πως παίζω ενω τραγουδάνε?

pliktras

Νέο μέλος
Μηνύματα
258
Πόντοι
16
Θα ήθελα να κάνω μια λίγο χαζή ερώτηση, αλλά

όταν παίζω αρμόνιο και κάποιος τραγουδάει, εγω τι πρέπει να κάνω??Να πατάω μόνο τις συγχορδίες???

Ένας φίλος μου είπε κάτι για γεμίσματα αλλά δεν το πολυ έπιασα και δεν ξέρω καν πως να τα κάνω τα γεμίσματα.Επίσης σε πολλά εστιατόρια που έχω πάει βλέπω κανα δυο ανθρώπους, που ο ένας πάίζει αρμόνιο (high-end φυσικά) και ο άλλος τραγουδάει.

Δεν ξέρω...

πείτε μου τι μπορώ να κάνω

ευχαριστώ πολύ :D

 
Φίλε pliktras, ένα τραγούδι αποτελείται σε γενικές γραμμές από μελωδία αρμονία και ρυθμό. Πρώτα πρέπει να καλύψεις το θέμα ρυθμός και αρμονία (υποθέτουμε ότι δεν υπάρχει άλλο όργανο και την μελωδία την "κρίσιμη" ώρα την καλύπτει ο τραγουδιστής). Οπότε ρυθμό θα καλύψει κάποιος έτοιμος ρυθμός εφόσον μιλάμε για αρμόνιο. Μετά πάμε στην αρμονία στην οποία αναγκαστικά σου πέφτει ο κλήρος. Μεταφράζοντας τα "γεμίσματα" για τα οποία σου μίλησε ο φίλος ου, θα πρέπει να συνοδεύσεις το κομμάτι ανάλογα το ρυθμό και την αρμονία. Οπότε με το δεξί παίζεις μπάσο και με το αριστερό συγχορδίες σε κατάλληλες αναστροφές. Τώρα αν σε παίρνει σε κάποια σημεία κάνεις και κάποιες γέφυρες, δηλαδή μελωδίες που να ενώνουν μεταξύ τους τα διάφορα μέρη.

(Εφόσον τραγουδάει κάποιος, η μελωδία του ανήκει χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορείς να παίξεις μια άλλη μελωδία που να δικαιολογείται κάπως (αρμονικά, αντιστικτικά κλπ) ή ακόμα και την ίδια μελωδία).

Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές. Αν χρειαστείς κι άλλα εδώ είμαστε.

Ελπίζω να σε βοήθησα.

Φιλικά.

Παναγιώτης.

 
Ε,κοίτα δεν υπάρχει πρέπει.Μπορείς να παίζεις απο ακριβή αντιγραφή της διασκευής που κάνετε μέχρι ότι θα έπαιζε πχ μια ακουστική κιθάρα τις συγχορδίες που είπες και συ.Μην ανησυχείς παίζε ό,τι σου ακούγεται σωστό και σου αρέσει.

 
Θα ήθελα να κάνω μια λίγο χαζή ερώτηση
Η ερώτησή σου δεν είναι καθόλου χαζή.

Οι απαντήσεις είναι πολλές και σίγουρα δεν υπάρχουν κανόνες.

Το πολύ-πολύ να σου πει κάποιος τι συνηθίζεται (αν κι αυτό εξαρτάται από το τραγούδι, την ενορχήστρωση, το ύφος, το μέρος του τραγουδιού κλπ)

Αν ψάχνεις για τυφλοσούρτη (κατά τη γνώμη μου, μην το κάνεις), διάβασε:

Μπορείς να παίζεις (με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς και τρόπους παιξίματος):

- "πλάτες" (συγχορδίες)

- τη μελωδία της φωνής (είτε τρίτες κλπ)

- αντιστικτικά θέματα

- γεμίσματα

- τίποτα

Το ζητούμενο είναι -πάντα- το αισθητικό αποτέλεσμα. Έτσι επαφίεται στον καθένα το πώς θα το χειριστεί. Ψιλά γράμματα για τους περισσότερους...

Αν ζητάς τη γνώμη μου, γείωσέ τα όλα

και παίξε ό,τι σε ευχαριστεί. :wink:

 
Ε' date='κοίτα δεν υπάρχει πρέπει.Μπορείς να παίζεις απο ακριβή αντιγραφή της διασκευής που κάνετε μέχρι ότι θα έπαιζε πχ μια ακουστική κιθάρα τις συγχορδίες που είπες και συ.Μην ανησυχείς παίζε ό,τι σου ακούγεται σωστό και σου αρέσει.[/quote']
+1
 
πω πω ρε παιδιά τι ξέρετε...

πω μπράβο!

