Προτάσεις για εξωτερική κάρτα ήχου για μουσική παραγωγή;

Μπορείς και χωρίς κάρτα να έχεις ήχο από τα vst, απλά θα εγκαταστήσεις τους drivers http://www.asio4all.com/
Αυτό το asio4all μου'χει κάνει "ζημιά" και στο τωρινό λαπτοπ που το έχω εγκαταστήσει.

Δεν έχω ήχο από κανένα άλλο πρόγραμμα όταν είναι ενεργό. Το'χω ψάξει πολύ και πάλι τίποτα! (αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο νήμα. Νομίζω κάπου είχα δει και εδώ ένα.)

Εάν το keyboard που έχεις δεν έχει usb τότε μπορείς να πάρεις ένα interface με midi to usb ή κάποιο audio interface με τα βασικά.
κάτσε, γιατί μπερδεύτηκα και γω. Το midi keyboard μου έχει USB αλλά είναι για να παίρνει ρεύμα από υπολογιστή. Από κει και πέρα πρέπει να το συνδέω με midi για να παίρνω ήχο από τα VSTs.

Έχω αυτό (νομίζω, γιατί δεν είμαι στην Αθήνα που το έχω να το τσεκάρω. Καταραμένος κορωνοϊός!)

https://m-audio.com/keystation-88-mk3

Έχω αυτό (νομίζω, γιατί δεν είμαι στην Αθήνα που το έχω να το τσεκάρω. Καταραμένος κορωνοϊός!)

Μια χαρά είσαι μόνο με usb. Άρα, αγοράζεις όποια κάρτα γουστάρεις...

Minimum System Requirements

Windows 7

macOS 10.11

Available USB port

Τα μοντέρνα midi συνδαίονται με USB, δες το, γιατί ίσως να μη χρειάζεσαι καν κάρτα ήχου - και αν πάρεις μπορεί να σου κάνει τη ζωή δύσκολη.
Έχω μπερδευτεί πολύ επειδή δεν είμαι μπροστά στον υπολογιστή μου όπως είπα, που είναι στην Αθήνα και γω είμαι αλλού, και μάλλον σας μπερδεύω και σας.

Αν θέλω να ενώσω το παραπάνω keyboard που είπα στο λαπτοπ μου θέλω 2 usb εισόδους στο λαπτοπ;

1 για το "ρεύμα" και 1 όπου θα ενώσω ένα midi to usb interface;

Αυτό το asio4all μου'χει κάνει "ζημιά" και στο τωρινό λαπτοπ που το έχω εγκαταστήσει.

Δεν έχω ήχο από κανένα άλλο πρόγραμμα όταν είναι ενεργό. Το'χω ψάξει πολύ και πάλι τίποτα! (αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο νήμα. Νομίζω κάπου είχα δει και εδώ ένα.)

κάτσε, γιατί μπερδεύτηκα και γω. Το midi keyboard μου έχει USB αλλά είναι για να παίρνει ρεύμα από υπολογιστή. Από κει και πέρα πρέπει να το συνδέω με midi για να παίρνω ήχο από τα VSTs.

Βασικά...

πολύ όμρφη η δουλειά σου.

Αν θεωρήσω ότι την έφτιαξες με ένα midi kbd και μόνο χωρίς κάποια άλλη σοβαρή κάρτα θεωρώ ότι ίσως για πολύ καιρό κολυμπάς σε βαθειά νερά με λάθος τρόπο, ευτυχώς με επιτυχία.

Το Usb στο kdb δεν είναι μόνο για ρεύμα. Είναι για να επικοινωνεί με τον υπολογιστή και να τρέχουν τα vst μέσω αυτού.

Αν όντως θελεις 5.1 σίγουρα χρειάζεσαι κάρτα με ανάλογες εισόδους σε αριθμό.

Κάρτα εσωτερική όπως soundblaster δεν μπορείς να πάρεις επειδή ήδη έχεις καταλήξει στο laptop.

