεβαινει η θερμοκρασια της cpu.

Ποια καρτα γραφικών εχεις? Δες και τις θερμοκρασιες αυτης.

Το πρωτο νουμερο που ειπες για τη cpu ειναι υψηλο για στοκ voltage ακομα και σε φορτίο.

Να δουμε αυτα να τα αποκλείσουμε και μετα να σκεφτουμε και  για τροφοδοτικα και αλλα , ετσι να περναει η ώρα λολ

Θερμοκρασίες δες από το bios για σιγουριά.

Αν είναι πάνω από 70c θες η ανεμιστήρΑ ή θερμοαγωγιμη πάστα. Αν εισαι Καλά στη θερμοκρασία της cpu τσέκαρε το fan του psu. Αν δεν κάνει ρεύμα αέρα τότε θέλει αλλαγή...

kkmspm είπε:
Θερμοκρασίες δες από το bios για σιγουριά.

Αν είναι πάνω από 70c θες η ανεμιστήρΑ ή θερμοαγωγιμη πάστα. Αν εισαι Καλά στη θερμοκρασία της cpu τσέκαρε το fan του psu. Αν δεν κάνει ρεύμα αέρα τότε θέλει αλλαγή...
ψηλα ειναι οι θερμοκρασιες, κανε αυτα που λεει ο αδελφος αν ξερεις και βλεπουμε.

BillTrantos είπε:
Οι θερμοκρασίες των πυρήνων παίζουν μεταξύ 90+ έως 100C.

Τι μπορώ να κάνω γι'αυτό;

;D ;D ;D

Έπρεπε να σας το γράψω πριν ψήσω κάτι μπιφτέκια και bacon που έφαγα για βράδυ... ;D ;D ;D

Πριν βγάλεις την ψύκτρα να βάλεις καινούρια πάστα(φλώρα), τσέκαρε ότι ο ανεμιστήρας δουλεύει κανονικά (στην ταχύτητα που πρέπει) και ότι η ψύκτρα κάθεται κανονικά στη θέση της.

Ο επεξεργαστής σου μου φαίνεται σαν πιο φτηνή εναλλακτική για θέρμανση χώρου απ'ότι οι θερμοπομποί και τα λοιπά  ;D

Jasemeister είπε:
Πριν βγάλεις την ψύκτρα να βάλεις καινούρια πάστα(φλώρα), τσέκαρε ότι ο ανεμιστήρας δουλεύει κανονικά (στην ταχύτητα που πρέπει) και ότι η ψύκτρα κάθεται κανονικά στη θέση της.

Ο επεξεργαστής σου μου φαίνεται σαν πιο φτηνή εναλλακτική για θέρμανση χώρου απ'ότι οι θερμοπομποί και τα λοιπά  ;D
Πώς μπορώ με ασφάλεια (εννοώ τη δική μου ασφάλεια ;D ) να βάλω thermal paste και πού ακριβώς μπαίνει;Είδα μερικά tutorials,αλλά όλα γίνονται εκτός πύργου και μπερδεύομαι! ::)

Επίσης,πώς μπορώ να ελέγξω ότι η ταχύτητα λειτουργίας του ανεμιστήρα είναι σωστή;

Τώρα που είναι καλοκαίρι και ζεσταίνεται και από τον χώρο,ώρες ώρες καίγονται τα πόδια μου! ;D ;D ;D

BillTrantos είπε:
Πώς μπορώ με ασφάλεια (εννοώ τη δική μου ασφάλεια ;D ) να βάλω thermal paste και πού ακριβώς μπαίνει;Είδα μερικά tutorials,αλλά όλα γίνονται εκτός πύργου και μπερδεύομαι! ::)

Επίσης,πώς μπορώ να ελέγξω ότι η ταχύτητα λειτουργίας του ανεμιστήρα είναι σωστή;

Τώρα που είναι καλοκαίρι και ζεσταίνεται και από τον χώρο,ώρες ώρες καίγονται τα πόδια μου! ;D ;D ;D
Άμα δεν έχεις εμπειρία, καλύτερα να στο κάνει κάποιος φίλος που ξέρει, ή δώσε να στο κάνουν σε κάποιο μαγαζί.

Είδα ξανά την εικόνα απ'το BIOS που πόσταρες, είναι στα 2800 RPM (φαίνεται νορμάλ). Έχεις αυτή που λέει Q9550 στη σελίδα παρακάτω;

http://www.silentpcreview.com/article964-page1.html

Μήπως γενικά να επενδύσεις σε μια πιο αποτελεσματική ψύκτρα; Ότνα παίζεις με idle θερμοκρασία στους 70 βαθμούς, θέλει λίγη προσοχή. Η στοκ ψύκτρα συνήθως αρκεί αλλά πρέπει να έχει καλή απαγωγή αερα το κουτί σου και η θερμοκρασία δωματίου να μην υπερβαίνει τους 26 βαθμούς.

EDIT

Κατέβασε και εγκατέστησε το προγραμματάκι SpeedFan από εδώ:

http://download.cnet.com/SpeedFan/3000-2094_4-10067444.html

Είναι σημαντικό να δεις τη συμπεριφορά της ταχύτητας του ανεμιστήρα καθώς δουλεύεις στα Windows. Τσέκαρε και πες μας.

Αυτή την περίοδο δεν προλαβαίνω να τον πάω σε κάποιο μαγαζί,γιατί είμαι Κορυδαλλό και εδώ κοντά δεν παίζει κάποιο μαγαζί με είδη υπολογιστή.