Σας χίλιο ευχαριστώ πάρα πολύ

Αν έχω κάποια άλλη απορία θα σας ρωτήσω.

Και πάλι ευχαριστώ πολύ

:D

 
Πάνω απ' όλα όταν παίζουμε μουσική εκφράζουμε το χαρακτήρα μας. Όποτε η αισθητική μας πάνω στο παίξιμο όσα και να μάθουμε θα καθορίζεται και κάποιες φορές θα "περιορίζεται" από τις αδυναμίες και τις αρετές μας.

Γι' αυτό παίξε ότι γουστάρεις και σου ακούγεται καλό από τη μια αλλά από την άλλη καλό θα ήταν να μπορείς γενικά να το δικαιολογείς με μουσικά επιχειρήματα. Αυτό το παίζε ότι σου ακούγεται ωραίο είναι πολύ "επικίνδυνο" μουσικά.

Αυτό είναι μια προσωπική γνώμη και δεν τη λέω γιατί απορρίπτω όποια άλλη μουσική πρόταση αλλά κατακρίνοντας το μουσική ψευτοαναρχία.

Υ.Γ. Η μουσική αναρχία πιστεύω ότι πρέπει να έχει πολύ περισσότερους κανόνες για να στέκει (βλέπε ατονική μουσική)

 
Πάνω απ' όλα όταν παίζουμε μουσική εκφράζουμε το χαρακτήρα μας.
Γι' αυτό η καφρίλα πάει κι έρχεται (δεν αναφέρομαι στους γραφικούς κάφρους).

Γι' αυτό παίξε ότι γουστάρεις και σου ακούγεται καλό από τη μια αλλά από την άλλη καλό θα ήταν να μπορείς γενικά να το δικαιολογείς με μουσικά επιχειρήματα.
Γιατί;

Αυτό το παίζε ότι σου ακούγεται ωραίο είναι πολύ "επικίνδυνο" μουσικά.
Δηλαδή;

...κατακρίνοντας το μουσική ψευτοαναρχία.
Η οποία είναι...;

 
Καταρχάς αυτό περί καφρίλας δεν το πολυκατάλαβα να σου πω την αλήθεια αλλά ακόμη κι έτσι να είναι όποιος είναι γενικώς στη ζωή του κάφρος θα είναι και στη μουσική.

Κατά δεύτερον, πιστεύω ότι αν θες να υποστηρίξεις την μουσική σου άποψη οφείλεις στον εαυτό σου να έχεις επιχειρήματα. Δεν θεωρώ ότι στέκουν απόψεις του στυλ γιατί-έτσι.

Τρίτον, όταν λέω μουσικά επικίνδυνο εννοώ ότι χωρίς να το καταλάβεις μπορείς να έχεις γίνει "κάφρος" (όχι γραφικός κάφρος), να σ' αρέσει κιόλας και να το περνάς και για άποψη (εδώ βάζω την επικινδυνότητα γιατί μπορεί να είσαι και διάσημος ή να έχεις επιρροή σε κάποιους και να διαμορφώνεις συνειδήσεις).

Μουσική ψευτοαναρχία είναι η καφρίλα.

Υ.Γ. Επαναλαμβάνω ότι όλα τα παραπάνω δεν τα γράφω για να πείσω κανένα απλά λέω την άποψή μου την οποία φυσικά μπορώ να υποστηρίξω με επιχειρήματα.

 
όποιος είναι γενικώς στη ζωή του κάφρος θα είναι και στη μουσική.
Αυτό ακριβώς εννοούσα.

Κατά δεύτερον' date=' πιστεύω ότι αν θες να υποστηρίξεις την μουσική σου άποψη οφείλεις στον εαυτό σου να έχεις επιχειρήματα. Δεν θεωρώ ότι στέκουν απόψεις του στυλ γιατί-έτσι.[/quote']
Σε θέματα αισθητικής (όπως η μουσική και γενικότερα οι τρόποι έκφρασης) τα επιχειρήματα χρησιμεύουν μόνο στην άχαρη δουλειά των κριτικών. Ένα έργο (καλώς ή κακώς) υποστηρίζεται από την ύπαρξή του. Όλα τα άλλα είναι αμπελοφιλοσοφίες (οι οποίες είτε θα (φροντίσουν να) το εξυψώσουν στα μάτια/αυτιά των αδαών, είτε θα το γελοιοποιήσουν -μαζί με το δημιουργό του- στους "γνωρίζοντες" -αυτούς που έχουν μια καλώς εννοούμενη διαμορφωμένη αισθητική).

όταν λέω μουσικά επικίνδυνο εννοώ ότι χωρίς να το καταλάβεις μπορείς να έχεις γίνει "κάφρος" (όχι γραφικός κάφρος)' date=' να σ' αρέσει κιόλας και να το περνάς και για άποψη[/quote']
Εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του καθενός (όπως είπαμε και παραπάνω). Αν κάποιος είναι κάφρος, είτε τον αφήσεις ελεύθερο, είτε τον βάλεις σε πλαίσια, το αποτέλεσμα θα έχει την καφρική σφραγίδα του.

Στην αντίθετη περίπτωση, είναι εσφαλμένο να αυτοπεριορίζεται κανείς.

Επαναλαμβάνω ότι όλα τα παραπάνω δεν τα γράφω για να πείσω κανένα απλά λέω την άποψή μου.
Και πολύ καλά κάνεις. Τη γνώμη μας λέμε όλοι. :wink:
 
Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι γιατί πιστεύεις ότι με το να έχει μια δημιουργία κάποιο σκεπτικό, ειρμό και μουσικά επιχειρήματα περιορίζει το δημιουργό της; Και όλα αυτά τι σχέση έχουν με τους κριτικούς;

Επίσης όταν κάποιος έχει άγνοια (μερική ή ολική) σε κάποιο αντικείμενο είναι λογικό να πέσει σε λάθη τα οποία ανάλογα με το χαρακτήρα του να τα δικαιολογήσει και να τα θεωρήσει αρετές.

π.χ. Όταν κάποιος τραγουδάει και εμείς από πίσω βαράμε τη μια συγχορδίες την άλλη παίζουμε μελωδία πάνω στη φωνή και μετά αφήνουμε το δεξί και κάνουμε τσιγάρο και όλο αυτό το κάνουμε και άποψη, συγνώμη αλλά εγώ το θεωρώ καφρίλα χωρίς αρχή και τέλος.

Όσο για το θέμα της αισθητικής επειδή είναι πολύ μεγάλο νομίζω πως αισθητικό κριτήριο έχουμε για αυτά που γνωρίζουμε. π.χ. Αν σου δείξει κάποιος την Γκουέρνικα και δεν γνωρίζεις από ζωγραφική αυτό που θα πεις είναι μ' αρέσει ή δεν μ' αρέσει, κι αυτό γιατί οι γνώσεις δεν επαρκούν για κάτι άλλο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Πικάσο δεν είναι μεγάλος ζωγράφος ούτε ότι πήρε έναν καμβά και ζωγράφιζε ασυναρτησίες.

Το ίδιο ισχύει και για τον Schoenberg. Εμένα τουλάχιστον η αισθητική μου περιορίζεται από τις ανεπαρκείς γνώσεις μου για κάποια θέματα.

¶ρα μου αρέσει ότι γνωρίζω και στο βαθμό που το γνωρίζω.

Ζητώ συγνώμη για το μακρύ post αλλά όποτε μου δίνεται ευκαιρία για τέτοιες συζητήσεις δεν την αφήνω.

:wink:

 
Σωστές τοποθετήσεις.

Θα ήθελα όμως να προσθέσω την εξής σημαντικότατη παράμετρο.

Οταν τραγουδάει κάποιος, η μπάντα πρέπει να υποστηρίζει το τραγούδι.

Δηλαδή να είναι background και να μην επεμβαίνει ταυτόχρονα.

Πρέπει να αφήνει χώρο στη φωνή. Με ακορντάκια συνήθως και με τη σχετικά χαμηλότερη ένταση.

Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και στα σόλο.

Υποστηρίζουμε ακολουθώντας τις δυναμικές αυξομειώσεις.

Πρέπει να παίζουμε ακούγοντας τι παίζουν και οι άλλοι!

 
Θα σου απαντήσω με τη χαλαρή διάθεση που έχεις κι εσύ: Παραθέτουμε τις απόψεις μας χωρίς να θέλουμε να πείσουμε ο ένας τον άλλο.

Εξάλλου, η ενδεχόμενη διαφωνία μας έχει να κάνει (και) με το τι προσδοκά ο καθένας από τις μορφές έκφρασης (είτε ως πομπός, είτε ως δέκτης).

Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι γιατί πιστεύεις ότι με το να έχει μια δημιουργία κάποιο σκεπτικό' date=' ειρμό και μουσικά επιχειρήματα περιορίζει το δημιουργό της;[/quote']
Δεν είπα ακριβώς αυτό. Εν ολίγοις, πιστεύω ότι η αισθητική μας δημιουργεί τους κανόνες (αν χρειάζεται...:roll: :?: ) κι όχι οι κανόνες την αισθητική μας.

Και όλα αυτά τι σχέση έχουν με τους κριτικούς;
Βρίσκω παντελώς άσκοπη την ύπαρξη επιχειρημάτων' date=' με εξαίρεση τη χρήση τους από τους κριτικούς. Γι΄αυτό τους ανέφερα.