Το asio4all σου χρειάζεται για να παρακάμψεις το σύστημα ήχου του υπολογιστή. 

Αν πάρεις κάρτα ήχου πχ focusrite θα έχει δικό της asio driver.

Γενικά χρειάζεσαι λίγο...τεχνικό διάβασμα. Ευτυχώς μουσικό...δεν σου χρειάζεται.

Πιστεύω όλοι εδώ θα σε βοηθήσουν.

Δε θες midi τότε. Θα φανεί η συσκευή στο πρόγραμμά σου, (cubase, finale, sibelius, dorico, ό,τι δουλεύεις) και επιλέγοντάς την ως είσοδο του vst κάνεις δουλειά σου.

Σε ευχαριστώ @dimsonic  για τα καλά σου λόγια.

Ναι, από τεχνικά δεν τα πάω καθόλου καλά. Τις μουσικές αυτές τις έκανα μόνο με ένα midi keyboard και μια soundblaster X-Fi Platinum.

Το Usb στο kdb δεν είναι μόνο για ρεύμα. Είναι για να επικοινωνεί με τον υπολογιστή και να τρέχουν τα vst μέσω αυτού.
Εγώ νόμιζα ότι είναι μόνο για ρεύμα. ΑΝ όχι, γιατί δε μπορούσα να κοντρολάρω τα VSTs μου, παρά μόνο όταν το συνέδεσα και με το midi στην κάρτα ήχου μου;

Αν πάρεις κάρτα ήχου πχ focusrite θα έχει δικό της asio driver.
Τελικά περισσότερο γι'αυτό μάλλον πρέπει να την πάρω ε; για να μπορώ να έχω και ήχο από άλλα προγράμματα που θέλω ταυτόχρονα με τα VSTs,

Λοιπόν....χρειάζεσαι λίγο φροντιστήριο στα τεχνικά.

1. με ποιό πρόγραμμα θα ηχογραφείς?

2. Πόσα περίπου tracks έχεις σε κάθε κομμάτι

3. Εχεις φτιάξει μουσική 5.1?

4. Απλά σκοπεύεις ...μελλοντικά για 5.1? Εχεις πελάτες που θέλουν 5.1 ή απλώς θα σου άρεσε και θες να ασχοληθείς? Διότι καλό είναι σαν ιδέα αλλά ...τριπλασιάζει γενικά τον κόπο και το budget

5. Τι ηχεία μόνιτορ έχεις (ήδη). Τι θα πάρεις για να δουλέψεις 5.1

6. Πόσα χρήματα εκτός του λαπτοπ σκοπεύεις να ξοδέψεις και για πόσο καιρό θα θεωρήσεις ότι έβγαλαν τα λεφτά τους για να κάνεις κάποια επόμενη καλύτερη αγορά?

αυτές οι ερωτήσεις είναι κρίσιμες πιστεύω και για σένα και για όσους θελήσουν να σε βοηθήσουν

Λοιπόν....χρειάζεσαι λίγο φροντιστήριο στα τεχνικά.

1. με ποιό πρόγραμμα θα ηχογραφείς?

2. Πόσα περίπου tracks έχεις σε κάθε κομμάτι

3. Εχεις φτιάξει μουσική 5.1?

4. Απλά σκοπεύεις ...μελλοντικά για 5.1? Εχεις πελάτες που θέλουν 5.1 ή απλώς θα σου άρεσε και θες να ασχοληθείς? Διότι καλό είναι σαν ιδέα αλλά ...τριπλασιάζει γενικά τον κόπο και το budget

5. Τι ηχεία μόνιτορ έχεις (ήδη). Τι θα πάρεις για να δουλέψεις 5.1

6. Πόσα χρήματα εκτός του λαπτοπ σκοπεύεις να ξοδέψεις και για πόσο καιρό θα θεωρήσεις ότι έβγαλαν τα λεφτά τους για να κάνεις κάποια επόμενη καλύτερη αγορά?

