Πολιτικά σχόλια

manosx είπε:
Τα κροκοδείλια δάκρυα των αριστερών ηγετών και ηγετίσκων για την "τίμια εργατιά" και την "καημένη φτωχολογιά" δεν έχουν κανένα άλλο σκοπό παρά μόνο την εγκαθίδρυση της κομματικής τους νομενκλατούρας στα αξιώματα του κράτους, και τη μετέπειτα βάναυση καταπίεση και εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού προς ίδιον όφελος, με τρόπο μάλιστα εκατοντάδες φορές χειρότερο και από του σκληρότερου καπιταλισμού.

Το έργο το έχουμε δει πολλάκις, όποιος πιστεύει κάτι διαφορετικό είναι βαθιά νυχτωμένος. 
Νομίζω μιλάς καθ' υπερβολή. Αυτό που αναφέρεις ,περί εγκαθίδρυσης κομματικής νομενκλατούρας και μετέπειτα βάναυσης καταπίσεης και εκμετάλευσης του εργατικού δυναμικού προς ίδιον όφελος ,είναι αποτέλεσμα φασιστικής συμπεριφοράς που συναντάται σε όλες τις μορφές ολιγαρχικών- απολυταρχικών καθεστώτων ,είτε με τη μορφή ''κουμουνιστικών'' ,είτε ''καπιταλιστικών''. Δεν προσπαθώ να απολογηθώ για το αποτυχημένο παράδειγμα του τέως ανατολικού μπλοκ και των σοβιετικών ,αλλά δεν δέχομαι και τσουβάλιασμα γενικά και αόριστα .

Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και στην εσπερία ,έχουμε παραδείγματα κάμποσα νομίζω ,κακώς νοούμενου φιλελεύθερου καπιταλισμού , με χούντες και άλλα ωραία. Έχουμε επίσης και το παράδειγμα της χώρας μας ,που αποτελεί ιβριδική πατέντα σοβιετικοκαπιταλιστικής  διακυβέρνησης .

Νομίζω εδώ μέσα ,εμείς που συζητούμε καλοπροαίρετα και συνετά ,έχουμε κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού μας -ως ευρωπαίοι ;D-κάποιου είδους κράτος πρόνοιας ,πράγμα που δεν παίζει τόσο σοβαρά στην Αμερική ,ή την Αγγλία ,κοιτίδες του καπιταλισμού. Αυτό ας πούμε αποτελεί τη συμβολή μιας αριστερής ματιάς ,καλύτερα να τη πω ανθρωπιστικής ματιάς . Έναν ελεγκτικό μηχανισμό που βάζει μια γραμμή και προφυλλάσει τους ανθρώπους που αδυνατούν ,να μη κοιμούνται στα πεζοδρόμια ................άσχετα αν κι αυτό συχνά ,δεν συμβαίνει, πλην σκανδιναβικών χωρών .

Ο ανθρωπισμός ,συχνά καπιλεύεται από τους ''αριστερούς'' ως δική τους σημαία , ο Τολστόι πχ στα χρόνια του ,δεν ήξερε από αριστεροσύνες και ήταν και από πλούσια οικογένεια ,ας πούμε ,ήταν κοινωνικά ευαίσθητος και έβλεπε λίγο παραπάνω τις κακουχίες των κολίγων ,απ τη νομενκλατούρα των τσαρικών.

Κάποιοι από εσάς εδώ μέσα ,έχετε οικογένειες και παιδιά ,εγώ δεν έχω ,απλά θέλω να πω ,πως θέλουμε να είμαστε άτεγκτοι και σκληροί ,παλεύουμε για κάτι καλύτερο ,ειδικά σήμερα που γύρω μας είναι όλα θκατά ;) ,παλεύουμε με νύχια και με δόντια ,θυσιαζόμαστε ,δίνουμε και τις ζωές μας και έτσι πρέπει ,αλλά όχι για να έρθουν πάλι οι άπληστοι κουραδόμαγκες να μας τσουρομαδίσουν. Μη το ρίχνουμε στο αριστεροδεξιά ,αυτοί ήταν καλοί ,οι άλλοι κακοί,γιατί δεν ισχύει στα σίγουρα .Ένα πολιτικό σύστημα πάντα προσπαθεί να βρει τρόπους να κρατηθεί ,ας μην είμαστε σίγουροι ,ότι αυτό -το κουμουνιστικό δλδ ,έπεσε επειδή απλά ήταν απαράδεκτο ,θα μπορούσε να έχει συμβεί να πέσει και η Αμερική πρώτη . Δεν κράτησε λόγω πολιτεύματος ,αλλά λόγω καλύτερων χειρισμών.

Α ρε Στάνλει,τι κρίμα να φύγεις με το γκίοζη να αποτελειώνει το ημιτελές έργο σου  ;D

 
samy paraga είπε:
....Ένα πολιτικό σύστημα πάντα προσπαθεί να βρει τρόπους να κρατηθεί ,ας μην είμαστε σίγουροι ,ότι αυτό -το κουμουνιστικό δλδ ,έπεσε επειδή απλά ήταν απαράδεκτο ,θα μπορούσε να έχει συμβεί να πέσει και η Αμερική πρώτη . Δεν κράτησε λόγω πολιτεύματος ,αλλά λόγω καλύτερων χειρισμών.

...
Μα δεν καταλαβαίνω τι λες εδώ πέρα. Ασφαλώς και είχαν τεράστια προβλήματα -ακριβώς λόγω του πολιτεύματος και των ιδεοληψιών γύρω από αυτό. Το ότι "είναι μια άλλη επιλογή" που τυχαία εγκαταλείφθηκε μόνο χαμόγελα συγκατάβασης μπορεί να προκαλέσει σε όσους έχουν μεγαλώσει στην ΕΣΣΔ. Γνωρίζω μερικούς από αυτούς. Έχουν να διηγηθούν κυρίως ιστορίες με τρομακτική διαφθορά, τσιμεντώματα πολιτών και απόλυτο φόβο. Και μη φανταστείς ότι μιλάω για τίποτα αντικαθεστωτικούς υπό διωγμό. Ο ένας ήταν διευθυντής πολύ μεγάλου ινστιτούτου στρατιωτικών ενδιαφερόντων. Στο γραφείο του είχε πορτοκαλί τηλέφωνο (αν χτυπούσε θα ήταν ο Μπρέζνιεφ) - ευτυχώς λέει δεν χτύπησε ποτέ.  ;D  

 
Τωρα θυμηθηκα ενα σκηνικο πριν απο αρκετα χρονια,τοτε που ειχαν ερθει μαζικα πολλοι ομογενεις απο την πρωην σοβιετικη ενωση.

Μαζευομασταν σχεδον καθε βραδυ μεγαλη παρεα σε ενα παρκο στην παραλια,αραζαμε,πιναμε μπυριτσα απ το περιπτερο,συζητουσαμε, και που και που εμφανιζοταν και καναδυο κιθαρες οι οποιες περνουσαν σχεδον απ ολους.

Ωραια πραγματα.

Ενα βραδυ,ερχεται ενας νεαρος που καθοταν σε ενα παγκακι παρακατω και δειλα μας ρωταει αν αυτο ειναι καποιο συγκεκριμενο σημειο που μαζευονται ολοι οι μουσικοι (του φανηκε παραξενο που ολοι επιασαν την κιθαρα  ;D).

Τον βαλαμε φυσικα στην ανοιχτη μεγαλη παρεα,και μας ειπε οτι ειχε λιγο καιρο που ηρθαν με την οικογενεια του στην Ελλαδα,και οτι ηταν μουσικος με πτυχια σε τυμπανα-κρουστα κλπ απο τα εκει ωδεια,οτι του αρεσει η ροκ κλπ κλπ κλπ.

Οποτε οταν μας ρωτησε που μπορει να παει με αλλους φιλους του να παιξουν και του απαντησαμε φυσικα "σε ενα απο τα πολλα στουντιο που εχει στη Θεσσαλονικη",ρωτησε σε ποιο γραφειο του δημου πρεπει να παει για να δηλωσει τις ωρες της προβας του.

Καπου εκει αρχισαμε να κοιταζομαστε παραξενα και επαθε το πρωτο σοκ καλωσορισματος οταν του ειπαμε οτι δεν εχει καμια σχεση ο δημος και πρεπει να πληρωσει με την ωρα για να παιξει  ;D

Αφου συνηλθε,μας ελεγε οτι εκει ηταν τοσο απολιτιστοι και πρωτογονοι,που αυτους που ακολουθουσαν τη μουσικη τους αγοραζε οργανα ο δημος,εκαναν προβες οσο ηθελαν σε εξοπλισμενες αιθουσες του δημου,τους διοργανωνε συναυλιες ο δημος κλπ

Ερχοταν καμια βδομαδα στην παρεα και μετα χαθηκε.

Ή την κοπανησε για πισω,ή επιασε καμια θεση με μπολικα μορια στο δημο...  ;D

 
Το ελληνικό φαγητό του άρεσε ή είχε εθιστεί στα πελμένια με σμετάνα; :D

 
spy είπε:
Το ελληνικό φαγητό του άρεσε ή είχε εθιστεί στα πελμένια με σμετάνα; :D

Υπαρχει ανθρωπος στον πλανητη που δεν του αρεσει?

Εδω αλλοι με μια ταμπελα mousaka εκαναν περιουσιες  ;D

 
spy είπε:
Το ελληνικό φαγητό του άρεσε ή είχε εθιστεί στα πελμένια με σμετάνα; :D
Είσαι άδικος φίλος... είναι γνωστό ότι στα credits όλων των μεγάλων μουσικών αριστουργημάτων αναφέρεται και το γραφείο του Δήμου που διοργάνωσε τις πρόβες και χρηματοδότησε την παραγωγή. Και, ασφαλώς, στη "χρηματοδότηση" περιλαμβάνονταν και τα γεύματα των μουσικών, στη μεγάλη ένδοξη ΕΣΣΔ.

 
Καλημέρα σας κύριοι

Να θες να «αγιάσεις» και να μην μπορείς...

Διάβασα αυτό το ενδιαφέρον: «Φόρος πολυτελείας, αυξημένα τεκμήρια στα σκάφη αναψυχής, μικρά και μεγάλα, και ξαφνικά άδειασαν οι ελληνικές μαρίνες, έκλεισαν οι βιοτεχνίες κατασκευής ελληνικών σκαφών, έμειναν στον δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενοι και το Ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε πρόσθετους φόρους, άκουσον-άκουσον, 33.500 ευρώ

Είναι από άρθρο του Βασίλη Στεφανακίδη στο on line Πρώτο Θέμα. Εκεί επίσης αναφέρει και κάτι που μάλλον οι περισσότεροι το γνωρίζουμε:

Μόλις 32.000.000 μάζεψαν από το πετρέλαιο αντί για ένα δις που είχαν προϋπολογίσει- οι λαμπροί φωστήρες.

Το σημερινό ΒΗΜΑ έχει πρωτοσέλιδο τα νέα επτά δισεκατομμύρια φόρους στα ακίνητα. ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ.

Στο ίδιο άρθρο αναφέρει και αυτό: «Όταν ακόμα και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης φτάνουν στο σημείο να διαπιστώνουν ότι η υπερφορολόγηση που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια όχι μόνο δεν απέφερε περισσότερα έσοδα αλλά κατάστρεψε την επιχειρηματικότητα και τη μεσαία τάξη, τότε μάλλον η εγχώρια αγανάκτηση είναι απόλυτα δικαιολογημένη.»

Δηλαδή αυτό το οποίο αρκετοί εξ ημών λέμε εδώ μέσα- που στην τελική δεν περιμέναμε τους Αμερικάνους να μας το πουν. ΤΟ ΖΟΥΜΕ.

Προσωπικά έχω γυρίσει το κουμπί στο «ως εδώ και μη παρέκει»

Και θα σταματήσω εδώ με μια τάση αυτοπεριορισμού, προσπαθώντας να μην επεκταθώ στον Μεσσήνιο Στάλιν και στους χλεχλέδες του, που δύο χρόνια μας τα έκαναν τσουρέκια ψάχνοντας το διαβόητο «μίγμα» (μέτρων).

 
Terry RoscoeBeck5 είπε:
Να θες να «αγιάσεις» και να μην μπορείς...
Αφου δε θες μπρε να αγιάσεις... :) :) :)

Θα ήθελα να σου απαντήσω, αλλά απλά θα προτείνω να κρατήσουμε ένα λεπτό σιγής προκειμένου να καλωσορίσουμε την επανακυκλοφορία της έγκριτης εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" (ξέρετε, εκείνη που αποκαλούσε τους ανθρώπους της 17 Νοέμβρη ως "εκτελεστές" και όχι "δολοφόνους") και η οποία ήδη γιόρτασε τον επανερχομό της δεχόμενη το τηλεφώνημα των "ανθρώπων" της τρομοκρατικής επίθεσης στο Mall στο Μαρούσι.

Τι έλεγες για εναλλακτικές λύσεις.. δεν πρόσεξα... :) :) :)

 
samy paraga είπε:
Νομίζω εδώ μέσα ,εμείς που συζητούμε καλοπροαίρετα και συνετά ,έχουμε κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού μας -ως ευρωπαίοι ;D-κάποιου είδους κράτος πρόνοιας ,πράγμα που δεν παίζει τόσο σοβαρά στην Αμερική ,ή την Αγγλία ,κοιτίδες του καπιταλισμού. Αυτό ας πούμε αποτελεί τη συμβολή μιας αριστερής ματιάς ,καλύτερα να τη πω ανθρωπιστικής ματιάς .

Είναι άλλο πράγμα να σου παίρνω ένα μέρος του πλούτου σου για να κάνω αναδιανομή εισοδήματος, και είναι άλλο πράγμα να σε υποχρεώνω να γίνεις σκλάβος στα εργοστάσιά μου υπό την απειλή εξορίας ή εκτέλεσης. Το πρώτο λέγεται σοσιαλδημοκρατία, το δεύτερο κομμουνισμός.

Στην Ελλάδα της ιδιοτέλειας και του παρτακισμού βέβαια, μόνο ο στυγνός καπιταλισμός τύπου Θάτσερ- Ρέηγκαν θα ταίριαζε, αλλιώς θα έχουμε πάντα αυτά που τραβάμε τώρα. Τα κράτη πρόνοιας και οι σοσιαλισμοί είναι για σοβαρούς ανθρώπους, όχι για κανίβαλους που κοιτάνε πως θα φοροδιαφύγουν και ταυτόχρονα πως θα μπουν στο δημόσιο και θα βγουν ανάπηροι... στα χαρτιά.

 
manosx είπε:
Είναι άλλο πράγμα να σου παίρνω ένα μέρος του πλούτου σου για να κάνω αναδιανομή εισοδήματος, και είναι άλλο πράγμα να σε υποχρεώνω να γίνεις σκλάβος στα εργοστάσιά μου υπό την απειλή εξορίας ή εκτέλεσης. Το πρώτο λέγεται σοσιαλδημοκρατία, το δεύτερο κομμουνισμός.
      Το θεμα ειναι οτι και η σοσιαλδημοκρατια (στην οποια βρηκαν καταφυγιο πολλοι, απο αυτοδιαχειριζομενοι  ;D ;D ;D ;D αριστεριστες εως κρυφοι εραστες του κομμουνισμου που δεν εχουν που να βαλουν τα μουτρα τους και το παιζουν alternative κατοπιν εορτης) όπου ανθισε (και πολυ καλα εκανε) ηταν σε καπιταλιστικο περιβαλλον, και σε κρατη που σεβονταν απολυτα τους ορους και τους κανονες της ελευθερης αγορας.

     Αρα δεν εχει νοημα να συζηταμε καπιταλισμος (στον μυαλο του Ελληνα αυτος ισουται με τον Θατσερισμο) vs κομμουνισμος....Αυτο που (θα επρεπε να) συζηταμε ειναι καπιταλισμος ναι, αλλα με με ποια και ποση δοση (κοινωνικου) κρατους.

Καλημέρα σας κύριοι

Να θες να «αγιάσεις» και να μην μπορείς...

Διάβασα αυτό το ενδιαφέρον: «Φόρος πολυτελείας, αυξημένα τεκμήρια στα σκάφη αναψυχής, μικρά και μεγάλα, και ξαφνικά άδειασαν οι ελληνικές μαρίνες, έκλεισαν οι βιοτεχνίες κατασκευής ελληνικών σκαφών, έμειναν στον δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενοι και το Ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε πρόσθετους φόρους, άκουσον-άκουσον, 33.500 ευρώ

Είναι από άρθρο του Βασίλη Στεφανακίδη στο on line Πρώτο Θέμα. Εκεί επίσης αναφέρει και κάτι που μάλλον οι περισσότεροι το γνωρίζουμε:

Μόλις 32.000.000 μάζεψαν από το πετρέλαιο αντί για ένα δις που είχαν προϋπολογίσει- οι λαμπροί φωστήρες.

Το σημερινό ΒΗΜΑ έχει πρωτοσέλιδο τα νέα επτά δισεκατομμύρια φόρους στα ακίνητα. ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ.

