fusionakis είπε:
Τέλος, μπορείς στην πορεία να μπλέκεις λίγο τις πεντατονικές με τους αντίστοιχους τρόπους της ματζόρε κλίμακας για μεγαλύτερη ποικιλία στη φρασεολογία
+10000
όπως επίσης και να παίξεις και την ίδια πεντατονική και από τις 3 διαφορετικές της θέσεις που ακούγεται διαφορετικά (1 τόνο πάνω ή 2 μιση τόνους κάτω). Ιδού και ένα βίντεο με το μάστορα να εξηγεί αυτό το τελευταίο (στο 1:16 αρχίζει και αναφέρεται επί του θέματος)...
Εδώ λίγο τα χαλάμε... Βασικά διαφωνώ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ και με τα όσα είπε ο θείος Σκοτ στο βίντεο..
--Κατ' αρχήν δε μου αρέσει ο μπακαλίστικος τρόπος προσέγγισης με "κουτάκια" και "1 τόνο πάνο - 2,5 τόνους κάτω κλπ." Ναι μεν βοηθάει να βρίσκεις το δρόμο σου, αλλά τελικά είναι πολύ στείρα προσέγγιση και καθόλου μουσική.
--Διαφωνώ επίσης ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ, με τις βαθμίδες που επέλεξε να πάρει σαν σημεία αναφοράς στο βίντεο ο Σκοτ. Εξηγούμαι.. Επέλεξε να θεωρήσει την (Bm) σαν την πεντατονική που προκύπτει απο τον δωρικό της (Α) κι απο εκεί κ πέρα, "έγδυσε" τους υπόλοιπους μινόρε τρόπους της (Α), κάνοντας τους πεντάτονους. Δεν είναι απαραίτητο όμως ότι την θεωρείς σαν 2η βαθμίδα πάντα.. μπορείς ας πουμε να θεωρησεις την (Βm) "για το συγκεκριμένο παράδειγμα" σαν την πεντατονική που προκύπτει απο τον αιολικό τρόπο της (D) και άρα σε αυτή την περίπτωση τα σχήματα στα οποία αναφέρθηκε ο Σκοτ αντί για (Β, C#, F#) θα πήγαιναν σε (Β, E, F#), άρα 2,5 τόνους πάνω και 2,5 κάτω "στη γλώσσα των κουτακίων".
Αυτό αυτόματα δείχνει ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΥΦΛΟΣΟΥΡΤΗ ΚΑΙ ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ.
Ο άνθρωπος έδωσε μια πολύ καλή συμβουλή αλλά όλα τα παραπάνω, καθορίζονται και απο τον ΟΠΛΙΣΜΟ του κομματιού στο οποίο παίζουμε, πράγμα απαραίτητο σε βίντεο όπως το παραπάνω. Ειπε ο Σκοτ οτι προκύπτουν απο την Λα ματζορε άρα προφανώς παίζει σε (###) και άρα ισχύουν τα όσα λέει.. Αλλά όχι πάντα.
Ελπίζω να έγινε αντιληπτή η θέση μου.. δεν ενισταμαι για το βίντεο, αλλά για την μπακαλίστικη απορόφηση δεδομένων απο αυτό..
Πάντα φιλικά φιλε φιουζιονάκη
edit: Εκεί που λέω ότι διαφωνώ αισθητικά, ξεκίνησα να το γράφω σε λάθος βάση..
Διαφωνώ αισθητικά στη βάση του ότι η Σι ακούγεται καλύτερα σαν πετατονική απο αιολικό.Το συγκεκριμένο backing track που ΕΠΕΛΕΞΕ προφανώς θα ήταν σε Β δωρικο. Ο Σκοτ fusion-ας είναι ο άνθρωπος ότι γουστάρει κάνει.. ποιος είμαι εγώ που θα το τον κρίνω..; Η αισθητική ειδικά στη fusion είναι λίγο ξεχειλωμένη..
edit_2: Αντί για όλα τα παραπάνω, θεωρώ πιο εύκολο και πιο αξιοποιήσιμο ~για τα μπλούζ~ τον να μάθεις καλά την ίδια την πεντατονική και την μπλούζ σκάλα, απο διαφορετικές θέσεις, με διαφορετικές δαχτυλοθεσίες. Έτσι θα ανοίξει περισσότερο το μυαλό σου (σε αντίθεση του να μεταφέρεις το ίδιο σχήμα σε άλλες θέσεις) και θα "ξεκλειδώσεις" την ταστιέρα σε όλο της το μήκος.