αυτές οι ερωτήσεις είναι κρίσιμες πιστεύω και για σένα και για όσους θελήσουν να σε βοηθήσουν
1. Nuendo.

2. αυτό τώρα... εξαρτάται... μπορεί να είναι και 50 αν σκεφτούμε ότι και για διαφορετικές τεχνικές των οργάνων (legato, staccato κτλ) χρειάζονται διαφορετικά όργανα στα VSTs και επομένως και περισσότερα tracks.

3. Όχι, και ούτε πρόκειται.

4. Το 5.1 όπως είπα το θέλω ΜΟΝΟ για να βλέπω ταινίες.

5. Δεν απαντώ. Χεχε (κάτι ηχειάκια της πλάκας έχω, ένα σύστημα 2.1 της Yamaha).

6. τα 180τόσο της Scarlet αρκετά μου φάνηκαν. Μέχρι εκεί.

Εγώ αυτό που κατάλαβα ως συμπέρασμα από όλα είναι το εξής:

-Παίρνω τώρα την Scarlet για να μην έχω και πρόβλημα με το asio4all.

-Στο μέλλον όταν πάρω το καινούργιο desktop βάζω μια εσωτερική soundblaster για ήχο 5.1.

Δωσε 130 για την id4 και αλλα 50 για μια εξωτερικη καρτα 5.1 (εαν δεν εχει το pc ηδη) και καθαρισες...

Θα πάρεις την scarlet ή μια άλλη της ίδιας κατηγορίας, πχ audient, ssl, motu 4 και θα κάνεις μια χαρά τη δουλειά σου. Αν σε βολέυει η είσοδος midi και έχεις συνηθίσει πάρε μια ΚΑΙ με midi. Αλλά τη δουλειά θα την κάνεις με usb και τους οδηγούς asio της κάρτας.

Το 5.1, θα το συνδέσεις με κάποιο τρόπο με την ενσωματωμένη κάρτα του laptop εφ όσον αυτό έχει 5.1.

Εφ όδον δεν θα φτιάξεις 5.1 μουσική, μείνε με μια απλή κάρτα ήχου. Μελλοντικά όπως το είπες.

για τα υπόλοιπα εδώ είμαστε.

Ας τα πάρουμε ένα ένα από την αρχή γιατί μάλλον έχεις μπερδέψει και μπερδευτεί ο ίδιος.

- Το midi controller σου (M-audio keystation) δεν έχει midi jack, οπότε δεν μπορείς καν να το συνδέσεις στην κάρτα ήχου. Θα το συνδέσεις απευθείας στον υπολογιστή, με ένα καλώδιο, το οποίο θα είναι USB, και δίνει ρεύμα, καθώς και δυνατότητες midi in&out. Επίσης τα VST δε τα φορτώνεις στο midi controller, αλλά στο DAW, και από το midi controller ελέγχεις το DAW.

- Κάρτα ήχου θες για 2 λόγους: Για να συνδέσεις ηχεία monitor, μικρόφωνο, ηλεκτρικό όργανο. Επιπλέον λόγος είναι να συνδέσεις midi controller που δεν έχει USB αλλά mono midi, που συνήθως είναι πολύ παλία, 10ετίας, αν όχι 20ετίας. Δες τι θύρες χρειάζεσαι, και τι έχει η κάρτα ήχου που θες να πάρεις. Για παράδειγμα, η διαφορά ανάμεσα στις Scarlett Solo, 2i2 και 4i4 είναι το πόσα μικρόφωνα, όργανα και ηχεία μπορείς να βάλεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας έχεις δώσει, μέχρι τώρα δε μπορείς να βάλεις κυριολεκτικά τίποτα πάνω της.

- Εφόσον κάνεις σύνθεση, θα πρέπει κάποια στιγμή να αφήσεις τα yamaha 2.1 που έχεις και να πάρεις ηχεία monitor, αυτοενισχυόμενα και τότε να τα βάλεις σε κάρτα ήχου με XLR ή TRS. Εκτός αν στέλνεις τα αρχεία σου για mixing και mastering σε άλλον επαγγελματία.