Στο ίδιο άρθρο αναφέρει και αυτό: «Όταν ακόμα και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης φτάνουν στο σημείο να διαπιστώνουν ότι η υπερφορολόγηση που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια όχι μόνο δεν απέφερε περισσότερα έσοδα αλλά κατάστρεψε την επιχειρηματικότητα και τη μεσαία τάξη, τότε μάλλον η εγχώρια αγανάκτηση είναι απόλυτα δικαιολογημένη.»

Δηλαδή αυτό το οποίο αρκετοί εξ ημών λέμε εδώ μέσα- που στην τελική δεν περιμέναμε τους Αμερικάνους να μας το πουν. ΤΟ ΖΟΥΜΕ.

Προσωπικά έχω γυρίσει το κουμπί στο «ως εδώ και μη παρέκει»

Και θα σταματήσω εδώ με μια τάση αυτοπεριορισμού, προσπαθώντας να μην επεκταθώ στον Μεσσήνιο Στάλιν και στους χλεχλέδες του, που δύο χρόνια μας τα έκαναν τσουρέκια ψάχνοντας το διαβόητο «μίγμα» (μέτρων).
              Λυπαμαι παρα πολυ που χρησιμοποιεις ως πηγη το Πρωτο Θεμα. Και για να δεις πως το να λες τη μιση αληθεια δεν σημαινει οτι λες την αληθεια, ας υποθεσουμε οτι οντως (που αμφιβαλλω και αρνουμαι να θεωρησω το Πρωτο θεμα αξιοπιστο στον αιωνα τον απαντα) το κρατος εβγαλε μονο 32,000,000 απο την εξισωση του φορου στο πετρελαιο κινησης και θερμανσης, σου υπενθυμιζω οτι αυτη εγινε για την καταπολεμηση του λαθρεμποριου καυσιμων. Κατα συνεπεια αν θες να εχεις μια σωστη εκτιμηση για την αποδοση του μετρου αυτου θα πρεπει να προσθεσεις σε αυτο το ποσο και τυχον εσοδα του κρατους απο την οποια καταπολεμηση του λαθρεμποριου.

          Κατα τα αλλα καμμια αντιρρηση στα οσα λες περι υπερφορολογησης, αλλα δεν χρειαζομαι το Πρωτο Θεμα γι αυτο.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
trolley είπε:
Που' σαι atreu... δεν ξέρω αν το έχεις υπ' όψιν σου αλλά ο Κούμπρικ δεν ήταν κομμουνιστής (ούτε καν αριστερός). Και επειδή μάλλον δεν το έχεις καταλάβει βλέποντας τις ταινίες του (μάλλον ήταν καλό το ποπ-κορν),

http://en.wikipedia.org/wiki/Stanley_Kubrick's_political_and_religious_beliefs
Δηλαδή εννοείς ότι τόσα χρόνια ζούσα ένα ψέμα;.... Δεν θα μπορέσω ποτέ να το... Ω αγωνία! Ω φωτοδότη και ασύγκριτε αναζητητή της αλήθειας.  Σε ευχαριστώ, δεν έχω λόγια, είσαι απλά Supercalifragilisticexpialidocious. Πραγματικά όμως.

http://en.wikipedia.org/wiki/Supercalifragilisticexpialidocious

 
atreu73 είπε:
Δηλαδή εννοείς ότι τόσα χρόνια ζούσα ένα ψέμα;.... Δεν θα μπορέσω ποτέ να το... Ω αγωνία! Ω φωτοδότη και ασύγκριτε αναζητητή της αλήθειας.
Νομίζω ότι είναι σαφές στα μέλη ότι μάλλον προτιμάς να μου απευθυνθείς επί προσωπικού. Υπάρχουν τα π.μ. γι΄αυτό, μην ενοχλείς άλλο το thread, αν έχεις την καλωσύνη. Όσον αφορά εμένα, η δημόσια συζήτηση μαζί σου μόλις έλαβε τέλος.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
fenderiarhs είπε:
...απο την εξισωση του φορου στο πετρελαιο κινησης και θερμανσης, σου υπενθυμιζω οτι αυτη εγινε για την καταπολεμηση του λαθρεμποριου καυσιμων.
Το πιστεύεις εσύ αυτό;

Αν ήταν έτσι, το κράτος θα έλεγε στον πολίτη "φέρε μου την απόδειξη του πετρελαίου και λογαριασμό της ΔΕΗ για να δω τα τετραγωνικά μέτρα σου. Για κάθε μέτρο θα σου δικαιολογήσω τόσα λίτρα πετρελαίου και θα σου επιστρέψω τον αναλογούντα φόρο"

Και έτσι θα χτυπούσαν το λαθρεμπόριο χωρίς να καταδικάσουν τα νοικοκυριά.