Ναι έχω ακριβώς αυτή,δεν έχω αλλάξει κάτι,είναι η stock.

1.png

Αυτά είναι τα δεδομένα που μου έδωσε το SpeedFan.Any ideas? ;D

Άνοιξα και καθάρισα λιγάκι μέσα το σύστημα.

Στην αρχή έφαγε σκάλωμα και μου έβγαζε συνεχώς warming η Bios για τη θερμοκρασία και στη συνέχεια έκανε αιώνιο start up repair.

Μετά έκανα ένα reboot,έτρεξα normally τα Win7 και μέχρι στιγμής όλα καλά και η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 76-77 C,αν και πάλι είναι σχετικά υψηλά.Βέβαια με τα 100σταρια που έριχνε πριν δεν έχει καμία σχέση και μπορώ να κάνω τη δουλειά μου κανονικά ως τις 10 του Ιουνίου που θα έχω κενό για να τον πάω για check up.

Δεν ξέρω πώς πέρασε το start up repair,δεν ξέρω πώς έπεσε η θερμοκρασία κατά 20-25 βαθμούς,αλλά προς το παρών μου κάνει! 8)

ε , αμα ειχαν φραξει ολα απο την μπιχλα και δεν τον ειχες καθαρισει ποτε, υπάρχει μια λογική να εγκλωβιζεται η θερμότητα.

Ευτυχως που δεν πετάχτηκε κανα θηρίο απο εκει μέσα .

χααχαχαχαχαχ

θα βγει καμμια μερα ο επεξεργαστης εξω και θα σε αρπαξει απο το γιακα. λολ

Κάνε ενα update το bios καμια φορά δεν διαβάζει σωστα. Πολλές φορες τα προγραμματα που τρεχουν μέσα απο τα  win  έχουν απόκλιση στις μετρήσεις τους, το πιο αξιόπιστο είναι μέσα απο το bios. Επίσης τσεκαρε τα κενά στα καμάκια της ψυκτρας σσυνήθως εκεί βρίσκεις και τις πένες που χάνονται με τόση μπιχλα που μαζεύει. Επίσης η θερμοαγωγιμη καλό είναι να αλλαζετε μια φορά τον χρονο γιατί ξερενεται και χάνει τις ιδιότητες της. Η διαδικασια είναι σχετικα εύκολη μονο που πριν βάλεις την καινούργια πρεπει να αφεραισεις την παλιά και να καθαρίσεις και την εεπιφάνεια της ψυκτρας και του επεξεργαστη με οινόπνευμα. μην πάρεις silver γιατί είναι conductive και αν βάλεις ππολύ μμπορεί να ξεχυληση και να προκαλέσει τσουφ ή πουφ, η πιο safe λύση εείναι ceramic IV και η δια φορά σε βαθμός με την αλλη είναι αμελητέα.

cos_dr είπε:
ε , αμα ειχαν φραξει ολα απο την μπιχλα και δεν τον ειχες καθαρισει ποτε, υπάρχει μια λογική να εγκλωβιζεται η θερμότητα.

Ευτυχως που δεν πετάχτηκε κανα θηρίο απο εκει μέσα .

χααχαχαχαχαχ

θα βγει καμμια μερα ο επεξεργαστης εξω και θα σε αρπαξει απο το γιακα. λολ
Δυστυχώς τσάμπα βιάστηκα να χαρώ. >:(

Μόνο όταν δεν κάνω τίποτα (άντε να έχω ανοιχτό τον browser,το πολύ) έχω αυτές τις θερμοκρασίες.Ακόμα και με το youtube να παίζει πάει στο 99-100.Φοβάμαι συνεπώς να ανοίξω το manager! ;D

Κάνε ενα update το bios καμια φορά δεν διαβάζει σωστα. Πολλές φορες τα προγραμματα που τρεχουν μέσα απο τα  win  έχουν απόκλιση στις μετρήσεις τους, το πιο αξιόπιστο είναι μέσα απο το bios. Επίσης τσεκαρε τα κενά στα καμάκια της ψυκτρας σσυνήθως εκεί βρίσκεις και τις πένες που χάνονται με τόση μπιχλα που μαζεύει. Επίσης η θερμοαγωγιμη καλό είναι να αλλαζετε μια φορά τον χρονο γιατί ξερενεται και χάνει τις ιδιότητες της. Η διαδικασια είναι σχετικα εύκολη μονο που πριν βάλεις την καινούργια πρεπει να αφεραισεις την παλιά και να καθαρίσεις και την εεπιφάνεια της ψυκτρας και του επεξεργαστη με οινόπνευμα. μην πάρεις silver γιατί είναι conductive και αν βάλεις ππολύ μμπορεί να ξεχυληση και να προκαλέσει τσουφ ή πουφ, η πιο safe λύση εείναι ceramic IV και η δια φορά σε βαθμός με την αλλη είναι αμελητέα.
Σ'ευχαριστώ για το guide,αλλά επειδή είμαι σκράπας και δε θέλω να ψηθώ από κάνα εξάρτημα,θα το πάω για καθαρισμό.

Είναι πάρα πολύ εύκολο να βγάλεις την ψύκτρα, να καθαρίσεις την παλιά πάστα και να βάλεις νέα, αξίζει να δοκιμάσεις.... με την ευκαιρία καθαρίζεις ακαθαρσίες από την ψύκτρα και πιθανότατα θα συνέλθει το σύστημα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back