Επίσης όταν κάποιος έχει άγνοια (μερική ή ολική) σε κάποιο αντικείμενο είναι λογικό να πέσει σε λάθη τα οποία ανάλογα με το χαρακτήρα του να τα δικαιολογήσει και να τα θεωρήσει αρετές.
Όπως λες κι εσύ, "ανάλογα με το χαρακτήρα του". Απλουστευμένα, ο ίδιος χαρακτήρας με πλήρη γνώση του αντικειμένου επαίρεται καφροειδώς. Δεν έχει να κάνει με το τι ξέρει και τι όχι. Παγίδες αυτοεγκλωβισμού υπάρχουν ούτως ή άλλως.

Όσο για το θέμα της αισθητικής επειδή είναι πολύ μεγάλο νομίζω πως αισθητικό κριτήριο έχουμε για αυτά που γνωρίζουμε. π.χ. Αν σου δείξει κάποιος την Γκουέρνικα και δεν γνωρίζεις από ζωγραφική αυτό που θα πεις είναι μ' αρέσει ή δεν μ' αρέσει' date=' κι αυτό γιατί οι γνώσεις δεν επαρκούν για κάτι άλλο.[/quote']
Εδώ μάλλον βρίσκεται η βασική διαφωνία μας. Πιστεύω ότι δε χρειάζεται τίποτα παραπάνω. Θεωρώ πιο σημαντικό το "μ' αρέσει/δε μ' αρέσει". Προφανώς αν κάποιος το "δε μ'αρέσει" το μεταφράζει σε "δεν είναι μεγάλος ζωγράφος", υπάρχει πρόβλημα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Πικάσο δεν είναι μεγάλος ζωγράφος ούτε ότι πήρε έναν καμβά και ζωγράφιζε ασυναρτησίες.
Συμφωνώ' date=' αλλά αυτό με αφήνει πλήρως αδιάφορο.

¶ρα μου αρέσει ότι γνωρίζω και στο βαθμό που το γνωρίζω.
Κρίμα.

Ζητώ συγνώμη για το μακρύ post αλλά όποτε μου δίνεται ευκαιρία για τέτοιες συζητήσεις δεν την αφήνω.
Κανένα πρόβλημα. :wink:
 
Πρέπει να παίζουμε ακούγοντας τι παίζουν και οι άλλοι!
Μη μας βαζεις δυσκολα ρε boss! :lol: :lol:

Εγω πλεον πρωτα ακουω τους υπολοιπους παντως στο στουντιο και

μετα τον εαυτο μου... :wink: :wink: :D :D

 
Εγω θα συμφωνησω με τον pkole στο πως μπορει να υποπεσει καποιος σε λαθη αν δεν γνωριζει, σε οτι αφορα το θεμα της μουσικης. Χωρις να ειμαι της αποψης οτι καποιος πρεπει να μελετησει χρονια προτου καταθεσει την δικια του μουσικη αποψη. Και φυσικα εννοειται οτι ο παραγοντας 'αισθητικη' παιζει παντα πρωτευοντα ρολο στο πως θα κινηθεις και συμπεριφερθεις σε ενα κομματι.

Απλα αποψη μου ειναι οτι καποια πραγματα εχουν ηδη δοκιμαστει απο αλλους και καποια εχουν καθιερωθει για καποιους λογους. Γιατι να μπαινεις στην διαδικασια να εξερευνεις απο μονος σου καποιες 'περιοχες' που εχουν ηδη καταγραφει απο αλλους? Και στην περιπτωση του φιλου μας που ρωταει τι να κανει για να συνοδευσει μια φωνη -για να μην ξεφευγουμε κιολας- εγω θα του ελεγα να δει τι οντως επικρατει πανω κατω, και μετα ειτε επιλεγει ειτε τα απορριπτει ολα - αναλογως με την αισθητικη του. Αλλα να ριξει μια ματια πρωτα...

Επισης αλλο οταν εισαι θεατης, που και γω συμφωνω με lost highway στο οτι η αισθητικη ειναι ο μονος παραγοντας που εχει σημασια. Οι περαιτερω γνωσεις σιγουρα θα σε κανουν να εκτιμησεις αλλιως ενα εργο, αλλα στην τελικη αυτο που εχει σημασια ειναι το γουστο του καθενος και τιποτα παραπανω. Αλλο ομως οταν εισαι εκτελεστης ή δημιουργος οποτε γιατι να σπαζεσαι για το τι πρεπει να κανεις και κυριως γιατι αυτο που κανεις δεν ακουγεται σωστα, την στιγμη που αλλοι θα εχουν βρει την λυση προ πολλου για σενα.

Επισης συγνωμη για το μεγαλο post, αλλα ειναι οντως ωραιο θεμα.

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top