Τώρα έχουν πολύ αυστηρά κριτήρια για να πάρεις κάτι ψίχουλα επίδομα θέρμανσης μετά από γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπου φυσικά αναδύονται οι φοροφυγάδες με τα αστεία εκκαθαριστικά που τους εμφανίζουν φουκαράδες των 5.000Ε το χρόνο...

Άρα για μένα τα περί λαθρεμπορίου είναι στάχτη στα μάτια.

 
trolley είπε:
Νομίζω ότι είναι σαφές στα μέλη ότι μάλλον προτιμάς να μου απευθυνθείς επί προσωπικού. Υπάρχουν τα π.μ. γι΄αυτό, μην ενοχλείς άλλο το thread, αν έχεις την καλωσύνη. Όσον αφορά εμένα, η δημόσια συζήτηση μαζί σου μόλις έλαβε τέλος.
Κι όλα αυτά από τον πρωταθλητή των ανέξοδων  χαρακτηρισμών... Πάει ... Χάλασε ο κόσμος. Δεν χρειάζεται να απαντήσεις. Την μεγάλη σου σκέψη θα την υποθέτουμε.

 
read.gif
 
harilatron είπε:
Μα δεν καταλαβαίνω τι λες εδώ πέρα. Ασφαλώς και είχαν τεράστια προβλήματα -ακριβώς λόγω του πολιτεύματος και των ιδεοληψιών γύρω από αυτό. Το ότι "είναι μια άλλη επιλογή" που τυχαία εγκαταλείφθηκε μόνο χαμόγελα συγκατάβασης μπορεί να προκαλέσει σε όσους έχουν μεγαλώσει στην ΕΣΣΔ. Γνωρίζω μερικούς από αυτούς. Έχουν να διηγηθούν κυρίως ιστορίες με τρομακτική διαφθορά, τσιμεντώματα πολιτών και απόλυτο φόβο. Και μη φανταστείς ότι μιλάω για τίποτα αντικαθεστωτικούς υπό διωγμό. Ο ένας ήταν διευθυντής πολύ μεγάλου ινστιτούτου στρατιωτικών ενδιαφερόντων. Στο γραφείο του είχε πορτοκαλί τηλέφωνο (αν χτυπούσε θα ήταν ο Μπρέζνιεφ) - ευτυχώς λέει δεν χτύπησε ποτέ.  ;D  
Επαναλαμβάνω πως δεν είμαι θαυμαστής ή απολογιτής των έργων και ημερών του Σοβιετικού καθεστώτος .

Αυτό που λέω είναι πως ''έτυχε'' να πέσει το καθεστώς όχι απλά επειδή ήταν δικτακτορικό, αλλά επειδή βρισκόταν σε έναν πόλεμο με τους αμερικανούς ,τον οποίο έχασε. Το ίδιο συνέβει και με το Πελοπονησιακό πόλεμο. Η σύγκρουση των 2 μεγάλων αντίπαλων ''αυτοκρατοριών'' είχε σαν συνέπεια η μία να χάσει. Τα αίτια δεν περιορίζονται στη διαφθορά και τη σύψη του συστήματος ,αλλά και στο διαρκή ''πόλεμο'' που εξασθενεί κάποια στιγμή τον ένα ή τον άλλο αντίπαλο. Η στα χαρτιά νικήτρια Σπάρτη φυσικά δεν μακροημέρευσε ,μένει να δούμε τα της αμερικανικής αυτοκρατορίας.Η συμφωνία της Γιάλτας τι ήταν πλην ,ένα μοιράσματος λαφύρων μεταξύ συνεταίρων, που ναι μεν σφαζόντουσαν από μπροστά ,αλλά από πίσω συννενοούντω μια χαρά? Φυσικά ήταν και άπλησοι συνέταιροι ,γι αυτό και τρωγώντουσαν σα το σκύλο με τη γάτα  ;D

