Πως βγάζετε μια μπασο γραμμή?

Απόστολος

black_sheep

Νέο μέλος
Πόντοι
16
Ιδιότητα
  1. Μπάσο
Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους τους συμφορουμίτες! Έχω την εξής απορία: όταν προσπαθώ να βγάλω ένα bassline με το αυτί, υπάρχουν κομμάτια όπου δυσκολεύομαι να το ξεχωρίσω. Προσπαθώ να τονίσω τα μπάσα χρησιμοποιώντας το Audacity, αλλά συχνά καταλήγω να τα κάνω χειρότερα. Εσείς πώς περνάτε τραγούδια στο μπάσο; Έχετε κάποια τεχνική ή συμβουλή που θα μπορούσε να με βοηθήσει;

Καλημέρα και χρόνια πολλά. Αν εννοείς το να βγάλεις τη μπασογραμμή ενός Χ κομματιού και δεν καταλαβαίνεις τι παίζει, τότε θα ακολουθήσεις την πεπατημένη: Πας στο youtube και ψάχνεις το bass lesson ή bass cover του κομματιού.
Όλο και κάποιος θα το έχει παίξει αργά και αναλυτικά, step by step, ενώ αρκετές φορές έχει και tab που τρέχει παράλληλα με το κομμάτι για να το βλέπεις και γραμμένο.

Upvote 0
Δεν είμαι ειδικός, απλώς θα σου πω τι θα έκανα εγώ. Παίξε την ίδια μπασογραμμή αλλά σε πιο ψηλή οκτάβα που είναι πιο ευδιάκριτες οι νότες, σημείωσε τις νότες και μετά κατέβα οκτάβα.

Upvote 0
Λογικά, η αργή ταχύτητα θα σε βοηθήσει περισσότερο ώστε να καταλάβεις τι ακριβώς παίζει το μπάσο. Εγώ χρησιμοποιώ την εφαρμογή Music Speed Changer στο κινητό. Μπορείς να αλλάξεις pitch και tempo στο κομμάτι, χωρίς να αλλοιώνεται η ποιότητα του ήχου. Επίσης, αν υπάρχει ένα συγκεκριμένο σημείο του κομματιού που σε δυσκολεύει (π.χ. από το 0:30 έως το 0:45) μπορείς να το επιλέξεις και να το βάλεις να παίζει σε επανάληψη ώστε να εστιάσεις τη μελέτη σου μόνο σε αυτό. Είναι ό,τι καλύτερο έχω βρει μέχρι στιγμής, στα τύμπανα με έχει βοηθήσει πολύ. Θεωρώ και στο μπάσο θα κάνει δουλειά. Καλή μελέτη! :)

• Like
Reactions: bathan
Upvote 0
Νομίζω πως και το (παλαιότερο) riffstation κάνει καλή για να "βγάλεις" τις νότες από ένα κομμάτι γιατί εκτός από το να μειώνει την ταχύτητα χωρίς να αλλάζει το pitch και να μπορεί να τονίσει ηχητικά τις μπάσες νότες στην περίπτωσή σου, μπορεί να κάνει λούπα στο ελάχιστο μέχρι και ένα beat του κάθε μέτρου (οπότε διαλέγεις πχ να παίζεις επαναλαμβανόμενα ένα μέτρο του κομματιού και όχι απλά 4 δευτερόλεπτα).

Επιπλέον δείχνει (πολλές φορές σωστά) τη συγχορδία στο σημείο που βρίσκεσαι και κάποιες από αυτές τις νότες της συγχορδίας δεν τονίζει και το μπάσο αν δεν κάνω λάθος όπως βρίσουμε και τις νότες της μελωδίας;

Το riffstation ήταν της fender και ήταν επί πληρωμή τώρα είναι μεν δωρεάν αρκεί να εμπιστεύεσαι το site που θα το βρεις και θα το κατεβάσεις.

Τώρα αν ο άλλος παίζει παπάδες στο μπάσο (ή στη μελωδία) ε, μάλλον δεν είναι για τα κυβικά μας να καθίσουμε να το βγάλουμε με το αυτί και ας βρούμε καλύτερα κάποιον άλλον που έκανε τη βρώμικη δουλειά για εμάς να τον αντιγράψουμε.
:)

Upvote 0
Δες το βίντεο που έκανα για το πως να κάνεις loop στο Riffstation

Mην ξεχνάς το scroll πάνω δεξιά να το απενεργοποιείς όταν κάνεις loop.

Τα σημεία 1-2-3-4 τα μετακινούμε όλα μαζί με το ποντίκι με αριστερό κλικ και έχοντας πατημένο το Control (ctrl) στο πληκτρολόγιο.

Επιπλέον να μη ξεχνάς να παίζεις και να σταματάς το κομμάτι από το σημάδι > που βρίσκεται στα αριστερά από το 1-2-3 κλπ και όχι από το κεντρικό player που βρίσκεται κάτω.Όταν κάνουμε loop εισχύει αυτό.

Αν στην οθόνη του υπολογιστή σου το προγραμμα παρουσιάζεται με σχετικά μικρό παράθυρο πατώντας το πλήκτρο με το σημαδάκι των windows και το + όπως είσαι στην επιφάνεια εργασίας εμφανίζεται ο μεγεθυντικός φακός και αυξάνουμε αυτό που βλέπουμε στο 125% ή 150%.

Attachments

• Καταγραφή οθόνης 2024-12-27 234838.mp4
    47.4 MB
  • Like
Reactions: black_sheep
Upvote 0
όταν μαθαίνω ρεπερτόριο έχω πάντα υπόψιν ότι:

1. πολλές φορές τα site που έχουν τα ακόρντα και τα τα tabs έχουν λάθη, ανακρίβειες, απλουστεύσεις κτλ.
  2. τα tutorial ή τα covers στο youtube είναι συχνά στο (πολύ) περίπου.
οπότε:
  • ρίχνω μια ματιά για τα ακόρντα αρχικά και ελέγχω με το αυτί.
  • έπειτα βλέπω και κανένα βίντεο στο youtube, παίρνω την βασική ιδέα και πάλι ελέγχω με το αυτί.
  • ακούω πολλές φορές το κομμάτι να πιάσω το feel και το γενικό στυλ γύρω από την μπασογραμμή
εν τέλει:

μαθαίνω το κομμάτι και παίζω κάτι ανάμεσα στο original και σε μια δική μου version.

στη συνέχεια:

το δοκιμάζω σε πρόβα με το γκρουπ για να δω πως ακούγεται σε συνθήκες πρόβας. συνήθως ούτε τα υπόλοιπα μέλη παίζουν ακριβώς τα δικά τους parts, οπότε πάλι πρέπει να κάνω διορθώσεις σε αυτό που έμαθα για να δένει το bass line με τον τρόπο που παίζει η μπάντα, άλλες φορές αδειάζω, άλλες πρέπει να γεμίσω κτλ.

περνάει ο καιρός και έχω την ψευδαίσθηση ότι το "ξέρω το κομμάτι" ώσπου κάποια στιγμή θα τύχει είτε να το ακούσω σε ένα μπαρ ή στο αμάξι και να ακούσω κάτι που δεν είχα παρατηρήσει, κάποιο lick ή κάποια φραση κτλ.

έχει πλάκα η φάση αυτή.

Upvote 0

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα