STEFANOS604 είπε:
Βλέπω Nicolas δεν απαντάς σ’ ένα απλό που σε ρώτησα .Δεν πειράζει.
Κοίταξε να δεις (γιατί το ζητάς και προκαλείς συνέχεια).
Ο λόγος που δεν απάντησα, μέχρι τώρα ήταν γιατί δούλευα. Ξέρεις αυτό που κάνει οι νέοι άνθρωποι, που δεν έχουν και δε θα έχουν σύνταξη; Αυτοί που δε κάθονται να κατεβάζουν την ιδέα του τροχού και πάλι απ'την αρχή.
Άντε τώρα γιατί πολύ το τραβάς.
Και για να μη νομίζεις ότι κι εγώ αποφεύγω να απαντήσω:
Απλά Nicolas ρωτάω:
1. Άσε τις υποσημειώσεις μου κατά μέρος: Ένας που βγάλει φωτοτυπία τον τροποποιημένο κύκλο δεν έχει ΟΠΤΙΚΑ μπροστά του και τους οπλισμούς των κλιμάκων harmonic Minor εκτός από τις φανταστικές κλίμακες που του είναι άχρηστες);;; Εγώ τον χρησιμοποιώ συχνά – τον έχω σε χαρτί A3 – και τον θεωρώ μεγάλη βοήθεια.
2. Εγκρίνεις τέτοια φρασεολογία;
Δεν θα συνεχίσω εκτός αν ξεκλειδωθεί το αρχικό post
Ευχαριστώ που ασχολήθηκες
Καληνύχτα σας
1. Τον κύκκλο των 5ων τον χρησιμοποιώ κι εγώ και είναι μια χαρά. Και ο δικός σου μια χαρά είναι, αν βγάλεις τα κείμενα (τις υποσημειώσεις, όπως τις λες).
Φυσικά αναφέρεις μόνο το F#/Gb και όχι τα B/Cb και C#/Db που επίσης υπάρχουν σα κλίμακες...
2. Φρασεολογία; Ποιά φρασεολογιά ακριβώς; Συγνώμη που πάλι δε σε καταλαβαίνω.
Το πρόβλημα είναι στο κείμενό σου και όχι στον κύκλο, αυτό καθ'αυτόν. Και φυσικά αυτό, γιατί ο κύκλος υπάρχει εδώ και αιώνες και δεν είναι δική σου, ή δική μου ανακάλυψη.
Και, ναι, αγαπητέ, είναι σωστοί οι προσαγωγείς που έχεις θέσει στον κύκλο, αλλά τα Ντο, Σολ, κλπ είναι απλά άσχετα (γιατί ανήκουν σε φανταστικές κλίμακες που ΔΕΝ το έχεις αναφέρει στην εικόνα σου όπως επίσης το θέμα "αναίρεσης" που απλά δε βγάζει νόημα).
Τέλος, ο οπλισμός σε μία Ματζόρε και τις ΣΧΕΤΙΚΕΣ Μινόρε του (φυσική, αρμονική και μελωδική) ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ (όπως είπε και ο Όντις). Αλλάζουν και αλλιώνονται η 7η (προσαγωγέας) και η 6η βαθμίδα για κάποιους λόγους, αλλά δε νομίζω πως είναι η ώρα ή το θρεντ για να αναλύσω κάτι τέτοιο!
Επιπλεον (όσο βλέπω την εικόνα σου, όλο βλέπω ανακρίβειες): Ο κύκλος είναι κύκλος των 5ων και όχι ΚΑΙ των 4ων! Η διαφορά είναι ότι ο κύκλος προς τα δεξιά (clockwise) πάει προς τα πάνω 5ες ενώ προς τα αριστερά (anti-clockwise) Πάει προς τα κάτω 5ες.
Τα συμπεράσματα που θα μπορούσε κανείς να βγάλει από την εικόνα σου ΚΑΙ από τα κείμενά σου είναι πάρα πολλά και μπορεί κάλλιστα να είναι λάθος λόγω των ανακρίβειων που έχει η εικόνα σου!
Καταλαβαίνεις γιατί πράγμα σου μιλάμε;
Πχ.
1. "Οι ΜΕΣΑΙΟΙ ΚΥΚΛΟΙ δείχνουν τους οπλισμούς των 12 Κλιμακών Φυσικού Μινόρε (Natural Minor Scales)." ΛΑΘΟΣ και ανακρίβεια! Ο οπλισμός ισχύει για την Ματζόρε κλίμακα κάθε φορά και την σχετική Μινόρε, φυσική, αρμονική και μελωδική. Επίσης οι κλίμακες είναι 15 το σύνολο και όχι 12. Γιατί με διέσεις υπάρχουν 7 και με υφέσεις άλλες 7, καθώς και η Ντο, που είναι χωρίς οπλισμό.
2. Οι προσαγωγείς που έχεις στον κύκλο σου και στην εικόνα είναι επίσης ανακριβείς. Γιατί ο Ντο## (όπως λες ο ίδιος) είναι επίσης και Ρε, αλλά στις άλλες δύο (δεξιά και αριστερά, και όχι 2 αριστερά) πρέπει να έχουν εναρμόνιες νότες (γιατί υπάρχουν δύο κλίμακες με 5 και 7 υφέσεις/διέσεις οπλισμό).
3. Άσε δε που προσαγωγέας υπάρχει και στις Ματζόρε κλίμακες, απλά δε το αναφέρεις, λες και είναι ανάξιο αναφοράς.
κλπ...