Στα περί γκούλαγκ,τσιμεντωμάτων, απόλυτου φόβου κλπ ,έχω να σου αντιτάξω ,πλην των περιγραφών ανθρώπων γύρω μας απ τη πρώην σοβιετία και το νόμπελ λογοτεχνίας του Σολζενίτσιν ''Μια ημέρα του Ιβαν Ντενισοβιτς'' ,όλα τα βιβλία του Ντοστογιέφσκι και του Τολστόι , οι οποίοι έζησαν στη Τσαρική Ρωσία και όχι στη κουμουνιστική Σοβιετία . Ε λοιπόν τα ίδια ακριβώς πράγματα γινόντουσαν και τότε. Ποιός νομίζεις ανακάλυψε τους εκτοπισμούς και τα γκούλαγκ ,ο Στάλιν?

Μήπως εμείς εδώ στο Ελλάδα ,δεν είχαμε εκτοπισμούς και ξερονήσια ,πριν καν τη χούντα?

Δλδ ,ήταν κακοί οι σοβιετικοί που μπούκαραν στο Αφγανιστάν ,στην Πράγα κλπ κλπ αλλά οι αμερικανοί είναι καλύτεροι που μπούκαραν επίσης στο Αφγανιστάν,τη Νικαράγουα κλπ κλπ ,γιατί πηγαίνουν να μεταλαμπαδεύσουν τη δημοκρατία?

Φράγκα ψάχναν και οι 2 ,οι μεν για τη κομματική τους νομεκλατούρα ,οι δε για τους μετόχους των εταιριών τους. Τώρα αν μείνει και κανά φραγκάκι το πέταγαν και στους από κάτω για να μην αγανακτούν από τη κακομεταχείρηση.

Αυτό ήθελα να πω και τπτ πιο σπουδαίο............και αν κάπου έσφαλαν οι αρχαίοι ημών ,ήταν που δεν άκουσαν κάποτε το Κίμωνα-παρά τον κατηγορούσαν ως φιλολακεδαίμωνα,πως τους πολέμους δεν χρειάζεται να τους κάνουμε μεταξύ μας ,αλλά εναντίον ξένων ,ώστε με τα λάφυρα να τη περνάμε μπέικα .

Ε αυτό έκαναν πράξη ο Αλέξανδρος ,οι Ρωμαίοι και τα τελευταία χρόνια οι Σοβιετικοί και οι Αμερικάνοι.    

 
Αυτό που λέω είναι πως ''έτυχε'' να πέσει το καθεστώς όχι απλά επειδή ήταν δικτακτορικό, αλλά επειδή βρισκόταν σε έναν πόλεμο με τους αμερικανούς ,τον οποίο έχασε.
το καθεστως επεσε κατα κυριο επειδη οι πολιτες του δεν ειχαν προσβαση σε βασικα καταναλωτικα αγαθα,οι Αμερικανοι απλα τους εδειχναν πως ειναι να ζεις με πολλα ΜΗ βασικα καταναλωτικα αγαθα..... ;D....και ετσι τους εριξαν...

ειναι σαν να εχει ο γειτονας σου τον Thomman & εσυ να παιζεις με ΕΚΟ του 72 με σκεβρωμενο μπρατσο και σκουριασμενες χορδες ενα πραγμα...ε λογικο δεν ειναι να θες να γινεις σαν τον ....γειτονα... ;D

Στο Βερολινο οταν τους ρωτας ποιος εριξε τον κομμουνισμο σου απαντανε ΟΛΟΙ το ιδιο

"το KDW τον εριξε!".. ;D

α αυτο ειναι το KDW  ;D

http://www.kadewe.de/

ειναι το μεγαλυτερο πολυκαταστημα της Ευρωπης,μετα το Χαροντς αλλα η Αγγλια δεν ειναι Ευρωπη... ;D

εφτιαξε και ο Χονεκερ ενα σχεδον το ιδιο μεγαλο στο Ανατολικο Βερολινο το 70 αλλα ειχε μια μικρη διαφορα απο το KDW...δεν ειχε ΤΙΠΟΤΑ στα ραφια... ;D (οι διαδρομοι παντως και το κτιριο ηταν πολυ ωραια...

σημερα βεβαια προσφερει ολα τα αγαθα του καπιταλισμου.. ;D

http://www.galeria-kaufhof.de/filialen/berlin-alexanderplatz/

 
Terry RoscoeBeck5 είπε:
Καλημέρα σας κύριοι

Να θες να «αγιάσεις» και να μην μπορείς...