- Είδα ότι θα τα βάλεις όλα αυτά σε λάπτοπ. Στο σενάριο που παίρνεις κάρτα ήχου, δε θα μπορείς να συνδέσεις "αποτελεσματικά" τα ψευτοηχεία 2.1 (που συνδέονται με ένα 3.5mm jack), και υπάρχει περίπτωση να σου βγει σε κακό (στον ήχο σου). Το 5.1 ξέχνα το για την κάρτα ήχου, δε δουλεύει έτσι. Και εφόσον θα έχεις λάπτοπ, δε θα μπορείς να το βάλεις σε τέτοια επαγγελματική κάρτα ήχου, μιας και αυτά τα συστήματα 5.1 δεν είναι για παραγωγή, αλλά για budget ακρόαση στο (ηχητικά) χαοτικό δωμάτιο του σαλονιού/υπνοδωματίου.

- Το Nuendo ΔΕΝ κάνει για σύνθεση. Ναι είναι για ταινίες, αλλά για post-production, όχι για σύνθεση.  Ειναι για να κάνεις μείξη ήχου (sound effects, διάλογος, μουσική), καθώς και σετάρισμα surround/atmos, και τέτοια μπερδέματα. Δεν έχει τις λειτουργίες automation, midi, comping που έχουν τα DAW που είναι φτιαγμένα για σύνθεση. Αν το ψάξεις θα δεις ότι το 99% των film composers χρησιμοποιεί Cubase και Logic.

Το Nuendo νομίζω ότι έχει ό,τι και το cubase, συν τα του post. Μόνο transparent events δεν έχει (που είχε κάποτε και τα βγάλανε μετά και τώρα τα έχει το cubase, και γκρινιάζουν μερικοί νουεντιάρηδες)

Οπότε στο λαπτοπ, 1 θύρα το κλαβιέ, 1 θύρα το elicenser, 1 θύρα η κάρτα ήχου. Και μένει άλλη μία, για εξωτερικό σκληρό ή ότι άλλο.

Desktop και πάλι desκtop.

Οπότε στο λαπτοπ, 1 θύρα το κλαβιέ, 1 θύρα το elicenser, 1 θύρα η κάρτα ήχου. Και μένει άλλη μία, για εξωτερικό σκληρό ή ότι άλλο.

Desktop και πάλι desκtop.

εντάξει μπορεί να βάλει ένα χαμπ

εντάξει μπορεί να βάλει ένα χαμπ
Μπορεί, πώς δεν μπορεί. Αλλά εγώ τα hub σε λαπτοπ τα έχω ξεγραμμένα. Ήδη τα λαπτοπ πολλές φορές κάνουν μια δική τους διαχείρηση πόρων τέτοια στους διαύλους, που ανοίγοντας π.χ. το wireless μπορεί να παρουσιάζεται DPC latency στο usbport.sys. Αν διαμοιράσεις περαιτέρω την μία usb θύρα με hub... ρίσκο! Βέβαια δεν ξέρω πώς θα λειτουργεί το εν λόγω λάπτοπ της acer, μπορεί να την ακούσει, μπορεί να μην καταλάβει και τίποτα. Συν ότι θες και ρεύμα μαζί (αν είναι hub της προκοπής), και θυμάσαι τι σου είχα πει για τα καλώδια τότε με το babyface - τρελαίνομαι!

Δυστυχώς είμαι στη γύρα συνέχεια, καθ'ότι αναπληρωτής, γι'αυτό καταφεύγω σε λαπτοπ.
Πωωω, και θα κουβαλάς μαζί και το 88άρι; Πίκρεν.

Δυστυχως γινεται και δεν γινεται.

Το ξερουμε ολοι και με desktop και με laptop. Αλλου δουλευει αλλου οχι.

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back