Διάβασα αυτό το ενδιαφέρον: «Φόρος πολυτελείας, αυξημένα τεκμήρια στα σκάφη αναψυχής, μικρά και μεγάλα, και ξαφνικά άδειασαν οι ελληνικές μαρίνες, έκλεισαν οι βιοτεχνίες κατασκευής ελληνικών σκαφών, έμειναν στον δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενοι και το Ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε πρόσθετους φόρους, άκουσον-άκουσον, 33.500 ευρώ

Είναι από άρθρο του Βασίλη Στεφανακίδη στο on line Πρώτο Θέμα. Εκεί επίσης αναφέρει και κάτι που μάλλον οι περισσότεροι το γνωρίζουμε:

Μόλις 32.000.000 μάζεψαν από το πετρέλαιο αντί για ένα δις που είχαν προϋπολογίσει- οι λαμπροί φωστήρες.

Το σημερινό ΒΗΜΑ έχει πρωτοσέλιδο τα νέα επτά δισεκατομμύρια φόρους στα ακίνητα. ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ.

Δηλαδή αυτό το οποίο αρκετοί εξ ημών λέμε εδώ μέσα- που στην τελική δεν περιμέναμε τους Αμερικάνους να μας το πουν. ΤΟ ΖΟΥΜΕ.

Προσωπικά έχω γυρίσει το κουμπί στο «ως εδώ και μη παρέκει»

Και θα σταματήσω εδώ με μια τάση αυτοπεριορισμού, προσπαθώντας να μην επεκταθώ στον Μεσσήνιο Στάλιν και στους χλεχλέδες του, που δύο χρόνια μας τα έκαναν τσουρέκια ψάχνοντας το διαβόητο «μίγμα» (μέτρων).
Terry, κατανοώ πλήρως και συμπάσχω απολύτως ...

That said, το να επικαλείται ως πηγή πληροφόρησης το Πρώτο Θέμα (ενω θα έπρεπε να λέγεται Πρώτο Ασπόνδυλο Κουτοπόνηρο Αρχιλαμόγιο) ρίχνει νερό στο μύλο όλων αυτών των "κακώς κειμένων" που κράζουμε εδω και 100 σελίδες...

Με (τεράστια) εκτίμηση  :)

 
samy paraga είπε:
Αυτό που λέω είναι πως ''έτυχε'' να πέσει το καθεστώς όχι απλά επειδή ήταν δικτακτορικό, αλλά επειδή βρισκόταν σε έναν πόλεμο με τους αμερικανούς ,τον οποίο έχασε. Το ίδιο συνέβει και με το Πελοπονησιακό πόλεμο. Η σύγκρουση των 2 μεγάλων αντίπαλων ''αυτοκρατοριών'' είχε σαν συνέπεια η μία να χάσει.

....

Στα περί γκούλαγκ,τσιμεντωμάτων, απόλυτου φόβου κλπ ,έχω να σου αντιτάξω ,πλην των περιγραφών ανθρώπων γύρω μας απ τη πρώην σοβιετία και το νόμπελ λογοτεχνίας του Σολζενίτσιν ''Μια ημέρα του Ιβαν Ντενισοβιτς'' ,όλα τα βιβλία του Ντοστογιέφσκι και του Τολστόι , οι οποίοι έζησαν στη Τσαρική Ρωσία και όχι στη κουμουνιστική Σοβιετία . Ε λοιπόν τα ίδια ακριβώς πράγματα γινόντουσαν και τότε. Ποιός νομίζεις ανακάλυψε τους εκτοπισμούς και τα γκούλαγκ ,ο Στάλιν?
Διαβάζω τα παραπάνω και τρίβω τα μάτια μου, τσιμπιέμαι να βεβαιωθώ πως δεν τα φαντάζομαι αλλά τα βλέπω μπροστά μου, γραμμένα, μάλιστα, από άνθρωπο που δηλώνει πως

Επαναλαμβάνω πως δεν είμαι θαυμαστής ή απολογιτής των έργων και ημερών του Σοβιετικού καθεστώτος .

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις πλημμυρισμένες από ευτυχία φάτσες των ανατολικογερμανών τότε που έπεσε το τείχος, με τα πλακάτ που έγραφαν "ENDLICH FREI!!!!!"

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top